Възможно ли е възстановяването с минимално количество сън?

12.09.13
22:25

Здравейте! Наскоро се замислих колко хубаво ще е да имам още 3-4 часа свободни . Ако спя 5-6 часа вместо препоръчваните 8-9 . Въпроса е дали е мускула ще може да се възстановява , ако има перфектна храна и добавки. Дали в началото ще се получи регрес, ще е възможно ли след някакъв период на адаптация този сън да ми стига .  Не съм начинаещ тренирам от 2-3 год. Ясно е , че нещата са индивидуални , но все пак ще се радвам да чуя разни разсъждения по темата.
Поздрави
      Теодор

Аз (а вероятно и повечето във форума) изкарах гимназия и следване с до 4 часа сън на денонощие и по някое и друго отспиване през уикендите. Не ми попречи и на двуразовите тренировки в определени периоди на “кариерата” ми.

Стига да имаш ритъм (лягаш и ставаш по приблизително едно и също време), според мен може да се издържа и с по-малко сън.

12.09.13
23:05

Аз сега ще съм 12-ти клас. Мисля постепенно да намалявам съня и от 8-9 .да премина до към 6 максимум. Най - вече се притеснявам от регрес в началото , но и аз мисля , че всичко е въпрос на адаптация и режим.

12.09.13
23:08

Ако Не спя повече от 7 часа деня ми е катастрофален .

12.09.13
23:54

Ще има регрес докато тялото ти не се адаптира.Когато обаче повишиш интензивността на трениране пак ще има регрес..Това е мойто мнение.

13.09.13
03:29

казано от Димитър Михайлов на 12.09.13, 22:48:

Аз (а вероятно и повечето във форума) изкарах гимназия и следване с до 4 часа сън на денонощие

Ееее, а аз спах по цял ден и цяла нощ : )))) гимназия...... язък за отличната ми диплома,дори за тоалетната не върши работа.

Възможно е, разбира се, но надали ще е оптимално? Човек може да се адаптира към много малко сън, но за това ще трябва Много време, а и това не значи, че организмът ще функционира оптимално. Но все пак ще функционира. :)

За мен лично лишаването от достатъчно сън е едно от най-лошите неща, които човек може да си причини. Не бих го препоръчал на никой, освен ако наистина не се налага.

Ето и интересна статия за съня: http://www.precisionnutrition.com/all-about-sleep

И на български:
Сън (част първа)
Спорт и недоспиване (втора част)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 13.09.13 10:22.

13.09.13
10:24

Към липсата на сън не можеш да се адаптираш. Аз опитвам от поне 15 години и още не съм успял :D
Не че не може да кара дълго време с малко сън и/или на стимуланти, но всяко нещо си има цена и рано или късно ще трябва да плащаш.

Възможно е,казвам го от горчив опит! Има хора които с години спят по супер малко,някакво такова състояние имат и след медицински изследвания са си в отлично здраве,не говорим да са топ спортисти,но не са се и разпаднали на катийони или да са оглупели.Някои хора доказано се наспиват много по-бързо от други и ако един може с 4-5 часа да му е вс екстра,друг може да му трябват 9…

Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 13.09.13 10:28.

За адаптирането има чудесен пример на Dr. Scott Connelly в едно от радио предаванията на The Body RX: http://bodyrx.com/2011/show-26-aug-25-2011

Всъщност той дава за пример себе си и как той се е адаптирал като последствие на години недоспиване заради лекарската му практика.

Който иска да я чуе, по-добре да си свали файла и да прескочи направо на 60 минута. Разказът продъжава до 70 минута.

13.09.13
10:36

казано от Sporter74 на 12.09.13, 23:05:

Мисля постепенно да намалявам съня и от 8-9 .да премина до към 6 максимум.

Това е една от най-големите простотии, които съм чел по форумите въобще.

13.09.13
10:36

Аз в момента спя по около 5,5-6 часа на нощ, но за сметна на това всеки ден вземам допълнителна сиестичка :D от около 45 минути след работа. Схемата работи безотказно :D. Уикендите - наваксвам с нощния сън - 9-10 часа.
При мен съм усетил, че най-непродуктивния диапазон е 7-8 часа сън - на другия ден хем не съм се наспал, хем ми се спи много повече, отколкото обикновено, хем се разсънвам много по-трудно. И при тази схема (и що-годе хубаво ядене) не мога да се оплача с кофти възстановяване.

13.09.13
10:39

Ще плачете за сън след време... Не правете грешката да го ограничавате без сериозна причина. Петко е прав - всичко се плаща.

казано от Велико Иванов на 13.09.13, 10:25:

Има хора които с години спят по супер малко,някакво такова състояние имат и след медицински изследвания са си в отлично здраве

Дай да им видим изследванията на тези хора, че нещо не ми се вярва много много.

Съня може да е по-малко в дните от годината, когато денят е по-дълъг.
С по-малко сън ще свикнеш , но няма да си в оптимално здраве и форма. Разликата как се чувстваш в сравнение с периода с повече сън ще я има винаги. В дългосрочен план цената няма как да не я платиш, а тя е преждевременно състаряване и объркани хормони. Разбира се това може да го компенсираш до известан степен с разни добавки и хапчета.

Моя съвет е да си спиш поне по 7 часа и то да си лягаш около 10:00 вечерта, пък ако искаш ставай и в 5 сутринта.

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 13.09.13 10:42.

Според мен сънят е доста важен. В първата година откакто тренирам сериозно спах под доста стриктен режим- 21 лягах, в 21:10 бях заспал и спях по 9-10 часа. След време ми се появиха проблеми със съня, не можех да заспивам и оттам си развалих този хубав режим, който може да се спазва с доста воля.... Та тази първа сериозна година на тренировки, не знам дали защото беше първа, но качих 8см на мишницата за период от 7 месеца :) Друг по-добър резултат не съм имал, но всички знаем, че колкото повече растем, толкова повече се забавя растежа :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1