Значение на белтъчините

EX

18.10.05
17:22

Белтъчините изграждат тъканите, клетките и органите. Те са регулиращи вещества под формата на ензими и хормони и катализират различни процеси в организма. 1гр белтъчина  е равен на 4.1kcal. Белтъчините са съставени от аминокиселини. В природата се срещат 80вида АМ , 20 от които фигурират в човешкия организъм. 8 от тях немогат да се синтезират в човешкия организъм и се наричат незаменими , а останалите 12 могат и се наричат заменими. Когато белтъка съдържа всичките 8 АМ тои е пълноценен , а когата не ги съдържа тои е непълноценет - такива са растителните белтъци. АМ са съчетани наи добре в майчиното мляко и яйцето и се усвояват около 96% . Растителните белтъци се усвояват в по-малки % защото присъства целулоза която е неусвоима. На ден трябва да се поемат минимум 100гр белтъчини от който 50% животински .

П.С надявам се да ви помогне тази тема за изграждане на хранителна програма , ако някои иска мога да му дам инфо и за мазнините и въглехидратите !  :wink:

18.10.05
17:29

много добра информация браво,браво :wink:  8)

[quote author=“exxtra”]

П.С надявам се да ви помогне тази тема за изграждане на хранителна програма , ако някои иска мога да му дам инфо и за мазнините и въглехидратите !  :wink:

 

даи инфо :wink:

18.10.05
18:31

Извинявам се ама трябва да кажа,че т’ва горе-долу всеки го знае.

EX

18.10.05
18:58

Значение на мазнините
нормално около 12% при мажете и 25% при жените са мазнини.
1гр мазнини е равен на 9.3kcal, те също участват в изграждането на клетките, органите и тъканите. Мазнините се натрупват в/у горния слои, коремната област и около вътрешните органи където ги предпазват от нараняване. Те разтварят мастноразтворимите витамини и помагат за усвояването им, доставят полиненаситени мастни киселини от коите се синтезират и др важни вещества. Недостигът на мазнини спира разтежа и развитието, нарушава дейноста на централната нервна система, отслабва имунната система, нарушава метаболизма. Излишъкът от мазнини в храната води до затлъстяване, високо кръвно налягане и т.н. Мазнините се получават при свързването на глицерин с виши масни киселини, които биват наситени и ненаситени.
Дневно са необходими около 80гр мазнини на огранизма .

                Значение на въглехидратите
1гр=4.1kcal както при белтъчините само че въглехидратите по бързо се разграждат и отделят енергия и затова се използват при по голямо натуварване. Ако въглехидратите са недостатъчни започва разпадане на мазнините за получаване на енергия. Обаче ако въглехидратите са във излишък лесно се превръщат в мазнини и се нартупват в мацтните депа.

П.С за въглехидратите написах само най-важното, ако случайно некои прояви по голямо желания за тях да каже  ще бъда по подробен  :)

18.10.05
19:18

Тая информация откъде я взимаш,че нещо ми се струва,че има някои неща,които не са верни.

EX

18.10.05
21:29

уча такъв предмед :)

EX

18.10.05
21:30

уча такъв предмед :)
кое не ти се вижда верно

RE

18.10.05
21:44

как пак изчисли,че на секи човек му тряят точно 80 грама мазнини.
Зависи колко КГ е човека и в ква диета е.

EX

18.10.05
22:35

тука си прав
моя  грешка

19.10.05
12:22

[quote author=“exxtra”]уча такъв предмед :)
кое не ти се вижда верно

Ми например,ако въглехидратите са недостатъчни се разпадат и мускулите не само мазнините.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1