26.07.13
19:06
Интересното мнение на Elliott Hulse по отношение на ненужните добавки ме накара да се замисля. Все пак BCAA са сред най-популярните на пазара за хранителни добавки. Въпросът е доколко си струва. Направих си кратко проучване на нещата и намерих следната таблица:
http://www.bodybuilding.com/fun/images/2013/ask-the-macro-manager-what-are-the-best-bcaa-food-sources_a.jpg
Таблицата показва, че в храната като цяло се съдържа достатъчно голямо количество разклонени аминокиселини. Интересно защо не са извели и количеството BCAA в свинското месо, но предполагам, че дори е повече, поради по-близкия генетичен материал на свинята до този на човека.
И една статия по въпроса:
http://www.mindandmuscle.net/articles/bcaa-supplementation-roundtable-do-we-need-them/
Изводът всеки сам може да си го направи. Да, в някои случаи приемането на допълнителни BCAA би помогнало, например в режими за изчистване, когато калориите са по-малко, а целта е да “пазим” мускулите. Същото важи и в случаи с много тежки тренировки, покачване на ММ, както и за трениране на гладно(при циклично хранене). Общо взето, когато калориите не достигат за нужното възстановяване. За средностатистическия трениращ човек обаче надали е необходим допълнителен прием или поне със сигурност не е непременно необходим, както се говори на много места. Вярно е, че в чиста форма усвояването им е много по-ефектно, но пък в храната количеството им е огромно, съдейки по данните.
Ще ми е интересно да чуя и вашите мнения по въпроса.
26.07.13
21:30
след като всичко необходимо идва от храната, приема на повечето хранителни добавки е напълно безсмислен, в това число и БЦАА, по-бързото усвояване изобщо не е толкова важен фактор в цялостния процес на възстановяване
28.07.13
20:15
Съгласен съм. Може би по-точно е да се каже, че е фактор, но на по-високо ниво, което малко трениращи достигат. В противен случай всякакви протеини и повечето аминокиселини, които много често са на първо място в листа с хранителни добавки, се оказват грешния първи приоритет и излишно даване на пари. Тези пари могат да се изразходят по-пълноценно за неща, които са дефицитни в организма - минерали, витамини. Или за други хранителни добавки с доказана необходимост и полза.