15.07.13
20:18
Искам да споделя с вас колеги системата бавно и правилно е златна, от 2 дена правя упражненията с по малко килограми , примерно
лег от 100 на 80кг бицепс от 45 на 34кг, но ги правя без чийт и без клатушкане на ляво и на дясно, и мога да кажа че 3 пати повече се напомпва човек, даже и при клек 3 серии по 13;15 повторения пълни с тежест дето позволява направата пак направо гръмват краката.. и мисля че по добре в фитнеса да се напомпваш като хората и след това на масата да се напомпаш с хубава храна от колкото да се смачкаш от трениране и да си супер изморен и после да изядеш всичко което имаш
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 16.07.13 12:30.
15.07.13
20:37
ок
То си е препоръчително да се правят чисти. Колкото по-бавно правиш дадено упражнение , толкова повече увеличаваш напрежението , а с това и съкращаваш броя на сериите.
Всъщност, умишленото забавяне на вдигането освен, че ограничава тежеста, ограничава и броят на активираните мускулни влакна. Вдигането (положителната част) трябва да е максимално бързо (експлозивно), за да се активират максимално количество бързи мускулни влакна. Някои изолиращи упр. разбира се може дасе правят супер бавно и със задържане.
А между чисто изпълнение и бавно изпълнение няма никаква връзка. Може да правиш движението супер бавно и пак да е неправилно.
Упражнението трябва да е до толкова чисто, че да натоварва конкретните мускули, но не е задължително да е като по учебник.
казано от Иван Зотанов на 15.07.13, 20:18:
Искам да споделя с вас колеги системата бавно и правилно е златна, от 2 дена правя упражненията с по малко килограми , примерно
лег от 100 на 80кг бицепс от 45 на 34кг, но ги правя без чийт и без клатушкане на ляво и на дясно, и мога да кажа че 3 пати повече се напомпва човек, даже и при клек 3 серии по 13;15 повторения пълни с тежест дето позволява направата пак направо гръмват краката.. и мисля че по добре в фитнеса да се напомпваш като хората и след това на масата да се напомпаш с хубава храна от колкото да се смачкаш от трениране и да си супер изморен и после да изядеш всичко което имаш
Няколко забележки:
- Бавно съвсем не означава правилно.
- Напомпване не означава добра тренировка.
- Повишаването на тежестта е стимул за растеж (в зависимост от протокола - на сила, размер или и на двете)
- Скоростта на изпълнение дава пряко отражение върху мощността (количество работа за единица време)
За финал, една статия за размисъл доколко стриктната форма е плюс или минус.
За да прогресираш - научи и затвърди правилната форма (в смисъл на безопасна), а след това направи възможното да си повишаваш постиженията, без да се контузваш. Опитът ще ти покаже докъде може да чийтваш, за да напредваш, но без да се счупиш. Това е.
16.07.13
14:19
казано от Петко К на 15.07.13, 23:15:
Всъщност, умишленото забавяне на вдигането освен, че ограничава тежеста, ограничава и броят на активираните мускулни влакна. Вдигането (положителната част) трябва да е максимално бързо (експлозивно), за да се активират максимално количество бързи мускулни влакна. Някои изолиращи упр. разбира се може дасе правят супер бавно и със задържане.
Петко, зависи каква ти е целта. За сила това е така, но ако не те интересува толкова силата, а искаш повече размер то по-малката тежест, по-умерено темпо (чак супер бавно не) с повече повторения и по-малко почивка между сериите според мен е това, което ти трябва.
16.07.13
14:29
казано от Петко К на 15.07.13, 23:15:
А между чисто изпълнение и бавно изпълнение няма никаква връзка. Може да правиш движението супер бавно и пак да е неправилно.
Упражнението трябва да е до толкова чисто, че да натоварва конкретните мускули, но не е задължително да е като по учебник.
Дали тогава гвт трябваше да има по-ниско темпо в позитивната част ПОНЕ? А ако целта ми не е сила,тогава какво става?
16.07.13
14:44
Аз говоря специално за частта с бавното изпълнение и спадането на сила по този начин. А иначе горната статия на виц,което всъщност е все едно да слушам някой фитнес помпър във фитнеса да ми говори,където я знае нещо,я не като този от статията,където е гледал големи културисти на по 5 грама тест на седмица как правят чийтинг и веднага това ще да е най-доброто.
казано от Teen Power на 16.07.13, 14:44:
... А иначе горната статия на виц,което всъщност е все едно да слушам някой фитнес помпър във фитнеса да ми говори,където я знае нещо,я не като този от статията,където е гледал големи културисти на по 5 грама тест на седмица как правят чийтинг и веднага това ще да е най-доброто.
Теен,
Първо - писах, че статията е за размисъл.
Второ - за автора (кварталния помпър):
TC has been Editor-in-Chief of T Nation since it first opened its electronic, pixilated baby eyes way back in 1998. He’s authored well over 2,000 articles on nutrition, weight training, and men’s issues in his career. He’s considered an expert on the hormone Testosterone and is an authority and visionary in the field of nutrition.
TC has authored 3 funny, informative, and inspirational books, two of them real and one imaginary: Atomic Dog: The Testosterone Principles; The Testosterone Principles 2: Manhood and Other Stuff; and Luoma’s Big Damn Book of Knowledge.
16.07.13
14:58
Аз не мога да приема,че единствено с чийтинг натурален покачва мускулна маса и то по-бързо. Чийтингът си има мястото в цялата схема ,но единствено с чийтинг,освен ако не си на зоб не вярвам да се получи нещо.
Иначе за размисъл е добре да имаш нещо предвид.
казано от Teen Power на 16.07.13, 14:58:
Аз не мога да приема,че единствено с чийтинг натурален покачва мускулна маса и то по-бързо. Чийтингът си има мястото в цялата схема ,но единствено с чийтинг,освен ако не си на зоб не вярвам да се получи нещо.
Иначе за размисъл е добре да имаш нещо предвид.
Дали го приемаш или не, не е от значение.
От опит на базата на над 25 години тренировки, за мен е доказан факт, че стремежът за по-голяма тежест, допълнително повторение и по-голяма скорост, изпълнени за сметка на известен компромис с чистотата на техниката дава по-добър резултат. Знам, доста еретично звучи и ми трябваха години за да си го призная сам на себе си. Забележи, става въпрос за БЕЗОПАСЕН компромис, не за всяко гърчене.
16.07.13
15:21
Изказвам мнение понеже съм тренирал основно с чийтинг и знам за какво иде реч що-годе. Резултатът не ми харесваше,е че то имаше ли въобще такъв?