Топалов световен шампион по шах!!

Темата е заключена.

14.10.05
09:04

Епохално! Българин стана световен шампион по шах!
14 октомври 2005 / News.dir.bg
30-годишният български гросмайстор Веселин Топалов завърши реми с черните фигури срещу Рустам Касимджанов (Узбекистан) и го детронира. Топалов събра недостижимите 9.5 точки. 
Конкурентите на българина Вишванатан Ананд (Индия) и Пьотър Свидлер (Русия) завършиха реми своите партии и останаха с по 8 точки кръг преди края на световното първенство в Аржентина.
Веселин Александров Топалов е роден на 15 март 1975 г. в Русе. Когато е на 8 години баща му го въвежда в правилата на шахмата. Първият му треньор е Димитър Синабов, по-късно - Петко Атанасов. От 1991 г. личен треньор и мениджър на Топалов е Силвио Данаилов.
На 12 години (1987 г.) е шахмайстор, през 1989 г. - международен майстор, през 1992 г. става гросмайстор и е обявен за най-многообещаващ шахматист в света. За октомври българинът е с рейтинг 2782 и заема трето място в ранглистата на ФИДЕ след Каспаров (2812) и Ананд (2788).

Това наистина много ме зарадва. Веселин Топалов постигна изключителен успех в една област, която десетилетия е била окупирана на върха от руснаци (или руски евреи по-скоро :)). Като се замислим само, че е на 30 години, можем само да му пожелаем и да се надяваме, че ще постига все повече и повече успехи.

Респект! :)

14.10.05
10:32

Бравооооооооооооо  :D

14.10.05
11:09

Такива неща могат самода ме радват. Не се радвам за Топалов толкова защото е Българин, а защото ще популяризира у нас един спорт който много уважам.

NE

14.10.05
11:19

Малка поправка : Досега Топалов беше с рейтинг 2788 ( наравно с Ананд ) и двамата деляха 1-вото място по рейтинг между играещи в момента шахматисти (Каспаров се отказа преди наколко месеца след турнира в Линарес) .
След този турнир рейтингът на Топалов ще се качи най-вероятно
над 2800 и ще стане 3-тия в историята гросмайстор с рейтинг над 2800!
Евалата на Веско!  :lol:

ММ

14.10.05
12:34

Еи шахчето е страхотна игра, винаги ми е доставяло голямо удоволствие да играя.
Ей сега даже ще смачкам няколко човека в yahoo че мн се надъхах.

А Веско Топалов е най-големия!!!

Интересното е, че в момента световни шампиони по шахмат при жените и мъжете са българи - Антоанета Стефанова и Веселин Топалов.Тоест успеха му не е прецедент и щколата която готви тези двама спортисти е достатъчно добра за да ги побутне до върха.Иначе наистина Веско е само на 30 години и има доста време пред него за да спечели доста  партии :lol:

14.10.05
19:25

аз като бивш шахматист имах удоволствието да играя с Веско.това беше преди 5-6 години(ся съм на 15)ама тогава си бях талант обаче по стечение на обстоятелствата се отказах от този спорт.за мен е чест и съм много горд че мой съгражданин и бивш комшия стигна шахматния Олимп и предполагам че ще се задържи там доста дълго време.а това че в момента и при мъжете и при жените имаме световни шампиони ни води само до една мисъл-ЧЕ СМЕ НАЙ-ДОБРИТЕ!

14.10.05
20:23

Ае добри са българите във всичко и успяват, но държавата ни е скапана. Топалов доколкото знам се премести да живее на Канарските острови преди 5-6г щото в България никой не го зачиташе за нищо. Даже родителите му си продадоха апартамента за да може да пътува и да играе. Въобще българска работа.

14.10.05
22:29

Това е невероятен успех! Веселин Топалов направи нещо изключително.
по-здрави

15.10.05
12:57

Браво! Обичам шах и Веско, както и целувки на закуска :)

06.11.05
03:08

Шах - това е велик Спорт, а Веско Топалов е велик българин!

Браво на Веско!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1