Кофички с тежест и главоболие?

26.08.13
13:32

От скоро почнах да правя кофички с тежест и на тежка серия ,в която стигам до отказ в диапазона 5-7 повторения имам остро главоболие по време на серията и след като спра още 20-30 секунди. Преди ми се е случвало и на собствено тегло като правя по 10-12 повт. Кофичките ги правя +25 kg като мога да сложа и 30,ама главата ще гръмне. На някой случвало ли му е се и какво прави в такъв случай?

26.08.13
14:12

Стават такива неща при по-сериозно напъване. Най-вероятно високо кръвно. (но не съм лекар така че не го приемай за диагноза). Махмурлук, който си смятал за отминал. Пренатегнати вратни мускули. (би трябвало да те боли глава и без кофите)
Със силни болки в главата не бих се шегувал на твое място. Аз лично хвърлям гирите където паднат и удрям душовете (може и студени такива).

26.08.13
14:14

Да и на мен на бруталните гриндове с 70кг ми причернява рязко.

А хидратацията като цяло и пиенето на вода по време на тренировката как са?

В залата ти жега ли е или е нормална температура (~20 градуса)?

Какъв хранителен режим спазваш? Хапваш ли въглехидрати или си НВД?

Пиеш ли някакви добавки преди или по време на тренировката - енергетици например?

Колко ти е продължителна тренировката и по кое време правиш кофичките - в началото, средата или края на тренировката?

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.08.13 14:38.

ЗЗ

26.08.13
14:30

Мисла че боли глава когато ускоряваш пулса и дигаш кръвно.може би се товариш много!!!
И аз имам подобен проблем като бягам и дигам темпото и като го почуствам и намалям.

26.08.13
14:40

В действителност е възможно при високо кръвно налягане да се появява описаната болка, често съпроводена дори със замайване. Понякога дори може да се почувства замайване и загуба на координация само от рязко изправяне при наведено положение или дори в момента на лягане на лежанката, без натоварване. Самия факт, че казваш “остро главоболие” е повод разговора тук да премине от “тема във форум” в “консултация с лекар”.

26.08.13
16:03

казано от Тихомир Велев на 26.08.13, 14:23:

А хидратацията като цяло и пиенето на вода по време на тренировката как са?

В залата ти жега ли е или е нормална температура (~20 градуса)?

Какъв хранителен режим спазваш? Хапваш ли въглехидрати или си НВД?

Пиеш ли някакви добавки преди или по време на тренировката - енергетици например?

Колко ти е продължителна тренировката и по кое време правиш кофичките - в началото, средата или края на тренировката?

1,5 l по време на трен.. 4-5 литра за деня
Спазвам нещо от сорта на ВВД с по 4000+ калории дневно като принципно съм на 500 въглен 150 мазнина и 150 протеин ориентировъчно,винаги нещата се променят ,повечето пъти гледам да е нагоре..
Добавки абсолютно никакви нито по време нито преди ,нито въобще.
Кофичките са второ упражнение след като съм напънал едно упражнение само на макс 1 серия и това е.

Питах в залата и едно момче ми каза,че може да е ,понеже не съм дишал по време на това и си викам да пробвам да си регулирам другия път дишането,може път от това да е.

26.08.13
16:06

Ти не чистеше ли за състезание с 6 хиляди калории и половин кило сланина брех маре.

26.08.13
16:10

К’во състезание те гони,мъчем се да качим с около 4-5 к калории и ни е хард с такова ежедневие да ядем по толкоз. Кат’ тренирам кат’ теб много ясно,че ще чистя на 6 к калории.

казано от Teen Power на 26.08.13, 16:03:

Спазвам нещо от сорта на ВВД с по 4000+ калории дневно като принципно съм на 500 въглен 150 мазнина и 150 протеин ориентировъчно,винаги нещата се променят ,повечето пъти гледам да е нагоре..
Кофичките са второ упражнение след като съм напънал едно упражнение само на макс 1 серия и това е.

Питах в залата и едно момче ми каза,че може да е ,понеже не съм дишал по време на това и си викам да пробвам да си регулирам другия път дишането,може път от това да е.

Значи всичко, което си мислих отпада, но е добре, че спомена последното, за дишането. По принцип не мога да си представя как с толкова кила и толкова повторения няма да дишаш въобще, но ако дишането е неправилно или оскъдно, могат да възникнат проблеми.

Нуждата от кислород на клетките (VO2) е пропорционална на интензивността на натоварване т.е. колкото по-тежко и интензивно тренираш, толкова повече кислород ще е нужен на клетките, за да си вършат процесите.

Тъй като мозъкът и сърцето са с приоритет, ако не доставяш достатъчно кислород и същевременно изчерпваш и малкото наличен чрез работата на мускулите си, то вероятно се получава някакъв сигнал на самозащита чрез предизвиканата рязка болка.

Може и да е нещо друго, но това ми идва на ум засега. Опитай с промяна в дишането и виж дали ще има подобрение. Това е най-малкото и същевременно лесно изпълнимо, което можеш да направиш.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.08.13 17:04.

26.08.13
17:05

казано от Teen Power на 26.08.13, 16:10:

К’во състезание те гони,мъчем се да качим с около 4-5 к калории и ни е хард с такова ежедневие да ядем по толкоз. Кат’ тренирам кат’ теб много ясно,че ще чистя на 6 к калории.

ъах у мирин у фъкин литъл слът

26.08.13
21:12

u mirin braaah

27.08.13
00:38

казано от Тихомир Велев на 26.08.13, 17:03:

казано от Teen Power на 26.08.13, 16:03:

Значи всичко, което си мислих отпада, но е добре, че спомена последното, за дишането. По принцип не мога да си представя как с толкова кила и толкова повторения няма да дишаш въобще, но ако дишането е неправилно или оскъдно, могат да възникнат проблеми.

Нуждата от кислород на клетките (VO2) е пропорционална на интензивността на натоварване т.е. колкото по-тежко и интензивно тренираш, толкова повече кислород ще е нужен на клетките, за да си вършат процесите.

Тъй като мозъкът и сърцето са с приоритет, ако не доставяш достатъчно кислород и същевременно изчерпваш и малкото наличен чрез работата на мускулите си, то вероятно се получава някакъв сигнал на самозащита чрез предизвиканата рязка болка.

Може и да е нещо друго, но това ми идва на ум засега. Опитай с промяна в дишането и виж дали ще има подобрение. Това е най-малкото и същевременно лесно изпълнимо, което можеш да направиш.

Да,ще пробвам така..Може и от т’ва да е . Ако не се получава вдишване -издишване ще дишам много учестено просто и това е

Имай в предвид и обратната страна на монетата. Все пак трябва да поддържаш някакво вътрекоремно налягане чрез задържане на въздуха, въпросът е поне между сериите да поемаш достатъчно кислород, а и в част от движението, обикновено по време на негативната/ексцентричната част на изпълнението или в статичната част да поемаш въздух, който да изкарваш след изпълнението на част от позитивната/концентричната част на движението.

При някои движения като клек и тяга например, дишането е по-особено, но това горе е в общия случай. А и не прекалявай с дишането, че както може да се оплакваш от недостатъчно дишане, така може и да хипервентилираш поради прекалено учестено дишане. Голям миш-маш, а? :)

ПС: Всъщност сега се сетих, че има чудесна статия в изданието, написана от Владимир Недков. Препоръчвам ти да я разгледаш:
Дишане и как влияе върху тренировката

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 27.08.13 05:59.

01.09.13
18:43

От дишането е.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1