Stevia in the raw - етикет, състав?

05.09.13
02:36

Здравейте,
имам под ръка опаковка Stevia in the raw.
Но етикетът ми изглежда доста съмнителен.
Пише, че е 100% стевия, натурален подсладител без въглехидрати/калории.
Когато прочетох състава обаче, видях друго: продуктът се състои от декстроза (в по-голямата си част) и стевия.
Доколкото знам, декстрозата си е захар и съдържа калории.

Прикачвам снимки и ще се радвам някой да ми обясни аз ли съм в грешка или производителят мами купувачите.

Благодаря за вниманието.

05.09.13
02:38

Понеже в предишния пост не приема втората снимка я качвам тук.

Типична игра на думи, характерна за много производители. Грешката не е в теб. Това, което е написано на етикета за стевията, е вярно... но не е отбелязано, че продуктът съдържа само стевия. Съответно - освен билката, съдържа и глюкоза.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.09.13 08:30.

Аз също не виждам къде пише, че няма никакви въглехидрати. Дори виждам на две места да пише, че има. :)

Едното място е в самата таблица с основните съставки - Total Carbohydrates <1 g и Sugars

< 1g

Второто е под таблицата - So, like many zero calorie natural sweeteners, it is blended with dextrose, a natural… и на там не се чете.

Но явно декстрозата е толкова малко, че не са сметнали за нужно да отбележат 0,5, 1 или 2 калории, което доколко е правилно и редно е друг въпрос.

ПС: Ето и малко повече информация за блендовете стевия:

Does a Cup of Stevia Blend Have Carbs?

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.09.13 09:02.

05.09.13
22:20

Благодаря за отговорите.
Искаше ми се чиста стевия без примеси.

Въпросът ми възникна от това, че на опаковката декстрозата е изписана като първа съставка, означавайки, че има повече декстроза отколкото стевия в едно пакетче.
Но и това май не е зле като компромисен вариант, плюс, че ми е подарък и не съм давала пари за него.

Като гледам на пазара няма напълно чиста стевия...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1