Калории и килокалории - изясняване?

30.08.13
21:54

Извинявам се, но много теми има, много коментари и информацията вече ме обърква и разсейва...Търся отговори на дадени въпроси, зачитам се в 1-2 статии, а в тях има допълнителна информация, започвам или се опитвам да разбера “новата” информация и се забатачвам...Затова реших да ви поразпитам няколко нещица, може и да се повтарям с друг потребител, не знам и не ми се четат уж идентични статии, защото е по-вероятно още да се объркам или да си загубя времето само, а и като цяло всеки е различен и има нужда от малко внимание и персонално обяснение, за да разбере по-лесно нещата. Като цяло гледам да прочета някоя статия повече и да разбера сам отговорите, за да не разпитвам постоянно, досаждайки на останалите, но този път ще ме извините. :)
Ето 2 твърдения, които ме объркаха:
- мазнините, приемани от хранене, най-лесно ще се складират като мазнини по тялото и
- при отслабване /и определяне на % въглехидрати, мазнини и протеини за дневен прием/ е добре да се избягват многото въглехидрати и да се приемат много белтъчини + мазнини, които да запълнят калорииният баланс /нуждата на организма/...
Затова искам да попитам: в какъв ред организма започва да усвоява мазнините, белтъчините и въглехидратите?
Друго, което уж разбрах, но да се уверя: калории и килокалории като цяло едно и също си значат /знам какво е “кило”, но примерно на даден уред пише калории /изразходвани/, а не килокалории или някой казва моят КБ е 2500 калории, а в една вафла има 250ккал...? Да не обръщам внимание на това как ще се изразят или какво пише, така ли?
И също така да попитам дали да очаквам разширяване на информацията в раздел “състав на храните”? Примерно в хипермаркетите има филета от риба пангасиус-не я намерих в съответният подраздел, има примерно в друг раздел да речем консерва “Бондюел-грах”, а марката, която аз предпочитам /заради по-ниската цена/ я няма...това някакъв намек, че Бондюел са за предпочитане ли трябва да е или просто пример сте дали, поради което смятам за неуместно да уточнявате името на фирмата производител, а само да заемете нужната информация за съдържанието...
Мисля че и друго щях да попитам, но сега не се сещам и дано когато се сетя сам намеря отговора.
ПС: очаквам компетентни отговори и ако ми се препоръча дадена статия, то тя да е просто за сверка, а не от типа “на дръж, търси квото ти трябва, тука го има”.
Ако темата е излишна или неправилна ще съм благодарен някой да ми пише на ЛС или в дневника, защото наистина имам нужда да си изясня тези /и не само/ неща, за да не се лутам с месеци, което да ме демотивира.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 31.08.13 13:51.

30.08.13
22:18

“в какъв ред организма започва да усвоява мазнините, белтъчините и въглехидратите?”
Първо въглехидратите, после протеина и накрая мазнините.
въглехидрати - 4 ккал
протеин - 4 ккал
мазнини - 9 ккал
Килокалории и калории е едно и също.

Мнението беше редактирано от Юли на 30.08.13 22:19.

31.08.13
02:04

казано от Юли на 30.08.13, 22:18:

Килокалории и калории е едно и също.

“Разговорно” да.

31.08.13
09:38

Е добре, защо при единият режим за отслабване препоръчват минимално количество въглехидрати? Нима усвояването на мазнините ще е по-лесно и по-полезно за организма?
Ето един примерен коментар от друга тема относно сваляне на кг: “Намали въглехидратите и увеличи мазнините.”
А вчера, доколкото си спомням, дори някъде пишеше, че мазнините се усвоявали на 1во място, а после въглехидратите или протеина /пак някакъв коментар от тема за отслабване беше, но не го намирам сега/, затова се обърках...
Това за 1гр въгл/1гр протеин=4ккал и 1гр мазнини=9ккал го знам.

22.09.13
21:29

Поне отговор на следните въпроси мога ли да получа?
-става ли да се замести протеиновата напитка, която така яко се рекламира, със прясно мляко /но в по-голямо количество/
-при кофичка 400мл кисело мляко /или пък прясно/, а изписано съдържание за 100гр, да се смята ли 4х за пресмятане на приетите калории, протеини и т.н. или трябва да се измери колко тежи съотвеното мляко, което ако не греша не пише на кофичката /демек кофичка 400мл кис.мляко да тежи 200гр, тогава съдържанието за 100гр което пише да е 2х при сметките на приетите протеини, колории и пр./?

казано от Nqkoi Si на 22.09.13, 21:29:

става ли да се замести протеиновата напитка, която така яко се рекламира, със прясно мляко /но в по-голямо количество/

Тези два продукта не са еквивалентни - млякото има доста различен състав (като съотношение между белтъчини, мазнини и въглехидрати).

казано от Nqkoi Si на 22.09.13, 21:29:

-при кофичка 400мл кисело мляко /или пък прясно/, а изписано съдържание за 100гр, да се смята ли 4х за пресмятане на приетите калории, протеини и т.н. или трябва да се измери колко тежи съотвеното мляко, което ако не греша не пише на кофичката /демек кофичка 400мл кис.мляко да тежи 200гр, тогава съдържанието за 100гр което пише да е 2х при сметките на приетите протеини, колории и пр./?

Погледни пак количеството и хранителните стойности на опаковката в какви мерни единици са дадени. Вярно е, че 100 ml не тежат 100 g, но данните за теглото и съдържанието са отбелязани в еднакви мерни единици.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1