втори шанс за промяна

Темата е заключена.

21.08.13
11:12

Здравейте! Реших да споделя информация за себе си, тъй като се опитвам най-сетне да привикна към по-здравословен живот и да си изградя полезни навици, но сам е трудно да се постигнат резултатите. Знам, че няма да ми е лесно и няма да стане бързо /макар да искам именно това/, затова се надявам тук да получавам необходимите съвети, които наистина да са ми полезни и а дано догодина по това време вече да съм научил и постигнал достатъчно /надявам се, че 1 година е достатъчно време да постигна до голяма степен целите си/. А целите ми са да стана 70-74кг /в момента съм 84-85кг при височина 1.78м/, а след като стопя зимното си кожухче да натрупам малко мускулна маса, за да изглеждам още по-добре.
Ето още малко информация за мен: преди 2г. в продължение на 6 месеца ходих на фитнес /да си призная готино ми беше, но дойдоха коледните празници и прецених, че е по-добре да си дам почивка, а след въпросните празници се самозалъгах, че ако имам мерак мога и сам в нас да си правя някои упражнения вместо да ходя на фитнес, но след 2 месеца леки тренировцичи видях, че не е това начина, но покрай “ученето” и мързела си се демотивирах, защото когато ми се струпат няколко неща да правя и не ми остава време да релаксирам /помързелувам/ не ми е особено приятно и често пренебрегвам 1 или 2 от тези неща, а след това се чудех дали да не започна пак да ходя на фитнес, но не намирах мотивация, особено като осъзнавах, че трябва да променя много аспекти от досегашният си живот, а той до голяма степен ми харесваше/. Имаше и още 1 момент, в който поради не добро разбиране и незнание направих грешка и отново се отказах да спортувам, а тя бе, че реших да бягам за отслабване, но със заблудата, че с леко темпо ще мога да бягам поне километър, а всъщност на 400м останах без въздух и съответно веднага се отказах от тази идея. Бих определил фактите финанси и липса на приятел, с когото да имам еднакви интереси и да сме в един квартал като част от проблема ми да не тренирам до сега, но предполагам, че това са повече извинения или поне не до там сериозни причини, защото поговорката /която често ме дразни като чуя, но си е вярна/, че като има желание, има и начин, си важи с пълна сила.
От седмица и 2 дни следвам програмата от тази ваша статия http://www.bb-team.org/articles/1588_10-top-vaprosa-za-tichaneto като предната седмица бягах 3 пъти, но тази гледам да бягам през ден; за момента не ходя на фитнес, но предполагам, че ще е добре да се запиша отново, но имам в момента малко ангажименти относно бъдещето ми в следващата година и най-вероятно, ако ще тръгвам на фитнес, то ще е след почти месец чак. Иска ми се да си намеря работа и с голяма част от заплатата си да се погрижа да ям още по-здравословно, за по-добри резултати, защото както знаете, проблема на затлъстелите е, че искат да видят някакви резултати по-скоро, а доброто хранене може да спомогне за добри резултати някой месец по-рано... Този път съм решил да положа повече усилия и да не се отказвам току-така, както и да не очаквам чудеса, но определено  ще се мотивирам повече, ако виждам и знам, че желаната промяна ще е факт, ако действам по правилният начин.
Освен бягането, което споменах, гледам няколко пъти седмично да си правя упражнения за ръце и малко за корем и гърди. Състоят се в това, че докато гледам едно сериалче преди лягане правя 3-4 серии от по 10 лицеви опори или 4-5 серии с по 20-25 повторения с гирички /имам едни 5кг и 7-8кг други/, за корем правя по 2-3 серии от по 20-30 повторения, не знам името на упражнението, но знам, че не е достатъчно, но просто за упражнение малко е пак нещо, а за гърди броя лицевите.
За храненето ми-не съм си купувам ел.теглилка за храна и не следя особено грамажа на храната си, нито пък количество въглехидрати, мазнини и белтъчини, които приемам дневно, но съм спрял отдавна газираното /пия само като съм на гости, че е неудобно само на вода да съм/, а от седмица избягвам сладкото /като вафли, шоколад, кит-кат и т.н./,  хляба го намалих до 2-3 филийки на ден /при положение, че до преди седмица-две само закуската ми бе 3 филии-сандвич някакъв/; а ето какво ям последната седмица:
—-сутрин в 5-6 дни от седмицата ям овесени ядки /4-5 с.л./ с 250-300мл кисело мляко и 1,5-2 с.л мед /а днес дори добавих малини/
—-на обяд ям картофи на фурна с пилешко или ориз на фурна /с месо от буркан, ако има/, бъркани яйца /тях си ги правя със зехтин/, днес най-вероятно ще хапна таратор с 2-3 препечени филии
—-следобед започнах да хапвам кисело мляко с мед или с мен и малин, или плодова салата с 2 вида плодове, а отделно купих си една консерва сладка царевица, че дори сурови фъстъци -което ми се дояде... /някой път може да хапна малко солети/
—-за вечеря хапвам почти същото като за обяд- картофи или ориз на фурна с месо /2-3 пъти седмично се пада това/, бъркани яйца, чушки с яйце и сирене на фурна, преди няколко дни се случи да хапна пица с месено тесто /която не е много мазна уж/, на която сложих домати, сирене, кашкавал, краставици и малко кренвирш, онзи ден пък вкусна домашна баница със сирене си позволих /2 парчета, вместо 3, както преди бих изял/, а ако няма друго-таратор с хляб или доматена салата с някоя филия хляб /който често е на Пацони бял или на Симид бял или леко пълнозърнест, зависи.../
Ям по 1 порция, която гледам да не е голяма. До преди 2 седмици бях започнал да си правя ден през ден чай-билков с мед за около 2 седмици, но може би заради топлото време го избягвам за сега.  По една или друга причина, риба се готви 1-2 пъти месечно /често е или скумрия на фурна, или пържена някаква друга/, а аз също 1-2 пъти месечно си вземам пържена цаца или пък риба тон консерва /тази в олио повече ми допада, но предполагам ще трябва да хапвам в собствен сос и то без да добавям малко майонеза към нея/.
Да добавя, че не пуша и почти не пия алкохол. А бягам сутрин между 6:15 и 6:50ч, а закусвам около 2ч след като съм побягал.
Тук в сайта определено има много полезна информация и отдавна влизам да прочета нещо, ако ме интересува, но все още не съм научил особено много, а и понякога се обърквам-или заради повечето информация, която се предоставя, а аз търся за момента нещо конкретно, или пък като погледна коментарите и се окаже, че някой дава съвети, а те не са особено полезни, защото важат само за него...
Надявам се темата ми да е на точното място и ако трябва за напред ще опитам по-конкретно да говоря за това какво правя, стига да ударите някое рамо в опита ми да променя навиците си.

Темата беше редактирана от Nqkoi Si на 21.08.13 11:30.

ЗЗ

21.08.13
16:12

Здрасти. Прочетох нещата ти.да ти кажа мисла че май твърде много и различни видове въдлехидрати вкарваш.май са доста калории това.така си мисла. За да сваляш килограми нрябва да си в калориен дефицит,израсходваните калориии да са повече от приетите. А тези физи4ески упражнения които правиш мисла 4е не са достатъчни за храната която папкаш.ако нямаш ефект от този режим,трябва да редуцираш храната.за бягането - не я знам тази програма а и никога не съм с2 придържал към подобен тип програми,въпреки 4е бягам доста .моя съвет е:запо4вай всяко бягане на дълги разтояния много много бавно.след първите 10 мин вдигай постепенно леко темпото.след време щерсвикнеш.гледай да бягаш мин.20 25 минути.засега толкова .успех

21.08.13
16:38

Мерси за отговора, но към момента не се придържам към някакъв режим, а просто гледам да ям по-прости храни и по-малко като количество от преди. Може би трябва да започна да следя колко калории приемам и т.н., но пък как ще разбера колко калории хабя като бягам примерно...малко ми е сложно това сега, но се надявам скоро да се справя и с този проблем. За бягането- ми 10мин бягане дори и с леко темпо ще ме измъчи, затова започнах по тази програма. A понеже пише да не се бяга над изписаното, не го правя-до сега съм бягал само за нормативите в училище и като съм ходел да ритам с приятели малко-към момента след дори подобно малко бягане имам мускулна треска на прасците, затова съм решил да се придържам към програмата и дано наистина мога да я следвам и да се окаже достатъчно полезна.
Ще изчакам и други потребители да коментират темата ми, за да видя какво ще кажат, но отново благодаря за отделеното време.

23.08.13
09:15

Ето какво правих вчера:
-6:10 до 6:25 бягане 2ра седмица по програмата
-привечер си направих разходка от мола до нас- 5-6км пеш
Ето какво хапнах вчера:
-сутринта отново овесени ядки с кисело мляко и мед
-на обяд се задоволих с купа таратор, 1 препечена филия хляб и малко пържени картофи /не знаех с какво да комбинирам таратора, а това бе налично/
-следобед хапнах може би 70гр сурови фъстъци и час след това, докато бях на кино, едно блокче Мюсли
-за вечеря може би около 50гр месо /от нещо като каварма/ и 2 домата+почти 1 филия хляб
Като изключим малкото пържени картофки и недостатъчното месо, мисля че храненето и движението ми бяха добре.
ПС: вече само миризмите на пица или някаква вкусна закуска ме изкушават, но дори и тях бих пренебрегнал, ако има какво по-полезно да хапна.

Мнението беше редактирано от Nqkoi Si на 23.08.13 09:19.

ЗЗ

23.08.13
15:51

Овесените ядки трябва да са цели,не финни.суров фастък добре. Не знам какав ти е хляба , пълнозърнест . Гледий само да ядеш ” БАВНИ” въдлехидрати . До 19.00 вкарвай когато ти се яде.манджи не:)

23.08.13
18:02

Май само ти си заинтересован да дадеш някой съвет, за което благодаря. Но не разбрах какво ще рече фини овесени ядки? Моите са на не знам си какъв доктор /самото им име е такова/-син пакет 500гр за 1.25лв, чисти-без семки и стафиди и т.н.. Хляба по-горе споменах какъв се купува-Пацони бял или Симид бял /понякога и Симид уж пълнозърнест, но при 2-3 филии дневно не знам да обръщам ли такова значение на марката/, а за “бавните” въглехидрати ще трябва да попрочета, че в момента не знам за какво говориш; “До 19.00 вкарвай когато ти се яде.” -това също не го разбрах добре-аз вечерям в 20ч най-често, освен ако не съм на село или на гости, та да ям по-рано, или да съм излизал и да хапна по-късно като се прибера...но гледам да лягам 2-3ч след вечеря при всички случай, което също е важно, доколкото знам/.

ЗЗ

23.08.13
18:27

Еми овесените ядки трябвя да са цели, имат фибри и ако са финни/преработени/,губи се ефекта. Ами аз зимам обикновенни от магазина,гледам ядките да бъдат цели.това е. За хляба търси само пълнозърнест.много е добър и не си гладен много.от рода на бавния въдлехидрат е. Търси в интернет за бързи и бавни въдлехидрати.има излиза една таблица за гликемичен индекс.ще ги видиш.ядеш само бавни с индекс до 50. Ами идеята е да зареждаш през деня с въдл. , бавни и след 19.00 да ги спреш.те би трябвало ако си заредил добре,да не ти се яде много ве4ер.ако вкарваш бавни въдлех.даже и сладко няма да ти се яде.аз не ям с месеци :).

24.08.13
10:10

Да, разбрах те-моите също са цели. Относно сладкото-от седмица-две съм на мед и плодове, а за бавните въглехидрати ще прочета и поогледам още, че имам да си изяснявам няколко въпроса.
Ето какво правих вчера:
-разходка 5-6км /този път се случи да е баш в топлото 13-15ч и хубаво се поизпотих/
Ето какво ядох:
-сутринта забравих да стана да си направя овесените ядки и хапнах 2 сандвича, които ми беше направил бащата :) ако бях избрал овесените ядки трябваше да отложа закуската си за почти 10ч...
-на обяд 2 домата и малко месо, което бе останало от вечерята /сигурно е било 40гр едва/
-следобед си направих  бъркани яйца /със зехтин/ и чили+филия хляб—>тук май трябваше да хапна сурови фъстъци, но след разходката не бях сигурен дали ще ме заситят до вечеря
-вечерта хапнах консерва скумрия в доматен сос-изядох 2 от 5те парчета и покрай соса изядох още една филия хляб :(

ЗЗ

24.08.13
14:09

Хляба само виж кав ти е!!!! Плодове яж ги до обяд мах,и ако можеш преди ядене.яж повече диня и пъпеш,за друтите внимавай с коли4еството.фастъците са ти Ок,те са с нисак гликемичен индекс, бавни въдлех. са,внимавай какви коли4ества ядеш!!!! За меда не мота да ти кажа нищо,но ако си ядеш по 1 лъжи4ка сутрин мисла 4е ниама проблем.ве4ерно време не яж плодове,ако си на зор,яж само диня .те имат малко въдлех в нея.дори и да не срортуваш ако си ядеш правилно мисла 4е ще си ок.формулата е в калорииния дефицит , трябва калориите които израсходваш да са пове4е от тези които приемаш.това е наи важно.трябва да си правиш груба сметка.в интернет има таблица за калории,виж я.

26.08.13
16:08

Бях на сбор, извинете отсъствието ми. :)  Мисля да използвам момента да кажа, че приятел ми препоръча да хапвам повече салати и отделно яйца, ако не мога да хапвам месо редовно /2 жълтъка на 5-10 яйца или иначе казано-главно белтъците да изяждам/, та днес по-късно ще се поразходя и ще поогледам цените на яйцата и не само...
Мирославе, благодаря отново за съветите. Хляба май ще го откажа изцяло, но ако не го сторя ще започна да купувам пълнозърнест. Относно плодовете-ок, до обяд, ама как да съчетавам храненията...да закусвам примерно до 8:30ч и после към 10ч да хапвам плодове, след това към 12-13ч да обядвам или...? За момента се храня 4 пъти дневно най-често и разни хранения като ранен обяд или ранна вечеря ме объркват.
За меда-ами до сега слагах почти 2 лъжици мед за закуската, а ако хапвам кисело мляко /с или без нищо/  следобед става +1 лъжица мед /тъй като не си падам по киселото, но ако е нужно ще намаля и меда/.
ПС: Мисля да започна да ходя отново на фитнес-за спорт, за здраве...ако успявам да се храня добре май няма да има причина да не се погрижа още малко за тялото си-само ме притесняват за килограмите...на почти 20г, 1,78м, 84кг съм, а бих искал да сваля 10кг, защото мисля, че ще ми отнеме повече време да “превърна” мазнините в мускули-тук вие може да ме оборите и да ми влеете малко акъл в главата.

Мнението беше редактирано от Nqkoi Si на 26.08.13 16:09.

ЗЗ

26.08.13
17:27

Виж сега , килограмите за ръста са ти ок.аз сам 1.70 и даржа 74 кг. Ако почнеш активно да тренираш няма как да отслабваш,само ше качваш мусулна маса и съответно ше ядеш пове4е.:) .за яденето . Идеята е 4е като ядеш бързи въдлех. Те те карат бързо да огладняваш и да ти се яде сладко.ето аз как ям :) сутрин ако не тренирам рядко закусвам. А като тренирам сутрин рано пия BCAA + GLUTAMIN зьдалжително и те ме даржат до кам 11 11.30 на обяд. После ям само пълнозрнест хляб мажа с пастет. :) 2 3 филлиии , може и 4.После ям пилешки ,или свински шиш4ета  бр, или паржоли сас салата кам 3 4 4аса. Ако сам гладен пак пълноз.хляб 1 2 филии кам 19.00 4аса. И след това кам 21.00 пия таратор  но ако пак сам гладен пак 1 2 филии. През деня може да изям и 2 3 яйца цели.само това ям.от време на време зимам кисело мляко но от него пак огладнявам,затова риадко.нямам точно време за ядене.просто сам изклю4ил вси4ко друго и по4ти не го мисла ве4е.това е.много е просто.яж само бавни въдл.и ще си ок.

26.08.13
22:12

Не съм привърженик на праховете и хапчетата... Относно килограмите-твойте са главно от мускули предполагам, докато аз съм лукчо с по 1-2 пръсна сланинка...
Ето какво хапнах днес:
-закуска-попара със сирене /от 10г не бях ял/ :)
-обяд-чушка с ориз на фурна
-следобед-лъжица мед в кофичка кисело мляко /400гр, 2.9% масленост/
-вечеря-100-150гр картофена салата+2 домата+малко зелени маслини+около лъжица обезмаслена извара /която си купих да пробвам, но май като я доизям ще си купя сирене, че да си го комбинирам с доматите на салата/
За утре остава да стана раничко, да си намеря равен участък за бягане без да ме лаят и гонят псета, а след това да се върна към овесените ядки и останалото утре ще спомена. :)
Забравих да попитам дали има особено значение дали ще си правя яйца на фурна /като “сърца” с кренвирш дето се правят/ или ще ги варя, или ще ги пържа /печени или пържени-все със зехтин ще са/?
А относно апетита за сладко-меда ми стига за сега и най-много да хапна едно редче от някой натурален шоколад, ако ме почерпят.

Мнението беше редактирано от Nqkoi Si на 26.08.13 22:15.

27.08.13
23:20

Днес хапнах:
-за закуска-овесени ядки с кисело мляко и лъжица мед /грамаж както до сега/
-за обяд-консерва риба тон омешана с 1 домат и зелени маслини няколко броя /3 часа ме държа сит/
-за следобед-може би 80гр обезмаслена извара+шепа сурови фъстъци и 1 морковче на края /че не бях хапвал морков скоро/
-за вечеря-около 100гр картофена салата+цели 3 вида риба /малко сомче+малка риба, чието име забравих и една голяма, която хептен не се интересувах каква бе/-абе май изядох 250гр риба общо, но бе пържена... /и за утре май ще има да хапна на обяд/
Лошата новина е, че лошото време събуди вредните ми навици, а именно да мързелувам, когато времето е облачно и ще вали...пропуснах да бягам, после тъкмо се наканих да си направя една дълга разходка по магазините и се пусна един силен вятър и макар още да не вали, определено много кофти ми подейства на психиката това време...ще трябва да измисля как да действам в подобни дни...
Добрата е, че имах време да поразгледам някой храни, прочетох още малко из нета относно храненето, направих си списък със стойностите на храните, които хапвам и мисля да хапвам и са полезни, за да мога в бъдеще евентуално да си смятам калориите и тем подобни. Например по груби сметки днес съм приел около 100гр протеини.

29.08.13
22:53

Вчера- разходка около 6км и хапвах:
-закуска-овесени ядки отново
-обяд-2 препечени филии почтипълнозърнест хляб с обезмаслената извара /100гр/ и 100-150гр пържена риба /останала от предния ден/ -направо стана чуден сандвич
-следобяд-кисело мляко с лъжица мед+100-тина грама сурови фъстъци
-вечеря- около 100гр ориз на фурна+ 150гр месо +салата домати и червена чушка +1 скилитка чесън
Днес -разходка 7-8км, хранене:
-закуска-овесени ядки...
-обяд-кисело мляко Елена 2% масленост+час по-късно 100гр сурови фъстъци /бях на кино и се наложи да хапна по-различно за обяд/
-следобяд- на око бих казал, 80гр ориз+70гр месо /останало от предния ден/
-вечеря-100гр грах /готвен/+консерва риба тон /130гр...вкусно се получи/

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1