Връзка между хемоглобин и издръжливост

28.08.13
22:48

Въпрос-въпрос:

Хемоглобинът пренася кислородът в тялото. Когато мускулът работи, му трябва кислород. Значи ли това, че спортуващите ще имат по-висок хемоглобин от не-спортуващите?

Темата беше редактирана от DYEL на 28.08.13 22:49.

По принцип би следвало да е така. При излагане на среда с по-ниско съдържание на кислород, хемоглобинът и количеството еритроцити се увеличава. Ако логиката ми е вярна, трябва да е по-големи мускули> по голяма нужда от кислород> повече еритроцити и хемоглобин.

29.08.13
10:43

Хемоглобинът, ако се намери изобщо кой да ти го измери (че то с тия бозави лаборатории вече не вярвам на цифрички) не е ориентир дали някой спортува. Пушачите имат висок, хетерозиготните таласемици имат нисък- и двамата може да спортуват. Чисто теоритично би могло да се каже, че при спортуване се увеличава. На практика не. Очевидно референтните стойности са напълно достатъчни за нуждите при спортуване.

29.08.13
11:30

Ако прекараш известно време в планината, дори и да не спортуваш, хемоглобина ти ще се повиши значително. Не случайно подготвителни лагери на спортисти се провеждат именно на високо, а някой от елитните спортисти дори разполагат с барокамери в домовете си...

29.08.13
14:11

Здравейте , преди време ми откриха по-нисък хемоглобин и ми препоръчаха да ям повече Черен дроб . Та въпроса ми е ако хемоглобина ми е по-висок/нисък по -малко/повече издържлив ли ще съм ? , тренирам футбол .

29.08.13
16:02

Според антидопинговите агенции има пряка, корелационна връзка между повишаването нивото на хемоглобина в кръвта и спортните постижения(вкл. издръжливостта). Преди години имаше изследвания в тази насока, които придадоха основателен довод на тези твърдения.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1