02.04.13
22:28
Какво ви е мнението за тези чудати, вероятно за някои, обувки. От скоро съм на вълна босо ходене и тичане и тези минималистични обувки се оказаха доста популярни зад океана. Цели семейства са с тях.
Любопитен съм да разбера какво е мнението и опита ви. Издържат ли на натоварване, удобни ли са, има ли конкурентни и по-добри марки ... въобще всичко интересно свързано с тях е добре дошло като коментар.
Темата беше редактирана от Overlord на 03.04.13 20:34.
Лично аз нямам и не съм обувала, но съм чела и обратните (не толкова добри) мнения. Така че си е малко рискована инвестиция.
Недобри мнения за качеството им или недобри мнения за минималистичните обувкки по принцип ?
Това, което четох е, че хората не могат да свикнат с тях. Едно време имаше чорапи с 5 пръста, сещаш ли се? Е, така и не успях да свикна с такива. Супер ме дразнеха. Та това е притеснението. Иначе като качество едва ли ще има издънки с обувки над 150-180 лв.
Най-естественото и най-удобното пособие за придвижване, което съм си купувал, въпреки че моите са ментета за 60лв. от Стената в София.
казано от Anelia на 03.04.13, 20:44:
Едно време имаше чорапи с 5 пръста, сещаш ли се? Е, така и не успях да свикна с такива. Супер ме дразнеха.
ЯВно е въпрос на свикване, аз обратно - обух ги веднъж и просто се влюбих... ЗА чорапите говоря,де, вибрамките все още не съм тествала, но планирам.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 03.04.13 23:01.
Надали ще имам проблем със свикването, аз в момента се дразня на обикновените ми маратонки, с които придвижването е адски различно от ходенето бос.
Парите са проблемни, не са евтини тези обувки.
Гледам им сега сайта и се чудя каква е разлика между моделите за фитнес и тези за тичане ...
Мнението беше редактирано от Overlord на 06.04.13 16:30.
казано от Overlord на 06.04.13, 12:02:
Надали ще имам проблем със свикването, аз в момента се дразни на обикновените ми маратонки, с които придвижването е адски различно от ходенето пеш.
Парите са проблемни, не са евтини тези обувки.
Гледам им сега сайта и се чудя каква е разлика между моделите за фитнес и тези за тичане ...
Разликата е основно в архитектурата на подметката, иначе аз лично ни бих си жертвал достойнството с подобно нещо на краката. :D :D :D
И не мен не ми допадат някои модели, но не всички. Този странен им вид на обувките не ме притеснява. Намирам го за здравословно “жертване” на достойнството, особено за хора с плоскостъпие ;) Пък и за лятото си е готина алтернатива на сандали/джапанки.
Това си е мое мнение, no offence, просто обсъждаме :)
Мнението беше редактирано от Overlord на 06.04.13 15:39.
казано от Overlord на 06.04.13, 15:39:
И не мен не ми допадат някои модели, но не всички. Този странен им вид на обувките не ме притеснява. Намирам го за здравословно “жертване” на достойнството, особено за хора с плоскостъпие ;) Пък и за лятото си е готина алтернатива на сандали/джапанки.
Това си е мое мнение, no offence, просто обсъждаме :)
Алтернатива на джапанки и сандали, няма как да бъдат, вероятно ще спарват повече от нормални маратонки. Ако искаш проветрива и качествена маратонка се насочи към Mizuno, даже на сайта имат тест за свода на стъпалото и мобилност на ставите, който те води към конкретен модел. До сега не съм носил по удобна, здрава, и проветрива маратонка. Имам Mizuno alchemy 9, а новото попълнение е Enigma 2. Ето го и самия тест
Интересен тест. Правят ми предложение за Mizuno Wave Precision 13, които имат някакъв амортисьор за гладък удар в петата и последващо избутване с пръсти, което е в пълно противоречие с идеята за минималистичните обувки и начина на тичане с тях. Сигурно е удобна,здрава и проветрива, но не симулира естественото ходене въобще.
Имам подобни на Пума наистина много здрави на 5 години са и мога да ги продам за нови, но този амортисьор под петата ми прави голям проблем на коленете.
Не може да има сравнение между Пума и Мизуно, поне не и такова, което завършва с нещо положително за Пума. ;)
ПП Всъщност има, ценово Пума е еднозначен победител. :D
Мнението беше редактирано от Valdis на 06.04.13 21:02.
Ами по принцип си прав, но конкретно и двете са на една цена и двете са проектирани да стъпваш с петата първо, което аз искам да избегна. То проблема е, че и Vibram са също скъпи ...
Според мен няма да намериш еднозначно мнение за вибрамките, това е продукт, за който хората обикновенно са на двата противоположни полюса. Остава ти да експериментираш и да видиш дали ще ти паснат и дали ще отговарят на изискванията ти, но ако се окаже, че това не е твоята обувка, експериментът ще е прилично скъп. :D
Edit: Като гледам колко им е тънка подметката, ми мина през ум, колко ли би било неприятно да настъпиш кабърче (Не дай си боже и нещо още по-дълго и също така остро)
Мнението беше редактирано от Valdis на 07.04.13 01:22.
16.08.13
05:38
Пробвах “Vibram FiveFingers M126C KSO BLACK/RED” (вижте прикачения файл).
Мисля, че можеше да ги направят по-добре. Толкова са тесни, че след носене шевовете оставят следи (вдлъбнатини) върху палците на краката (и не само там). Вероятно са ги направили толкова стегнати за да не се протрива кожата при носене, но мисля, че можеше да ги направят по-отпуснати или да препоръчват носенето им с чорапи (също с пет пръста).
В началото ме боляха краката (нормално е да се очаква това, като се има предвид, че преди не съм ходил толкова продължително по правилния начин - като стъпвам първо с предната част на стъпалото и после с петата), но след като ходих няколко пъти с тях започнах да свиквам. Обаче обувките продължават да са стегнати - материалът, от който са направени е еластичен и не се отпуска.
Между другото, видях и че Adidas са пуснали обувки с пет пръста: ADIDAS Five Fingers Adipure Trainer.
Причината поради която ги купих е, че моите ходила са съвсем леко увредени (нямам забележимо деформиране на големия пръст - т. нар. Бунион) от носенето на обувки (за разлика от ходилата на повечето хора, които са значително по-увредени - палците им са изкривени от носенето на твърде тесни обувки) и при носене на обикновени обувки, обувките притискат палците и това води до образуване на врастнат нокът. На единия ми крак имам операция на нокътя, на другия успях да го излекувам без операция (киснене и мазане с най-различни неща).
Вероятната причина ходилата ми да не са толкова увредени, колкото на повечето хора, е че вредните обувки, които нося не са от най-вредните (т.е. не са от най-тесните) и не нося обувки продължително.
За вредата от носенето на модерни обувки е известно отдавна. Най-старата публикация, която намерих по въпроса е от 1880 година:
William Henry Flower (1880), Fashion in deformity. // THE POPULAR SCIENCE MONTHLY. October 1880.
Сега повече от век по-късно, хората продължават да носят всякакви абсурдни обувки, които им причиняват трайни и болезнени увреждания на ходилото...
Моето ходило прилича повече на ходилото на човек, който не е носил обувки, отколкото на ходилото на човек, който е носил модерни (тесни) обувки.
Несъответствие между формата на обувките и формата на човешкото ходило. (Tук сравнявам формата на едни от най-безвредните обувки, които могат да се намерят лесно и формата на ходилото на моите крака. Повечето от модерните обувки не са подходящи за Homo Sapiens, но въпреки това точно този биологичен вид ги носи. Човешката глупост е безгранична. Обърнете внимание, че показаните на тези снимки обувки са едни от най-малко вредните обувки, които могат да се намерят на пазара (носенето им може даже да не доведе до сериозно увреждане, ако не се носят твърде често). Не съм показал изобщо модерни обувки, които се носят масово, въпреки че формата им се различава драстично от тази на неувредено (от носене на обувки) човешко стъпало.)
Изключително ми е трудно да си намеря подходящи обувки, които не ми притискат и изкривяват големия пръст, защото формата на обувките, които се продават съответства на формата на ходилата на повечето хора (които са деформирани в резултат от носенето на обувки), а моите ходила почти не са деформирани (само малкия ми пръст е извит - нокътят вместо горе се намира малко встрани - това е защото стелката на вредните обувки, които нося е по-висока в ляво и в дясно и малкия ми пръст е повдигнат отстрани; освен това повдигането отстрани на големия пръст води до болка (най-вече когато бягам) заради врязването на нокътя в месото - при ходене по хоризонтална повърхност бос тази болка я няма, което доказва, че болката се дължи на обувките).
Видях на сайта на Bruce Holmes, че препоръчва обувките на Altra. За съжаление не ги виждам по българските онлайн магазини.
Допълнение: успях да реша проблема като си купих няколко номра по-големи обувки и им сложих допълнителни стелки. Писах в блога си за това.
Мнението беше редактирано от Валентин Стойков на 29.11.13 16:12.
Всичко това с вибрамките е маркетинг. За тест си вземете от Метро едни подобни цървули има за 9.90, не са с 5 пръста но е същата работа, понеже са като чорапи с подметка и така и без това не се ограничава свободното движение на пръстите, което и без това не е кой знае колко изолирано от това на останалите пръсти
16.08.13
10:17
казано от Желязото на 16.08.13, 07:43:
Всичко това с вибрамките е маркетинг. За тест си вземете от Метро едни подобни цървули има за 9.90, не са с 5 пръста но е същата работа, понеже са като чорапи с подметка и така и без това не се ограничава свободното движение на пръстите, което и без това не е кой знае колко изолирано от това на останалите пръсти
Да разбираме ли, че ти си правил лично такова директно сравнение?
Колко време и в какви ситуации се носил Vibram-ките?
16.08.13
10:20
Вместо тия смешни вибрамки(което всъщност е материала на подметката) купувате си едни Merrell barefoot glove и си свиркате 4-5 години ;)
16.08.13
10:57
казано от James Hinks на 16.08.13, 10:20:
Вместо тия смешни вибрамки(което всъщност е материала на подметката) купувате си едни Merrell barefoot glove и си свиркате 4-5 години ;)
http://www.classicsportshoes.com/converse-pro-leather-ox-white-navy.html
Купени в далечната 2005 за 20 Евро, тренирам с тях и досега като кожата дори не се е напукала, а са видели и газене из блата и из морска вода. Естествена кожа и застават като втора на стъпалото след като омекнат. Подметката е мечта ;)
16.08.13
11:05
Време е да си купиш Мерела и да видиш разликата :) Тоя конверс е здрав, но е неудобен за бягане. Мерела е еднакво удобен и за бягане и за щанги и за дълго ходене и за няакви по-различни тренировки.
16.08.13
11:14
Почитател съм и на Мерел и имам два други модела.
“Конвърс”-ът е малко неудобен за крос, да, защото е правен с ръбове на подметката за да обира рязката смяна на посоката в баскетбола. Иначе външният вид на подметката подлъгва за дебелината и усещането.
В края на краищата е въпрос и на вкус, аз просто обичам усещането от естествената кожа. :)
Като си търся нови обувки за спорт ще проверя и твоето предложение :)
16.08.13
13:07
Преди известно време попаднах на
ТОВА изследване, хубаво е да го има в темата.
Накратко - преминаването от нормална обувка към минималистична подметка носи много рискове за травми . Дори професионални спортисти се нуждаят от поне няколко месеца адаптация.
16.08.13
16:23
казано от Solomon Kane на 16.08.13, 13:07:
Накратко - преминаването от нормална обувка към минималистична подметка носи много рискове за травми . Дори професионални спортисти се нуждаят от поне няколко месеца адаптация.
Това вероятно се отнася за тези, които бягат с тях продължително време. На мен ми трябва нещо, което да ползвам предимно за ходене - да не ми се увреждат ходилата (бунион).
Точно “цървули” ми трябват (но не от тези масово произвежданите с острия връх - те не съответстват на формата на ходилото ми). Обаче не ми харесва политиката им с картите. Има ли цървули и в някой друг магазин, където не се подиграват с клиентите?
Мнението беше редактирано от Валентин Стойков на 16.08.13 16:25.
казано от Кольо Пияндето на 16.08.13, 10:17:
Да разбираме ли, че ти си правил лично такова директно сравнение?
Колко време и в какви ситуации се носил Vibram-ките?
Идеята ми е - за чий дявол са ти притрябвали ръкавици за краката - не правиш нищо поотделно със всеки пръст в такава степен, че да те ограничават стандартните модели без пръсти, с които си и свикнал цял живот. Едва ли точно това ще ти извлече някакви допълнителни, липсващи ползи, сравнено със спортуването с обувки без пръсти.
Иначе цървулките от Метро са екстра, само много се усеща като ти падне нещо на крака. Имаше ги и в някой друг хипермаркет но ще ъпедйтна, ако се сетя в кой.
17.08.13
06:00
казано от Желязото на 16.08.13, 22:14:
Идеята ми е - за чий дявол са ти притрябвали ръкавици за краката - не правиш нищо поотделно със всеки пръст в такава степен, че да те ограничават стандартните модели без пръсти, с които си и свикнал цял живот. Едва ли точно това ще ти извлече някакви допълнителни, липсващи ползи, сравнено със спортуването с обувки без пръсти.
Единственото практично приложение на “пръстите” на обувките е, че може да лекуват буниони в начален стадий (ако пациентът има буниони в напреднал стадий - с подуване отстрани на пръста - няма начин да сложи обувките, защото просто краката му няма да се съберат).
За лечение на бунион (ако вече не е твърде късно - тогава се прави операция) се ползват обикновено едни силиконови разделители за пръсти, които обувките с пръсти биха могли да заменят.
Не успях да намеря маратонки без пръсти (и изобщо обувки), които да ми пасват на краката и не са абсурдно голям номер (39-ти FullMax ми пасва на ширина идеално, но отпред има доста място). В един магазин, където правят ортопедични обувки по поръчка ми казаха, че не можело да направят обувки като за мен, защото нямало такъв калъп (никой не търси безвредни антимодерни обувки).
Гледам, че по американските сайтове има маратонки като за мен (напр. Altra, за които споменах по-горе), обаче ще ми излезе абсурдно скъпо.
Не разбирам защо са тези абсурдни цени на маратонките. Повече от 20-50 лв на чифт е много над цената на производството. Един чифт маратонки да струва колкото един таблет или телефон не ми се струва нормално.
Иначе цървулките от Метро са екстра, само много се усеща като ти падне нещо на крака. Имаше ги и в някой друг хипермаркет но ще ъпедйтна, ако се сетя в кой.
Днес си купих едни “цървули” за проба (4,50 лв). Изненадващо формата им е точно като за хора (не са заострени отпред като всяка нормална модерна и разбира се вредна обувка). Подобни са на тези от снимката към статията Откажете се от модерните гумени чехли, ОТРОВНИ са!. Странно защо авторът на статията нарича цървулите “модерни гумени чехли” - не знаех, че цървулите пак са на мода.
Миришат ужасно на пластмаса. Онова нещо там (захванато с нитове), с което трябва да се задържат към краката, не върши никаква работа - все едно нося чехли. Следователно са вредни за носене - когато ги носи, човек несъзнателно свива пръстите на краката за да ги задържи да не паднат (пише, че това било вредно). Мисля сега как да ги преработя за да могат да се носят нормално.
Оставих ги на терасата да се отмиришат. Чудя се дали е достатъчно да ги нося с чорапи за да не проникват отровите през кожата на краката ми.
Мнението беше редактирано от Валентин Стойков на 29.11.13 16:14.
не правиш нищо поотделно със всеки пръст в такава степен, че да те ограничават стандартните модели без пръсти, с които си и свикнал цял живот. Едва ли точно това ще ти извлече някакви допълнителни, липсващи ползи, сравнено със спортуването с обувки без пръсти.
Има ползи от това всички пръсти да се движат по отделно и свободно. Ако нямаше полза, нямаше да имаме ѝ пръсти. Да не говорим че стандартния модел без пръсти е тесен и освен че нямаш свобода, ами ѝ ти се деформират пръстите.
Варианта, с обувки без разделени пръсти, но широко място за тях, е съвсем друг.
James Hinks, би ли споделил какъв е твоят опит с Merrell barefoot glove ? Кой модел си взел, тичал ли си с него, вдигал ли си тежести, ходил ли си на планина ... всякаква информация би ни била полезна.
Мнението беше редактирано от Overlord на 21.09.13 18:44.
сега виждам темата.
От година и половина имам вибрам 5 пръста.
Плюсове:
-изключително леки;
-след адаптация от 2-3-5 обувания, са изключително приятни на крака и не се усещат дори.
-адски здрави са
-изключително лесно се поддържат - пране в пералня (не след всяко носене разбира се).
-тичането с тях е лесно и приятно, но изисква усвояване - т.е. стъпва се на възглавницата зад пръстите...това им е реалната цел на тези чепици- да осигуряват естествено ходене/тичане на човешкото стъпало, а не да се набиваш на пети (както ходят много хора). Ако тичате с вибрамките и набивате петите, ще ви боли адски много. Пак казвам - искат адаптация.
- на мен лично са ми много удобни за клекове - все едно клякаш бос
- много са функционални при гимнастика или сходни движения и упражнения.
- стават да си ходиш на плажа с тях или по каменисто дъно :)
Минуси:
- не са особено евтини, но за мен лично си заслужават
- ако не можеш да си адаптираш тичането - болката в петата или дори в целия крак е гарантирана.
- изискват ивестен брой обувания, докато научиш техниката за пъхане на всеки пръст- при мен най труден е малкият, но това всъщност е благодарение на обувките, които носим и липсата на делене на пръстите.
- не се сещам други минуси :)
Redalex, под здрави да разбираме ли, че си ги носил често и за продължително време и въпреки това не са износени ?
Мнението беше редактирано от Overlord на 21.09.13 22:19.
Зависи какво разбираш под често и продължително време.
случвало се е да ги нося цял ден навън - на разходка, на плаж, в морето или по асфалта.
имам и доста тренировки с тях.
Бих казал, че не са мръднали особено - има леко изтъркване на подметката, но мисля, че е нормално предвид времето на употребата им.
Някъде горе мернах мнение, че били запотявали краката и спарвали или нещо такова. Моят опит казва точно обратното - мога да тренирам 2 часа с тях и след това си вадя крака сух от вътре - според мен имат добро отвеждане на потта.
Ако искаш хубава и що годе универсална спортна обувка (и за тичане и комплекси и щанги) бих те посъветвал да си намериш Inov8.
Вибрамките не са лоши и са удобни...аз лично не съжалявам, че съм ги взел.
25.09.13
11:52
казано от Overlord на 21.09.13, 18:33:
James Hinks, би ли споделил какъв е твоят опит с Merrell barefoot glove ? Кой модел си взел, тичал ли си с него, вдигал ли си тежести, ходил ли си на планина ... всякаква информация би ни била полезна.
Ползвал съм модела преди barefoot glove, който им е прототипа. Тичал съм, щанги съм вдигал, бокс съм играл, разходки по горите, реките и камъните съм правил с него. Доволен съм. Сега съм се спрял на този :
http://img.wolverineworldwide.com/is/image/WolverineWorldWide/MRL-W41863-112812?op_usm=0.5,1&wid=1000&hei=1040&qlt=70&fmt=jpg&extend=0,0,0,0
и ще споделя нови пвечатления след като го получа.
Я па си поръчах файвфингърси флоу модела, иначе беърфута на мерел го следя от няколко години...
Като си бос краката ти стават яки на копеле, само трябва по-бавно да се премине твае ясно.
25.09.13
15:03
казано от slavko на 25.09.13, 14:20:
И изобщо кой по дяволите Ви е казал, че трябва да бягате боси. Или може в определени моменти, но на хубава и равна трева.
Ще те оборя рязко - години наред съм тренирал бос, скачал съм бос, бягал съм бос хиляди километри, даже десетки хиляди, на всякакви повърхности - асфалт, трева, тартан, утъпкана пръст, бетон.
Свиква се лесно, безпоблемно се тренира и бяга бос, стига да мине момента със заякването на подбедрицата.
p.s.
На Мерела подметката се сгъва, много удобен за бягане е.
Имах предвид, че да бягаш бос на пети тря го правиш мислено и на инат, от самосебеси стъпваш на предната възглавничка и всичко си заспива. Както каза Сашо просто трябва подбедрицата да свикне на натоварването и да се адаптира.