28.08.13
09:12
Малко за мен - на 31 съм, Хашимото, висока 168см, последните 2 години съм закотвила едни 95 кг, които едва удържам да не станат повече, даже имам чувство, че основно с това се занимавам. Работя в офис от 8 часа до 18-19-20 понякога. Седнала. Понякога и в събота. А бе, прецакана съм. Нямам деца.
Запозната съм с философията на палео диетите и те са моята пътеводна светлина. Доста време се храних циклично. И се чувствах добре така, но не свалям, а има какво.
Наскоро една статия в блога на Инес ми насочи вниманието към поредица от филмчета в youtube - skinny on obesity, и не че не бях чела никога за лептина и съответно лептинова резистентност, но някак не бях се сетила, че не е нещо вродено и обратимо. Та едно води до друго, то до трето и си викам, що пък да не пробвам. Попрочетох тук-там, включително няколко дневника в ББ-тийм, в блога на д-р Круз и започнах книгата му. Да го видим този лептин резет.
Първо аз съм нещо като пристрастена към плодове :), сериозно, ям ги с килограми. Явно има защо да не свалям, за разлика от колежката, която само това яде, ама не й пречи.
Второ, както прочетох, цикличното хранене не е за хора с повечко килограми, т.е. затлъстели, уф, че грозна дума. Трябва да се закусва.
Темата беше редактирана от Unna на 09.09.13 09:32.
27 aвгуст
закуска - забравих за закуската и на тръгване грабнах третия, най-лош избор според д-р Круз - суроватъчен протеин - двойна доза, това беше сладко.
обяд-пилешко бутче -цяло, половин тиквичка, 1/4 патладжан и 2 червени пиперки - всичко печено на фурна.
вечеря - 150 гр свинско месо, задушено с лук и подправки, още 1 тиквичка.
Витамин B6,Витамин B9 + B12, MSM, Витамин D-3.
Не усетих глад за нищо сладко, но за всеки случай мисля да пробвам магнезий и цинк.
Проблем - не мога да вечерям когато аз пожелая. Прибрах се в 19:30 и докато сготвя стана 20. Ще мисля по този въпрос.
Мнението беше редактирано от Unna на 30.08.13 07:47.
28 aвгуст
закуска - днес се събудих на време за закуска(giggle) проблема е, че хапчето за Хашито трябва да се пие сутрун на гладно и да седиш гладен още 30 мин, а за да съм точна с ресета трябва да ям до 30 мин след събуждане, а сега де, математиката не помага.
както и да е, станах направих си кафе и закуска и на 28 та минта хапнах
4 яйца с масло + 100 гр от снощната вечеря- свинско задушено с лук .закуска за шампиони с цели 52 гр протеин :)
MSM, Витамин D-3, omega 3
обяд - и пак свинско задушено с лук 100гр. + 1 печена тиквичка.
Вечеря - 100 гр св.пържоли +краставица
омега-3, вит.Б6, вит.Б9, селен
Движение:
3 кръга по 10 повторения:
-клек с торбата (6,5 кг)
-напад + ритник напред -ляв крак
-клек с торбата (6,5 кг)
-напад + ритник напред -десен крак
-wood chop с торбата
2 минути от това
Мнението беше редактирано от Unna на 30.08.13 07:47.
28.08.13
10:08
Здравей!
Пожелавам ти успех с начинанието! И му дай време - поне 6-8 седмици, дори да не започнеш да сваляш веднага.
Аз съм пробвала протокола и си го продължавам всъщност, така че малко от опит:
1. За вечерята - носех си в офиса - някакво месо най-добре, но при мен най-често беше протеин. Ако няма начин да ядеш до 7,30 - пиеш вода и си лягаш рано:)
2. Относно закуската в рамките на 30 минути след ставане - в коментарите на страницата на д-ра се споменаваше често този проблем, неговото мнение беше в насока, че не е толкова фатално да не се изчакат минутите от вземане на лекарството - но твоят вариант става според мен.
3. Виж пак на страницата на д-р Круз препоръчителните храни - примерно патладжанът не е сред тях. Иначе храната ти е перфектна!
4. ЗА цинк и магнезий, евентуално рибено масло/омега 3?
5. Тренировката може да си я оставиш за раздвижване, макар че не става ясно какво точно правиш, може би по-добре ще е бързо ходене, в идеалния случай боса навън:)
6. Пробвай да си лягаш по-рано, по-малко изкуствено осветление, по-малко уреди, оставени да работят през нощта - е, с това нямам опит още.
Успех още веднъж и ще те следя:)
Много благодаря за бързото включване и най-вече за ценните съвети.
Отноно патладжана и аз с прискърбие прочетох, че трябва да го избягвам, както и другите ми 2 любими зеленчука - домата и чушките.
Относно дрижението - най - вече правя клекове, лицеви, бърпита, напади....., в общи линии имам една бг-торба, мятам я и каквото се ми се прави - 50 сек-повтарям упражнението / 10 сек почивам, може би след някоя тренировка като опиша какво съм правила ще е по-ясно.
Относно вечерята- и аз си го мислех това с вечерята в офиса и може и да ми се получи. Ще пробвам при всички случаи.
28.08.13
12:51
Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно!
Заменянето на букви с цифри е недопустимо!
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.08.13 13:59.
29 август
закуска- 100 свинско + 4 яйца
MSM, Omega 3, Vit.D
сутринта едва изядох месото, направо ми се гадеше като стигнах до него :(
странното е, че никога не съм имала проблем да ям месо. Дано да е временно.
Обяд- 300 гр ярешко месо на фурна + зелева салата
Вечера -няма
Мнението беше редактирано от Unna на 30.08.13 07:46.
Думата промишлени количества и думата изморявам се, някакси казват от самосебе си - яж по-умерени количества, яж редовно(без значение от режима това е валидно) и тренирай за издръжливост(аеробни упражнения), щом се уморяваш(може и да имаш заболяване, но при тези килограми и да нямаш заболяване ще се уморяваш, така че не се успокоявай от заболяването, че само то е причина).
28.08.13
13:51
Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно!
Заменянето на букви с цифри е недопустимо!
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.08.13 13:58.
28.08.13
14:25
няма нищо по-лесно да си сготвиш за 5 дни и да си опаковаш порции предварително. всички имаме хладилници. било за обяд или вечеря. ако колегите ти имат 10 мин почивка за пушене, ползвай я, за да я ядеш-10 мин са достатъчни да ометеш 1 суха пържола с или без гарнитура или шепа ядки.
за физическите усилия-вече трябва усилие.
ако си хапнала към 17-18 часа, може с влизането от вратата в 19.30 или 20. 00 да се преоблечеш да направиш тренировка-нямаш деца, нямаш ангажименти както казваш. може спокойно да си отделиш час.
в колко ставаш сутрин? може да тренираш преди работа-тук има жени, които тренират в 5.30 сутринта или в 7
вариант е обедната почивка ако е 1 час и си в близост до зала- една 30-40 мин интензивна тренировка е супер. Вече всяка зала си има модерна баня и платени шкафчета, така че не е оправдание.
торбата-ок, но по-добре купи си 2 гири или 1 пудовка - щом работиш толкова, предполагам, ще можеш да си го позволиш.
при неверояно многото информация да не може да си съставиш или избереш програма е безотговорно.
започни ЦЕЛЕНАСОЧЕНО да тренираш-повярвай ми -ще ти хареса.
28.08.13
14:26
http://www.jackkruse.com/brain-gut-6-epi-paleo-rx/
Е, за чушките и доматите и на мен ми идва в повече, нещо с някакви провъзпалителни алкалоиди. Ама човек винаги може да подхожда избирателно:)
На мен ми се вижда доста избирателно отношението на Дж. Круз към сем. Картофови. ;)
Не може да анатемосваш всички храни от този вид само заради принадлежността си към него. Не може да поставиш на един кантар беладона и домат.
Хах, така е,
но съм склонна да се откажа от някои храни за няколко седмици, за да видя дали ще се почувствам по-добре или по-зле като ги включа пак :)
Едит: това с доматите няма да се получи, много ми е еднообразно менюто без тях, все нещо ми липсва.
Мнението беше редактирано от Unna на 29.08.13 08:43.
168 см, 95 кг. - казваш, че правиш бърпита (например) в интервална тренировка 50/10?
Виж, абсолютно ти се възхищавам ако е така, защото аз съм същия ръст и започнах от 86 кг. преди 2 год. (много ясно знам как изглеждах и какво можех) и леко ми е чудно как се справяш с бърпита за 50 сек. Само не съм сигурна дали такъв интензитет не е противопоказен спрямо сегашното ти тегло (no bad feelings!). Не знам защо, но веднага ми напомни на хората които искат да свалят с кленов сироп.... Успех в начинанието ти желая! Иначе за хашимото, мисля че Румито (fitnesintruktor.com) е с такава диагноза, но доста добре се справя (поне видимо).
30 август
Закуска- 200 гр св.месо с доматен сос
Обед - 50 гр св.месо с доматен сос + тиквички
Цинк, Магнезий, Омега 3
Мнението беше редактирано от Unna на 30.08.13 15:07.
Ако тежа 95 кг, последното нещо, което бих сложила в стомаха рано сутрин е свинско...пък дори и вечер.
Мое лично мнение е че заедно с маргарина и кросасаните, свинското е най-лошия избор на храна...изобщо!
Благодаря за коментара :)
На мен лично също ми е доста трудно, доскоро се храних циклично - по веднъж на ден, вечер. През деня ми беше леко и не мислех за храна. Но идеята на лептин ресет, доколкото е съм я схванала, е да се приема голямото количество протеин през първата част на деня, 50гр протеин на закуска. Решила и ще опитам. А като чета дневниците на съфорумците, с какво се хранят те, не съм най-лошия пример за хранене, не налитам на вафли, кроасани, дюнери, колбаси, хляб и т.н
А вие какво предлагате за добър избор на закуска? Както и за натоварване?
Аз лично, ако вляза да коментирам в нечий дневник, бих дала мнение от сорта :” според мен по-добре направи това и това”, а не : “това, което правиш е грешно и точка”
Добър избор на закуска:
1. Шейк от сурови яйца с: какао/мед/мака
2. Сусамов тахан с: какао/мед
3. Конопен протеин с мед/мака
4. Яйчен протеин
5. Кокосово мляко с мед/какао/мака
Щом искаш и да обоснова причините поради които не одобрявам свинското:
- некачествено месо - комерсиално гледаните прасета се хранят със смески, които също както ти ако ядеш кроасани няма да имаш особено качествена мускулатура, така и прасетата се сдобиват с такава в следствие на “джънка”
- употреба на хормонални препарати и антибиотици при отглеждане ан животните - няма смисъл да давам разяснения за това как влияят те върху твоето здраве и хормонален баланс
- некачествен протеин - не знам защо си мислите че с месото приемате някакви читави протеини, освен ако не го консумирате сурово, при продължителната топлинна обработка, протеина просто коагулира.
Мнението беше редактирано от Margi на 30.08.13 13:48.
Маргарита , благодаря за коментара отново, този е наистина градивен и би ми помогнал :)
За да съм съвсем искрена, няма как да не се съглася с теб за начина, по който се отглеждат животните. Размишлявала съм доста на тази тема, но не съм на етап от живота си, когато бих отказала месото.
А и с това замърсяване на околната среда, колко ли чисти са и растителните продукти.
В млякото и млечните продукти пък се отделят хормони от животните.
Доста икономически изгодно ще ми легне, ако се науча да фотосинтезирам :)
Наистина уважавам начина ти на живот и гледната ти точка и ще се радвам на градивната ти критика и коментари, ако решиш да отделиш от времето си отново.
Membaris, когато се захванах с интервални тренировки миналия февруари, не можех да правя повече от 3-4 повторения в интервал, с времето ставаха повече. Важи и времето. Досега не съм се чувствала зле. По-подвижна съм, по-стегната, по-енергична и по-силна от колкото бях.
Иначе и аз не знам защо си се сетила за кленов сироп :)
Аз не те агитирам да се отказваш от месото - това си е личен избор, просто можеш да се замислиш към някои по-качествени източници.
Растителните продукти със сигурност са по-малко замърсени не за друго, ами защото са по-надолу в хранителната верига. Да не говорим че и там има алтернативи, ако достатъчно много искаш да промениш качеството на храната си - намираш начини. :)
30.08.13
15:39
Здравейте!
Принципно съм съгласна с Марги (и много обичам коноп и тахан, и прасета:), обаче тук става въпрос за експеримент с много конкретен протокол - 50 грама протеин на закуска, максимум 50 грама въглехидрати за деня.
Що се отнася до месото - идеята (по протокола) е да е дивечово, с много риба (също диворастяща така да се каже), след това от свободно отглеждан добитък. Ясно, че така е по-сложно и скъпо, но ако имаш желание, има начини. Не говоря за сертификации, и без това не им вярвам много, моят вариант е познат с много контакти из ловните стопанства + село:)
Иначе понеже и аз имах проблема (психологически) с това, че не ми се яде месо, започнах да ям повече млечни (заради 50-те грама протеин).
Напоследък съм на класиката 3-4 яйца + бекон, но също може тахан/ядки/коноп.
Има и други варианти - риба тон (или друга, ама това е най-лесно) / извара / котидж - всъщност не знам как си с млечните?
казано от Валерия Василева на 30.08.13, 15:39:
Що се отнася до месото - идеята (по протокола) е да е дивечово, с много риба (също диворастяща така да се каже), след това от свободно отглеждан добитък. Ясно, че така е по-сложно и скъпо, но ако имаш желание, има начини. Не говоря за сертификации, и без това не им вярвам много, моят вариант е познат с много контакти из ловните стопанства + село:)
(wait) Много важно уточнение, особено за такива като мен, които не са чели протокола. Както храните не са равни по своите качества, така и месато не различните животни не е еднакво.
Как очакваш протокола да проработи, след като не го спазваш? Разликата между дивечовото месо и домашното прасе е все едно да ти кажа да ядеш сладки картофи сварени на пара, а ти да не ги намериш, да си куппиш чипс и да решиш че това е изпълнило поръчението.
Здрасти,
ами млечни ползвам много рядко, предпочитам риба, яйца и месо. Тази седмица съм се “концентрирала” така върху свинското, тъй като наскоро роднините ме заредиха със месо от домашно прасе и камерката прелива, та да се поунищожи.
Харесвам много телешко, не че за него не важи това с начина на отглеждане. Пилета от село получавам също редовно, от там са и яйцата, ама честно казано, доколкото знам и баба ги храни със смески често, да е жива и здрава.
За риба тон не се бях сещала скоро, мерси за напомнянето :)
01.09.13
21:57
Здравей!
И аз съм с Хашимото. Неприятно ми е да срещам все повече “колеги” в това, но живи да сме!
Какви са последните ти стойностите на ТСХ? Несвалянето обикновено се дължи на високите такива...
Не смятам, че каквато и да е крайност в режима е подходяща за нас. Мисля, че е прекалено важен баланса, за да не стресираме жлезата допълнително, но ти си знаеш...
И тренировките, нека не са хаотични. Защото са супер важни!
Последно: ако хормонът ти е бил в небесата задържането на килограми не е никак малка работа. Изминаха месеци, през които с режимът ми на хранене и тренировките бих разкарала поне 20 кила в нормално състояние, но единствената победа беше, че не качих при високи стойности на ТСХ и съответно нулев метаболизъм. Но за мен си беше победа!
Така, че - горе главата! :)
Много ти благодаря за коментара:) Всъщност описваш точно това, което аз чувствам. Хората се чудят как може да е победа това, че не свалям кг, но аз наистина полагам усилия за това да не ги качвам.
Последните ми стойности на ТСХ бяха в норма, но ендокринологът ме “успокои”, че явно още усещам симптомите на хипотиреоидизъм и не било нещо ненормално. Успокои ме, че скоро ще сигурно ще се почувствам по-добре, и ще изчезне умората и сърцебиенето. Хубавото е, че кръвното ми вече не е високо, и според мен нещата наистина вървят в правилна посока.
31 август
закуска - 200 гр пиле + домат
обяд - телешки език+домат
вечеря - краставици+домати + пилешко+свинско
1 септември
закуска - 50 гр пиле + 6 яйца + домат
обяд - пиле +зеле
вечеря - краставици+домати + скумрия
2 септември
закуска - 50 гр пиле + 6 яйца + домат
обяд - св.месо +тиквички
вечеря - краставици+домати + риба тон
До тук мога да кажа, че глада с напредване на деня наистина е все по-слаб, вечер хапвам по съвсем малко. Сурин все още ми е криво да ям толкова много.
Мнението беше редактирано от Unna на 03.09.13 08:36.
02.09.13
11:01
ТСХ трябва да е под 3, за да сваляш. Много лаборатории работят с норма 5-6, а това подвежда. Идеалните стойности са между 1 и 2, за да имаш нормален метаболизъм без сърцебиене, умора, замайване и пр. от палитрата... Затова питах. :)
3 септември
закуска - 40 гр риба тон + 6 яйца + 1/2 домат
обяд - 100 гр риба тон + 1/2 домат
вечеря -риба на фурна (някаква дребна черноморска)+домат+краставица
4 септември
закуска - п.дробчета в дом.сос (1 брой, опитах стават ли за ядене) + 6 яйца + 1/2 домат
обяд - п.дробчета в дом.сос - около купичка
вечеря -п.дробчета в дом.сос пак
Мнението беше редактирано от Unna на 04.09.13 18:31.
04.09.13
13:14
Здравей!
Яденето ти е малко (с изключение на закуската де), не огладняваш ли?
И няма мазнини. С каква/колко мазнина готвиш?
Кафе пиеш ли?
Здрасти,
всичко готвя с масло, за яйцата слагам в тигана около кафена лъжичка, на дробчетата сложих повече-3 суп.лъжици., но те са си повече и като количество :) На зеленчуците(салатите) не слагам мазнина, само ябълков оцет (правен от ябълки от село :) )
Ами да си призная не огладнявам, но нямам и много сили вечер за никакво движение. Явно не е случайно това, че доктора препоръчва първите седмици да не се планира много физ.натоварване :(. Понякога ми се иска да прибавя още малко зеленчук.
Кафе пия сутрин, понякога и на обед.
Добавките, които пия през деня са:
Сутрин -Now foods Msm х 2
Now foods Omega 3 х 2
Now foods Витамин d-3
Обяд- Now foods L-optizinc
Now foods Magnesium citrate
Now foods Omega 3 х 2
Вечер - Now foods Витамин b6
Now foods Витамин b9 + b12
Now foods Msm х 2
Селен
Желязо - предписано от лекар, за анемия
Мнението беше редактирано от Unna на 04.09.13 18:32.
05.09.13
07:31
Това ти е един примерен ден, общите калории са прекалено малко - още зеленчуци спокойно можеш да вкараш + повече масло (колкото поеме) + кокосово масло - става и за в кафето:)
Много ти благодаря за отделеното време! Веднага си взех бележка и добавих повече масло към закуската :)
5 септември
Закуска: -палачинки от 5 яйца,1/2 доза протеин Syntrax, 40 гр ленено семе мляно+10 гр сусам млян (Въгл. 14,2гр, от които фибри 12,6 гр) +малко сода. Станаха доста сухи, така че ползвах повече масло - около 1 с.л.
Обяд -към 100 гр от дребната рибка +1 тиквичка/печена
вечеря - нямаше. Прибрах се непредвидено късно от офиса, към 20:30 и направо си легнах, по съвет на Валерия :) Наспах се добре поне :)
Лошото е, че калориите за деня пак останаха малко.
Мнението беше редактирано от Unna на 06.09.13 12:42.
6 септември
закуска - 6 яйца с 1,5 с.л. масло и 3 дребни домата + ок. 30 гр риба тон
обяд - зелева салата+150 гр риба тон
Вечеря - св.пържола, лук на скара(около 2 глави) домати + краставици
7 септември
закуска - “Палачинки” с повече масло, този път не бяха сухи
обяд - домати + краставици, тиквички, агнешко месо-печено
Вечеря - пълнена чушка с кълцано св.месо, гъби и лук; домати + краставици
Гърди+трицепс
8 септември
закуска - 6 яйца с 2 с.л. масло и домат + 30 гр, пиле
обяд - домати + краставици; спагети от тиквички + св.месо, гъби и лук
Вечеря - печена скумрия; домати + краставици
Крака
9 септември
закуска - “Пица” - “блат”:пилешки гърди накълцани на ситно (от 2 пилета) + 5 яйца+40 гр ленено семе, мляно; Плънка:мляни домати +лук+ гъби - около 1/4
обяд - спагети от тиквички + св.месо, гъби и лук
Вечеря - пил.бутче, цяло + домати+краставици
гръб и бицепс
Мнението беше редактирано от Unna на 13.09.13 08:45.
За две седмици мога да отчета следните промени:
- Спя добре и се наспивам, може би се дължи на факта, че си лягам малко по-рано - към 21-21,30, но аз никога не съм била нощна птица. Също вечер и в почивните дни се старая да стоя далеч от компютри, таблети, телефони и телевизор, за което получих няколко забележки от обкръжението :) Но пък сега чета повече от преди.
- в началото ми беше доста трудно с тези три хранения, особено закуската, която е доста голяма, за което също получих забележки от обкръжението :); Към средата на втората седмица нещата вече ми се виждаха нормални.
- плодовете ми липсваха до четъртия ден;
- с включването на повече зеленчуци и мазнини(масло) започнах да се чувствам повече енергия, което пък ми позволи малко по-продължителни тренировки.
- теглото ми се е понижило леко, както и обиколките;
- Крейвингс не съм имала за тези две седмици.
10 септември
закуска -Скумрия на фурна -1 цяла, с разочарование открих, че протеините са наполовина на нужните и сръбнах един суроватъчен протеин на излизане към работа.
обяд - пил.бутче, цяло + домати
Вечеря - Пилешко+домати; “пудинг” -кокосово мляко+кокосово масло+сусам+протеин ягода+желатин+няколко бадема
11 септември
закуска - яйца +домат; “пудинг”
обяд - Пилешко бяло месо+домат
Вечеря -скумрия на фурна; зеле+краставица+1/2 авокадо; домат+червена чушка+з.сметана
Рамо
Мнението беше редактирано от Unna на 13.09.13 08:43.
12 септември
закуска - яйца +домат+1/2 авокадо+червена чушка
обяд - домат+ червена чушка + 120 гр пиле гърди
Вечеря - 2 кюфтета от св.месо+домати+червена чушка+краставица
30мин. Кардио+10 мин. корем
Мнението беше редактирано от Unna на 13.09.13 08:43.
13 септември
закуска - яйца +домат+червена чушка
обяд - домат+ червена чушка + 120 гр пиле гърди
Вечеря - пилешка супа: варено месо+яйце; домати+червена чушка+краставица
Гърди+трицепс
14 септември
обяд - домат+ червена чушка + телешко месо-варено
Вечеря - Овчарска салата+залена салата+патешки сърца +20 гр синьо срене
15 септември
закуска - яйца +домат+червена чушка+50 гр синьо срене
обяд - домат+ червена чушка +краставици; пил.пържола от бут + бекон
Вечеря - св.месо+гъби+домат+чушка+лук+тиквички в гювеч; салата -домати+червена чушка+краставица
крака
16 септември
обяд - гювеч + салата
Вечеря - сач различни меса и зеленчуци + шопска салата
Кардио
17 септември
обяд - гювеч + салата
Вечеря - шопска салата; кокосово мляко желе
бързо ходене -час и половина
18 септември
обяд - гювеч + печурки с масло
Вечеря -
Мнението беше редактирано от Unna на 18.09.13 17:22.
Малко позанемарих дневника си, но нещата в невиртуалния ми живот продължават в същия дух, нищо не съм променила - закуска, обяд, вечеря - месо, яйца, риба и зеленчуци + масло. Движението ми тази седмица по стечение на обстоятелствата е основно ходене.
Резултат за 4 седмици:
кг: -3
бедра: -2,5 см от всяко бедро
ръце: - 1,5 см
Ханш: - 2 см
Талия: - 2 см
Всичко, което отбелязах на втората седмица продължава да е в сила.
Вече подминавам всякакви торти, шоколади, все едно не са храна. Преди не ги ядях, но съзнателно и се измъчвах, че не мога да си хапна. А сега за 4 седмици съм изпекла и направила за семейството 2 торти, даже не пробвах какво им сервирам :) .
25 септември 2013
Закуска: 4 яйца на тиган +домат
Обяд: 2 св. пържолки (на фурна) + пюре от карфиол
Вечеря:остатъци от п.дробчета с гъби + 1 св.пържолка + салата от зеле
40 мин. на кростренажора на ниска степен