27.07.13
20:48
Здравейте,
имам проблем, защото лявата част на трапеца ми е по-голяма от другата и се вижда. Въпросът ми е дали, ако тренирам само другата ще се оправят, или да си тренирам и двете и с времето ще си се оправи от само себе си?
Ако ще помогне, открих, че малко по-надолу от трапеца, на гърба, но на дясната част, мускулът ми е по-развит и също е по-голям, но се забелязва лесно. Възможно ли е нарастването на лявата част на трапеца да е резултат от това?
Благодаря предварително!
Мисля, че лявата част на трапеца ти е по-голяма, защото като правиш тяга със смесен хват вероятно я правиш на лявата с над, а дясната с под хват. Започвай да я правиш наобратно сега (дясната с над, а лявата с под хват) и би трябвало да ти се оправи.
И на мен лявата страна на трапеца ми е по-голяма можеш да видиш на профилната ми снимка,но това е съвсем нормално тренирай си го както си го тренирал досега
28.07.13
12:13
~1! Престани да ръсиш глупости във всяка тема бе малоумник писна ми във всяка тема да гледам твой коментар.Как ще прави тяга с неодобната ръка в подхват.Пробвал ли си изобщо?
Тук няма неудобна ръка. И двете ръце трябва да си ти еднакви. Като правиш дадено упражнение да не би на неудобната ръка да слагаш по-малко кг?
Мнението беше редактирано от Ронката на 28.07.13 13:03.
От толкова компетентни съвети най-много накрая и някой бицепс да скъса момчето :)
Въобще не се споменава правене на тяга, така че да не бързаме да я визираме като причинител или лечител.
Ако все пак продължително време се практикува тяга с един и същ кръстосан хват, смяната на ръцете може да е доста опасна за непривикналата ръка.
Едва ли има някой сред нас, без значение трениращ или нетрениращ, който да е напълно симетричен.
Трапци, перки, обиколки на крака, ръце и т.н....нормално е, има безброй теми по въпроса.
Унилатералните упражнения може и да помогнат за установяване на някакъв визуален баланс. Тренирането само на едната страна, поне на мен ми се струва глупаво.
Не се фокусирай толкова върху тази разлика. Тренирай за да си здрав, силен и да изглеждаш добре. Едва ли някой ще ти мери трапеца..
Мнението беше редактирано от 6th на 28.07.13 18:43.
Асиметрията е напълно нормално нещо. В природата няма пълна симетричност между ляво и дясно. Ако спуснеш вертикален лъч през лицето си, та дори и по цялото тяло и сравниш двете половини, ще видиш голяма разлика. Няма две напълно еднакви неща в природата. И моят трапец от едната страна е малко по- голям.
Тренирай си трапеца както и преди. А и различните хватове на мъртвата тяга няма да ти решат “проблема” .
03.08.13
22:48
Мерси за коментарите :)
Не правя мъртва тяга от лични съображения (тренирам кръст по друг начин, въпреки че е базово упражнение). Започнах да тренирам само другата част на трапеца и мисля, че има прогрес. И също така мисля, че се е получило от кофичките. Доста време тренирах само навън, сега разнообразявавм и във фитнес, но съм тренирал навън няколко години. И затова смятам, че това е единственото упражнение, от което може да се получи такава асиметрия. Какво мислите?
Трапеца се тренира винаги билатерално. Редуването на ръцете при повдигане за трапец носи голям риск от травма на раменната става, поради неестествения си характер на движение. В случай, че усещаш известен силов дисбаланс в трапеца, тренирай го с повдигане на дъмбели, а не с лост.
03.08.13
23:37
А защо тренирате трапеца?