03.08.13
09:19
Много интересно твърдение...
Интересно ми е свалящите килограми доколко зачитат това твърдение... вземат ли всекиден необходимата доза въглехидрати... какви точно въглехидрати предпочитат ?
Какво точно е оптималното количество въглехидрати, за да се получи добро изгаряне на мазнини без да се прекалява с въглехидратите.... Има ли изобщо начин това да се пресметне за всеки човек поотделно или просто така по усещане трябва да се действа...
И кога е най-добре да се приемат тези въглехидрати - сутрин (когато уж няма да се отложат като мазнини) или преди тренировка да се заредим с енергия за тренировката ?
Не е ли най-добре преди тренировка да се приема протеин да пази мускулите?
Дано се получи интересна дискусия... тези въпроси са много важни за всеки, който сваля мазнини... защото много хора изобщо не ядат въглехидрати или съвсем минимални количества - 10-15гр.
А ако не бъркам има минимално количество въглехидрати под което не трябва да се пада на ден и то е около 80-100гр. (или 0,8-1гр. / кг.) ??
03.08.13
09:34
Както казва Layne Norton, въглехидратите са най-индивидуалната хранителна съставка, чието подходящо количество всеки трябва да открие сам за себе си.
Има хора, които отслабват на по 500+ г въглехидрати дневно, а има такива, които не ги толерират добре и съответно трябва да приемат много по-малко.
Въглени могат да се ядат по всяко време на деня. Около тренировката биха били най-позлени за нея и възстановяването, но не непременно за отслабването.
Редуцирането на мазнините и отслабването не е машина, която тотално да изключиш с малко въглехидрати. Повечето хора се страхуват от инсулина, но и протеинът покачва неговото ниво, при това също в голяма степен.
Мазнини се трупат в тялото и се “изгарят” за енергия 24 часа в денонощието. Основното, което ще определи дали повече ще бъдат складирани или “изгорени”, е калорийният баланс. Тъй че на първо място на него трябва да се обърне внимание.
Ако само пресмятането на калорийния баланс не помага, вече започва да се обърща внимание на детайли около тренировките, здравословно състояние (хормонален баланс например), при колко въглехидрати, протеин или мазнини имаш най-добри резултати и т.н.
Съответно с времето (не става само за 2-3 седмици), всеки сам си прави изводи и разбира каква конструкция на хранене, тренировки и добавки му влияят най-добре.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 03.08.13 09:35.
Такъв феномен няма. Въглехидратите и мазнините си имат свои биохимични пътища на трансформиране в енергия.
Ако се използват въглени, мазнините се блокират и обратно.
Още Грегъри Елис го изяни това в своята диета.
Проблема е че въглехидратните привърженици твърдят, че по време на въглехидратния метаболизъм, самите въглехидрати стимулират мастната обмяна, като се превръщат в кетони - например фруктозата. Другия лагер пък отхвърля това и твърди, че гликонеогенезата е алтернативния път за покриване на въглехидратните нужд,и докато сме в мастна обмяна.
Така и двата лагера грешат понеже включването и изключването на мастен/въглехидратен метаболизъм е хормонално зависимо, а не само ензимно.
За да иаме качествен мастен метаболизъм се иска глад и преди глада добро зареждане на енегийните депа - мастни и гликогенни. Това основното условие. Това го откриха Цх гурутата.
Един вид трябва да ядем и двете горива за да можем да ги горим и двете. Иначе хормоналната картина се бърака и ензимите се рециклират за покриване на калорийния и енергиен дефицит, а наличната енергия от мазнини се блокира, докато въглехидратната се използва за оцеляване на важните органи - мозък, сърце, и т.н.
Така че въглехидратите е добре да са стратегически използвани като “добавка”, “екстра високооктаново гориво”. Ори Хофмеклер ги препоръчва с края на яденето, за да не прекалим като дял, Другите с по спортна насоченост пак ги включват накрая или най вече - вечер, за да стимулират серотонина и възстановяването.
Моето менение е че трябва да се тръгне от 50/50 мазнини и въглени и да се види накъде ще отиде съотношението за да не се конвертират повече въглени в масти. НАпример 60/40 или дори 80/20 но не по малко. Да ме прощават ВМНВД феновете но с онея 10% или по малко се тъпче на място ако се отнася за повишаване на атлетически качества.
03.08.13
18:42
Е колкото и мазнините и въглехидрати едновременно да поемам като съм в дефицит би трябвало да свалям,освен ако нямам някакъв хормонален проблем,поправете ме ако греша :))
Та не знам какво блокира и какво не,но ядене на белтък(малко сравнително)+много въглехидрат+достатъчно мазнини не мога да кача колкото и да изям като не съм в калориен излишък. Колкото да ги смесвам,ако ще и цимент да сложа все същата ще да е.
03.08.13
19:59
Всичко е до организъм. Аз примерно задържам доста вода и то от малко количество въглен. Не казвам, че това е лошо, но лично аз предпочитам да не съм подпухнал. С мазнините нямам този проблем, но когато дълго време съм почти без въглен, по време на тренировка въобще не може да се усети онова напомпване и втвърдяване на мускулите. Всичко е много относително и ако човек иска да разбере, кое как му действа, няма по-добър начин да разбере, ако не пробва сам.
Всички сме хора, но не сме еднаква. :D
Като се има предвид, че всичките “системи” зад режимите на хранене са абсолютно хипотетични, често диаметрално противоположни и базирани на частни случаи (древните хора са яли веднъж на ден, римляните много овес, Майкъл Фелпс по 5 хамбургера и затова са били толкова здрави и силни)...може да се каже всичко. :)
03.08.13
22:55
Не знам защо тук толкова толерирате НВД и всяка тема в раздела с диетите е свързана с това.Примерно в бб.ком масово са на високи въглехидрати и поочти никой не реже въглехидратите като чисти,само някои дебелаци с над 15% телесни и слаба двигателна култура,дето са с ужасна чувствителност и лоши хранителни навици/хормонални дисбаланси.
Тук визирам системното НВД,почти без зареждащи дни или някакви смешни подобния на “зареждане”.
Цикличното хранене и подобните му,където си няколко дни почти без въглехидрат и веднъж избухнеш е съвсем друга риба,там се поддържа високо ниво на лептип,Т3,тестостерон и т.н.,като стреса и кортизола са ниски,с намаляването на подкожните мазнини - намалява и производството на лептин,с неговото намаляване се забелязва драстично увеличение на апетита,заслабване,загуба на телесни течности,студена под,радикална умора и т.н,естествено при правилно подреждане на диетата и т.н. това се избягва,също така с високи нива на правилните хормони се оптимизира изгарянето на мазнини,докато при едно продължително НВД се забелязва яка загуба на активна тъкан,докато загубата на мазнини е слаба,особено по-натам,а в началото голямата загуба на тегло е заради лошо периодизиране и голяма загуба на гликоген и вода.
Мнението беше редактирано от lordinario на 03.08.13 22:56.
04.08.13
08:31
Значи да обобщим. За една пълноценна диета са важни както мазнините, така и въглехидратите... и не е правилно както доста хора практикуват да изключват въглехидратите от менюто си. Също така не е правилно продължителното НВД без зареждащи дни. Както споделят някои от хората да може да се отслабва и с ВВД ама ефекта предполагам няма да е както при РБД или въглехидратна ротация или НВД...
Аз бих си променил менюто така:
07:00 - суроватъчен протеин
08:00 - фет бърнър
10:00 - въглехидратно хранене (нещо пълнозърнесто или овесени ядки)
12:00 - белтъчно хранене (качествено месо - пилешко или свинско)
15:30 - предтренировъчно хранене - до сега съм се стремял да е белтъчно, но сега ще опитам с въглехидратно хранене, пробвал съм го няколко пъти много добре ме зарежда за тренировка, но не знам дали не стават много Carbs за деня така, че това ще е по-скоро по преценка и вътрешно усещане - ако се чувствам по-отпаднал ще бъде въглехидратно ако се чувствам добре зареден - нещо белтъчно.
16:30 - суроватъчен протеин, фет бърнър
17:30 - тренировка
19:00 - суроватъчен протеин
20:00 - леко белтъчно хранене
Все пак мисля, че предтренировъчното хранене трябва да е въглехидратно, защото вземам и суроватъчен протеин и реално с него си пазя мускулите... а това дали предтренировъчното хранене ще се отложи като мазнини е друг въпрос... значи ако трябва да имам 1 въглехидратно хранене в менюто си мисля, че е най-добре то да е предтренировъчно, а не сутрин... а ако може да са 2 хранения тогава ги разделям на сутрин и предтренировка.
казано от A.W.E.I.T на 03.08.13, 22:55:
Не знам защо тук толкова толерирате НВД и всяка тема в раздела с диетите е свързана с това.
Ти какъв хранителен режим би препоръчал ?
Мнението беше редактирано от Кузман Кузмов на 04.08.13 08:33.
04.08.13
10:05
казано от Кузман Кузмов на 04.08.13, 08:31:
защото вземам и суроватъчен протеин и реално с него си пазя мускулите...
:D :D
04.08.13
10:45
Аз имам приятел от фитнеса, който е абсолютна машина, в момента е 103 кила, а е 1 глава под мене(аз съм 1.85 и съм 96кила в момента), та тоя пич сутрин на гладно прави здраво Хийт(често правим 2-мата, като неговото е по-кратко от моето, някъде около 30мин., докато аз правя 50мин. кардио) и веднага след кардиото удря суроватка и 30 мин. след това 6 палачинки с течен шоколад или глазура сироп. Има още 1 въглехидратно хранене и то е картофи или ориз и въпреки това си чисти като пич. Доколкото знам той редува въглехидратите, като има дни с високи въглехидрати. Той обаче гледа да яде малко мазнини.
Аз чистя с НВД, защото ми е най-лесно и не ме ангажира много, обаче 1 седмично си удрям зареждащ ден, в който се омазвам буквално. Там единствено мазнините са ми по-ниски, понеже 3-4 от храненията ми са въглехидратни(джънк, картофи, ориз, барове, торти, нишестета, пълнозърнест хляб, субуей и т.н.). Под 5кг. на месец обаче не падам. Аз обаче имам доста висока активност, 4х дни в седмицата Хийт кардио(50мин.), като 3 от тия тренировки ми се засичат с фитнеса, където редувам 1 седмица суперсерии, 1 седмица тежко, имам 1 ден за разтягане и лицеви и реално имам само 1 ден пълна почивка, в който не излизам от вкъщи и ми е зареждащ.
За запазване на мускулите, диетата май е от голямо значение, аз лично удрям и хтенд + протеин. Чувал съм, че ако не искаш загуба на мускули, е хубаво да се пие БЦАА при нисковъглехидратните диети, пък колко е вярно не знам. Аз съм карал само с протеин и бърнър примерно и съм си бил ок.
04.08.13
14:35
Тодор, в протеините, които пия има BCAA и ме възстановяват доста добре. Аз също тренирам много интензивно. Тренирам 5 пъти седмично - от Понд. до Петък като Събота и Неделя си правя леки кросчета, разходки, каране на колело поне по 2 часа на ден.
Тренировките ми са така:
Понд. -> гърди, трицепс, кардио
Вторн. -> гръб, бицепс, кардио
Сряда -> крака
Четв. -> гърди, трицепс, кардио
Петък -> гръб, бицепс, кардио
Преди правех и с краката кардио, ама така претренирах мускулите си и спрях да го правя.
Много добре ми се отразяват така. Започвам с едно базово упражнение, след което 1 или 2 орелефяващи самостоятелно и след това суперсерии гърди и веднага трицепс. Мускулите ми работят много добре на другия ден съм възстановен и имам уникално леко напомняне (мускулна треска), че съм тренирал, колкото да не е без хич. Просто съм пробвал всякакви ама каквото се сетиш като комбинации и тази май работи най-добре, но всяко нещо трябва да се променя колкото и добре да работи... Тренировката ми е 30мин. с 30 сек. почивки между сериите... изобщо постига се голяма интензивност, след което 20мин. кардио HIIT на бягаща пътека. От време на време като се улея със сериите и се усещам, че претренирам си давам ден почивка.
Нали знаете: “NO PAIN, NO GAIN”
Ясно е, че всичко е относително и при всеки е различно... някои са по-чувствителни към въглехидрати други по-не.... и т.н. аз просто искам да видя различни комбинации... “кой как си решава проблема с въглехидратите :)” ако мога така да се изразя... защото съм сигурен, че всеки човек си е уникален и всеки си е измислил какви ли не дивотии, за да се справя с хранителния режим, за да го възприема по-леко и да се чувства по-комфортно.
Това е :) Който иска може да сподели тайната си :)
П.С. : Teen Power, кое му е смешното ?
П.С. 2 : на мен примерно ми е вкусно да ям извара с мед... много малко мед, просто колкото да заличи гадния вкус на изварата... и така по този начин ми е приятно да я ям... примерно 200гр. извара без проблем си я хапвам с една лъжица мед и става много вкусно. Друго друго.... понякога съм ял кашкавал с мед... като се чудя какво белтъчно “похапване” да си измисля и не ми се ядат пържоли... си намазвам едно дебело парче кашкавал с медец и също ми е много вкусно :) може да пробвате и да кажете отзиви....
Очаквам да видя и други интересни рецепти за белтъчно хранене или за въглехидратно ако щете...
Мнението беше редактирано от Кузман Кузмов на 04.08.13 14:40.
04.08.13
14:39
Всичко е смешно Кузмов :D Протеинът ти имал БЦАА,интензивността представляваш тренировки всеки ден,ПРАВИШ ОРЕЛЕФЯВАЩИ УПРАЖНЕНИЯ (какво ли ще да е това чудо :)) )
04.08.13
14:44
Teen Power, нещо кофти ирония усещам в думите ти... орелефяващи са упражнения с повече изолиращи движения... много добре знаеш за какво става въпрос... не ти харесват термините, които използвам ли или какво ?
Опитваш да се заяждаш... ако имаш някакви аргументи за твоите твърдения ги сподели ако не няма смисъл изобщо да пишеш само да си чешеш егото... Успех :)
04.08.13
15:15
Предполагам, че иска да кажа, че аминото в протеините не са достатъчни. Също така релеф се прави посредством диетата, смисъл като чистиш правиш релеф. Вероятно иска да каже, че упражненията сами по себе си не ти дават релеф. Тоест е грешно да кажеш, че това упражнение е за релеф и онова за маса примерно.
Вероятно сам ще ти отговори.
04.08.13
16:43
Знам го това и той го знае много добре и затова се уточних, че става въпрос за упражнения с повече изолиращи движения... Но не е там въпроса... просто въпрос на изказване... какво и да е... това няма смисъл да го коментираме повече ясно е на всеки...
В една тренировка има базови упражнения и изолиращи такива... идеята ми беше, че правя по едно базово и повече упражнения с изолиращи движения и свободни тежести... ако някой не ме е разбрал сега мисля, че вече стана ясно...
04.08.13
16:48
казано от Кузман Кузмов на 04.08.13, 14:44:
Teen Power, нещо кофти ирония усещам в думите ти... орелефяващи са упражнения с повече изолиращи движения... много добре знаеш за какво става въпрос... не ти харесват термините, които използвам ли или какво ?
Опитваш да се заяждаш... ако имаш някакви аргументи за твоите твърдения ги сподели ако не няма смисъл изобщо да пишеш само да си чешеш егото... Успех :)
Още в началото като каза,че си вземал протеин,че да си пазиш мускулите ми стана много смешно,много ясно,че е ирония.
Все едно ако не вземеш протеин няма да запазиш мускулната си маса или може би ако не закусваш обядваш въобще нищо,не само протеин,ами въобще храна ще загубиш мускулната си маса?
Упражненията ясно за това разбира се,такива за релеф и маса няма.А това за протеина и аминките в него,в храната също има протеин,също има аминки и бцаа,дишай спокойно. Не е нужен
04.08.13
17:25
Напротив нужен е. Най-малкото защото има по-разнообразен вкус от този на пържолите... омръзва ми да ям пържоли по цял ден ако не е протеина малко да разнообрази и разхлади няма да мога да си покривам нуждите от белтъчини... чисто и просто много ми харесва на вкус...
04.08.13
20:07
казано от Кузман Кузмов на 04.08.13, 17:25:
Напротив нужен е. Най-малкото защото има по-разнообразен вкус от този на пържолите... омръзва ми да ям пържоли по цял ден ако не е протеина малко да разнообрази и разхлади няма да мога да си покривам нуждите от белтъчини... чисто и просто много ми харесва на вкус...
Може би само в пържолите има белтъчини?!?
04.08.13
20:21
Тъй,тъй..Докато пиеш прахчетата вместо да ядеш ще си седиш малък мазен и воден.
04.08.13
20:39
Добре. Разбирам мнението Ви, но не виждам алтернативи... примери... ако критикуваш дадено мнение добре е да дадеш някаква алтернатива или да кажеш какво според теб е по-добре всичко останало са провокации и въздухарски (комплексирани) мнения подхвърлени в пространството...
Това е. Желая Ви успех.
04.08.13
20:43
Рецепти има бол,само да ти се занимава,с които ще погълнеш много белтък под формата на каквото се сетиш-месо , извара ,кашкавал,кисело и прясно мляко и яйца. А като гледам как ги изловиха на лабораторните изследвания половината големи фирми за масово мамене в съдържанието на протеин още повече би трябвало да се спреш да купуваш тези така или иначе скъпи прахчета или ако го правиш поне ползваш в разумно количество.
04.08.13
20:55
Благодаря за уточнението... все пак.. така е по-правилно...
Аз буквално ги “използвам” ... просто за разнообразие... защото ежедневието ми е много натоварено и нямам време да си приготвям храни и т.н... затова гледам храните, които използвам да ги купувам готови. Другото заради което ги ползвам е, че успешно залъгват “сетивата ми за сладко” и изобщо не ми се яде като приемам протеин... те имат такива вкусове, че няма нужда от никакво сладко.
За токсини и т.н. е ясно, че се натрупват, но те се натрупват и от всички останали видове белтък... просто токсините са неизбежни, може би са по-вредни получени, чрез обработката на тази химия, но затова е най-добре от време на време да се правят очистващи дни.
Чесно казано, ще ги използвам още известно време докато постигна целта си после ще си измисля начин да си поддържам фигурата без хранителни добавки. Поддържането е много по-лесно от същественото сваляне... особено като го правиш бавно и с много сериозна промяна на хранителните навици :)
04.08.13
21:02
казано от Кузман Кузмов на 04.08.13, 20:55:
Поддържането е много по-лесно от същественото сваляне...
Защо мисля, че е точно обратното...
14.08.13
02:33
Петя, не знам защо мислиш така... всичко зависи от това как си подходил към свалянето... в най-честия случай се налага да си промениш начина на живот.. тук не говорим да свалим 2-3кг. за лятото и после зимата да си ги качим. Говорим за постигане на едно по-стегнато тяло... по-релефно, което като знаеш с какъв труд си го “изваял” си мисля, че няма да ти е много трудно да си го поддържаш... Убеден съм.
15.08.13
22:33
За мен поддържането със свалянето и качването е като детска игра. Във всяко отношение и психически и физически. Като свалям макс 1 хранене може да ми е нещо като чийт и то сутрин след кардио. Като поддържам съвсем спокойно си вкарвам 2 хранения, които харесвам и не са от най-полезните.
17.08.13
15:44
То зависи и какво поддържаш :) Щото ако вкарваш по 1 чийт хранене всеки ден след кардиото , а когато поддържаш по 2 или повече,едвали си от най-нацепените.
19.08.13
19:41
Някъде към 11-12% трябва да съм. Към 92-3 кила. Първи Юни почнах да чистя, като бях 107 кила. Ако те интересува мога да ти кажа и как тренирам и какво ми е кардиото. Доста бичета познавам, които като свалят вкарват чийт в менюто и си свалят.
Мнението беше редактирано от Todor Stamatov на 19.08.13 19:43.
24.08.13
11:12
казано от Тихомир Велев на 03.08.13, 09:34:
Редуцирането на мазнините и отслабването не е машина, която тотално да изключиш с малко въглехидрати. Повечето хора се страхуват от инсулина, но и протеинът покачва неговото ниво, при това също в голяма степен.
Щом протеинът значително покачва нивата на инсулина трябва ли Сурватъчния протеин (2 дози на ден + евентуално малко соев протеин от време на време ) да присъства в една НВД.
24.08.13
18:25
И да го покачва то ще е в нормите. Аз примерно като ям сладко и апетитът ми скача до небето.Мога да ям цял ден и все съм гладен, а коремът ми ще се пръсне. Това вероятно е свързано с инсулина. От месото, яйцата и всички протеинови храни, не съм изпитвал никога подобно нещо. От бавните въглехидрати глад не изпитвам. Напоследък си правя овесен кекс с 500г овес, 5яйца и подсладител и става бомба, засища и глад няма. . :)
Мнението беше редактирано от borislav adov на 24.08.13 18:31.
26.08.13
11:15
Я кажи как точно го правиш тоя Кекс :Д
Аз скоро ще минавам на ВВД и се чудя каква стевия ще е най-подходяща за макарони(ям ги сладки) ? В какво състояние ?
26.08.13
15:25
Тук съм написал как се прави: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/69158
500г овес. Може половината да го смелиш или направо едър.
5 яйца
Канела,семки, плод, ленено семе и др. по желание добавки
Аз слагам течен подсладител. Може и без и си става овесен хляб.
Печеш около 40-60мин според фурната и градусите.
30.08.13
17:27
А мерси, тия дни ще направи и ще кажа какво е станало. :Д