13.07.13
15:11
Здравейте ентусиасти,бодибилдъри и т.н
Като за начало искам да кажа, че съм голям фен на този форум и съм много благодарен на страшно коректните потребители, снабдяващи все още тия като мен неограмотени аматиори с нужната информация за развитие в различните насоки.
Тренирам от скоро, купил съм си гейнър на оптимум нутришън- serious mass и креатин монохидрат от този микронизирания пак на оптимум.Опитвам се да спазвам хранителен режим, да снабдявам тялото си с необходимите протеини и въглехидрати и като цяло да живея здравословно.
От скоро чета и за декстрозата ама все има нещо което не ми е ясно.
Въпросите са ми следните:
1)Четох, че най-добре креатина се приема с декстрозата тааа отивам аз на зала,блъскам час и половина,отварям кутийката с креатина,бутам 5 грама в устата (без да го разтварям във вода,сок и т.н) след което, докато е още в устата ми пийвам 40г декстроза разтворена в 500 мл. вода за да мога да го глътна.Правилно ли е това? Четох, че и креатина може да се сложи направо във разтвора на декстрозата ама е някак странно 5 грама монохидрат да ги разтварям в половин литар вода или по точно разтвор (така излиза в крайна сметка)
2)Нетренировъчен ден е - събуждам се,още със ставането пия 5 грама на гладно (от креатина имам предвид), след което закусвам (овес с бананче и медец в кисело млеко,ако има ягодка,ябълчица тва онва да прибавя в кашата не се лишавам :Д) и след 30-40 мин. си пийвам гейнърчето.Правилно ли разпределям работите или е по-правилно първо да пия гейнъра и тогава да закусвам?
3)Хапвам си аз следобяд към 3-4 часа,въпреки че то моето ядене си е направо тъпчене до краен предел :Д , оризче пиленце -салаткаа..ии хоп докато се усетя е време да си изпия втората доза от гейнъра.Колко време трябва да изчакам след хранене за да могат съставките както от храната, така и от гейнъра след това да се усвоят максимално добре от организма?
Благодаря предварително на всички,които намериха да отделят 5 минути да прочетат тия нещица и ще съм задължен на тези,които успеят да ми отговорят :) Поздрави!
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 13.07.13 15:31.
13.07.13
16:08
Продуктът на Optimum Nutrition Serious Mass е един от най-популярните на пазара. Сравнително неизгоден от гледна точка на количество/съдържание/цена, ако го приемаш както би следвало ще го изпиеш за 16 дни. Отделно основното съдържание в него е Малтодекстрин (той се води комплексен/сложен въглехидрат), но в тялото действа като бърз такъв. Следователно комбинацията малтодекстрин+декстроза се обезсмиля, тъй като се получава комбинация от две идентични по механизма си на действие съставки. Отделно в дневната доза има прекалено малко протеин и ако се разчита само на него като хранителна добавка с креатина ще ти се наложи да изядеш доста белтъчини от храна. Мой фаворит сред Mass Gainer продуктите е MEX Size Max има само 4г. захар в еднократна доза от 113г. или 8г. тотал за дневна доза. Изцяло съставен от комплексни въглехидрати - витарго, овесен и ечемичен страч... и 30г. протеин в доза. Горещо ти го препоръчвам стига за пълен месец, а е на същата цена. Най-подходящо е Gainer-a да се приема по следната схема:
Тренировъчен ден: между 2 от 3-те основно хранения (закуска,обяд и вечеря) като междинно хранене и непосредствено след тренировка. Това се прави защото 1 шейк съдържа около 500 калории и ако ти го изпиеш сутринта след сън ще си заситен и губиш пълноценната закуска. За това по-добре е да го сложиш между закуската и обяда. Следващия прием е непосредствено след тренировката за възстановяване. Хубаво е да сложиш един час разлика между гейнера и храната за да не си натоварваш стомаха излишно.
Ден без тренировка: отново имаш два шейка разделени между основните хранения. Пример - един между закуската и обяда и един между обяда и вечерята.
Относно креатина, той се усвоява най-добре при висок инсулин. Всички въглехидрати повишават инсулина така че можеш да вземаш креатин заедно с гейнера или веднага след хранене. Обикновено когато има тренировка, след нея допълнително се повишава усвояването на хранителните вещества, така че се стреми да използваш креатина директно след тренировка.
Декстрозата не намира място в подобна комбинация според мен... Успех.
13.07.13
16:37
По-точно и по-евтино протеин+креатин+декстроза(глюкоза)...
Няма никакъв смисъл да ядеш и след 30 минути да пиеш гейнара който ти е все едно още 1 хранене.. Това е все едно да ядеш 2 пъти през 30 минути ,а след това чак след 5 6 часа ???Гейнара го ползвай само като заместител на хранене , а целта му трябва да бъде да покрива недостатака от калории които имаш за ден нищо повече.
Идеята на калоричните пудри а.к.а гейнърите е да носят екстра питателни калории към вече оптималното хранене, а не да са заместители на хранене или да покриват недостатък от калории...
14.07.13
18:10
Пий си гейнъра, махни я тази декстроза и си вземи креатин, но хидрохлорид. Много по-ефикасен е и мощен. ;)
казано от Мартин Йорданов на 13.07.13, 16:08:
Продуктът на Optimum Nutrition Serious Mass е един от най-популярните на пазара. Сравнително неизгоден от гледна точка на количество/съдържание/цена, ако го приемаш както би следвало ще го изпиеш за 16 дни. Отделно основното съдържание в него е Малтодекстрин (той се води комплексен/сложен въглехидрат), но в тялото действа като бърз такъв. Следователно комбинацията малтодекстрин+декстроза се обезсмиля, тъй като се получава комбинация от две идентични по механизма си на действие съставки. Отделно в дневната доза има прекалено малко протеин и ако се разчита само на него като хранителна добавка с креатина ще ти се наложи да изядеш доста белтъчини от храна. Мой фаворит сред Mass Gainer продуктите е MEX Size Max има само 4г. захар в еднократна доза от 113г. или 8г. тотал за дневна доза. Изцяло съставен от комплексни въглехидрати - витарго, овесен и ечемичен страч... и 30г. протеин в доза. Горещо ти го препоръчвам стига за пълен месец, а е на същата цена. Най-подходящо е Gainer-a да се приема по следната схема:
Тренировъчен ден: между 2 от 3-те основно хранения (закуска,обяд и вечеря) като междинно хранене и непосредствено след тренировка. Това се прави защото 1 шейк съдържа около 500 калории и ако ти го изпиеш сутринта след сън ще си заситен и губиш пълноценната закуска. За това по-добре е да го сложиш между закуската и обяда. Следващия прием е непосредствено след тренировката за възстановяване. Хубаво е да сложиш един час разлика между гейнера и храната за да не си натоварваш стомаха излишно.
Ден без тренировка: отново имаш два шейка разделени между основните хранения. Пример - един между закуската и обяда и един между обяда и вечерята.
Относно креатина, той се усвоява най-добре при висок инсулин. Всички въглехидрати повишават инсулина така че можеш да вземаш креатин заедно с гейнера или веднага след хранене. Обикновено когато има тренировка, след нея допълнително се повишава усвояването на хранителните вещества, така че се стреми да използваш креатина директно след тренировка.
Декстрозата не намира място в подобна комбинация според мен... Успех.
Еми аз много си търсих “точния”гейнър, купих този защото в сила бг е победител сред гейнърите на 2012г. и за 1 ден ми дава 1600 калории което е..бая.За Mex size не съм се интересувал мн мн, въпреки че той беше един от гейнърите между които се колебах.Едно въпросче-Mex size колко калории осигурява на ден (в крайна сметка това е важно целта ми е да покачвам килограми).Сега вече взех да се замислям и дали да не сменя гейнъра с протеин..Gold standart-a много добър го водят уж и мн се колебая да продължавам ли с гейнъра или да сменям с протеин..70 кг. съм тренирам 3 пъти в седмицата с класическа програма за покачване на мускулен обем Класическа програма за мускулен обем В комбинация разбира се продължавам да си пия креатина :)