25.08.13
09:45
Здравейте, маниаци!
От известно време си съставям добър хранителен режим и всеки ден научавам по нещо ново и като цяло сигурно всеки ден го сменям :D Вкарвам нови неща в менюто,сменям грамажите на порциите спрямо калоричните нужди...Все още ме мъчат някои неща и протеина и мазнинките в режима.Само за информация-70кг. 1.75 висок 19 години цел ММ стаж 2 месеца Тренировъчна програма - КЛАСИЧЕСКА ПРОГРАМА ЗА ПОКАЧВАНЕ НА МУСКУЛЕН ОБЕМ
Ето какво имам предвид
1.СЪБУЖДАНЕ - доза суроватка+бърз въглехидрат за стоп на катаболните процеси
2.ЗАКУСКА - 100гр.овесени ядки+1 кофичка кисело мляко+1 банан+1 лъжица мед+5 яйца цели
3.МЕЖДИННО - 1 пакет бадеми/лешници
4.ОБЯД - 150г. месо + 200г. ориз/картофи
5.СЛЕДОБЕДНО ХАПВАНЕ - 150г. месо + 200г.ориз/картофи (понякога сменям със овесени ядки и яйца)
6.ВЕЧЕРЯ - 150г.месо + 200г. ориз/картофи
7.ПРЕДИ СЪН - 100г. извара
Със ядене номер 4,5,6 задължително хапвам и салатка,но въобще не ги смятам.Не смятам и протеина от киселото мляко,тъй като някаде прочетох,че то е само “пълнеж”
Ето как изглежда всичко това обърнато в числа:
ВЪГЛЕХИДРАТИ - 250Г.
ПРОТЕИНИ - 220Г.
МАЗНИНИ - 170Г.
Притесняват ме следните неща:
1.Много ли е протеина ? (Според формулата е точно,но ако смятам по 2.5г. на кг идва в повече)
2.Много ли са мазнините? (Както виждате повечето са моно/полиненаситени)
Ако имате критики/съвети/предложения, моля да споделите!
Поздрави!
Темата беше редактирана от Димитър С на 25.08.13 09:47.
Започвам директно да ти отговарям на въпросите по ред.
1.Да, протеина е много , но не го казвам в смисъл ,че ще ти стане нещо от него ,а в такъв че просто организма ти няма да има нужда от такова количество и се съмнявам ,че ще го усвои напълно.Отделно от това като знаем колко скъпо ни идва всеки 1 грам белтък.. не виждам смисъл да поемаш такива грамажи.
2.Когато не си фен на “чистото” качване на ММ , такива грамажи на мазнини не бива да те тревожат,отделно че са приети от качествени източници.
Не съм обеден ,че си изчислил правилно въглехидратите.Смятам ,че са повече от колкото си дал а именно 250гр.Другото което ми прави впечатление е ,че ядеш 1 пакет ядки на веднъж .Моя съвет е да го разделиш на поне 2 приема.Липсват ти плодове и зеленчуци.ТИ казваш ,че ядеш и салатки ,но ако те са предимно от домати и краставици ,знай че от тях освен вода поемаш много малко витамини и ще трябва да си ги набавиш от друг източник , било то и от комплексни витамини.
казано от NiKolay на 25.08.13, 10:31:
Започвам директно да ти отговарям на въпросите по ред.
1.Да, протеина е много , но не го казвам в смисъл ,че ще ти стане нещо от него ,а в такъв че просто организма ти няма да има нужда от такова количество и се съмнявам ,че ще го усвои напълно.Отделно от това като знаем колко скъпо ни идва всеки 1 грам белтък.. не виждам смисъл да поемаш такива грамажи.
2.Когато не си фен на “чистото” качване на ММ , такива грамажи на мазнини не бива да те тревожат,отделно че са приети от качествени източници.
Не съм обеден ,че си изчислил правилно въглехидратите.Смятам ,че са повече от колкото си дал а именно 250гр.Другото което ми прави впечатление е ,че ядеш 1 пакет ядки на веднъж .Моя съвет е да го разделиш на поне 2 приема.Липсват ти плодове и зеленчуци.ТИ казваш ,че ядеш и салатки ,но ако те са предимно от домати и краставици ,знай че от тях освен вода поемаш много малко витамини и ще трябва да си ги набавиш от друг източник , било то и от комплексни витамини.
Толкова са, след термична обработка (със сигурност си наясно с това) в 100г.ГОТВЕН продукт въглехидратите стават около 20г,поне така е прието и така пише по темите във форума.
За протеина-да,сигурно е много и няма да се усвои напълно, за това и исках мнение.Ще го намаля малко (от 220г.поне на 180г.)
Относно “чистото”качване - да, прав си, предпочитам първо да кача (дори и малко мазничко) пък лятото здраве и живот ще има чистене.Там е работата,че искам да се превърна в лоена топка :) Това е което ме притеснява във мазнините.Ще те послушам и няма да ги намалям :)
Относно ядките,срещнах преди малко нещо интересно - едно изказване,ще те излъжа точно на кого беше.Ето за какво иде реч:
“Пробвай да ядеш качествена храна, а не просто да си слагаш нещо в устата. Кола с пълен резорвоар не върви, ако си сипал вода в него
По принцип много помага системата ‘Ядки за растеж’:
купуваш си ядки (фъстъци, орехи, лешници, бадеми...). 5 пъти на ден след хранене вземаш на всеки изядени 10грама белтъчна храна по една ядка. Правилото е да не вземаш повече от 5 ядки наведнъж (на хранене). Когато започнеш да приемаш над 17 ядки дневно - ще дойде разтежа.
Ето ти пример:
Сутрин ядеш 4 яйца и овесени ядки в мляко. Това са ти около 40гр белтъчини. Значи вземаш 4 ядки.
Междинната закуска ти е сандвич с 200гр месо. Това са ти около 40гр белтъчини. Значи вземаш 4 ядки.
На обяд ядеш 150гр пиле с ориз. Това са ти около 30гр белтъчини. Значи вземаш 3 ядки.
Междинната закуска ти е кофичка кисело мляко. Това са ти около 15гр белтъчини. Значи вземаш 2 ядки.
На вечеря ядеш 150гр наденица (но от месо!) с боб. Това са ти около 40гр белтъчини. Значи вземаш 4 ядки.
Общо за деня: 17 ядки. Значи ще има растеж.”
Така ,аз ти предлагам вообще да не слушаш този който е казал подобно нещо ,защото се самнявам някой да е станал по голям благодарение на 17 ядки.Хапвай си пакета (целия) само,че не на веднъж и всичко ще си дойде на мястото.Преди малко ти казах да не се претесняваш от това ,че мазнините са ти толкова и още съм на това мнение ,но въпреки това бих ти казал да увеличиш въглехидратите за сметка на мазнините.Направи си ги около 450гр поне прибави към тях белтъка който смяташ да взимаш и след като знаеш какви калории искаш да приемаш дневно вече ще знаеш колко мазнини да вземеш за да не стане прекалено.
Мнението беше редактирано от NiKolay на 25.08.13 11:43.
казано от NiKolay на 25.08.13, 11:36:
Така ,аз ти предлагам вообще да не слушаш този който е казал подобно нещо ,защото се самнявам някой да е станал по голям благодарение на 17 ядки.Хапвай си пакета (целия) само,че не на веднъж и всичко ще си дойде на мястото.Преди малко ти казах да не се претесняваш от това ,че мазнините са ти толкова и още съм на това мнение ,но въпреки това бих ти казал да увеличиш въглехидратите за сметка на мазнините.Направи си ги около 450гр поне прибави към тях белтъка който смяташ да взимаш и след като знаеш какви калории искаш да приемаш дневно вече ще знаеш колко мазнини да вземеш за да не стане прекалено.
Ами аз стигнах до следното заключение:
Белтъка в режима ми идва около 3г. на кг.Ще го снижа на 2.5 за кг.Съответно ще променя и съотношението от 50:30:20 В/Б/М на 50:25:25.А може би малко повече въглехидрати ? Само ме притеснява дали няма да се превърнат в мазнини тези въглехидрати..
Само ако не тренираш правилно може да се притесняваш от това.На много хора казвам за да им е по лесно ,да не се занимават с проценти ,а да използват един много стар метод а именно В= 6гр/кг , Б = 2.2гр/кг , М = 1.5 гр /кг. Това е само за диети с цел маса !
25.08.13
22:22
казано от NiKolay на 25.08.13, 20:58:
Само ако не тренираш правилно може да се притесняваш от това.На много хора казвам за да им е по лесно ,да не се занимават с проценти ,а да използват един много стар метод а именно В= 6гр/кг , Б = 2.2гр/кг , М = 1.5 гр /кг. Това е само за диети с цел маса !
Ти луд ли си?! Какво ще ги прави толкова калории?
Много съм си добре даже.Кое не ти харесва по точно? За един 70 кг мъж който спортува 4-5 пъти седмично да поеме 3200калории много ли ти се виждат?
25.08.13
23:50
BRRRRRRRROOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOTARD
JUST EAT RANDOM FOOD THAT FITS YOUR MACROS AND CALORIE NEEDS !
Please, no more BROSCIENCE
25.08.13
23:58
казано от NiKolay на 25.08.13, 23:44:
За един 70 кг мъж който спортува 4-5 пъти седмично да поеме 3200калории много ли ти се виждат?
Много са калориите. Прекалено много, особено за старт.
Преди сън хубаво си сложил извара, но това, което не знаеш е, че всъщност тя е от суроватка тоест е бърз протеин. Само изварата, която е от мляко е казеин(бавен протеин), но такава няма да намериш в магазина.
Протеин на прах и рибено масло . Около 9лв. ти е за 2000к.
П.С смятали сме го със Скота ;д
казано от Джаро . на 31.08.13, 14:01:
Преди сън хубаво си сложил извара, но това, което не знаеш е, че всъщност тя е от суроватка тоест е бърз протеин. Само изварата, която е от мляко е казеин(бавен протеин), но такава няма да намериш в магазина.
Сурватъчната извара наистина НЕ съдържа казеин, но да си много заблуден ако мислиш ,че всичката извара що се продава у нас е такава.Напротив , има голямо изобилие от сирена и кашкавалена извара НАВСЯКЪДЕ!