09.07.13
19:45
Здравейте,
доста гледах из форума и намерих доста полезни неща, но така и не намерих отговор на въпроса ми. Не съм сигурен дали хранителните/спортните добавки са едно също, защото някъде ги срещам за различни неща, другаде за едно и също, става въпрос за добавките като протеин, казеин и т.н.
Та за въпроса ми, интересува ме има ли някакъв период от време след който трябва да започнат да се приемат. Имам предвид, нов съм в бранша тренирам от 3 месеца, някои ми казват, че е добре да направя малко стаж във фитнеса и тогава да започвам да ги пия, други казват, че няма проблем. Вие какво ще ме посъветвате?
Като цяло целта ми е да сваля мазнини, да покача мускулна маса и да направя релефно тяло. 176 см съм и в момента съм около 65кг.
09.07.13
20:12
По принцип 3-4 месеца след започване на фитнеса,за да може тялото да се адаптира.Не бързай да се хвърляш на добавките,храни се и тренирай здраво,качи някой друг килограм и мускул и тогава му мисли за добавките.
П.П. Не очаквай чудеса от добавките... ;)
Мнението беше редактирано от Христо Личев на 09.07.13 20:14.
09.07.13
20:24
По-скоро година.
09.07.13
21:34
Аз тренирам от 4 години, не съм взимал добавки и не смятам да взимам. Въпрос на личен избор.
Аз бях почнал един креатин след месец тренировки. Сега като се сетя беше голяма тъпотия :D . Ама какво да се прави- лапешка работа. Не че ми е навредил по някакъв начин, но просто не е имало смисъл да го пия при положение, че стажа ми не е бил никакъв, да не говорим пък за храненето. Но както повечето хора които за първи път се докосват до добавки очаквах нещо голямо :D . Дори и някои мои приятели които никога не са се докосвали до железа ми викаха “химик” :D . Сравняваха креатина със стероидите и тн.
Моето мнение е, че ти е още рано, просто ще си дадеш парите на вятъра. Първо направи по сериозен стаж в залата, второ- обърни внимание на храненето си и трето- не очаквай магически ефект от добавките.
От хранителните добавки може да почнеш на вземаш витамини + минерали и рибено масло. След като тялото ти извлече максимума от тренировките и добрата храна / при всеки е индивидуално, но поне 6 месеца/ прибави към храненето и протеин на прах и аминокиселини. Но дотогава трябва да имаш видими промени -и като форма на тялото и силови постижения.
12.07.13
19:45
Пет отговора и тъжното е че и петте са на светлинни години от истината... Всички отричате хранителните добавки все 1 са хероин. Пази се, почакай, отложи максимално във времето, тренирай натурално. Каква мъдрост струи от вашите думи направо започвам да се разкайвам, че поднових постването в този форум. Когато едно тяло е подложено на физически стрес то има завишени нужди от хранителни вещества за да се възстановява. Човека е сравнително начинаещ и все още няма толкова голям опит с фитнес храненето и селектирането на правилните хранителни в-ва. Според мен, ако му бъде направена правилната консултация освен да има полза то приема на хранителни добавки друго няма да се случи. Един източник на бързо усвоим протеин изолат след тренировката и сутрин след сън в комбинация с креатин монохидрат и аминокиселини с пълен профил е нещо абсолютно задължително за всеки трениращ, който преследва каквато и да е промяна в телесния състав.
Пет отговора и тъжното е че и петте са на светлинни години от истината... Всички отричате хранителните добавки все 1 са хероин. Пази се, почакай, отложи максимално във времето, тренирай натурално. Каква мъдрост струи от вашите думи направо започвам да се разкайвам, че поднових постването в този форум. Когато едно тяло е подложено на физически стрес то има завишени нужди от хранителни вещества за да се възстановява. Човека е сравнително начинаещ и все още няма толкова голям опит с фитнес храненето и селектирането на правилните хранителни в-ва. Според мен, ако му бъде направена правилната консултация освен да има полза то приема на хранителни добавки друго няма да се случи. Един източник на бързо усвоим протеин изолат след тренировката и сутрин след сън в комбинация с креатин монохидрат и аминокиселини с пълен профил е нещо абсолютно задължително за всеки трениращ, който преследва каквато и да е промяна в телесния състав.
Не си напълно прав. Повечето хора както и аз имаме на впредвид първо да се изгради определена култура и знания към тренировките, храненето и почивката. Неможе един човек който няма грам познания веднага да скочи на хранителните добавки. Също така всеки от “този тип” хора очакват невероятните резултати от добавките за отрицателно време.
12.07.13
21:54
Абсолютно задължително......абе ти чуваш ли се. Тези добавки и реклами са ти изпили мозъка. Аз как се промених без да ползвам добавки? И продължавам да се променям!
13.07.13
11:44
Какво точно би станало, ако човек който не си е изградил културата и т.н. започне да приема базови хранителни добавки, правилно предписани в правилното време?! Няма да се възстановява защото не знае разликата между понятията и терминологията? Говорите глупости, непознаването на материята си личи от всяка буква написана в постовете. Хранителните добавки са ХРАНА в концентриран вид. Кой източник на протеин под формата на храна може да се усвой до 20-25 минути и да започне да отделя аминокиселини в кръвообращението?! За да не натоварвате излишно Google, ще ви отговоря - няма такъв, нито яйцата, нито сиренето, нито месото! Суроватъчния изолат и хидроизолат са незаменими след тренировка за “бързото” възстановяване. Това че даден човек използва хранителни добавки не значи, че няма да се научи да тренира и да се храни правилно... няма нищо общо. Това е въпрос на личен избор и при финансова възможност да си ги позволи, този избор винаги е правилен. Не разбирам защо масовия фитнес ентусяст смята приемането на хранителни добавки за “следващата стъпка”.
13.07.13
12:12
Първо трябва да си изградиш хранителен режим! Повечето начинаещи си мислят, че добавките са голяма работа. Нали ги виждам по залите, надяват се добавките да им направят всичко. Хранят се с джънк и си мислят, че щом взимат добавки трябва да стават много яки. И после като спрат да взимат добавките остават гола вода. Продължават да се хранят нездравословно и веднага започват да губят мускулна маса. Пак започват добавките и така един омагьосан кръг до безкрай. Иначе съм абсолютно съгласен с теб, че щом имаш финансова възможност и имаш изграден хранителен режим, няма лошо в добавките.
ПС: Нямаш си и представа какво удоволствие изпитвам когато някой ме попита какво взимам или какъв цикъл правя и да му отговоря, че единственото, което съм “взимал” е било витамини.
13.07.13
17:20
Първо трябва да си изградиш хранителен режим! Повечето начинаещи си мислят, че добавките са голяма работа. Нали ги виждам по залите, надяват се добавките да им направят всичко. Хранят се с джънк и си мислят, че щом взимат добавки трябва да стават много яки. И после като спрат да взимат добавките остават гола вода. Продължават да се хранят нездравословно и веднага започват да губят мускулна маса. Пак започват добавките и така един омагьосан кръг до безкрай. Иначе съм абсолютно съгласен с теб, че щом имаш финансова възможност и имаш изграден хранителен режим, няма лошо в добавките.
ПС: Нямаш си и представа какво удоволствие изпитвам когато някой ме попита какво взимам или какъв цикъл правя и да му отговоря, че единственото, което съм “взимал” е било витамини.
В крайна сметка, когато отидеш на състезание никой не те пита вземал ли си стероиди, пил ли си добавки, гладувал ли си за да се издокараш във форма... всичко което има значение е как изглеждаш. Виктор Мартинс е пресен пример за човек преминал през толкова много перипети (беше в затвора, счупи си ръката, убиха близък негов роднина...) и в крайна сметка се яви на състезание и загуби от абсолютен дебютант. По твоята логика той трябваше да вземе титлата понеже на него му е било по-трудно (както ти си успял да се изградиш само с витамини), обаче в живота не е така. Накрая значение има само какво си постигнал, а не как! Има хора които работят цял живот и пак едвам свързват двата края, има и такива които за 1 нощ се “изстрелват в космоса’”. Всичко е въпрос на личен избор. Това е последния ми пост по темата. Успх на всички!
13.07.13
17:45
Какво точно би станало, ако човек който не си е изградил културата и т.н. започне да приема базови хранителни добавки, правилно предписани в правилното време?!
Ще похарчи пари неефективно.
Най-малкото това е излишно, независимо от финансовите възможности на всеки.
Говорите глупости, непознаването на материята си личи от всяка буква написана в постовете.
Да говориш толкова едри приказки е рисковано... :)
Уверявам те, че в твоите думи не се съдържа само мъдрост... ;)
Кой източник на протеин под формата на храна може да се усвой до 20-25 минути и да започне да отделя аминокиселини в кръвообращението?!
Аминокиселини до 20-25 минути...
Съвсем не е необходимо на всяка цена. Можеш да ми имаш доверие.
Суроватъчния изолат и хидроизолат са незаменими след тренировка за “бързото” възстановяване.
Сигурен ли си? И на мен не ми се четат глупости, да ти кажа... :)
Иван Иванов ти е казал останалото.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.07.13 17:47.
13.07.13
18:13
Г-н Йорданов, все пак трябва да даваме адекватни съвети на питащите. Трябва да сме достатъчно гъвкави в отговорите си, за да не ги заблуждаваме и да не ги объркаме допълнително. Очевидно е, че автора на темата няма амбициите да ходи и да печели състезания. Той много точно си е написал целите. Все пак като даваме съвети, основно трябва да се съобразяваме с желанията на питащия.
Поздрави!
13.07.13
19:00
От някои мнения излиза, че трябва да имаш минимум 6 месеца стаж, та да пиеш един суроватъчен протеин :)
Добавки се пият,когато си напълно уверен,че можеш да правиш качествени тренировки и да даваш максимума от себе си.Пил съм много видове добавки,не очаквайте нищо особено,по-добре да се раздаваш на маскимум и да не пиеш,отколкото да пиеш и да не си даваш много зор,едното не пречи на другото,но ви говоря реално как стоят нещата.