Кои са добавките, от които наистина има смисъл?

31.08.13
13:45

Така зададен въпросът не е много конкретен и може да се отговори с “Никои, при добра хранене”. Но все пак, от кои наистина се усеща ефект, а не е просто плацебо.
Аз, например, не виждам никакъв смисъл от протеина на прах, особено ако си 60-70 кг. Не е толкова трудно да си набавиш 120-150 грама белтък на ден, само от яденето.
Гейнърите са предимно захар/дектроза/глюкоза/малтодекстрин, заради което лесно се омазнява човек от тях, а и цената им е нереалистично висока.
Също от глутамина не намирам смисъл, при условие, че е най-често срещана, тоест и лесно се набавя.
От приема на отделни витамини/минерали също не виждам голям смисъл, просто не разбирам защо някой хора търсят отделен елемент.

В този ред на мисли отхвърлям почти всички добавки, които се продават и фаворит ми остават креатина. Рибеното масло и мултивитамините също намирам за полезни. BCAA също.

Все пак исках да чуя и вашето мнение, тъй като мога да си намеря някои неща на доста ниски цени и се чудя дали да се възползвам.

31.08.13
14:05

От протеините и гейнърите има смисъл, независимо дали си 70 или 90кг. Най-малкото, че са удобни за хора, които нямат времето/възможността да се нахранят нормално. Пример: аз съм студент по медицина и около университета, в който следвам, няма нищо друго за ядене, освен junk food. Предпочитам да отида на лекции и упражнения с 1 шейкър с неразтворен в раницата, който да разбия някое междучасие и да го изпия, отколкото с 1 кутия с кифтаци, кИбапЕ, картошки и т.н., а тази храна да я оставя за после, когато се прибера и мога да се нахраня на масата като бял човек. Въпросът е да си вземеш хубав blend, а не някаква простотия.

От креатина също има смисъл, ти вече си го написал.

За мен, други доказани добавки са L-карнитин, кофеин (било то като кафе или какъвто и да бил източник), трибулус терестрис, витамини.
Човек не-винаги (финанси, време, налични продукти, други фактори) може да си позволи разнообразно хранене и ако знае, кое му липсва, може да го компенсира с помощта на добавки.

31.08.13
14:15

При липсата на време от наистина има смисъл, но пак е по-добре протеин + 100 грама фъстъци/стафиди или лъжици мед, отколкото гейнъра.

Мнението беше редактирано от DYEL на 31.08.13 14:17.

31.08.13
16:40

казано от DYEL на 31.08.13, 13:45:

В този ред на мисли отхвърлям почти всички добавки, които се продават и фаворит ми остават креатина. Рибеното масло и мултивитамините също намирам за полезни. BCAA също.

Подкрепям на 200%

31.08.13
17:06

+ Креатин и БЦАА !

31.08.13
17:53

Аз лично съм видял реална полза смао от протеина( и то когато почнах да пия хубави марки) и от мултивитамините(наистина се чуствам тозиниран от тях) Препоръчвам НОВА на Сатурн. Реално действие а не плацебо усетих също и от азотен бустер,но много ме разтреперва и замайва. Веднъж вдигнах кръвно на тренировка и повърнах.

А сега много ще ви очудя ,но съм пил креатин 2 месеца точно както трябва. Със зареждаща доза и тн. С хубаво хранене редовни тренировки и всичко както си му е реда. НИЩО НЕ ВИДЯХ КАТО ЕФЕКТ ОТ КРЕАТИНА. Даже като го спрях и минах смао на протеин се чуствах доста по силен и напомпан. Креатина беше на Скайтек 100% креатин монохидрат. а после пробвах и на БиоТеч.
В момента заедно с протеина през 15 мин интервал,пия и БЦАА преди и след тренировка ,но също не намирам разлика с това да си пия само протеинчето.

А като протеин ,намирам разлика между матрица и суроватка. Пих доста баки голд стандарт  и бях сравнително доволен ,но като минах на СИНТА-6 наистина усетих ,че ме захранва след тренировка.

В заключение казвам ,че за мен ефект има само протеина и витамините. А мисля ,че имам достатъчно опит да знам ,кога имам ефект и кога е само плацебо ефект.

BioTech и Scitec като цяло не са марки, които се славят с добри продукти. Въпреки, че последно време от Scitec чувам добри отзиви. Аз лично от креатинът им бях доволен, на първата седмица се виждаха резултати.
Моите лични фаворити като добавки са Креатин, Азотният бустер и витамините. Протеинът е много важен, особено в моменти, в които знаеш, че не можеш да получиш нужната храна, но лично за мен цената му ми е малко висока, а съдържанието му се изчерпва бързо.
Възможно е да ме нападнете с това, че азотните бустери са на същите цени, но ефекта им и приема им е по-различен.
Поздрави! :)

31.08.13
21:08

Креатин, глутамин, бцаа, окг, рибено масло и мултивитамините са добавките които най-много си струват според мен. Протеина е просто удобен и си струва ако не може да се храни нормално човек.

31.08.13
21:44

Креатин, протеин, и някакви аминота

01.09.13
15:25

Таурин, бета-аланин, кофеин и витамин Б12 за преди тренировка?

Noctis Caelum

01.09.13
15:29

Аз поставям на първо място креатина. Знам как работи тялото ми и съм сигурен, че след няколкодневен прием, работните ми тежести се покачиха, само и единствено заради него. Без да изброявам различните фактори, поради които твърдя това с такава сигурност, ще кажа, че начинът ми на трениране, храненето, ежедневието, нагласата и мотивацията, и изобщо всичко свързано с мен беше същото, освен добавянето на монохидрата към суплементите ми.

Пудрата е добър вариант за хора, които нямат възможност навсякъде и по всяко време да си набавят нужния протеин от храната. Ето например в момента съм извън страната, няма как да хапвам месо, яйца или млечни продукти, защото съм постоянно на път и единственото нещо от което приемам белтъчини е прахът.

Амино бих пил само докато чистя, а намеря ли суроватка с добър АП, дори и докато свалям не бих си дал парите за тях.

За глутамина съм напълно съгласен. За гейнъра също. По-добре да изям две вафли и да си направя кефа. Така или иначе резултатът ще е същия.

Рибеното масло е важен елемент към стака със суплементи, даже бих казал, че ако не ми се дават много пари бих закупил единствено него и креатина. Ползите са доста, но лично аз го приемам за здрави стави и баланс с другите Омеги.

Колкото до витамините...Като цяло при тях нещата зависят от теб самия и от това, от какво имаш нужда в момента. Няма смисъл да приемаш нещо от което реално нямаш нужда и само да даваш още материал на отделителната ти система. Например, аз за известно време имах бели петна по ноктите, суха и твърда кожа и разбрах, че е време да включа вит. Е и цинк. Купих ги поотделно, увеличих дозата и резултата е на лице. Накратко, необходими са, само ако решиш, че в момента имаш нужда от тях. Ако ще взимаш нещо, да е поотделно. Мултивитаминтие са си чиста загуба на време и средства. Единственото, което реално си набавяш от тях е Б комплексът и вит. Ц, другото е с много ниски концентрации.

От азотните буустери също съм видял добри резултати, но вече не мисля че си струват като знам какво причиняват на нервната ми система, а и като не знам със сигурност какво съдържат и какво са решили да добавят, но да не го впишат на опаковката.

Тоест ако си набавяш достатъчно протеин с храната, не ти се дават много пари и търсиш някакъв ефект различен от плацебо, вземи само монохидрат, рибено масло и някой витамин или минерал от който ти самия знаеш, усещаш или мислиш, че имаш нужда.

Поздрави.

ЯЯ

01.09.13
17:37

По отговора на този въпрос ще ги познаете! Ето моето скромно мнение:
За сила и маса: трибулус, суроватъчен протеин, витамини, минерални соли и нещо за ставите. Останалото е напълно излишно. Не сте съгласни? Купете целия магазин и станете шампиони.

01.09.13
18:48

Всичко зависи от това какви нужди има организма.
Аз от протеин,БЦАА,креатин и рибено масло ефект не съм усетил ,ама никакъв.За мен това са пари нa вятъра.
Единственото ,което може да се каже,че съм усетил ,е трибулуса.И все пак и с него ,и без него ,разликата е пренебрежима.

Мнението беше редактирано от Гената на 01.09.13 18:48.

03.09.13
17:06

За мен добавките, които работят са:
1. Креатин
2. Бета-аланин
3. Цитрулин Малат (2:1)
4. БЦАА
5. Рибено Масло
6. Магнезий (цитрат, бисглицинат)
7. Левцин
8. Есенциални аминокиселини (в максимално изчистен вид)
9. Ацетил Л-Карнитин

03.09.13
17:09

казано от DYEL на 31.08.13, 13:45:

Така зададен въпросът не е много конкретен и може да се отговори с “Никои, при добра хранене”. Но все пак, от кои наистина се усеща ефект, а не е просто плацебо.

Така зададен въпросът предполага отговор: Зависи какво целиш/очакваш да постигнеш с приема им.

03.09.13
17:24

Тъкмо щях да обяснявам, че под термина “хранителни добавки” се крият хиляди най-различни продукти като започнем от хранителни продукти като протеините на прах, минем през растителни екстракти с най-разнообразно действие от абсолютно доказано до крайно съмнително и стигнем до препарати, които практически са лекарства, но по маркетингови и регулативни причини избягват регистрацията като такива.
Като цяло “хранителни добавки” не се отнася до група вещества, а е законова формулировка за типа регистрация, която не дава никаква информация за предназначението, произхода и ефекта на съответната добавка.
В този смисъл да обобщавате така наизуст е доста несериозно. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1