17.08.13
17:54
Ако целта ми не е културизъм, а само подсилване на определена мускулна група с едно упражнение (например това на илюстрацията) ще има ли ефект ако го правя с години или е по-добре да е в рамките на определен период?
Темата беше редактирана от Kyamil Dzhemal на 17.08.13 23:41.
17.08.13
18:38
Ми зависи.Базовите упражнения са винаги полезни,поне спроред мен
Е ако го правиш 20 години все ще има някакъв ефект
П.П. много интересно заглавие
17.08.13
20:23
много интересно заглавие
Журналистическите заглавия привличат вниманието.
много интересно заглавие
Журналистическите заглавия привличат вниманието.
Към лишената от смисъл статия.
Специално за това упражнение - ако го правиш с години, нищо чудно да си прецакаш раменете.
По-добре прави раменни преси.
17.08.13
22:19
Специално за това упражнение - ако го правиш с години, нищо чудно да си прецакаш раменете.
По-добре прави раменни преси.
За сега решавам да сменям двете, твоето и моето предложение - на всяко по една година, ако няма други предложения. Опитвал съм да тренирам върху две в един период, но винаги съм получавал схващания.
Мнението беше редактирано от Kyamil Dzhemal на 17.08.13 22:25.
17.08.13
23:40
Повдиганията са обичайните движения във физическия труд навсякъде. Аз съм със слабо телосложение и искам да се подготвя за физически натоварвания. За краката не мога да тренирам поради артрит.
т.е. искаш да развиеш функционална сила и издържливост, които да са ти от помощ за физическите натоварвания в живота?
Не виждам причина да се фокусираш само в това движение.
Аз лично и за себе си бих избрал: вариации на клек, тяга, раменни преси, кофи, набирания и обръщания.
Не знам доколко тренировките на краката биха били несъвместими с артита. Със сигурност не трябва да прекаляваш, но движението може да бъде и лечение.
1. Хеликоптер-а не е базово упражнение. (http://www.bb-team.org/exercise/1195_povdigane-na-shtanga-do-bradata-vertolet)
2. В показаната форма натоварва основно трапеца а не делтите. (Тоест не е алтернатива на раменна преса)
3. Натоварва китките значително = не е подходящо за начинаещи спортисти.
4. Работи чудесно за трапец, тоест можеш да го правиш, колкото сметнеш за необходимо.
4.1. Ако трапеца започне да ти покрива ушите - спри да го правиш! ;)
Аз не виждам смисъл да гледаш няколко години напред... Какъв е смисълът въобще? Направо си започни фитнес и ще се подготвиш достатъчно за всякакви физически натоварвания.
19.08.13
03:11
Ти по-добре с години прави кофички,набирания,коремни,лицеви,ако няма да ходиш на фитнес.Как реши да правиш точно това упражнение не знам. :D
19.08.13
12:08
1. Хеликоптер-а не е базово упражнение. (http://www.bb-team.org/exercise/1195_povdigane-na-shtanga-do-bradata-vertolet)
2. В показаната форма натоварва основно трапеца а не делтите. (Тоест не е алтернатива на раменна преса)
3. Натоварва китките значително = не е подходящо за начинаещи спортисти.
4. Работи чудесно за трапец, тоест можеш да го правиш, колкото сметнеш за необходимо.
4.1. Ако трапеца започне да ти покрива ушите - спри да го правиш! ;)
Това, че не е базово упражнение ме поразколеба дали да продължавам, предвид, че съм начинаещ, а определено е от най-честите движения във физическия труд, ако не най-честото.
Много пъти съм опитвал две упражнения в един период, и винаги съм бил спиран от схващания след около месец работа. За съжаление нямам възможност да ходя в зала и работя под контрола на специалист.
Най-честото движение е тягата и фермерската разходка ;)
Уточни какъв вид физически труд имаш предвид. Копане, зидане на тухли, носене на щайги, бъркане на бетон, коване, сечене на дърва, трошене на камъни, хамалска работа....... да изброявам ли още? Всичко това е физически труд и в нито едно от изброените не участва споменатото от теб движение.
19.08.13
17:41
Общият работник най-често носи и повдига кофи с боя, вар, пясък и пр.; същото и с тухли, керемиди и др. материали. При работата с дървен материал за гориво трупите се повдигат, за да бъдат натоварени на камион и после да бъдат разтоварени; после пак - за да бъдат рязани на машина. Във фермерството е също често срещано движение - чували с различни храни, кофи, бали със слама или сено. Това е най-честото движение при работите, с които съм се занимавал.
Тягата и фермерската разходка, без съмнение, са най-обичайни, но артритът в коленете ми се обажда винаги след като понося нещо, дори и да не е много тежко и не смея да включвам краката.
Мнението беше редактирано от Kyamil Dzhemal на 19.08.13 17:52.
Колега, ако хамалите, общите работници и фермерите вдигаха ТАКА...във всяко село щеше да има по 5-6 кинезитерапевта. :)
Потърси как се правят “мъртва тяга” и “хай-пул” в сайта.
Виж какви са разликите между тях и това, което ти си си харесал.
Опитай и трите с неголяма тежест.
Успех!
Така като ти гледам коментарите забелязвам ,че и ти не знаеш какво точно искаш и не си запознат изобщо със нещата.
Не ми стана ясно обаче с тоя артрит дето не ти позволява никакво голяма натоварване .. за каква физическа работа изобщо става въпрос ?
Упражнението което ще ти бъде най-много от полза е обръщане + раменна преса, също така сгъване за бицепс + раменна преса с дъмбели. Мъртва тяга с прави крака за сила в задната верига, набирания и кофички за силата в ръцете и тренирай коремния пояс. Ще си общак номер едно.
Мнението беше редактирано от Old Timer на 19.08.13 21:30.
Така като ти гледам коментарите забелязвам ,че и ти не знаеш какво точно искаш и не си запознат изобщо със нещата.
Не ми стана ясно обаче с тоя артрит дето не ти позволява никакво голяма натоварване .. за каква физическа работа изобщо става въпрос ?
Какво ще кажеш за малко по-малко ирония към човека ... За да работи работа с физическо натоварване при наличие на артрит не мислиш ли, че му се налага ...
20.08.13
20:33
Благодаря за всички предложения. Към раменните преси и вертолета прибавям и мъртва тяга. Пробвал съм 2 упражнения в един период - 1 ден едното, следващия ден другото (без почивен ден), което след месец-два завършва със схващания; но ще търся и други алтернативи за повече от едно упражнение в един период.
Мнението беше редактирано от Kyamil Dzhemal на 22.08.13 22:02.