Въпроси за програма

18.07.13
15:03

Здравейте!
Бих искала да видя и други мнения за своята програма. Тя е следната:
1. Горна част
-Скрипец - широк хват - 3Х15
-Скрипец - тесен хват - 3Х15
-Пек-дек - 3Х15
-Разгъване с дъмпел-рамо - 15/12/10
-Задно рамо - машина - 15/12/10
-Трицепс - сгъване-разгъване с дъмпел - 15/12/10
-Бицепсово сгъване с дъмпел - 15/12/10

2. Долна част
-Лег-прес - 3Х20
-Сгъване - машина - 3Х20
-Разгъване - 3Х20
-Задна екстензия - 3Х20
-Напъди с дъмпел - 3Х20
-Прасец - лег-преса - 3Х20

3.Корем
-Римско столче - 3Х20
-Вдигане крака от лег - 3Х20
-Наклони с дъмпел - 3Х20

На едната тренировка правя горна част, на другата - долна, с кардио-загрявка 10 минути и завършва с кардио 15-20 минути. Пия Л-карнетин преди тренировки.

Няколко човека ми казват, че програмата е тежка, натоварват се всички мускулни групи и съответно е неефективна. Но аз се чувствам добре след тренировка. Ходя на фитнес от около 2 месеца, като преди това не съм спортувала нищо от доста години. Учудващо дори и за мен, даже нямам мускулна треска.  Ако имам повече време, правя цялата програма, не я разделям.
Висока съм 165 см, тежа 55 кг, като проблемна ми е коремната област и талията. Целта ми е най-вече да сваля от там, но определено не мога да спазвам никакви хранителни режими  Не ям хляб и сладко, но обичам пържено и панирано. Сигурно за това няма и ефект, освен този, че се чувствам доста по-тонизирана от преди. Не, че това е малко, но бил искала да видя и разлика в обиколките. Също така, не знам дали имат значение тежестите?

Ще съм благодарна за мнения!
Поздрави на всички!

18.07.13
15:23

здравей от мен :)
програмата не е лоша, нито е тежка.Добре изпълнена и с желание може да е много ефективна. Постарай се повече-за да получаваш треска понякога-вземай по-големи тежести всеки път, когато почувстваш, че може да направиш повече повторения със сегашните.
бих ти препоръчала да заместиш двете с упражнения за рамо с раменна преса с дъмбели от седеж и пек-дек с избутване с дъмбели(гирички) от лег-има ги в секцията с упражнения. Спокойно може да намалиш повторенията за крака до 12-15 максимум и да увеличиш тежестите, с които тренираш краката, за да имаш ефект.
Изобщо за да имаш ефект от “силова тренировка” трябва да вложиш СИЛА.по-големи тежести, с които да не можеш да направиш още едно повторение. Тежестите имат ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ-иначе просто отиваш да размахваш крайници по уредите, докато ти изтече 1 час тренировка.
За храната- и сама разбираш че си на грешен път с това панирано.
Колегите съфорумци ще те насочат там.

18.07.13
15:32

казано от Ole To на 18.07.13, 15:03:

Здравейте!
Бих искала да видя и други мнения за своята програма. Тя е следната:
1. Горна част
-Скрипец - широк хват - 3Х15
-Скрипец - тесен хват - 3Х15
-Пек-дек - 3Х15
-Разгъване с дъмпел-рамо - 15/12/10
-Задно рамо - машина - 15/12/10
-Трицепс - сгъване-разгъване с дъмпел - 15/12/10
-Бицепсово сгъване с дъмпел - 15/12/10

2. Долна част
-Лег-прес - 3Х20
-Сгъване - машина - 3Х20
-Разгъване - 3Х20
-Задна екстензия - 3Х20
-Напъди с дъмпел - 3Х20
-Прасец - лег-преса - 3Х20

3.Корем
-Римско столче - 3Х20
-Наклони с дъмпел - 3Х20

На едната тренировка правя горна част, на другата - долна, с кардио-загрявка 10 минути и завършва с кардио 15-20 минути. Пия Л-карнетин преди тренировки.

Няколко човека ми казват, че програмата е тежка, натоварват се всички мускулни групи и съответно е неефективна. Но аз се чувствам добре след тренировка. Ходя на фитнес от около 2 месеца, като преди това не съм спортувала нищо от доста години. Учудващо дори и за мен, даже нямам мускулна треска.  Ако имам повече време, правя цялата програма, не я разделям.
Висока съм 165 см, тежа 55 кг, като проблемна ми е коремната област и талията. Целта ми е най-вече да сваля от там, но определено не мога да спазвам никакви хранителни режими  Не ям хляб и сладко, но обичам пържено и панирано. Сигурно за това няма и ефект, освен този, че се чувствам доста по-тонизирана от преди. Не, че това е малко, но бил искала да видя и разлика в обиколките. Също така, не знам дали имат значение тежестите?

Ще съм благодарна за мнения!
Поздрави на всички!

Дъмпел?? Напъд?? Л-карнетин?? 

По темата.Надали при тези повторения 15+ ще видиш скоро ефект,особено пък без прилично хранене :)
Едно нещо има ефект,когато е мъчно,трудно,да те изкара от удобството ;) Прочети дневниците на някои момичета и виж кой как тренира.Сама прецени.

18.07.13
15:35

10-15 повторения за начинаещо момиче без двигателна култура не са чак толкова много-особено за горната част на тялото. Едва ли ще иска покачване на маса там-за разлика от нас :) 15 повторения могат да бъдат много, много мъчни и тежки. Просто трябва да е подбрана подходящата тежест. Виж за краката-може да ги натовариш качествено.

18.07.13
15:49

Благодаря ви за мненията! Пък дори и за поправката на правописните грешки :))), така ми беше написано и просто преписвах механично.

С краката нямам проблеми, тренирала съм, макар и преди години. Но ми казаха да не качвам повече от 20 кг, за да не трупам маса там.
Искам обаче да сложа малко маса на ръцете /т.е. бицепс, другото е добре/, колкото и да ви е странно. И най-вече - да сваля обиколката на талията, всъщност там е единственото излишно. Опитвам се да си реша проблема с храненето, но от време на време си позволявам изкушения, включително и бира :))
Ще се пробвам и с дневниците.
Благодаря отново!

18.07.13
16:42

така са ти написали? Инструкторът ти да не е малоумен или с основно образование? Сама по себе си тренировката не е крайно лоша- с мънички забележки относно повторенията, но трябва да работиш с тежести и то подходящи, а не минимални. Научи какво значи базови упражнения и ще разбереш защо са толкова важни.
Но не очаквай чудеса за 2 месеца, не очаквай и за 6 месеца :)
Разгледай статиите на тема хранене и си намери режим който отговаря на целите ти, защото в дневниците има много различни режими и мисля, че ще се объркаш. Теглото ти е в границите на нормалното и здравословното. Мисля, че една РБД балансирана диета и много спорт ще ти помогнат да го преоформиш както искаш.
Намали повторенията за горна част до 10(с по-голяма тежест) а за крака до около 12-15 с максималните кг  с които можеш да ги изпълниш. Всичко е въпрос на време и на упоритост.

19.07.13
15:43

Благодаря за съветите!
Всъщност нямам точно инструктор. Бях ходила няколко пъти, колкото да видя за какво става въпрос. По време на отпуската тръгнах по сериозно - 3 пъти седмично, като обикалях просто по уредите :) Всъщност тая програма ми я направи девойката, която работи там, не е инструктор, но се занимава. Няма инструктор в този фитнес, а по ред причини /отдалеченост, работно време и т.н./ няма как да ходя в друг. На колегата ми сигурно вече му писна да отговаря на въпроси /сигурно малоумни според разбиращите :)/. Та съветите определено ще са ми от полза.

19.07.13
16:24

виждам, че следиш нещата.
май само аз се хванах да отговарям.
всъщност на всеки един въпрос вече е отговорено тук във този форум през последните 7-8 години-просто седни да изчетеш статиите в разделите горе. има секция с описание и клипове на упражненията. Потърси същите и във ютюб,за да придобиеш по-ясна представа. Всяко упражнениеможе да има различни начини на изпълнение. Научи се как да загряваш ставите и мускулите преди тренировка, кардиото не е достатъчна-трябва да загрееш конкретния мускул, който ще тренираш с по-лека тежест,разпъване и пр.
сега виждам че липсва натоварване на долната част на гърба, а тя е важна за добрата стойка и за силен център на тялото.
Мисля че може да “побутнем малко програмата, ето така

1. Горна част
-Скрипец - широк хват - 3Х12
-гребане с дъмбел с опора на пейка -за начало мисля че гира между 8-10 кг ще ти е добре 3х12
- хиперекстенсии - на специална пейка-за задравяване на кръста и талията 3х15
-Избутване с гири от полулег-повдигната лежанка 3х12
-Раменна преса - 3х12
-Трицепс—разгъване на скрипец с прав ръкохватка - 15/12/10
-Бицепсово сгъване с дъмбел - 15/12/10

2. Долна част
-Лег-преса - 3Х12
-Напади с дъмбел - 3Х10 (10 на всеки крак)
-Сгъване - машина - 3Х12
-Разгъване - 3Х12
-Задна екстензия - 3Х20-това не ми е ясно какво имаш предвид
-Прасец - права с дъмбел в ръка мисля че ще е по-добре  3Х20

3.Корем
-Римско столче - 3Х20
-Наклони с дъмбел - 3Х15

не е много по-различно, но мисля, че имаше нужда от подобрение на тренировката за горната част. Сподели мнение.

19.07.13
16:57

Благодаря ти за отделеното време!
Сигурна съм, че има отговори на всякакви въпроси, но наистина нямам физическо време да изчета всичко.
Още в неделя ще пробвам това. Макар, че гира 8-10 кг ми се струва, че ще ми е много (blush) Имам стара травма /не точно дископатия, но някакво пръплъзване на прешлените, така ми го обясниха/, та с кръста трябва да карам по-внимателно. Но ще опитам и ще видя как ще е. А иначе загрявам и после разпускам, но мислех, че е излишно да го споменавам

“-Задна екстензия - 3Х20-това не ми е ясно какво имаш предвид” - на машина по корем и се вдига с крака

Ще споделя в неделя как ще съм след тренировката :)

Мнението беше редактирано от Ole To на 19.07.13 17:06.

19.07.13
17:26

казано от Queen Kobra на 19.07.13, 16:24:

виждам, че следиш нещата.
май само аз се хванах да отговарям.
всъщност на всеки един въпрос вече е отговорено тук във този форум през последните 7-8 години-просто седни да изчетеш статиите в разделите горе. има секция с описание и клипове на упражненията. Потърси същите и във ютюб,за да придобиеш по-ясна представа. Всяко упражнениеможе да има различни начини на изпълнение. Научи се как да загряваш ставите и мускулите преди тренировка, кардиото не е достатъчна-трябва да загрееш конкретния мускул, който ще тренираш с по-лека тежест,разпъване и пр.
сега виждам че липсва натоварване на долната част на гърба, а тя е важна за добрата стойка и за силен център на тялото.
Мисля че може да “побутнем малко програмата, ето така

1. Горна част
-Скрипец - широк хват - 3Х12
-гребане с дъмбел с опора на пейка -за начало мисля че гира между 8-10 кг ще ти е добре 3х12
- хиперекстенсии - на специална пейка-за задравяване на кръста и талията 3х15
-Избутване с гири от полулег-повдигната лежанка 3х12
-Раменна преса - 3х12
-Трицепс—разгъване на скрипец с прав ръкохватка - 15/12/10
-Бицепсово сгъване с дъмбел - 15/12/10

2. Долна част
-Лег-преса - 3Х12
-Напади с дъмбел - 3Х10 (10 на всеки крак)
-Сгъване - машина - 3Х12
-Разгъване - 3Х12
-Задна екстензия - 3Х20-това не ми е ясно какво имаш предвид
-Прасец - права с дъмбел в ръка мисля че ще е по-добре  3Х20

3.Корем
-Римско столче - 3Х20
-Наклони с дъмбел - 3Х15

не е много по-различно, но мисля, че имаше нужда от подобрение на тренировката за горната част. Сподели мнение.

Аз бих махнала римското столче и  вместо него може да добавиш повдигане на краката от стенд или от вис/обратни коремни/янда коремни-все такива,които щадят кръста,натоварват по-качествено коремните мускули :) При повдигане на краката от лег внимавай особено-кръстът ти трябва да е залепен за пода/пейката като спускаш краката,иначе рискуваш травми в кръста.
За краката отначало може да избягваш нападите,защото изискват стабилност и контрол на движението.Защо не вместо тях да добавиш клек ? Тяга с прави крака също се отразява добре на задното бедро :) За мен лично 3 серии на упр-ята за крака са малко,поне 4 ги направи-ако не в първите тренировки,то след време :)
След като свикнеш с тренировките,може да пробваш кръгови такива :) Ще ти е от ползва при свалянето.
Имай впредвид,че тази програма ще си я напасваш спрямо кое ти харесва и кое как ти се отразява.Не я считай за окончателна,а се старай да я усъвършенстваш във времето.

20.07.13
17:09

Благодаря ти!
Като начинаеща все още опитвам от всичко. Надявам се с времето да уцеля оптималния за мене вариант. Все пак имам известна спортна култура и ще успея да преценя кое как ми действа и на кое да наблягам повече. За тия около 2 месеца, през които ходя на фитнес, вече ми е ясно, че съм много зле в ръцете (blush), но пък поне нямам проблеми с кръста.

22.07.13
17:07

Направих тренировката, която ми даде Queen Kobra и определено е добре! Не мога да преценя дали заради няколкото различни упражнения или заради по-големите тежести, но се почувствах доста по-изморена.
Повече няма да спамя тук :D , минавам в Дневник.

Успех на всички в постигането на целите!

23.07.13
11:54

.

Мнението беше редактирано от Hvanatema на 23.07.13 11:54.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1