29.08.13
11:37
Здравейте приятели,
Тъй като тези са двата мускула от тялото ми, които наистина изостават и то сериозно бих искал да ви помоля да ми дадете съвет как да процедирам. Треньорът, който беше изградил хранителния ми и тренировъчен режим, ме посъветва да увелича обема на тренировката за съответните групи (упражнения, серии, повторения) или направо да ги отделя в собствен ден двата мускула.
На практика отделянето в собствен ден ми се струва най-удачния вариант за момента, но бих искал да чуя мнения от вас.
Знам че прасеца като цяло е един от мускулите, който расте най-бавно, а тъй като до сега съм правил по едно упражнение за тях не мисля, че съм ги натоварвал достатъчно.
Та въпросът ми е, да ги отделя ли в отделен ден (ще стане пети тренировъчен ден) или да добавя допълнителни серии и упражнения в сегашните им съответни дни?
Благодаря предварително.
Поздрави!
29.08.13
12:11
Лично според мене, прави прасеца 2 пъти в седмицата след някоя тренировка.. която и да е - по 4-5 серии. А трапеца го прави в деня за гръб и в деня за рамо по 3-4 серии, за разнообразние 1 ден може да е с дъмбели, другият с лост.
За прасеца пробвай с (поне) две тренировки седмично. Едната по-тежко - 8-12 повторения, другата по-обемна (15-30 повторения и повече). 2 упр. по 3-4 серии (различни в двете тренировки). Това след някоя от другите тренировки, малък мускул е, прави се бързо, не изморява много и няма смисъл да му посвещаваш отделна тренировка.
С трапеца е по-сложно - той участва в повечето упр. за горна (че и долна) част на тялото и всъщност повечето хора нямат нужда от специализирани упражнения. Освен това се тренира само горната му част, с повдигане на раменете. Но трапеца има три части.
Ти също искаш визуално да увеличиш горната му част, предполагам.
Затова, повдигане на раменете с лост, тежко. Аз установих, че най-добре се прави след мъртва тяга (или гребане с щанга), трапеца ще е загрял и с това го довършваш с няколко тежки серии.
Това ако ти е в тренировката за гръб, отделно в тренировката за рамене правиш обръщане на щанга и/или високо изтегляне. Трябва да е достатъчно за трапеца.
29.08.13
12:29
Раменете ги разделям в дните за гръб и гърди, а мъртвата тяга в деня за гърба е първо упражнение. Така, че явно ще трябва да правя козметични промени по тренировъчния ми план. В такъв случай мъртва тяга да я премествам ли към последните упражнения или да я оставям отново на първо място.
Да говоря именно за горната част на трапецовидния мускул, този на който му казват трапец. Знам че другите части се разполагат надолу по гърба, почти до кръста. И да искам да увелича именно тази горна част.
Благодаря ви за съветите.
29.08.13
12:40
Ясно, един вид мъртвата/гребането са като загрявка преди трапецовидните сгъвания.
Благодаря :)
по-скоро самото повдигане за трапец се явява като продължение на тягата.
Виж този даже ги е комбинирал в едно - на всяко повторение тяга прави по 3 повдигания за трапец:
http://www.youtube.com/watch?v=_2Ww2z7HAR4
29.08.13
12:57
Окей, благодаря за съвета :)
30.08.13
01:06
Еххх,този прасец.. И на мен ми изоставаше яко (то сега си е пак така де),но все пак при мен имаше прогрес когато започнах да правя доизпомпващи серии след тежките.Примерно обикновено правя лека загрявка ,след това минавам направо на 3 работни и накрая до довършвам с 2 серии до отказ,без тежест.Звучи леко абсурдно когато говорим за маса,но при мен даде резултат.
Успех.
30.08.13
01:41
Ще изпробвам различни методики за известен период и ще реша, кое ми дава най-голям прогрес. Благодаря ти за съвета :)