Един добър хранителен режим или просто заблуда

27.07.13
10:46

Здравейте, драги начинаещи,напреднали и вече усъвършенствали се фитнес ентусиасти!
Вече втори ден си блъскам главата с разни изчисления или по-конкретно със създаването на подходящ хранителен режим и честно казано, след всичко което прочетох в този форум, мисля че се справих.
Веднага давам разяснения!
Таа така, както подзказва разделът, в който се намира темата, тренирам за мускулна маса.Тренирам от скоро (може би около месец-2).Отначало бях абсолютно неориентиран или по-конкретно, подобно на повечето вманиачени начинаещи, разчитах максимално на добавките.Купих си serious mass гейнър и креатин моноходрат на оптимум пак.След дългото време прекарано във форума, обаче, ми стана ясно, че така не стават нещата.Това което осъзнах, е че този гейнър хич не ми трябва.Стои на половина в чувала и хич не си правя труда да го пия.Когато хубаво си сметнах нуждите на организма и добре си поогледах съдържанието на гейнъра, видях че в двете дози се съдържат над 200г. въглехидрати-WOW! Та аз без абсолютно никакви проблеми мога да си набавя тези въглехидрати от храната.И какво излиза?Че когато пих гейнъра съм приемал около 400-500г. въглехидрати на ден...А тежа едва 70 кг. Вярно е, за отрицателно време качих 6 кг (когато почнах бях 64, сега вече съм 71) Явно доволно мазничко съм си качил, но както и да е, в крайна сметка човек се учи от грешките си, пък и все ще доиде момента за чистене :) Смея да твърдя, че успявам да хапвам стабилно и ако имам нужда от нещо, това си е креатина и може би малко протеинче.(поне така си мисля аз)
Иии така, към хранителния режим.
Според темата за съставяне на хранителен план, изискванията за покачване на мм са следните:
379г. карбо [Средно по 60 на хранене, като в тренировъчен слагам малко повече в закуската и хапването след тренировката(около 90 примерно)/В нетренировъчен единствено сутринта увеличавам, като нямам предвид, че приемам повече от необходимото, а хапвам сутрин примерно повече въгл, останалите гледам да си ги разпределя равномерно]
227г. протеин (Средно по 35 на хранене, като гледам да си ги разпределям равномерно през целия ден)
70 мазнини, което се явява г/д по около 10-12 на хапване
Иии след дълги изчисления, за да е всичко равномерно балансирано и възможно максимално усвояемо от организма, менюто изглежда по следния начин:

ТРЕНИРОВЪЧЕН ДЕН
1.ЗАКУСКА
ВЪГЛЕХИДРАТИ:
100гр ОВЕСЕНИ ЯДКИ – около 80г ВЪГЛЕХИДРАТИ
1 СУП.ЛЪЖИЦА МЕД-10 ВЪГЛЕХИДРАТИ

ПРОТЕИНИ:
2 ЦЕЛИ ЯЙЦА -12г. ПРОТЕИН
3 БЕЛТЪКА-10г. ПРОТЕИН
1 КОФИЧКА КИСЕЛО МЛЯКО-12г. ПРОТЕИН
ОБЩО:БЕЛТЪЧИНИ-34
          ВЪГЛЕХИДРАТИ-80

2.ВТОРО ЯДЕНЕ
ВЪГЛЕХИДРАТИ:
250г ОРИЗ-55 ВЪГЛЕХИДРАТИ

ПРОТЕИНИ:
ПРОТЕИНОВ ШЕЙК-30г. ПРОТЕИН
ОБЩО:БЕЛТЪЧИНИ-30
          ВЪГЛЕХИДРАТИ-55

3.ОБЯД
ВЪГЛЕХИДРАТИ:
250г. ОРИЗ-55 ВЪГЛЕХИДРАТИ

ПРОТЕИНИ:
150Г.ПИЛЕШКО-35-40Г. ПРОТЕИН
ОЩО:55 ВЪГЛ
      35-40Г.ПРОТЕИНИ

4.ПРЕДТРЕНИРОВЪЧНО ЯДЕНЕ(2 часа преди трен.)
ВЪГЛЕХИДРАТИ:
100г. ОВЕСЕНИ ЯДКИ ИЛИ 300г. ОРИЗ-55-60г.въглехидрати

ПРОТЕИНИ:
1 КОФИЧКА КИСЕЛО МЛЕКО-12г.+100г. ИЗВАРА-20г.
                            ИЛИ
1 КОФИЧКА КИСЕЛО МЛЯКО-12г.+2 ЦЕЛИ ЯЙЦА И 3 БЕЛТЪКА
                            ИЛИ
1КОФИЧКА КИСЕЛО МЛЯКО-12г.протеин+80г. ПИЛЕШКО-20г.протеин
ОБЩО:ПРОТЕИНИ-35г.
          ВЪГЛЕХИДРАТИ-55г.

5.Следтренировъчно “хапване” (ако може да се каже така и ако се брои)
След тренировка(както и половин час преди нея) задължително 5г.креатин
преди тренировка го пия с лъжичка мед
след тренировка с 50г. декстроза
20 мин след това протеинов шейк за около 30-40 г. протеин

6.Вечеря
250г.ориз - 40-50г.въглехидрати
ПИЛЕШКО-100-150Г.- 35-40Г.ПРОТЕИН

7.ЧАС ПРЕДИ ЛЯГАНЕ
100Г.ИЗВАРА+КОФИЧКА КИСЕЛО МЛЯКО
ако не съм си набавил необходимото количество, хапвам и въглехидрати (бавни)
*В РАЗЛИЧНИТЕ ДНИ ЗАМЕСТВАМ ИЗТОЧНИЦИТЕ НА ПРОТЕИН С РИБА ИЛИ ДРУГИ МЕСА,А НА ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ- С КАРТОФИ
ЯМ ПРЕДИМНО КАФЯВ ОРИЗ!
МЕСОТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЕЧЕНО!
КАРТОФИТЕ-ПЕЧЕНИ ИЛИ ВАРЕНИ!
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НАОБЯД,ПРЕДТРЕН.ХРАНЕНЕ И ВЕЧЕРЯТА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ (домати,краставици,чушчиции..абе салатка общо взето :D)
КИСЕЛОТО МЛЯКО ИЗВАРАТА ЗАДЛЖИТЕЛНО ОБЕЗМАСЛЕНИ
МАЗНИНИТЕ НЕ СЪМ ГИ ОПИСАЛ,ТЪЙ КАТО ПОСТЕПЕННО СЕ НАБАВЯТ ОТ МЕСЦЕТО И ОРИЗА, ПО МАЛКО
В нетренировъчен ден менюто ми е почти същото,с мъничко повече въгл.на хапване,понеже само сутрин хапвам по голямо количество въгл. и с тази разлика, че в тренировъчен ден, след тренировка наблягам на бързите въглехидрати а в нетренир.ден ям бавни
Още не съм си купил протеин и за сега с второто хапване яко белтъци.След 2-3 дена, на заплата, ще си купя обаче, че и след трен да мога да си набавям протеинчето.

Ами това е общо взето,незнам дали съм си ги насосал добре, ако някои има препоръки и забележки, моля да каже! :)
Благодаря предварително!
Успешен и спорен ден!
Поздрави!
:)

Темата беше редактирана от Димитър С на 27.07.13 18:07.

27.07.13
18:16

Намали въглехидратите и протеина, увеличи мазнините.
Яж яйцата цели.
Много е сложен този режимн според мен, ако не ти е проблем ОК , но спокойно можеш да намалиш храненият на 3-4.

28.07.13
09:02

казано от Pavel на 27.07.13, 18:16:

Яж яйцата цели.
Много е сложен този режимн според мен, ако не ти е проблем ОК , но спокойно можеш да намалиш храненият на 3-4.

Мазнините за какво ми са ? А иначе ме е страх да ям толкова много цели яйца.Знам, че е изписано доста по тази тема, но не искам в бъдеще да имам проблеми...

28.07.13
09:30

http://www.bb-team.org/articles/4303_mitove-v-bodibildinga-celite-yaica-i-sadarzhanieto-im-na-holesterol

29.07.13
08:11

казано от Pavel на 27.07.13, 18:16:

Яж яйцата цели.

А защо да намаля протеина и въглехидратите, уж според изчислението трябва да има излишък и г/д за да си набавя необходимите калории трябва да хапвам спрямо това меню,дали ще кача ако ги намаля ?
Тук идва и 1 въпрос
Срещам различни версии за нужните протеини за покачване на ММ
На едно място пише че са нужни 2г.на кг, а според темата, която е ВАЖНА във форума, за изграждане на хранителен режим, изчислението показва драстично по-високи стойности
Все пак има разлика между 150г и 230г. :)

19.08.13
11:55

Здравейте!
Искам да попитам нещо.Интересно ми е прекалявам ли със закуската и трябва ли да огранича малко въглехидратите.
Ето какво имам предвид
Сутрин ставам, веднага пия 1 суроватка и след около час закусвам
Ето какво представлява закуската ми
100-150 гр. овесени ядки
кофичка кисело мляко
1 голям (2 малки) банан(а)
1 лъжица мед (истински,от пчелар, не е купежки)
3 цели варени яйца
Всичко в шейкъра (без яйцата) и с блендера цък цък и за 0 време съм я изял
70кг. съм, трябва ли да огранича малко въглехидратите (наскоро четох че било хубаво да има малко бързи въглехидрати за закуска и за това ги вкарах)

19.08.13
12:21

На мен ми се вижда наред,но като цяло е хубаво медът да е на гладно ти какъв хранитален режим спазваш?

19.08.13
14:26

казано от Димитър С на 19.08.13, 11:55:

Здравейте!
Искам да попитам нещо.Интересно ми е прекалявам ли със закуската и трябва ли да огранича малко въглехидратите.

Не. Не.

20.08.13
00:09

казано от Мартин Лозев на 19.08.13, 12:21:

На мен ми се вижда наред,но като цяло е хубаво медът да е на гладно ти какъв хранитален режим спазваш?

Ами аз самичък си го съставих.На базата на това кога трябва да консумирам бързи/бавни въгл/протеини и мазнини съответно.
Има една тема във форума,която е важна и спрямо тези изчисления си изчислих и количествата :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1