14.09.13
11:04
Здравейте! Подходящо ли е заместването на закуската от овесени ядки със мюсли ?Режима е НВД и закусвам със 60гр. овес и през деня ям още 2 пъти по 100-130гр кафяв варен ориз.Но тези чисти овесени ядки ми омръзнаха ?Но ако не е подходящо ще се придържам към овеса ...
14.09.13
11:25
Просто погледни етикета на мюслито.
Прецени състава - ако за теб той е ОК и не излизаш от протокола на НВД - няма проблем. :)
14.09.13
17:20
60 гр овес за закуска и 2 пъти по 100-130 гр кафяв ориз и си на НВД ? 100 грама кафяв ориз имат 65гр въгл, само от ориза ти идват към 130 гр въгл (ако ядеш 200 грама, а не 260) без овесените ядки или мюслито. Не знам колко килограма си, ама при положение, че 1.1 е максималният грам въглехидрат за килограм телесно тегло, освен ако не си 130-140 кила.. не виждам как си на НВД ?
П.С. Това не го пиша, за да се заяждам, а по-скоро ми е интересно да разбера ако бъркам, къде бъркам в сметките си
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 14.09.13 17:23.
казано от Adriana Dacheva на 14.09.13, 17:20:
60 гр овес за закуска и 2 пъти по 100-130 гр кафяв ориз и си на НВД ? 100 грама кафяв ориз имат 65гр въгл, само от ориза ти идват към 130 гр въгл (ако ядеш 200 грама, а не 260) без овесените ядки или мюслито. Не знам колко килограма си, ама при положение, че 1.1 е максималният грам въглехидрат за килограм телесно тегло, освен ако не си 130-140 кила.. не виждам как си на НВД ?
130гр варен ориз не е равен на 130гр суров ориз :) В 100гр сварен кафяв ориз има между 20-25 гр ВХ,зависи колко вода ще поеме :)
14.09.13
17:33
при положение, че 1.1 е максималният грам въглехидрат за килограм телесно тегло, освен ако не си 130-140 кила.. не виждам как си на НВД ?
П.С. Това не го пиша, за да се заяждам, а по-скоро ми е интересно да разбера ако бъркам, къде бъркам в сметките си
Това с 1.1 е като ориентировка за хората с преебан метаболизъм и слаби тренировки. Аз съм на 300 въглехидрат и това за мен е НВД, свалям доволно и съм изключително чист (имай предвид че ям боклуци редовно,защото мога да си го позволя,те добавят доста,ако искам само с чиста храна да се храня, сигурно ще съм на 350-400 и пак ще зареждам веднъж на седмица).
НВД - ниско въглехидратна диета > нисък спрямо високият, а той при мен е над 600 грама. Партньорът ми е на 6-7% телесни и яде над 400 грама въглехидрат, сваля с това. Качва на 600-700 + някой боклук (разбирай парче пица,дюнер,вафли) през ден , които не ги брои към въглехидратите. Друг човек,момчето,което тренира с мен под моя надзор се справя отлично и се изчиства доста бързо,а въглехидратите далеч не са му 1.1хсобствено тегло, също така и мазнините са му сравнително височки (рбд) (аз съм му треньор,защото и програми и кардио сесии и диета аз му изготвям и пренагласям спрямо напредъка).
И т.н примери. Изводът е,че НВД е различно за всеки, хора с 60гр. въглехидрат могат да свалят, други да свалят по-бързо и повече с 360гр. Не категоризирай с “макс”, няма НУЖНО,няма ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,НЯМА МАКСИМАЛНО,НЯМА МИНИМАЛНО,разбери има ОПТИМАЛНО
100 грама кафяв ориз имат 65гр въгл,
74-77гр. въглехидрат. 3-4гр. фибри, ако трябва да бъдем акуратни.
килограм телесно тегло, освен ако не си 130-140 кила.. не виждам как си на НВД ?
Е те така е, учудваш ли се? Ако се замислиш, диета от 3 хиляди калории за изчистване (или 2,2 за стабилно трениращи мацки) и ниски мазнини,как трябва да е построена? 400-700 калории от мазнините, 500-800 от протеин,останалото от въглехидрати,направи си сметки колко грама въглехидрат ти трябват да запълниш до 3к (за високите стойности) или до 2,2к (при условие,че взимаш ниските стойности дадени на протеин и мазнини). И най-вече дали е 1.1хСТ,хахах,при условие че мацката е 50-60кг, и момчето 70-80-90кг.
Мнението беше редактирано от lordinario на 14.09.13 17:35.
14.09.13
18:08
Така е, написал си го много хубаво :) Благодаря и на двама ви за мненията, научих по нещо ново, а на автора се извинявам за отклонението от темата:)
14.09.13
22:05
Значи моята цел да максимално изчистване на мазнините.Но при тренировките който провеждам по 5 пъти в седмицата няма как да карам на 100гр въглехидрат защото ще колабирам :D Изчислил съм си всичко на ден което е
130гр овес
600гр пилешко месо
120гр кафяв ориз
600гр салата /зеле,броколи,краставици,домати или айсберг/
5 яйца 2цели + 3 белтъка
+6гр Рибено масло на ден
+2 дози суроватачен протеин
/всички храни се мерят във СУРОВО състояние включително ориза и месото. /
Тежа 95кг. 190-височина :)
Просто ме интересува дали мога да заменя овеса със мюсли гледах на някакво мюсли в Лидъл състава в 100гр е същия с няколко разлики вие кажете дали е подходящо калорите са приблизително еднакви /+35кал за мюслито на 100гр,пише че има 10гр. захари, белтъчините бяха приблизително еднакви + - 1-2 гр. Или най-добре препоръчайте някакво хубаво и качествено мюсли което да е г/д сходно със състава на едни едри овесени ядки и да си купя от него.Гледах има на доста марки Несвита и на още 3-4 вида?
Според мен диетата ти е на ниво. Ако всичко друго спазваш стриктно,едва ли мюслито ще ти е спънка и все пак погледни съдържанието му,не само макронутриентите в него.:)
А как мислиш да структурираш храненията?
15.09.13
10:13
Ами аз не знам какво е добре да има/няма в мюслито иначе лесно ще го разгледам за 2 мин. но кажете какво да гледам да НЯМА в него :) А иначе храненията ще ги разделя на 5 . Сутринта овес 60гр+протеин+2 гр рибено масло след това към обяд 200гр месо+ориз+салата след това към 15:00 /1.5-2 часа преди трен/ 2-рата доза протеин 60-гр овес + месо + салата след тренировка месо+ориз+салата+рибено масло и 1.5 часа преди лягане яйцата+малко салатка и рибено масло
15.09.13
10:56
В доста от мюслитата добавят захар, може да гледаш за нея.
15.09.13
11:57
Помисли и за друг вариант.
Купуваш овес, сурови семена (слънчоглед, сусам, мак, чия, лен), сурови ядки (без значение какви) и сушени плодове (стафиди, боровинки, кокос или друго по твой вкус). Ако е необходимо - подслаждаш с малко мед или хубав настърган натурален шоколад. Смесваш всичко това в подходящ съд и имаш мюсли, което е класа над тези, които се продават в магазина. Неудобство - ще трябва да извадиш повечко пари на куп. Предимство - отлично съотношение между цена,качество и количество + по-голяма сигурност за качеството на съставките.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.09.13 12:01.
казано от Кольо Пияндето на 15.09.13, 11:57:
Неудобство - ще трябва да извадиш повечко пари на куп.
Не непременно - като съм заглеждала някои “по-лъскави” мюслита, цените им са необяснимо високи, а и обикновено май им добавят разни неща, които аз лично не бих употребила. При всички случаи варианта на Кольо е много по-добър от готовите мюслита от супермаркетите. :)
15.09.13
12:49
казано от Кольо Пияндето на 15.09.13, 11:57:
Помисли и за друг вариант.
Купуваш овес, сурови семена (слънчоглед, сусам, мак, чия, лен), сурови ядки (без значение какви) и сушени плодове (стафиди, боровинки, кокос или друго по твой вкус). Ако е необходимо - подслаждаш с малко мед или хубав настърган натурален шоколад. Смесваш всичко това в подходящ съд и имаш мюсли, което е класа над тези, които се продават в магазина. Неудобство - ще трябва да извадиш повечко пари на куп. Предимство - отлично съотношение между цена,качество и количество + по-голяма сигурност за качеството на съставките.
След обяд ще ида да заредя 1 плик :D случайно да можеш да помогнеш и в какво съотношение би било добре да го направя ?! 1кг овес и колко семена да добавя и ядки мисля бадеми да сложа а за плодовете един кокос и стафиди ми звучи добре но каква да е съотношението ?И 1 шоколад 50гр да взема за диабетици ще свърши ли работа ?
15.09.13
12:58
Е... затруднявам се да посоча пропорции. В крайна сметка е важно ти какво искаш - повече въглехидрати или повече мазнини - това ще определи съотношението между съставките. При мен ще има относително повече семена и ядки, но... вкусовете вероятно не са ни еднакви. не харесвам идеята за шоколад за диабетици - няма нужда да сме по-големи светци от Папата. Вземи един нормален (100 g) натурален шоколад 70-80%, Lindt например... и не го мисли толкова.
15.09.13
13:00
Благодаря за помощта :)
15.09.13
13:21
казано от Стоянчо на 15.09.13, 13:14:
120гр. ориз и 120гр. овес на ден не е пример за НВД!
Слабо ме вълнува :)
E… кво слабо те вълнува бе. Аз пък съм вегетарианка и в момента си пека пържолите :Д
Тва някакъв зареждащ ден ли е?
18.09.13
18:29
Ами просто не бе вълнува как се нарича режима който спазвам важното е ,че има доста добър ефект за 2-3 месеца.Обаче ми омръзнаха тия ядки.Предполагам не може да се замести със зърнена закуска или кормфлекс ?Преди малко разглеждах в магазина има някаква зърнена закуска пакет 250 гр-2.50лв. и по съдържание съвпада с това на овеса с мнооого леки отклонения ?Нека някой каже подходящо ли е?
п.п Или нещо от тези >> http://www.nestle.bg/bg/brands/breakfast-cereals вряно е ,че излизат доста по скъпо от обикновен овес но искам малко разнообразие :)
Мнението беше редактирано от Master Admin на 18.09.13 18:31.
20.09.13
22:55
Казаха ти, че в тези неща има един тон боклуци и добавени работи:) Ако те кефи - вземи си