ВНИМАНИЕ - ПТИЧИ ГРИП!

13.09.05
18:27

От темата за суровите яйца ми хрумна да поставя тази тема. Напоследък много се шуми около това, но предимно се акцентира върху въпроса, кога вирусът ще мутира дотолкова, че да може да се предава от човек на човек. Всъщност какво знаем? Че птиците се заразяват помежду си. Че птиците могат да заразят човек. Че в голяма част от случаите на заболели хора, изходът е смърт. Че голяма част от Азия е пламнала, изгарят се милиони невинни кокошцици, има около стотина починали/хуманоиди/. Доколкото знам, очакваме включване всеки момент, т.е. първият случай и у нас.
  Как мислите, въпросът ми е особено към хората запознати и компетентни по темата, до каква степен трябва да внимаваме и да имаме доверие на пилешкото и яйцата, които купуваме?? Все пак това са основни протеинови източници. НО, знае ли се откъде и как са се озовали  точно в нашият магазин? Знаем схемата, по която се внасяха преди няколко години пилешки дробчета, бутчета и пр., без да се омитяват - на фактурата пише съвсем друга стока. Тоест йок контрол!
Изобщо необходима ли е по-голяма термична обработка на месото и яйцата и какъв е риска.

SP

13.09.05
18:34

Виж сега яйцата са от инкубатори. Птичия грип е по-вероятно, ако има изобщо случай в БГ, да се прояви при птиците извън птицефермите. Според мен няма почти никаква опасност.

SL

13.09.05
19:10

Споко!То ако дойде птичи грип недай си Боже ще се разбере..Но няма такава опасност поне за момента.Азия е най-проблематичния континент в това отношение

13.10.05
17:42

[quote author=“Slayer4o”]Споко!То ако дойде птичи грип недай си Боже ще се разбере..Но няма такава опасност поне за момента.Азия е най-проблематичния континент в това отношение

Да, ама не! Нямаше такава опастност, ама ето, че цъфна и на Балканите..Само още в Бг го няма, но не си спомням нещо гадно да ни е подминавало.. Кофти работа.. Излязъл вчера някакъв спец по бТВ да ми обясни, че споко, да не се притеснявам, при термична обработка от 70гр., мога да съм спокоен. Само че!! Нали повечето си купуваме замразено пилешко, носим си го вкъщи, размразяваме го, режем го, подмятаме го насам-натам по разни дъски, прибори.. и чак тогава го печем/примерно/. А в замразеното месо вирусът си е активен и си чака. 
Бе, не знам `кво ще правим...

13.10.05
18:05

глупости.Ако духне един вятър от румъния насам и веднага идва.И първи намазли ш сме ние по дунава..

13.10.05
19:17

еи птичи грип та птичи  грип! не стига дето сяка вечер го гледам по ТВ пък сега и тука... то квот е писано ще стане
пък и нали знаете как може да се заразите с него? щото се развивал в дебелото черво при птиците може да се заразите като дишате изпаренията от ла*ната им :) тъи че къв  е проблема не мога да разбера просто спирате да дишате и  проблема изчезва !!!  :twisted:

13.10.05
21:57

[quote author=“roshko”]глупости.Ако духне един вятър от румъния насам и веднага идва.И първи намазли ш сме ние по дунава..

а аз съм от русе :) а тва с птичия грип и мен ме притеснява щото не е шега работа

14.10.05
09:43

[quote author=“x_3_mar”]еи птичи грип та птичи  грип! не стига дето сяка вечер го гледам по ТВ пък сега и тука... то квот е писано ще стане
пък и нали знаете как може да се заразите с него? щото се развивал в дебелото черво при птиците може да се заразите като дишате изпаренията от ла*ната им :) тъи че къв  е проблема не мога да разбера просто спирате да дишате и  проблема изчезва !!!  :twisted:

К`вото е писано ще стане, ама ако стане ще смениш фалцета))
Според мен, по-добрият вариант е дискусия във форум, отколкото по всички телевизии да се надпреварват да ми набиват в главата, как майор Бай Х_й от гражданска защита, по цял ден обикалял по брега на Дунава с пълно бойно и се тревожи да ни би да прехфръкне пиле от румънско.

14.10.05
20:26

абе,не е шега работа,предпочитам да не наблягам на яйцата,докато не се разминат тия истории,та само не разбрах,при термична обработка,примерно на яйцето ако се вари повече,умъртвяват ли се тия пусти бактерии(птичи грип,ако е заразена кокошката)или с други думи намалява ли се риска от птичи грип когато се вари яйцето,малко повече :oops:

15.10.05
00:06

В Германия (на пример) било практика да се варят по 10-12 мин яйцата, имено това ще те предпази от заразяване! А Самите пържоли гледайте да  не са сурови или пък да има кръв по тях, ако си ги купувате от магазина готови(най-често вакумирани).

15.10.05
09:19

Ами аз си ги купувам от магазина готови опекани топли излизат от скараната и са добре опечени  но дали тва опичане донякаде намалява риска с тоя птичи грип ???

15.10.05
10:50

Вируса “изгаря” или с други думи изчезва напълно от птичето месо при 100 градуса(или повече или по малко не помня трябва някой да пита google). Така че ако ше ям нещо свързано с птица яко препичам ...

LA

15.10.05
15:00

А според мене е просто глупаво да се мисли че в България няма заразени птици след като и в Румъния И в Турция има!

15.10.05
16:10

[quote author=“Neo”]От темата за суровите яйца ми хрумна да поставя тази тема. Напоследък много се шуми около това, но предимно се акцентира върху въпроса, кога вирусът ще мутира дотолкова, че да може да се предава от човек на човек. Всъщност какво знаем? Че птиците се заразяват помежду си. Че птиците могат да заразят човек. Че в голяма част от случаите на заболели хора, изходът е смърт. Че голяма част от Азия е пламнала, изгарят се милиони невинни кокошцици, има около стотина починали/хуманоиди/. Доколкото знам, очакваме включване всеки момент, т.е. първият случай и у нас.
  Как мислите, въпросът ми е особено към хората запознати и компетентни по темата, до каква степен трябва да внимаваме и да имаме доверие на пилешкото и яйцата, които купуваме?? Все пак това са основни протеинови източници. НО, знае ли се откъде и как са се озовали  точно в нашият магазин? Знаем схемата, по която се внасяха преди няколко години пилешки дробчета, бутчета и пр., без да се омитяват - на фактурата пише съвсем друга стока. Тоест йок контрол!
Изобщо необходима ли е по-голяма термична обработка на месото и яйцата и какъв е риска.

Като скромен орнитолог с 10 годишен практически опит, и в момента завеждащ отдел “Орнитология” към Природонаучен Музей - град Варна, най-смело мога да заява, че опасност засега няма никаква! Това са медийни малоумни идиотщини!
Когато този грип стане факт тук в Бг, тогава мога да взема отношение. Журналисти буквално ме насилваха да дам интервю по въпроса, но като професионалист си казах - убий тъпака с мълчание! Чудят се в момента как да запълнятр страниците и еферните си минути по ТВ.

Успокоих ли те? Поне малко ;) Пукай месо, яйца и т.н. Когато започнеш да кудкудякаш, то е заради положителният азот-баланс, а не от птичия грип :)

LA

15.10.05
18:03

Като скромен орнитолог с 10 годишен практически опит, и в момента завеждащ отдел “Орнитология” към Природонаучен Музей - град Варна, най-смело мога да заява, че опасност засега няма никаква! Това са медийни малоумни идиотщини!
Когато този грип стане факт тук в Бг, тогава мога да взема отношение. Журналисти буквално ме насилваха да дам интервю по въпроса, но като професионалист си казах - убий тъпака с мълчание! Чудят се в момента как да запълнятр страниците и еферните си минути по ТВ.

Майтап ли е това?!Яяяя кажи какво е орнитолог? :shock:

17.10.05
10:07

Всъщност големият страх е да не мутира и да започне да се предава от човек на човек.Ясно е, че за сега опастност няма.
Ама жалко ще е, ако вземат, че изгорят няколоко стотици хиляди птици. Като се замисля, истерията поккрай лудата крава, да не би да беше по-малка?!
Но, че ще мине през България, е вън от съмнение, според мен.

MI

17.10.05
19:48

споко бе хора  само ако се консумират сурови продукти тогава има опасност,дори при наи малка термична обработка всичко умира яжте си каквото ви се яде но не сурово не се отказваите от пилещките продукти

18.10.05
21:27

[quote author=“largozol”]Като скромен орнитолог с 10 годишен практически опит, и в момента завеждащ отдел “Орнитология” към Природонаучен Музей - град Варна, най-смело мога да заява, че опасност засега няма никаква! Това са медийни малоумни идиотщини!

Майтап ли е това?!Яяяя кажи какво е орнитолог? :shock:

Орнитолог - това означава че се занимавам с птици - техният начин на живот, биология като цяло, екология и т.н. С други думи - спец! Ауууу, казах го :)
Сега и ако кажете че, екологията е наука за опазване на природата ще се насера от смях!  :lol:

19.10.05
23:30

Румънският министър на земеделието потвърди, че установеният в страната вирус на птичи грип е от опасния за хората щам Хаш-5 Ен-1.

Той е същият, който бе открит в Турция и който отне живота на 64 души в югоизточна Азия.
В момента под пълна карантина се намират две селища в окръг Тулча, Южна Румъния.
В този район живеят около 15 хиляди души. Но според информация на румънските медии, засегнатият регион става все по-голям.
Румънските власти се обърнаха към Световната здравна организация с искане за противогрипни ваксини за хората от засегнатите райони.

Преди малко от един от тези зесгнати райони в Румъния се завърна Генка Шикерова, която беше първият български журналист по тези места, след появата на вируса.
Тя разказа как живеят хората в румънските селища, където вече е доказано, че има птичи грип, който е смъртоносен и за хората.
Населението на село Чамурлия де Жос е над 1200 души, които живеят изключително бедно. Там няма течаща вода. Почти във всяка къща има кокошки, гъски или патици. Непосредствено до селото е езерото Головица, което е пълно с прелетни птици. В същото време, домашните птици са навсякъде - по дворовете, по улиците. Дори и след предупрежденията за опасността, която съществува не прави впечатление, хората да са променили отношението си към домашните птици - да са ги затворили или да не ги пипат. Спокойствието в селото е в рязък контраст със съобщенията за паниката в аптеките на Букурещ, изкупуването и недостига на ваксини.

Също така прави впечатление и разминаването между официалната информация, която се подава за действията, които са предприети за ограничаване на опасността и реалността в селото.
Точно преди седмица беше обявено, че Чамурлия де Жос е поставено под карантина заради съмнение за птичи грип. Румънските власти започнаха поголовно избиване на домашните птици, а информацията, която идваше от Букурещ беше, че селото е непристъпно, а властите ще бъдат безкомпромисни в мерките за предотвратяване на разпространението на болестта.
Оказа се обаче, че в селото може да се влиза, а вътре проверки няма.
Почти седмица след пристигането на ветеринарните екипи и уплашени от новините, които слушат, хората вече чакаха пред домовете си, за да бъдат прибрани птиците им и дори ги носеха сами.

Независимо от разпространявана официално информация, че хората нямат директен контакт с птиците, някои от тях сами подаваха живите кокошки на ветеринарите без да имат предпазни средства.
Пернатите се умъртвяват с въглероден диоксид в пластмасови контейнери, а ветеринарите отказват да коментират работата си.
Упоените птици се изгарят в дупки край селото.
Независимо от неспиращите репортажи в румънските вестници и телевизии за ставащото в Чамурлия де Жос, официалните власти продължават да твърдят, че там не може да се влиза.

Южна Румъния Това е точно до нас

21.10.05
19:56

Някой беше ли днес на лекцията за птичия грип в МА? Доста песимистични неща казаха за бъдещето...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1