Профилактичен ЯМР

02.08.13
18:12

2006 година съм опериран от дискова херния, възможно ли е да си направя ЯМР , който да се поеме от касата.
Просто профилактично.

02.08.13
18:27

казано от Pavel на 02.08.13, 18:12:

2006 година съм опериран от дискова херния, възможно ли е да си направя ЯМР , който да се поеме от касата.
Просто профилактично.

Не, доколкото съм чувал трябва да си пред умиране за да минеш ЯМР по линия на касата. Без връзки едва ли ще се уредиш.

02.08.13
18:40

казано от Valdis на 02.08.13, 18:27:

казано от Pavel на 02.08.13, 18:12:

Просто профилактично.

Не, доколкото съм чувал трябва да си пред умиране за да минеш ЯМР по линия на касата. Без връзки едва ли ще се уредиш.

+1

Какъв ти е проблемът? ЯМР не се прави за профилактика.  Имаш болки на същото място...или на друго? Ще те посъветвам да се обърнеш първо към невролог, но към добър специалист... ако евентуално неврологът изкаже мнение за дискова херния, то се опитай първо да си уредиш скенер. Неврологът може да ти го назначи, но пак е трудно... пишат се едни писма до здравната каса с обяснения, че точно този пациент има нужда от скенер...  Ако пък след скенера се окаже, че дисковата херния е на същото място, където си опериран - не е желателно да го правиш втори път.
И все пак... имаш ли оплаквания някакви или само профилактика си правиш?

02.08.13
23:37

По принцип само профилактика, усещал съм болки, но нищо сериозно а и доста рядко.

02.08.13
23:51

Преди 3 години като тренирах баскетбол и имах травма на коляното ходих на MRI, но само и благодарение на това, че лекарят на отбора беше много вътрешен. Иначе трудно се издава от здравната каса както казаха по горе.

Виж какво намерих в един друг форум

1.) Личният Ви лекар Ви издава направление за невролог

2.) С направлението отивате при невролог, и много внимателно му намеквате (ако не Ви е познат), че имате нужда от изследване

3.) Неврологът отправя запитване към здравната каса дали ще му разрещат такова

4.) Чакате около 10 дни, за да се получи разрешеение. По-нататък стъпките са ако Ви разрешат

5.) След като вече имате разрешение (направление) за ЯМР отивате в избрана от вас болница, където такова изследване се прави На този линк има непълен списък и впечатления с особеностите на болниците в София, където това изследване се прави

6.) Запазвате си ден и час, когато да ви изследват. Имайте в предвид, че в някои болници се чака над 15 дни за свободен ден и час

7.) На уреченият ден и час отивате....бтдете точни, защото може да си загубите часа

8.) След като Ви направят изследването, ще Ви кажат кога да идете да си получите изследването. Обикновено към снимката има коментар на лекар, в който е описано със среавнително прости думи какво какво е заболяването

От близки, които са оперирани знам, че болката не се забравя... боли и години след успешна операция. Незнам това дали е болка или е внушение. Рехабилитация, масажи и насочване на мислите в друга посока. Това бих препоръчала. Иначе ЯМР ако си платиш е около 280 лева, но да знаеш, че е важно и кой лекар гледа докато те изследват... да вижда и правилно да разчита това, което вижда.

03.08.13
00:13

казано от Нина Апостолова на 02.08.13, 23:53:

От близки, които са оперирани знамче болката не се забравя... боли и години след успешна операция. Незнам това дали е болка или е внушение. Рехабилитация, масажи и насочване на мислите в друга посока. Това бих препоръчала. Иначе ЯМР ако си платиш е около 280 лева, но да знаеш, че е важно и кой лекар гледа докато те изследват... да вижда и правилно да разчита това, което вижда.

Това за доктора ми е ясно, когаме ме заболя кръста ме настаниха в Окръжна болница 1 месец на легло изследвания на всичко каквото се сетиш  кръв,урина,черен дроб и още много.Накрая ми направиха ЯМР докторите гледаха и не разбраха какво ми има дори от него, през това време бях постоянно на болкоуспокоителни накрая дори не ми действаха.
И така нищо не ми намериха преместих се на Хирургиите, обаче се оказва че ЯМР от Окръжна не го признават и ми направиха нов, доктора( Борислав Калнев)  погледна за 2 минути и ми каза диагнозата..

ЯМР се съмнявам, че ще минеш по здравната каса. Въпроса е, че този вид изследване не се прави просто ей така...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1