13.08.13
14:57
Тук питам по-скоро за мнения, не за категорично “да” или “не”, защото съм сигурен, че ща има привърженици и на двете страни. Лично аз съм изчислявал калории, но има ли смисъл? Все пак изразходваните калории не са константа и ако не си професионален култорист или човек с напълно еднообразно ежедневие е почти невъзможно да се изчисли с точност колко калории си изразходил. С приетите калории е по същия начин - част от калориите се отделят за обработване и усвояване на храната, друга част не се усвояват и т.н. И не на последно място, много продукти в днешни дни имат различна хранителна стойност от тази на етикета. Стават твърде много неизвестни и е лесно да се получи разминаване с до 200-300, дори и повече калории (което не е малко). Ако целта е просто добре сложено тяло без амбиции за “качване на сцена” има ли смисъл да се затормозявам с толкова сметки или е достатъчно просто да ям качествена храна без много да се затормозявам в грамажа?
Ами, ако успееш да направиш добре сложеното тяло, т.е., да си постигнеш целите без да броиш калори - ОК.
Ако не можеш, може би е добра идея да почнеш, че да видиш къде ти е грешката. Много хора подценяват или надценяват количеството калории, което приемят. Освен това, чисто практически е добре да знаеш при какво ниво подържаш и съответно кога почваш да сваляш (качваш).
Разбира се, качеството на храната също е важно.
казано от Петко К на 13.08.13, 15:06:
Ами, ако успееш да направиш добре сложеното тяло, т.е., да си постигнеш целите без да броиш калори - ОК.
Ако не можеш, може би е добра идея да почнеш, че да видиш къде ти е грешката. Много хора подценяват или надценяват количеството калории, което приемят. Освен това, чисто практически е добре да знаеш при какво ниво подържаш и съответно кога почваш да сваляш (качваш).
Разбира се, качеството на храната също е важно.
Виждам, че имаш добри постижения - броиш ли калории ?
Да, през повечето време. Не до грамове, но приблизително знам колко ям всеки ден.
13.08.13
23:57
Калории никога не съм брояl, може би 1-2 дена само. Гледай да се храниш правилно и да следиш отражението в огледалото ти как се развива. Това е най-дибрия начин :)