Всичко за МЛЕЧНАТА КИСЕЛИНА и МУСКУЛНАТА ТРЕСКА

QU

23.06.04
14:20

Сигурно малко от вас са чували за млечната киселина. Важно е да знаем, че тя играе главна роля в начина, по който тялото ни създава така нужната за упражненията енергия. Тя подпомага усвояването на въглехидратите от храната и служи за гориво на черния дроб при отделянето на гликоза и гликоген. Понеже тя е изключително бързо гориво е предпочитана и от сърцето и мускулите. Проблемът е, че когато тялото ни я произвежда, то я разделя на лактатен и хидрогенен йон. Именно хидрогенния йон ни кара да чувстваме уморителното и съсипващо парене в мускула в края на интензивната серия. На всичко отгоре въпросния йон пречи на нервната проводимост, забавя енергиините реакции и отслабва мускулната концентрация което много често е съпроводено с приключване на тренировката.
Това са неща отдавна известни на билдерите по цял свят, но някой нови факти ги накараха да погледнат в друга посока. Ако успеем да намерим начин, с който да ограничим производството на хидрогенен йон, бихме увеличили енергията си интензивноста а в следствие на това несъмнено и мускулите си. В нашето тяло млечната киселина се образува от разпадането на основния въглехидратен източник на тялото гликозата. При това разпадане клетките отделят аденозин трифосфат (това е химичното наименование на енергията).Колкото повече енергия имаме толкова повече и по продължително ще вдигаме тежестите. Образуването на млечната киселина както някои смятат не се нуждае от кислород тоест това е напълно анаеробен процес. Учените откриха и доказаха, че тя се образува и в мускули, които получават много кислород. По-просто казано колкото повече въглехидрати ползваме толкова повече млечна киселина бихме произвеждали тоест още един плюс на ниско въглехидратната диета. Нека разгледаме по-същественно как се образува млечната киселина.
Чрез храната въглехидратите достигат черния дроб под формата на гликоза. Част от гликозата обаче прескача черния дроб и директно навлиза в мускулите, където по време на интензивната тренировка биват превърнати в млечна киселина. Млечната киселина се връща обратно в черния дроб където бива използвана при производството на гликоген. Добре е да знаем, че тялото ни произвежда повече гликоген индиректно от млечната киселина отколкото директно от гликозата в кръвта.В хода на тежката тренировка нервната ни система предпазва жизнено важни органи като сърцето мозъка или мускулите от преразход на кислород. Когато преразхода се увеличи над нормалното нещо което става под деиствието на тежка тренировка млечната киселина бива образувана. Така тя ограничава кръвния поток в мускула като предизвиква умора.Важно е да знаем, че не млечната киселина е виновна за всички видове умора в тялото. Например надявам се добре познатата ни мускулна треска не се причинява от нея. Много спортисти и обикновенни хора използват масажи, сауни и различни релаксиращи методи за намаляване на последствията от млечната киселина.Без съмнение тези процедури са полезни за тялото, но не и по отношение на млечната киселина.Както вече разбрахте млечната киселина се използва за бързо гориво при упражнения и възстановяване, но метаболизира и не остава в тялото ни, а непрекъснато се подменя от нова такава. Учени установиха, че лактатния йон може да бъде ограничен между клетките за да снабди с енергия в случай на нужда други работещи клетки. Тоест млечната киселина произведена от бързите мускулни влакна може да бъде пренесена до съседните бавни влакна, където те да я ползват за енергия като гориво. Механизмът, по който става това още не е ясен, но и много от билдерите не се интересуват след като върши работа. Много от вас сигурно се чудят вече как може да се впрегне тази киселина за гориво. Това става с комбинирането в тренировката на високо интензивни периоди с по дълги такива, но по ниско интензивни.Високо интензивният период би причинил сърдечно съдова адаптация, която би увеличила доставката на кислород в мускулите. В следствие на това нуждата от разграждане на въглехидрати би била по-малка.
Накратко казано тренировката за издържливост помага да се намали производството на млечна киселина, докато по-интензивните тренировки спомагат за циркулацията и лактатното изчистване. Бодибилдинг ползата от подобен вид тренировка също не би била малка. Успеем ли да контролираме процесите на образуване на млечна киселина, бихме могли да забавяме умората си, както и да тренираме по-дълго, което несъмнено би ни дало повече мускули.

MA

23.06.04
15:51

С две думи “правете кардио”.

23.06.04
20:21

Минутка мълчание...

БРАВО, Quattro, браво!!!

Само се надявам повече хора да си направят труда да прочетат статията и да я осмислят, за да не се постват  безсмислени теми :evil:

25.06.04
12:50

Няма лошо.. но защо не даде просто линка, тъй или иначе статията е от този сайт  8)
http://www.bb-team.org/articles/mlechna_kiselina.php

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1