15.08.13
19:57
Здравейте! Тренирам от близо 2 години. През първата ми година изчетох множество материали (включително за изпадането в застой) и благодарение на обилно хранене и редовни тренировки успях да покача 8 кг за съответната година и значително повиших силата си. Следвах статии и общоприети принципи, като задължителния прием на месо, риба, яйца и повишен прием на въглехидрати, тъй като целях покачване. Обаче през настоящата година (втора) нещата стоят по коренно различен начин - не забелязвам почти никакъв напредък. Единствено в началото успях да кача малко килограми, които дори не са изцяло ММ. В последните месеци особено, напредъкът е никакъв. Дори в момента забелязвам, че започвам да слабея ,тъй като от началото на лятото съм свалил близо 2 кг, но го отдавам на сезона, тъй като апетитът ми в тези жеги не е особено голям. През годината смених няколко вида тренировъчни режими, а и храненето ми бе доста добро. Статиите относно застоя са едни и същи - смяна на тренировките... Естествено е, че в първата година се качва много по-лесно, но въпреки това през настоящата година се стараех доста повече.Явно режимите прилагани през първата ми година вече не вършат работа и моля някой, който знае някакви по-различни методи или “трикове” за покачване на телесно тегло и подобряване на резултатите да сподели в темата, защото моментната форма е доста отчайваща.
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 18.08.13 20:29.
Дай да видим как си тренирал до сега. Започни да вдигаш по-тежки килограми. Тренираш за маса, а сваляш 2 кг. Това може да се дължи или на прекалено тежки тренировки, или както ти казваш, на недостатъчно хранене. И в двата случая става въпрос за некачествено възстановяване. Да не забравяме и съня. Не знам за твоя апетит през лятото, но аз такъв проблем не съм имал. Винаги ям по много (когато има :D).
15.08.13
20:27
Няма такъв филм, в който да качваш всяка година по 8 килограма. При една такава прогресия след 5 години трябва да си 130-140 кг мускули. Което означава, че за това количество и качество на тренировки и храна си на оптималното тегло. Колко килограма си сега и на какъв ръст? Колко серии правиш за крака и колко за ръце? Клякаш ли, правиш ли тяга? Можеш да напишеш и едно примерно меню, да видим защо не качваш.
15.08.13
20:52
Естествено не съм очаквал да покача отново 8 кг , но не съм и очаквал такъв застой... Иначе за килограмите - в никакъв случай не съм оптимално тегло (ръст/кг), тъй като съм на 18 и за последните 2 години съм пораснал. Когато започнах да тренирам бях 60 кг 171-2 см. В момента съм 176 см 70-71 кг. Относно тенировката - опитвам се да вдигам максимално тежко: Понеделник - Гърди; Вторник - след гърдите най-често почивам, тъй като в повечето случаи имам мускулна треска; Сряда - бицепс/трицепс; Четвъртък - крака; Петък - гръб и рамо; Събота и неделя почивам. Упражненията съм ги сменял 3 пъти последната година(само за гърдите упражненията не съм сменял, но съм прилагал различни принципи, като пирамиди и т.н.)
15.08.13
21:38
Имах предвид, че теглото ти е оптимално отражение на начина ти на хранене и тренировки, не дали е оптимално според онези измислени таблици. Според мен малко избързваш. Само на 18 години си, има много време пред теб. Аз на 18 бях 73 кг на 190. Но не помня да съм правил трагедии от това. Тренирай умно и не искай всичко на момента. Добре е, че тренираш тежко, но си размени тренировките. Преди тренировка за голяма група да си почивал поне 1 един, а след нея - пак поне 1 ден почивка. Говоря за краката и гърба. Освен това, тренировките ти да се градят на основните упражнения - тяга, клек, лежанка, набиране, раменна преса. Те са много важни, защото се придобива доста обща сила, когато наблягаш здраво на тях, а и подобряват хормоналните условия в организма, за покачването на мускулна маса. Пак ти казвам - мисли в дългосрочна перспектива; тялото ти има още много какво да ти даде. Не подценявай храната - “яко хранене” за теб може да е едно, а хранене, при което наистина да имаш резултати може да се окаже нещо съвсем различно. Чети, учи се и експериментирай, но си подбирай източниците. 2 години тренировки са почти нищожно време, но от теб зависи да постигнеш нещо значимо - дори за собствено удволетворение.
П.С. Днес говорих с едно момче, горе-долу на същата възраст в залата. Той също мислеше, че е в застой и мислеше да започне да употребява медикаменти, но успях да го разубедя, което считам за голямо постижение. За 1-2 години няма как да достигнеш генетичния си потенциал. Просто ти трябва постоянство. Въпреки, че не се пише за такива неща във форума - аз ти напомням - не мисли за медикаменти, те не са пътят. От тях няма да видиш нищо положително в дългосрочен план. Мисли и тренирай умно. Поздрави!
15.08.13
22:42
Севастократоре, благодаря за полезните съвети! Наистина може би избързвам и трябва да забавя темпото. За медикаменти не съм и помислял, тъй като не смятам, че фитнесът е моето призвание, на което ще се отдам безрезервно и ще търся професионално развитие. А такъв като мен, който тренира за здраве и удоволствие,за да прибегне към медикаменти трябва да бъде глупак. За храненето: старая се да се ХРАНЯ и подбирам източниците си, като основно се доверявам на съветите на Милко Георгиев, който е ненадминат по компетентност на тази тема. Само, че се отклонявам частично от режимите му и наблягам и на въглехидратите, тъй като ми доставят нужните калории. За тренировката: ще се поуча от съвета ти за почивката преди големите мускулни групи. За базовите упражнения, като клека и мъртвата тяга (лежанката е естествено неизменна част от тренировката за пекторалиса ) съм чел, че са изключително важни и още от самото начало ги включвам в програмите си, но не наблягам много на клека (т.е. не слагам много кг), защото мнозина твърдят, че пречило на растежа...
Ето ти една интересна статия по темата за качването на маса и застоя:
http://jasonferruggia.com/how-much-muscle-can-you-gain-naturally/
Клякането НЕ ПРЕЧИ на растежа. А относно храненето за мускулна маса - не бих се доверявал точно на Милко ;)
15.08.13
23:32
Наистина полезна статия. И при мен нещата стоят горе-долу по същия начин - първата година бе най-добрата ми, но сега нещата стоят по доста по-различен начин. Все пак аз тепърва ще използвам генетичния си потенциал.
Ти ако наблягаш на въглените като цяло изобщо не следваш съветите на Милко. Иначе с мазнини е къде-къде по-лесно да си набавиш нужните калории, ако наистина това ти е причината за ядене на допълнителните въглехидрати
16.08.13
10:28
казано от Желязото на 15.08.13, 23:41:
Ти ако наблягаш на въглените като цяло изобщо не следваш съветите на Милко. Иначе с мазнини е къде-къде по-лесно да си набавиш нужните калории, ако наистина това ти е причината за ядене на допълнителните въглехидрати
Приемът ми на мазнини е висок, но както съм казал по-горе “отклонявам частично от режимите му и наблягам И на въглехидратите”, тъй като са ми достъпни, калорични, а пък и вкусни. А и все още не съм се подлагал на някакви строги диети.
Мнението беше редактирано от Xplosion Xpls на 16.08.13 10:30.