15.06.04
21:24
Чух от няколко места, като едното беше по телевизията Сблъсък по БТВ (участваше една лекарка там), че при системна употреба на “изкуствени” протеини и аминокиселини се наблюдава удебеляване на лявата камера на сърцето. Едно момче от фитнеса ми го каза същото понеже взимал към година и половина протеини + аминокиселини и му казали като му правили екокардиография, че има наченки на удебеляване. Хора които се занимават сериозно казват, че това са пълни глупости. Някой от вас знае ли дали има нещо вярно в тези твърдения ? И ако да - това удебеляване до какво води ?
Темата беше редактирана от Георги Гайдов на 24.07.08 16:58.
15.06.04
23:00
Д-р Людмила Емилова е родена във Варна на 01.09.1943 год. Завършва Варненския медицински институт през 1969 г. Три години работи в селска здравна служба с родилен дом, след което печели конкурс за асистент в катедра “Вътрешни болести” към Висшия медицински институт - гр. Варна и две години работи в клиниките по кардиология и пулмология. От 1978 г. до 1993 г. завежда функционален кабинет в Санаториум на МВР в курорта “Св. Св. Константин и Елена” край Варна. През 1980 год. придобива специалност по вътрешни болести, а през 1990 год. по кардиология и ревматология. През м. март 1992 г. д-р Емилова прочита за лечебната сила на гладуването и решава да приложи тази система на лечение върху себе си. За около една година чрез промяна на начина си на хранене и няколко курса на гладуване, успява да излекува много тежка десет годишна мигрена, хроничен гастрит и колит, стеатоза на черния дроб и атония на жлъчния мехур.
Тогава тя решава да посвети останалата част от живота си на хората, които искат да се лекуват по тази система. И така, на 05.05.1993 г. открива Центъра за плодолечение! През 1996 г. става член на Американското общество по натурална хигиена.
http://dieti.gbg.bg/Authors.asp -avtobiografiite na nqkolko nau4ni rabotnici(nqmat ni6to ob6to sas gorespomenatata)
napravete sravnenie,na koi kolko moje da se vqrva
p.s.do moderatorite:kato triete ne6to,pratete pone edin pm,daite nqkakvo obqsnenie,vse pak nqkoi si e napravil truda da postne info i ako e dopusnal nqkakva gre6ka poso4ete mu q.
16.06.04
00:03
Това за хипертрофията на лявата камера на сърцето не съм сигурен дали е така, но съм чул че при кардио дейност се увеличава обема на сърцето, което е за добре. Така че незнам дали ако твоята информация е вярна това всъщност е вредно.
Аз съм чул за други опасности от добавките (както и от храната). При предозиране на белтъците в храната се натоварва изключително много бъбреците, и се отделя много повече урея. За да се намали това натоварване се препоръчва прием на голямо количество вода. Също така (малко съмнителна информация, ама....) един лекар ми каза че при голям прием на белтъчини (той каза 300-400 гр месо на ден :shock: ) се развивал диабет!!! Не му вярвам много защото все още не съм разучил инфото, но ако някой знае нещо повече по въпроса да каже!
16.06.04
00:10
Според мен добавките не могат да се броят за изкуствена храна и ако нанасят някаква вреда тя няма да е по голяма от храната!
Тя явно е чула недочула за това предозиране за което говори Макс!
При предозиране с белтъци наистина има вероятност от сърдечни проблеми!
p.s Реших да постна точно поради това което написа Флуфил....................и аз много се издразних че триете мнения без да предупреждавате!Бях постнал някои доста пеперливи работи за така наречените модератори във статия в общи теми но я махнах,защото може би ще обмислите поведението си.Ако провокираме нещо със определени постове то кажете ни го или в темата или с лс!Можем и сами да си махнем определени постове.Не е добре да спекулирате с правата си!
Хахахаха от добавки да се удебелява камерата на сърцето - срам и позор за лекарската колегия! Абе тез неподготвените изказвания, на такива като тая дето се изказа в Сблъсък, много ме нервят!
Подобна аномалия (ако може да се нарече така това удебеляване) се среща при повечето актовно спортуващи хора! Не представлява непосредствена опасност за сърдечно-съдовата система!
Тая “докторка” да се прегледа в някоя психиатрия, щото си няма и на идея какво са протеиновите изолати! За нея сигурно те са мистериозни прахове, които вредят на всичко и убиват! Моята лична лекарка им вика “анаболи” и че се умирало от тях - пък аз и казах, че хващам бас, че тя ще умре преди мене :D !
Да,защо ми изтрихте поста ?Искам да се обосновете !!!
Бях писала по въпроса за докторката,предизвика ме Flufill, и хоооп няма го !Защо ?Искам да зная-имам това право !
[quote author=“croc”]Да,защо ми изтрихте поста ?Искам да се обосновете !!!
Бях писала по въпроса за докторката,предизвика ме Flufill, и хоооп няма го !Защо ?Искам да зная-имам това право !
Я кажи на непросветените какво са ти затрили тез тирани модераторите (които май станаха не само прекалено много, ами и прекалено несправедливи)! Ама кво да се чудиш - откакто свят светува, властта е разваляла хората!
16.06.04
12:20
Според мен когато протеините и аминокиселините се приемат в нормални количества няма нищо страшно.Все пак те са хранителна добавка и помагат за растежа.Но когато се злоупотребява с тях ежедневно и когато не се прави малка почивка след няколко месеца прием според мен може да има натоварване на организма.Аз не съм имал проблем с тях в периода в който пиех(пиех много малко количество протеин на Universal).Все пак си зависи и от организма ама смятам че никой не трябва да се притеснява от протеиние.
П.С. Един приятел спря протеините като ми каза че го заболял черния дроб :shock: .Един друг “разбирач” пък ми каза че се оплешевявало от протеините :lol: .
Айде да си кажа и аз мнението по въпроса :)
Това са пълни щуротии,че добавките са вредни !Та това си е един вид храна !Разбира се ако са с доказано качество и не се прекалява с тях ,както е със всичко останало .Невежеството на хората(в това число и лекари ),които освен ,че са надалеко от спорта ами и не си правят труда да се информират ,може да те докара до лудост !
П.П.
BlackaWhiteChamp,:)))за твоя познат ми стана смешно :)
все си мисля,че от протеин малко трудно ще направиш 15 кила черен дроб :))))освен ако бъркаш метана с протеин :)))
16.06.04
12:46
Да и аз не вярвах на ушите си ама тея хора говорят сериозно :) .Лично мен ме е яд че всички имат представата че протеините са един вид химия(е те са химия,но не вредна).Те отъждествяват протеина с анболи,а аминокиселините с вредни хапове :( .То и аз затова ги спрях,щото майка ми,баща ми и сестра ми много им се дразнеха и аз спрях да пия някъде на 10-та доза протеин :) .
П.П. Сега се сетих че някой ми беше налял няква глупост,че ако пия протеин няма ми става патката,няма да имам деца и т.н.Тия хора вече хич не знаят кво говорят :D
16.06.04
14:07
croc,s kakvo te predizvikah? :)
Ох,не конкретно ти ,съжелявам,не се изразих правилно :)Предизвика ме поста ти за Д-р Емилова и си написах какво мисля аз по въпроса .Както и да е -вече е история :)изтриха го и аз все още очаквам да ми се каже защо !:))
proteina i himiq novo 25 :)))
E ko izqjdash po 10 kg na qdene moe da puknesh ot prusvane na stomashnata cipa :))) Kfo gi slushate tupite lekari kfi li ne oligofreni ima .... ujas kfi gluposti sam slushal az ne e istina , ama ima i po inteligentni . Otnosno taz doktorka milata tq ne e doktorka a prosto si tursi 5 leva da si izprosi i malko vreme po televiziqta q pusnat ... ne znam…. sushtoto bih kazal i za predavaniqta na nedik…... lukumi i kfo li ne i zaobikolki na istinata po dalechni putishta
23.06.04
15:59
bqh iskal pari ot maika mi za proteini a tq zela 4e pitala nqkvi trima doktori neini poznati koito i kazali 4e proteinite bili vredi i razvalqli imunnata sistema i taka i ne mi dade pari :(
[quote author=“Pc_genius”]Хахахаха от добавки да се удебелява камерата на сърцето - срам и позор за лекарската колегия! Абе тез неподготвените изказвания, на такива като тая дето се изказа в Сблъсък, много ме нервят!
Подобна аномалия (ако може да се нарече така това удебеляване) се среща при повечето актовно спортуващи хора! Не представлява непосредствена опасност за сърдечно-съдовата система!
Тая “докторка” да се прегледа в някоя психиатрия, щото си няма и на идея какво са протеиновите изолати! За нея сигурно те са мистериозни прахове, които вредят на всичко и убиват! Моята лична лекарка им вика “анаболи” и че се умирало от тях - пък аз и казах, че хващам бас, че тя ще умре преди мене :D !
Towa wseki den go obqsnqwam , no 4uli 4e e lekarka i kraj az ni6to ne znam tq 6tom e lekarka znae powe4e i 6tom tq e kazala zna4i e wredno kak se qdoswam.Towa e rezultata ot gladuwaneto izglejda e primer kak se otrazqwa na mozuka
Аре и аз да кажа мнението си:
Това за сърцето сам го чувал и ми обясниха че когато се разшири става нееластично(май така се изразиха) и вероятността от инфаркт е много по-голяма.Аз не съм сигурен че е така - просто така ми казаха.Плюс това защо от протеини?Но накрая ме за тапиха с въпроса дали знам някой културист на над 70 години - аз увиснах :(
А сега за предозирането - тва че някой е казал че 400гр месо на ден са много е пълна глъпост!!!Обаче не бива да се взимат прекалено много протеини на ден , защото се скапва черният дроб.Сега ако някой може да ми каже колко горе долу грама на кг телесно телго е максимума?
24.06.04
09:04
Караи си от 2.2 до 3.3 на килограм тегло!Според натоварването и метаболизмът!
Затапи ли са те просто защото не знаеш достатъчно културисти от по старите поколения(както и аз)!Но има много живи,сещам се примерно за снимките които видях и се видях в чудо-На Монахар Аич и една на Алберт Бекълс...........просто изглеждаха с 20,30 години по млади от реалната им възраст!Не можеш ми намериш тип на тяхната възраст,които поне малко да се доближава до тяхната кондиция и визия!Тези всичките пичове които награждават Олимпиите...........има сумати и старци дето дават статуетки,снимат се с културистите и т.н......мисля че сигурно са бивши културисти,а не продавчи в някоя бакалия!Нормално е да не ги знаем защото те са стари и вече не ги виждаме по списания и т.н,сигурно тези които се занимават с културизъм отдавна могат да ти кажат много живи профита!
Пък ако има мит че културистите не доживяват до старческа възраст то е благодарение на допинга а не на суроватъчният протеин :wink: !
Не само, че има стари културисти, ами и са в прекрасна форма!
Не помня имена ама един негър на 70-тия си рожден ден преплувал 2мили по вода, като за кръста му са били вързани 40 лидки натоварени с дървесина!
Имаше един дето за 70 и някой си рожден ден, направил 1000 лицеви опори и мнооооого набирания!
Имаше един дето на над 90 години излезе на сцената на Олимпия и изглеждаше страхотно!
Има още, но тези неща съм ги чел отдавна и вече не помня с точност събитията!
24.06.04
21:00
има ли някой идея,какви добавки са се използвали преди 50,60,70г?колко разпространен е бил преди 60,70г?
24.06.04
21:04
Дам ползвали са протеини но с много ниска биологична стоиност,слаба усвояемост и много ниска концентрация на протеин във 100грама,а и тогава е имало сумати и измамници защото законите относно рекламата и подобни не са били толкова строги колкото сега!
Доколкото знам, някои (през 70-те години) са пиели Глутамин и мултивитамини и минерали , но четох и какво са хапвали някогашните културисти. Ето част от диетата за 1 ден - 11 литра мляко, 90 белтъка, 3-4 кила месо!!! :shock:
Не ми стана ясно само как са успявали да погълнат и смелят тези продукти :?
26.06.04
19:33
Удебеляване на камерата на сърцето??? хъх изобщо не ми се вярва да става нещо подобно от добавките. Ти защо не се обади там да я питаш да се обоснови защо се удебелява камерата на сърцето?
А за модерирането... АЗ обещавам занапред като трия някой пост/тема да пускам ЛС на този, на когото е бил поста/темата със причината, поради която съм изтрил поста/темата!!!
24.07.08
16:45
Значи от протеини неможе да ти стане нищо освен ако не прекалиш с тях. А за проблеми с удебеляването на камерата на сърцето незнам.А за да не ти става оная работа и да няма да можеш да имаш деца това има шансове от креатинат който пак се води за хранителна добавка.