Горене на мазнини при тичане

30.07.13
12:45

Здравейте!
Имам някои въпроси, свързани с тичането, чиито отговори не открих в статиите в сайта, както и в коментарите под тях. Прегледах и някои теми във форума, но сякаш няма отговор на моите питания. Долният текст пуснах и под една от статиите, свързани с тичането, но не получих отговор.

Първо ще дам обаче малко информация за себе си. Момиче на 20г. съм, тичам относително редовно от малко повече от 1 година, като изключим 2 спирания от по месец - миналото лято веднъж и през март тази година.
В началото имах проблем да изтичам и 400м без да се задъхвам. В последствие качих изминаваните разстояния на 1,5км, 3,5км, 5км, 7км и 10,5км. Последната дължина съм изминавала само 2 или 3 пъти в моменти, когато се чувствах в наистина добра физическа форма. Тичам с маратонки Адидас, специално пригодени за тичане. Времето, за което изминавам разстоянията (без да се старая да поставям рекорди) - 3,5км - ~21минути, 5км - ~30минути, 7км - ~45минути. Обикновено се старая да тичам поне 5 или 7км, в редки случаи “падам” до 3,5. Причината за малко необичайните дължини е трасето, по което бягам: 3,5км е обиколката на старата част на града, в който живея (в Германия) и се простира по т.нар. вал. Настилката е мека (пръст) и е много удобна за тичане. Самото трасе не е равно и равномерно - има качвания и спускания, защото валът е “прорязан” от централните градски улици, а иначе се намира на няколко метра над тяхното ниво.

Нещо, което пропуснах да спомена: висока съм 161см и в момента тежа 57кг. Преди поддържах теглото си около и малко под 50кг, но заради струпването на няколко фактора (свързани с прием на хапчета и понижена физ. активност) за 3-4 месеца (от февруари до към май) качих 10кг. Физическата ми активност не се ограничава само с тичането – ходя много пеша, играя бадминтон, а колелото ми е основен метод за придвижване. Храня се разнообразно – плодове, зеленчуци, млечни продукти, месо. Мнооого рядко ям хляб, а тестени и сладки работи – максимум веднъж на две седмици и то по нещо малко. Вече съм свалила 3кг, знам, че с упорство ще сваля и останалите. Не това ме притеснява. :) И да си дойда на думата. Ето въпросите:

1. В една от статиите пише, че горенето на мазнини започва някъде около 20-тата минута на тренировката (специално за тичането). Означава ли това, че при едно тичане от 3,5км ще изгоря само въглехидрати, но не и мазнини? Съзнавам, че много си зависи от стила на тичане и структурата на тялото, но някакъв приблизителен отговор ще ми е от полза.

2. Най-вероятно доста лаишки въпрос: с напредването на тренировките, как се измества времето, в което започват да се изгарят мазнини в рамките на една тренировка – това започва по-рано или по-късно? За себе си имам доводи в полза и на двете твърдения и ми се иска да прочета истината. Т.е. след повече тренировки ще започна да горя мазнините около 15-тата или около 25-тата минута (примерни данни), ако в началото съм започвала да ги горя около 20-тата.

3. Въпрос свързан с потенето: прочетох и съм наясно, че то не е показател за изгорените калории/мазнини. Има нещо, което обаче ме притеснява/дразни – потя се най-много през главата и лицето. Говоря не само за моментите на тичане, а и при други физически натоварвания (дори и леки). Като говоря за потене, имам предвид буквално да се спускат вадички от скалпа по врата и бузите ми. Най-странното е, че преди не бях така – забелязвам го от 2-3 месеца най-много. Нормално ли е това и имате ли обяснение? А някакъв начин да го контролирам? Много ми е некомфортно, когато съм се забързала за среща, като стигна там да изглеждам като излязла от плувен басейн…

Много благодаря за търпението! Извинявам се за обширния коментар, но не знам коя част от информацията ще ви трябва, за да можете да ми отговорите.

31.07.13
07:05

1. Не се притеснявай за минутите, горенето на мазнините и такива подробности. След като спортуваш, резултат ще имаш. 3,5 км са си доста добра дистанция. Просто опитвай всеки следващ път да ти е с няколко секунди по-бързо постижението или да увеличиш времетраенето и разстоянието. Разнообразявай.
2. Виж номер 1 :)
3. Няма как...всеки се поти. Просто си носи кърпичка и попивай. Не се притеснявай от това, не нито нещо срамно, нито само при теб.

31.07.13
14:01

Подкрепям Анелия. Само като допълнение:
1. Освен казаното по-доре, зависи и какви количества въглехидрати приемаш и по кое време на деня. (Крос сутрин и на гладно след бедна на въглехидрати вечеря предишния ден или крос след обилна закуска? ) Личен пример - НВД-то “уби” кросовете ми над 5 км, но пък направи по-късите дистанции много по-ефективни за целите (изгаряне на излишни мазнини). 20-25 минути вършат работата на 60 минути. Доста по-ефикасно.

2. Имаше някакви статии по въпроса, но не бих се притеснявал на твое място.

3. По информацията която си дала, разбирам че си увеличила личното си тегло с 15-20% за кратко време. Малко неточно и картинно представено, но представи си това екстра тегло като “дрехи”, които носиш всеки път докато тичаш. :) Нормално е.
Като 100+ кг мъж, мога да ти кажа, че лентите за тенис (китки / чело) са много удобно нещо. :)

Успех!

31.07.13
15:33

Много благодаря за отговорите!
Тичам или в късния следобед (задължително преди вечеря и поне 2 часа след ядене), или сутрин на гладно. Когато тичам 3,5 км правя точно това, което ми препоръчвате. Тръгвам с нагласата, че ще тичам по-малко, но пък се старая да го направя възможно най-бързо.
За потенето - просто ми е странно, че започнах да се потя главно през главата, докато по-рано това се случваше в зоната на торса (подмишници, гръб и т.н.). Използвам лента за коса/чело от самото начало на тичането миналата година, но в последните 2-3 месеца буквално мога да я изстискам.
Още веднъж много благодаря! :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1