Само и единствено КАРДИО транировки

Здравейте,

Купих си карта за фитнес, която важи само за кардио залата, тъй като в момента бих искала трайно сваляне на доста излишни килограми, а стягането искам да оставя за по-натам. Горе-долу съм начинаеща - посещавам по 2 пъти седмично кардио залата вече 4-ти месец.
Проблемът е, че ми се ще някой по-запознат да ми даде съвет каква програма да си съставя, за да сваля килограми.
Към момента съм си направила следната програма: 5 мин загряване на пътека, после 15 мин бързо ходене на пътека под наклон до 25 градуса, след това 20 мин тичане (монотонно) на пътека и последно 10 мин на Stair Master тренажор за изкачване на стъпала (Aerobics training program). Следват 5 мин разтягане и това е.
Как ви се струва? Нужно ли е, според вас, да разместя нещо? Достатъчно ли е това, за да мога да свакя килограми?
Благодаря предварително :)

Поздрави,
Кали

11.07.13
22:23

Хубаво е да правиш и силови тренировки :)

11.07.13
23:06

По-важното е храненето! Ако щеш и още толкова време тренирай ако ти куца храненето забрави. Опиши си начина на хранене.

11.07.13
23:11

2 пъти седмично какъвто и тип треноровка да е, е малко...

11.07.13
23:23

казано от Gabi Slavova на 11.07.13, 23:11:

Много зависи..

11.07.13
23:35

То ако става въпрос, свалянето на килограми може да се постигне и без всякакви тренировки.

11.07.13
23:42

казано от Калина Кръстева на 11.07.13, 21:37:

Здравейте,
тъй като в момента бих искала трайно сваляне на доста излишни килограми, а стягането искам да оставя за по-натам.

Не прави тази грешка, едното с другото трябва да вървят ръка за ръка, защото после ще ти е МНОГО по-трудна работата....
Казвам го от личен опит, аз свалих 18кг без спорт ....
Както те съветват мъжете, а и жените това ще ти кажат, не разчитай само на кардио и увеличи дните в които тренираш.
и все пак освен храната, може да кажеш и мерките си.

Мнението беше редактирано от Gabi Slavova на 11.07.13 23:45.

12.07.13
00:10

Мислиш ли? А аз винаги съм вярвала, че качеството е по-важно от количеството...  :)

12.07.13
00:17

казано от Кристина на 12.07.13, 00:10:

Мислиш ли? А аз винаги съм вярвала, че качеството е по-важно от количеството...  :)

Мисля, че и двете са важни! :) 2 пъти седмично е ОК може би*** за поддържане на форма, но не и за подобряване на резултати....

12.07.13
00:32

Клек в 20 повторения с тежест за 10 повторения - перфектното кардио. :D

12.07.13
00:42

Ако висиш по 10+ часа на ден пред комп да работиш- 2 пъти седмично, ако ще да се пребиваш едва ли ще се компенсират нещата. True story…

12.07.13
00:50

казано от Кристина на 12.07.13, 00:10:

Доказано е,че количественото изменение води до качествено такова.

12.07.13
01:24

казано от CarnalK на 12.07.13, 00:32:

Клек в 20 повторения с тежест за 10 повторения - перфектното кардио. :D

4x a week. + 2 тренинг партньора да ти помагат с прибирането до вкъщи.

12.07.13
09:26

Хаххахах. Колкото хора, толкова и мнения. Така нищо няма да стане, най-много да объркаме момичето!

Проблемът е, че от това, което сте написала не се разбира за тези четири месеца посещаване на залата какъв ефект има. Предполагам че има ефект и той не е малък, но вие искате още по-бързо сваляне и ефективност на тренировката, съдейки от контекста. Ако храненето Ви е съобразнено с целите Ви и реално сте свалили няколко килограма за тези четири месеца, не виждам смисъл да правите програмата си по-интензивна или да добавяте/сменяте нещо. Особено ако имате да губите доста килограми, не прекалявайте с тренировките за да не си докарате ненужни травми.

Най-добрият съветник е Вашето собствено тяло. Ако то се чувства добре и имате прогрес, значи сте на прав път. Запознайте се и със страничните ефекти на прекалено бързото сваляне на килограми. :)

Уау, страхотни сте!
Ами първо ще кажа, че за 4 месеца 2 пъти седмично само кардио съм свалила само 3 кг. Но ето и съпътстващите фактори - педи няколко години натрупах страшно много кила в Щатите на бригада - 20 кг, които до ден днешен не мога да сваля. 80 кг. съм, 168 висока. И да, работя по цял ден на бюро. Относно храненето - от 2 седмици спазвам някаква модификация на Дюкан - ям само месо (пиле, риба), салати - по много, сурови зеленчуци и много млечни продукти.
Освен кардиото, вдигам гирички за ръце, че те имат спешна нужда... 3 кг по-малко и веднага увисват, защото аз съм крушовидна форма и естествено свалям отгоре надолу.
Така че спазвам и режим, който обаче малко късно започнах!
Ще се опитам да направя фитнеса х3/седмично или поне у нас нещо да правя, защото всички споделяте, че ми е малко спорта.
Но при моите 20 наднормени кила, наистина ли има смисъл да стягам отсега със серии или да си продължавам бъхтенето на пътеката?

казано от Пенев на 11.07.13, 23:06:

По-важното е храненето! Ако щеш и още толкова време тренирай ако ти куца храненето забрави. Опиши си начина на хранене.

Сладкото, тестеното, алкохолът, картофените - всичко съм изключила от менюто и наблягам на салати, риба, месо и плодове.

казано от pesho vasilev на 11.07.13, 23:35:

То ако става въпрос, свалянето на килограми може да се постигне и без всякакви тренировки.

Лошото е, че кожата се отпуска, обаче.

казано от Gabi Slavova на 11.07.13, 23:42:

Казвам го от личен опит, аз свалих 18кг без спорт ....

Благодаря за съвета, Габи! Само с диета ли го постигна и на коя диета си се спряла?

казано от Калин на 12.07.13, 09:26:

Особено ако имате да губите доста килограми, не прекалявайте с тренировките за да не си докарате ненужни травми.

Ох, ами и това ме притеснява - качването на стълби и каране на колело ми докарва болки в ставите :( За това колело на карам, но от стълбите доста се потя, което е добре. И чувствително се стяга дупето.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.07.13 13:20.

ББ

12.07.13
11:34

Здравей Клаина … чета много мнение, кое от кое по-различни, някои смислени, други тотални лишени от смисъл. Аз мога да ти дам няколко съвета.
1. Направи си хр. режим, които да не кара тялото ти да гладува. Току-що постнах една статия http://www.bb-team.org/forums/viewthread/69263, която може да намериш за полезна.
2. Прави минималното, за да постигаш целите си или с други думи кои са минимални промени в живота ти – храна, тренировки, начин на живот и т.н. – които ще ти донесат желания резултат? Не спирай да си задаваш този въпрос ако искаш максимална ефективност. При сваляне на мазнини, повече не е по-добре.
3. Явно нещо грешиш, за да си свалила само 3 кг. за 4 месеца и повярвай ми това не е липсата на достатъчно тренировки. Аз обикновено когато помагам на хора да отслабнат, гоним 4 кг./месец като някои се справят по-добре, други не чак толкова, но ориентира е горе-долу 4 кг. и тук говорим за 4 кг. мазнини, а не мускулна маса или вода. В рамките на 4-6 седмици има супер видима разлика.
4. Направи си дневник, от който да разбираш това, което правиш работи ли или не. Тези 3 кг., които си свалила мазнини ли са или комбинация от мазнини и мускули + вода (в началото). Винаги със стартиране на диета в началото се свалят м/у 2-5 кг., но това е вода. След 3-тата седмица всичко се нормализира. Прави разлика между сваляне на тегло (кантара) и горене на мазнини. Има огромна разлика. Чудя се дали не тъпчеш на едно място.
5. Откажи се от диетите. Те просто не работят.

Пиши ако чувстваш, че имаш нужда от помощ. Аз помагам на много хора да отслабнат и като цяло да променят начина си на живот. Не взимам пари и можеш да разчиташ на 100% обективност без скрити икономически мотиви.

Успех ти пожелавам!

12.07.13
13:15

Божидаре, първо

Здравей Клаина … чета много мнение

момичето се казва Калина, и второ - ти хубаво “четеш много мнение”, ама се постарай повече да четеш написаното от авторката на темата. :)

Тя не е на гладна диета, а просто си е изчистила менюто, още от тук си личи колко си чел. Тя има да сваля доста килограми и на този етап е много по-важно да придобие навика да спортува и да яде по определен начин, отколкото резултата. Да, три килограма за четири месеца не са много, но не това е целта в момента. Целта е психически човек да се настрои да започне да живее по друг начин и трайно да си промени начина на живот. Резултатите ще дойдат, има време.

Имай предвид че особено за човек, който е зает през седмицатна, има натоварен график - да отделя време за спорт не е толкова лесно, колкото звучи. Особено е трудно, когато трябва да се мотивираш сам. Имай връзка с реалността преди да пишеш във форума и да даваш съвети наляво-надясно ;)

Калине ,Божидар в по горния коментар е пуснал линк към един негов пост,и ако си си направил труда да го прочетеш ще видиш ,че там точно е описано каква роля имат волята и мотивацията.Не мисля че една печатна грешка е повод за хейтване от твоя страна.

12.07.13
18:02

Христо, не хейтвам заради “една печатна грешка”. Всъщност не хейтвам въобще; грешките са повече от една (има и още, ама не ми се изброяват) - “Клаина”, “много мнение” и “тотални лишени”. И за 20 реда на кръст, три грешки са много. Но не сме в кръжок по правопис.

А сме в сайт за здравословен лайфстайл. Въпросният Божидар не е писал нищо за волята и мотивацията в другата си тема - общо взето пише само за вредата от диетите. Аз я прочетох преди да чета настоящата тема за кардиото. А и дори да беше писал - какво значение има, писал го е в друга тема, а не като отговор на запитването на Калина за нейните тренировки?

Малко е трудно да не критикуваш човек, който се изразява по следния начин:

2. Прави минималното, за да постигаш целите си или с други думи кои са минимални промени в живота ти – храна, тренировки, начин на живот и т.н. – които ще ти донесат желания резултат? Не спирай да си задаваш този въпрос ако искаш максимална ефективност. При сваляне на мазнини, повече не е по-добре.

Айде сега, щото го защитаваш, ми кажи какво точно иска да каже автора? Ако можеш, де.

Калина никъде не е писала, че се е подложила на гладуване, а че само следва здравословен начин на хранене, а Божидар само гладуването му е в главата. Ясно е че говори по инерция, не е чел нито заглавието на темата, нито мненията, нито нищо. В останалите две изречения, които не са за гладуването, нищо не му се разбира защото не може да си подреди мисълта и да я оформи в конкретна и ясна текстова форма. :)

Божидаре,
благодаря и за твоето мнение, статията е интересна и отново ме навежда на мисълта колко е важно човек психически да е готов за промяна на начина на живот.
Относно диетата ми - да, със сигурност не гладувам. Хапвам салата в обилни количества, хапвам сирене, риба, пилешко. Просто сладкото и тестеното ги премахнах почти на 100%, както и картофите (понякога хапвам ориз) и някак си се надявах това да е достатъчно, за да виждам конкретни резултати на кантара... Но явно не е.
Не знам килограмите които съм свалила дали са от мазнини, или е вода. Не съм запозната толкова в детайли, тъй като тепърва се сблъсквам с доста информация за тренировки, хранителни режими и т.н. Определено мога да кажа, че въпреки малкото свалени килограми, се чувствам доста по-стегната отпреди, имам много повече енергия и тонус и се уморявам много по-трудно. А това е добър старт.
Оттук вече започват да изникват много въпроси - да продължавам ли с кардиото, както досега и дали това което правя е добре спрямо моето тяло и цели?
Да започвам ли да посещавам и залата с уредите и кога е най-удачно (до колкото се ориентирах, сериите се правят преди кардиото)?

Калин спомена по-горе нещо много важно - че не е полезно бъзрото сваляне на килограми, но наистина ми е трудно да се мотивирам когато не виждам резултати налице :( За това ми се ще малко по-интензивно да използвам фитнеса за топене на мазнини (и килограми) и след това да започна да “извайвам” вече (Дай Боже) по-слабото си тяло.

Търсих във форума програми за кардио, но повечето запознати всеки път съветват комбинация със серии. Може би наистина по-нататък ще включа и това, както и професионален инструктор, но на този етап бих искала да ви попитам - добра кардио програма ли съм съставила?

Благодаря на всички за мненията!

Прав си Калине,грешката е моя темата за мотивацията е в друг пост.Всички грешим по някога,ама като гледам ти на бая обстоен анализ си подложил неговата тема.Няма значение, защото може да се разбере за какво иде реч независимо от допуснатите пропуски,които съм убеден че са допуснати неволно а не от невежество.А това където не можеш да разбереш в двете изречения аз си го тълкувам така всеки да се попита къде иска направи минимални промени дали в храненето или тренировките,или начина на живот ,където и да е пак би имало ефект при едни видим при други не

Мнението беше редактирано от Христо Стефанов на 12.07.13 18:49.

ББ

12.07.13
18:47

Аз се извинявам за правописните грешки, но имам работа и пиша помежду другото (понякога и от телефона) и се слува да направя някоя друга грешка. Аз няма да отговарям на Калин, а ще поясня за Калина какво съм имал предвид с цел да помогна. Аз адвокатвствам тезата, че човек трябва на първо място да действа умно, а не хамалската. Авторът има предвид с минимални инвестиции (време, енергия, усилия, пари и т.н.) да постигне максималното и целите си съответно. Ако целта ми е да сваля 10 кг и успея без да си променям хр. режим и с 3 тренировки/седмица (измислям си), защо да слушам и следвам общоприетото да правя диети и да ходя по 5 пъти/седмица на фирнес? Що се отнася до хр. режим на Калина, диетата на Дюкан и резултатите на Калина, мога да се обзаложа, че организмът и гладува (гладуването не се ограничава само в усещането за глад). Съветът с изграждане на навици и т.н. прави много смисъл, но .... извинявай 3-4 месеца без видими резултати си е загуба на време, мотивацията ти отива в коша за боклук и вече си на път за сладкарници Неделя. Кое е по-умно да правиш минималното и да постигаш резултати (това, което аз защитавам като теза) или да правиш много и да не постигаш нищо (тезата на Калин). Калина да си избере какво иска, аз не си налагам мнението. И най-важното, за което така и никой не говори, тези свалени 3-4 кг. какво са, мазнини, вода, мускули? Ами ако просто е изхвърлила вода в началото.

Моят съвет към Калина е да послуша Калин и да следва съветите му. Ако след 3-4 месеца пак няма видим резултат, да ми пише. След 2 месеца ще си говорим пак. Кой е гладувал, кой се е тормозил във фитнеса, кой колко е свалил и дали огледалото показва резултати. надявам се личните нападки да са в историята, защото темата е на калина и трябва да и помогнм, а не да спорим кой може да пише и кой не и кой прав и кой крив. Нека Калина екпериментира и с двата подхода и тя да каже кои е по-удачен за нея.

Да пожелаем успех на Калина и малко по-конструктивно отношение на Калин :).

12.07.13
22:34

Сега като чета наново постовете ти видях, че диетата ти е от скоро, не е започнала заедно с кардиото и е вероятно поради липсата на хр. режим да нямаш резултати в кантара. Само предполагам. Все пак кардио програмата ти е малко рехава, както отбелязаха някои потребители. Обмисли вариант с три дни седмично да видиш как ще се почувстваш. В дните в които не си във фитнеса започвай деня с 20 минутен джогинг например. Ако изхарчваш повече калории, отколкото поемаш, няма начин да не отслабнеш.

Благодаря много и на Божидар и на теб, адаш :) Ще последвам съветите ви и ще видим какви ще са резултатите.
Имам един последен въпрос: Да разбирам ли, че като цяло одобрявате как изпълнявам кардио тренировките и да продължавам засега в същия дух? :)

13.07.13
00:49

Миналата година първият ми опити за спорт (след велоергометъра в къщи) беше тичане в парка, два-три пъти седмично и резултати нямах. В началото когато  започнах да спортувам  и апетитът ми  се увеличи неконтролируемо. А когато сме гладни и ядем бързо, изяждаме повече от количството което реално ще ни засити. Изяждах повече от колкото изразходвам защото нито тичах достатъчно качествено нито достатъчно често.
Аз мисля, че 15-те минути ходене под наклон са малко безсмислени. Когато не мога да тичам дълго просто сменям с кростренажор, по мое мнение е по-ефективно кардио от ходене по пътеката. И понеже от днес съм ФЕН на въжето, ти препоръчвам да пробваш скачане на въже :) Освен ,че е по-ефикасно е и доста по-забавно :)
А относно въпроса ти -как свалих многото килограми- със здравословно хранене към което си се насочила и ти. :)

Мнението беше редактирано от Gabi Slavova на 13.07.13 00:57.

За да се развива човек трябва да опитва нови неща..това важи и извън спорта. Опитай три пъти седмично виж какви резултати ще даде, ти самата как ще се чувстваш и ще можеш сама да прецениш. На мен също не ми допадат тези 15 минути ходене и в това отношение може да пробваш нещо по различно.
Храненето наистина е най-важно..изреждаш правилни неща, а колко пъти дневно се храниш..може би ако опишеш един свой ден ще получиш още по точни съвети.

13.07.13
20:58

всеки ден по 1 час :) ,фитнес,плуване,тичане или каквото си избереш

Благодаря ви Ники в Радо. И специални поздравления и благородна завист към Габи, която наистина е постигнала много! Това ще ме вдъхнови да продължавам в същия дух!
Значи ходенето под наклон не е кой знае колко добра идея. Освен да го сменя с бавничко и равномерно тичане?

Мнението беше редактирано от Калина Кръстева на 14.07.13 15:46.

То е ясно, че не вреди, но по-скоро е загуба на време, без особен ефект. Пробвай да го замениш така както си написала, за да се получи малко по интензивно..то е ясно, че на тези килограми няма как да е много интензивно, но поне да не е ходене.

20.07.13
02:12

мацка то като тренираш и качваш мускули те имат нужда от енергия и когато тялото ти не добива тази енергия от храната ,доста помагат за изгарянето на мазнините . И искаш не искаш просто трябва да направиш тренирането си част от своето ежедневие, доста е трудно...

Мдааа, колкото и да ми се ще - не става само с 2 пъти седмично фитнес, ако ще и да се скъсам от кардио... Благодаря на всички за включването :) Стискайте палци :)

26.07.13
23:15

Ние ще стискаме, но и със стискане не става....
Пак от личен опит ще те посъветвам, да си използваш дневника по предназначение, да пишеш тук всеки ден какво ядеш и какво и как тренираш.
Това те държи повече нащрек и е духчето на другото рамо което се обажда когато решиш да се излакомиш, да злоупотребиш или пък да мързелуваш и да се оправдаеш пред себе си.
Когато знаеш, че всеки ден се отчиташ на подобно място, макар и да не се обаждат(коментират) ежедневно, много хора те следят , тогава се стремиш да даваш много повече от себе си, за да получиш 1.2…10 потупвания по рамото. Така всеки следващ ден е изпълнен с много повече ентусиазъм и воля за подобряване и доказвания пред теб самия и всички с които споделяш.

Благодаря Габи! :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1