05.09.13
02:36
Здравейте,
имам под ръка опаковка Stevia in the raw.
Но етикетът ми изглежда доста съмнителен.
Пише, че е 100% стевия, натурален подсладител без въглехидрати/калории.
Когато прочетох състава обаче, видях друго: продуктът се състои от декстроза (в по-голямата си част) и стевия.
Доколкото знам, декстрозата си е захар и съдържа калории.
Прикачвам снимки и ще се радвам някой да ми обясни аз ли съм в грешка или производителят мами купувачите.
Благодаря за вниманието.
05.09.13
08:27
Типична игра на думи, характерна за много производители. Грешката не е в теб. Това, което е написано на етикета за стевията, е вярно... но не е отбелязано, че продуктът съдържа само стевия. Съответно - освен билката, съдържа и глюкоза.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.09.13 08:30.
05.09.13
08:43
Аз също не виждам къде пише, че няма никакви въглехидрати. Дори виждам на две места да пише, че има. :)
Едното място е в самата таблица с основните съставки - Total Carbohydrates <1 g и Sugars
< 1g
Второто е под таблицата - So, like many zero calorie natural sweeteners, it is blended with dextrose, a natural… и на там не се чете.
Но явно декстрозата е толкова малко, че не са сметнали за нужно да отбележат 0,5, 1 или 2 калории, което доколко е правилно и редно е друг въпрос.
ПС: Ето и малко повече информация за блендовете стевия:
Does a Cup of Stevia Blend Have Carbs?
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.09.13 09:02.
Благодаря за отговорите.
Искаше ми се чиста стевия без примеси.
Въпросът ми възникна от това, че на опаковката декстрозата е изписана като първа съставка, означавайки, че има повече декстроза отколкото стевия в едно пакетче.
Но и това май не е зле като компромисен вариант, плюс, че ми е подарък и не съм давала пари за него.
Като гледам на пазара няма напълно чиста стевия...