12.07.13
21:33
Няколко поста, които прочетох днес ме провокираха да напиша всичко, което ще прочетете по-надолу. Изумявам се как повечето хора не искат да мислят и това е. Някой казва пробвай тази диета, супер е … хората, пълни с ентусиазъм вече са готови да опитат. Друг казва от Х, У и З се отслабва и ние от утре вече сме на Х, У и З. Хубаво е да се обменя информация и да се черпи от чуждия опит, но аз винаги съм имал един принцип – каквото и да ми казват, приемам, че 50% задължително е грешно (поне в началото). В последствие може да се окаже, че човекът е бил прав, но тази ми нагласа ме кара да търся обективни доказателства на теориите, които чувам и да ги валидирам. Защо? Защото те са просто хипотези. Повечето хора дават съвети без никога да са тествали хипотезите си в реалния живот и да са видели резултатите от тях.
След всичко, което се знае за човешкото тяло и това колко сме различни един от друг и колко по различен начин реагираме на всичко, как може някой да предположи, че има универсална формула за отслабване, която да работи при всички. Нямам намерение да оборвам тази и онази диета. За мен всички те са фундаментално сбъркани и не работят. Пълните фитнеси с хора, които с месеци се съдират от тренировки, а видими резултати никакви, са доказателство за това мое твърдение. А повечето стриктно спазват предписанията на съответната диета, тренират и какво ли още не. Явно, че нещо не работи и проблемът не е толкова прост, колкото „експертите“ го изкарват: „Яжте по-малко (от това, това и това) отколкото изгаряте и ще отслабнете“. Всички сме чували това и звучи много логично , само че то не е вярно. Още по-абсурдно ми звучи твърдението, че докато си в калориен дефицит, не трябва да се притесняваш какво ядеш – нямало шанс да се напълнее.
Всеки човек абсорбира приетите калории по фундаментално индивидуален начин. Да не говорим, че различните комбинации от протеини, мазнини, въглехидрати, фибри и др. хранителни вещества внасят допълнителна вариация в метболните сигнали, които от своя страна контролират скоростта, с която горим калории, както и теглото ни.
Зададох следния прост въпрос на един „професор“, който къде чел, къде недочел се изказва неподготвен и защитава тезата, че калориите са си калории и важен е калорийният баланс. Въпросът ми беше „Има ли разлика дали консумираните от нас калории са от кола, пиле или леща?“ Отговорът беше „Докато съм на минус, няма значение“ – дословно цитирам. Приех, че човека не знае, но след това се оказа, че още 10 други „професори“ се включиха в дискусията и поддържаха абсолютно същата теза. Затова реших да разбуля поредната широкоразпространена заблуда, че калорията си е калория без значение от произхода и. Хората без да се замислят и поинтересуват, защитават чужди твърдения и накрая се постига ефекта на лавината – един пуска някаква глупост и тя след време става истина (но само в съзнанието на хората).
Нещото, което изпускат хората от уравнението е, скоростта, с която храните навлизат в кръвта. Колкото по-бързо навлиза храната в кръвта, толкова по-голяма вероятност има да напълнеем и обратно. Бързо абсорбиращите се захари, увеличават нивото на кръвната захар и инсулина, причинявайки натрупване на кг., увеличен холестерол и триглицериди. Да не говорим, че черният дроб се омазнява, което само по себе си води до още по-сериозно напълняване.
Видът на консумираните калории оказват съществено влияние колко ще напълнеем (и дали ще напълнеем), защото различните видове храни се усвояват по различен начин. Нещо повече. Тъй като различната храната взаимодейства по различен начин с гените ни, следователно гените ни от своя страна изпращат различни сигнали към тялото ни. С други думи, храната индиректно влияе върху метаболизма ни и начина по който се усвоява тя. Ако пием кола, захарите от нея ще навлязат много бързо едновременно в кръвта и неизползваните в момента калории ще се натрупат като мазнини. От друга страна ако изядем същото количество калории от грах да кажем, неговите захари ще навлязат в кръвта много по-бавно на етапи, което ще помогне на организма да изгори калориите ефективно без натрупване на мазнини. Така че, образно казано, 100 калории от кола не са равни на 100 калории от грах.
Това от една страна, но има и друг проблем – стандартните диети. Пример: Доста от тях препоръчват консумацията на всякакви зеленчуци, което само по себе си е супер. Какво става обаче ако някой, както съм аз, не усвоява доматите добре, трупа токсини от тях и затруднява работата на черния му дроб, който е ключов фактор що се отнася до метаболизъм и топене на мазнини? Не ме разбирайте погрешно. Доматите са супер полезни и ги препоръчвам горещо, но не на всеки. Това, което искам да каже е, че доматите не са супер храна за всички. Трябва да познаваме тялото си и как то взаимодейства с храните които консумираме ако искаме да се възползваме максимално от способностите си да горим мазнини. Универсална диета няма и всеки сам трябва да открие правилния път. Използването на стратегии (диети) за отслабване от преди 45-50 г. е тотално изгубена кауза. Използването на тези диети е като да се надявам да спечеля формула едно с кола от 70-те години.
Моето послание към всички е да се постараете и да опознаете телата си ако искате да сте здрав и да изглеждате добре. Нашите гени реално контролират всеки аспект от нашата биохимия и физиология като се започне от секрецията на хормони, невропептиди (вещества, които предават нервни сигнали до мозъка и пряко участват в регулацията на енергийния баланс на тялото), че се стигне до процесите свързани със стареенето и отключването на болести. И ако храната съдържа информация, която на свой ред кара гените ни да изпращат съответните биохимични сигнали към тялото ни, не е ли важно каква храна ядем? Какви сигнали изпращат гените ни към тялото в резултат на храната, която консумираме? За здраве и топене на мазнини или пък сигнали за затлъстяване и болести? Всички сме чували за хора, които цял живот водят здравословен начин на живот и накрая умират от сърдечен удар да кажем. Дали пък и тези хора не са трупали токсини от домати като мен и в продължение на 30-40 г. гените им са изпращали „лоши“ сигнали, които са се материализирали под формата на сърдечен удар? Това, което ядем има директен ефект върху качеството ни на живот и всеки, който пренебрегне този факт оставя живота си в ръцете на външни фактори, били те манипулация от хранително-вкусовата промишленост или доктори като Аткинс и т.н., чиито теории са толкова остарели и погрешни по една проста причина - през 70-те години на миналият век се е знаело много по-малко и неизвестните са били много повече, което само по себе си увеличава вероятността за грешки.
12.07.13
21:49
Изясни си първо какви са токсините от доматите и после какво разбираш под “сърдечен удар”. Нищо конкретно не си написал.
12.07.13
22:32
Аз токсините съм ги изяснил какви са и каква е причината за тях, но не това беше най-важното. Сърдечния удар изрично съм написал, че го давам просто като пример, а не нещо конкретно, което се е случило с конкретен човек. Целта ми не беше да обяснявам в детайли какво и що трябва да се направи, защото няма как да го опиша в един пост, а и някой веднага ще ме обвини, че рекламирам тотя и ония. Идеята беше хората да се замислят и да се заинтересоват. Нищо повече.
Боже, колко мъка има по този свят, Боже!
Доматени токсини, гликемичен шок от маруля и натравяне с активен въглен. Отвсякъде ни дебнат да ни е@нат!
Да беше прочел нещо, преди да твориш дивотии! Ама чукча не читатель, чукча писатель!
Единственото вярно в цялото творение е, че не само количеството, а и източникът на калориите има значение.
12.07.13
23:00
Вярно много мъка има по този свят :) ! Да беше и ти попрочел малко преди да се изказваш неподготвен. Хвани малко да четеш чужда литератува, че да се образоваш, а не да чакаш преведени остарели книжки от преди 10 г. Малко по-малко анаболи и повече наблягане на Английския и ще стане работата.
Ако ти дойде отново на ум някоя подобна глупост като гликемичен шок от маруля, моля те да я споделиш с нас. Много ме забавляват такива коментари и искренно ме разтоварват.
Хайде лека вечер и успех!
12.07.13
23:37
казано от Божидар Батев на 12.07.13, 21:33:
Колкото по-бързо навлиза храната в кръвта, толкова по-голяма вероятност има да напълнеем и обратно.
Благодаря за новата информация :D
12.07.13
23:52
Boby_ , след дългите обяснения на Божидар Батев би могъл да се изкажеш поне с десетина изречения, за да обориш тезата му. Усещам иронията, която си вложил в поста си, но признавам на мен тя ми действа ненадъхващо... не искам да използвам по-силна дума...
Не обичам да пиша във форуми, но много обичам да чета... сега обаче не мога да се сдържа..
Аз искам да науча повече, аз искам да чуя и твоето мнение, но не и изказано по този начин.
Та да си дойда на думата... идеята на форума е да се сподели, коментира и евентуално помогне с информация на такива като мен, например.
Чела съм твоите коментари, чела съм и интервюто ти... мисля, че съм изчела всичко /или почти всичко/ написано в сайта, а и не само в този сайт... Чета от години и благодарение на това, което съм прочела съм се научила как трябва да се храня, как трябва да тренирам и какво трябва да правя за да се чувствам добре в тялото си.
За пръв път виждам толкова дълги коментари по темите, които ме вълнуват... толкова подробно и лесно описани съвети... А по-важното е, че това, което е написал той е моята версия за това как трябва да се случват нещата. Така съм го усетила през годините... изпробвала съм го...
Но все още се уча, така че ще се радвам и на твоето мнение!
Бъди така добър и кажи с какво от написаното не си съгласен и защо не си съгласен, за да взема предвид и твоето мнение.
13.07.13
00:01
казано от Божидар Батев на 12.07.13, 23:00:
Вярно много мъка има по този свят :) ! Да беше и ти попрочел малко преди да се изказваш неподготвен. Хвани малко да четеш чужда литератува, че да се образоваш, а не да чакаш преведени остарели книжки от преди 10 г. Малко по-малко анаболи и повече наблягане на Английския и ще стане работата.
....
Божидаре, озадачен съм, честно. Толкова много думи, само и само за да кажеш, че общият брой калории определя колко качваме и сваляме, а съотношението между хранителните съставки определя какво качваме/или сваляме?
Според мен е налице някакво недоразумение. Вярно е, че в BB-team има много начинаещи и неопитни хора, които търсят съвет от знаещите. Но дефицит на познания няма. Ако обърнеш внимание на статиите в секцията за хранене - ТУК, ще видиш че повечето големи теми са обсъждани и то на база литература от последните години. Има статии и за свръхкомпенсацията, за инсулиновия и гликидемичен индекс и за още много други неща.
Според мен трябва да се опиташ да си по-конкретен. Например по отношение качеството на храненето има различни системи за оценка; силно влияние оказват редица генетични и хормонално-определени механизми; има рискове при повечето видове диети - физически и психически и т.н.
Подход от типа “аз имам опит и познания (подкрепени със снимки, лични постижения, градски легенди и т.н.), вие - не”, няма как да доведе до конструктивен диалог.
13.07.13
00:01
Broscience obviously.