01.05.11
17:00
След тази статия http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3785571 се замислям дали да не спирам с приема им.
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 01.05.11 17:08.
01.05.11
17:06
#1
А, така! Кофти работа. Според мен са оплескали нещо в анализа на резултатите...или противораковото лекарство + омега 3 е кофти комбинация. Да направят изследването, но без противораковото лекарство. Колко са още 7 години в името на науката и здравето ;)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 01.05.11 17:06.
В уикипедия пише същото за Омега-6, ако не се лъжа. Спомагат за развитието на туморните клетки.
Значи японците, които ядат риба 5-6 пъти седмично, трябва да са шампиони по рак на простатата.
Най-вероятно са имали предвид това изследване, защото гледам, че е от 24.04.2011: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21518693
В него се казва, че повишеното съдържание в организма на Докозахексаенова Омега-3 ненаситена мастна киселина, т. нар. DHA, която е една от трите вида Омега-3 ненаситени мастни киселини, важни за организма (другите две са Алфа-линоленовата и Ейкозапентаеновата) увеличава риска от рак на простатата.
Ако обаче пуснеш в PubMed „omega-3 fatty acid prostate cancer” излизат още доста изследвания.
В това: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21360560, което е от 25.02.2011 пък най-общо се твърди, че приемането на Докозахексаенова киселина намалява вероятността от оцеляване на раковите клетки на простатата при лъчетерапия, т.е. в случая DHA помага.
В тази публикация: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21518228, от Май. 2011, която е свързана с Департамента по уро-онкология към Кеймбриджкия университет директно се казва, че Омега-3 мастните киселини се препоръчват за превенция на рака на простатата.
Например тези изследвания са в подкрепа на Омега-3:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20832032
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20844069
В това изследване: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21310299 , например се твърди, че Омега-3 намаляват риска от рак на простатата, но Омега-6 го увеличават и в случая е важно съотношението Омега-3/Омега -6.
Изследвания много и повечето от тях до момента предимно установяват полза от приемането на Омега-3.
02.05.11
21:21
#6
Благодаря за компетентния отговор на колегата antov12, това ми е напълно достатъчно за да продължа да си ги взимам
Погледнете кой е платил проучването и ще се разбере колко е обективно. Според мен, фармацевтичните компании са се уплашили, че при нарастващия прием на Омега 3, хората ще се разболяват по-малко и няма да могат да им пробутват химията си :)
п.п. плюс това в статията пишеше, че изследването е проведено съвместно някакъв съществуващ “противораков” медикамент. За мен това изследване показва точно колко работещ е той ;)
Мнението беше редактирано от badsector на 03.05.11 15:12.
За омегата не знам,но за прекаляването с фолиевата киселина има такава опасност...в интерес на истината тази индустрия с добавките не е от кой знае колко отдавна и няма много индивидуални и частни изследвания не рекламиращи продуктите си,нищо чудно след 10-30 години да ревем от какви ли не натрупвани “добри” ефекти от добавките,които на пръв поглед изглеждат безобидно и смешно да причиняват нещо...
04.05.11
22:15
#10
Спирайте рибеното масло и започвайте майонезата с фибри! :D
казано от antov12 на 01.05.11, 19:27:
...
Изследвания много и повечето от тях до момента предимно установяват полза от приемането на Омега-3.
Да, ама не.
Според най-новото изследване публикувано на 10 Юли 2013 г. се потвърждава, че рискът от рак на простата се повишава при високи концентрации на Омега 3 в кръвта.
“Conclusions: This study confirms previous reports of increased prostate cancer risk among men with high blood concentrations of LCω-3PUFA. The consistency of these findings suggests that these fatty acids are involved in prostate tumorigenesis. Recommendations to increase LCω-3PUFA intake should consider its potential risks.”
Journal of The National Cancer Institute
http://jnci.oxfordjournals.org/content/105/15/1132
23.08.13
08:58
#12
казано от Imam Ime на 23.08.13, 08:53:
казано от antov12 на 01.05.11, 19:27:
...
Изследвания много и повечето от тях до момента предимно установяват полза от приемането на Омега-3.Да, ама не.
Според най-новото изследване публикувано на 10 Юли 2013 г. се потвърждава, че рискът от рак на простата се повишава при високи концентрации на Омега 3 в кръвта.
“Conclusions: This study confirms previous reports of increased prostate cancer risk among men with high blood concentrations of LCω-3PUFA. The consistency of these findings suggests that these fatty acids are involved in prostate tumorigenesis. Recommendations to increase LCω-3PUFA intake should consider its potential risks.”
Journal of The National Cancer Institute
http://jnci.oxfordjournals.org/content/105/15/1132
Пълни глупости. Тъй като едва ли бих могъл да го обясня по-добре, ето нещо за четене:
http://www.precisionnutrition.com/research-review-fish-oil-prostate
казано от Тихомир Велев на 23.08.13, 08:58:
казано от Imam Ime на 23.08.13, 08:53:
казано от antov12 на 01.05.11, 19:27:
...
Изследвания много и повечето от тях до момента предимно установяват полза от приемането на Омега-3.Да, ама не.
Според най-новото изследване публикувано на 10 Юли 2013 г. се потвърждава, че рискът от рак на простата се повишава при високи концентрации на Омега 3 в кръвта.
“Conclusions: This study confirms previous reports of increased prostate cancer risk among men with high blood concentrations of LCω-3PUFA. The consistency of these findings suggests that these fatty acids are involved in prostate tumorigenesis. Recommendations to increase LCω-3PUFA intake should consider its potential risks.”
Journal of The National Cancer Institute
http://jnci.oxfordjournals.org/content/105/15/1132
Пълни глупости. Тъй като едва ли бих могъл да го обясня по-добре, ето нещо за четене:
http://www.precisionnutrition.com/research-review-fish-oil-prostate
Не бързай да си правиш изводи.
По-късно ще прочета статията. Но според мен авторският колектив от сайта на статията, която посочваш, изобщо не може да се сравнява с този на учените, направили изследванията, защото:
“Affiliations of authors: Department of Internal Medicine, Division of Cancer Prevention and Control, The Ohio State University College of Medicine, Columbus, OH (TMB); Cancer Prevention Program (TMB, XS, GEG, ARK) and SWOG Statistical Center (AKD, CMT, PJG), Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle, WA; Department of Urology, University of Texas–San Antonio Health Science Center, San Antonio, TX (IMT); Chao Family Comprehensive Cancer Center, University of California Irvine, Irvine, CA (FLM); Department of Environmental Health (GEG) and Department of Epidemiology (ARK), University of Washington, Seattle, WA; Division of Cancer Prevention, National Cancer Institute, National Institutes of Health, Bethesda, MD (LMM, HLP); Glickman Urological and Kidney Institute, Cleveland Clinic, Cleveland, OH (EAK). ” http://jnci.oxfordjournals.org/content/105/15/1132
Нещо повече - Journal of The National Cancer Institute се издава от Оксфорд.
Мнението беше редактирано от Imam Ime на 23.08.13 12:04.
23.08.13
11:46
#14
Сайтът не е мой и линкът не е към статия писана от нашия колектив. :)
Прочети статията от линка и ще ти стане по-ясно. Интернет бълва подобни подвеждащи заглавия и изследвания, затова е важно да се анализират правилно.
В случая съм дал линк към колектив, който със сигурност знае как да го прави.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.08.13 11:49.
казано от Тихомир Велев на 23.08.13, 11:46:
Сайтът не е мой и линкът не е към статия писана от нашия колектив. :)
Прочети статията от линка и ще ти стане по-ясно. Интернет бълва подобни подвеждащи заглавия и изследвания, затова е важно да се анализират правилно.
В случая съм дал линк към колектив, който със сигурност знае как да го прави.
Става въпрос за сайта и авторите на статията, която пращаш. Тук не става въпрос за BB-Team. Извинявай, ако съм те обидил без да искам.