04.08.13
11:15
Здравейте,
Жена ми си размести капачката на коляното в петък докато е правела упражнения. Описва го все едно капачката е изскочила в страни и после пак се е върнала на мястото. Закарахме я до спешното в Хирургиите на Пещерска болница, където я шинираха с гипс от бедрото до глезена, казаха че няма нищо счупено. Не ни казаха кога се маха шината, казаха ни да отидем до личния лекар, който да ни насочи към ортопед. В момента коляното е доста надуто - може би двойно на другото.
Въпросът ми е - някой знае ли спортен ортопед в Пловдив от който да е доволен? Не ми се иска да попаднем на някой който да предпише 2 месеца гипсова шина и после никакъв спорт, просто за да се застрахова. Освен това искам да сменим тежкия (според мен е над 10 кг гипс) с ортеза, но повечето ортопеди не са много запознати с ортезите (от тежестта на гипса в момента почва да я боли бедрената става). До колкото разбрах ортезите на Мюлер са доста използвани от спортисти, но трябва ортопед да каже типа на ортезата и дали не трябва да се изкара още време с шина преди да се замени.
Някой да е изкарвал подобна травма? Колко време е нужно за възстановяване за да се върне към нормално ходене и колко за да може да скача и тича? Знам че всичко е индивидуално, но все пак някакви груби срокове биха били от помощ.
04.08.13
22:37
В момента съм със шина поради същото. Не знам за другите ти въпроси, но на мен ми казаха 2 седмици и малко с гипс. Крака да е на високо, да не шава първите 2-3 дни и лед на всеки 2-3 часа за по 15 мин :)
Измествал съм капачка преди доста време. 10- 15 дни бях с лонгета- от бедрото до глезена. Целта е кракът да стои обездвижен, тоест да не се сгъва коляното. Съвсем нормално е коляното да е подуто, дори и след свалянето на шината ще е подуто. Сигурно след махането на самата шина ще ходи около седмица на нагревки. Сигурно ще й предпишат и някакво мазило за подутината.
Кофтито е там, че заради тия дни на обездвижване, самите й мускули ще са като атрофирали. Трудно ще си сгъва крака поради това 15 дневно обездвижване, не толкова заради самата болка.
Моят съвет е след като й махнат лонгетата да си прави разни масажи на мускулатурата, да я тонизира. Да не се впуска веднага в тренировка. Те постепенно самата мускулатура на крака ще се възвърне. Да не се учудите ако при прасеца единият й крак е по- слаб от другият. Това е нещо нормално имайки предвид това обездвижване.