При достигане на лимита си, организмът от мазнините или мускулите черпи енергия?

Когато организмът е на лимита си, от мазнините ли започва да дърпа или от мускулите ?

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 16.09.13 23:02.

15.09.13
18:32

На лимита на какво?

15.09.13
19:14

На калориен дефицит ли имаш в предвид ?

El_tiggeraso - Да

Когато не получава нужните аминокиселини започва да дърпа от мускулите. Затова диетите с ниско количество протеин са опасни. Ако получава нужното количество аминокиселини предполагам, че ще започне от мазнината.

Мнението беше редактирано от Влади Андонов на 16.09.13 16:28.

15.09.13
19:41

андрей николов

Най - общо казано от мазнините.Но само ако свалянето на калории е регулируемо,а за всеки човек това е индивидуално.В противен случай следва загуба на мускулна тъкан.За щастие КБ може да се изчисли.Тук както каза колегата ,играе важна роля и храненето и типа на приеманата храна
И все пак както покачването на мм е съпроводено с покачване на малко мазнини ,така е при обратния случай(чистене).
В сайта има цяла тема където всичко е описано подробно,хвърли и едно око.  http://www.bb-team.org/articles/914_kalorien-balans-i-kalorien-optimum

Мнението беше редактирано от El_tiggeraso на 15.09.13 19:43.

То когато си на диета и си приемаш протеин е ясно, че ще сваля минимално количество ММ. Имам предвид някой хипотетичен ден не можеш да се нахраниш както трябва, не приемаш достатъчно нито протеин, нито въглехидрат, да речем че нямаш възможност, по болест и т.н. В тези случаи ако свалиш 1кг за 1ден, се предполага, че около 100гр. са мускули, така ли да го разбирам ?

15.09.13
20:16

За 1-2 дни може да загубиш основно вода. Както и да качиш. Промените в тялото не стават толкова рязко и драстично.

казано от pesho vasilev на 15.09.13, 20:16:

За 1-2 дни може да загубиш основно вода. Както и да качиш. Промените в тялото не стават толкова рязко и драстично.

А как ще се обясни факта, че аз един ден като не ям и сваля 1кг и като измеря ръката е 0.5см надолу ?

15.09.13
20:32

Катаболните процеси и ендогенното хранене не настъпват след 16-17 часа без храна. Не знам защо толкова много се притеснявате от това.
Ако все пак сте прекарали 36+ часа без храна, тялото започва да се освобождава от болни тъкани и такива, които не са му нужни за оцелпяването, т.е ако тренираш редовно и с движения, ангажиращи цялото тяло, няма опасност да се случи това, което те притеснява, най-много да позачистиш червата малко.
Както съм писала неведнъж - тялото не се лишава така лесно от това, което е в ежедневна употреба. :)

Мнението беше редактирано от Margi на 15.09.13 20:43.

15.09.13
21:12

Горенето на мускули става мноооого бавно! И при това се случва само когато те не се използват.

От една седмица имам рядко щастие, кофти тръпка.... Свалих 3 кг, но знам, че за 1 седмица ще ги върна. Мускулна маса не се сваля толкова лесно ;)

16.09.13
09:55

казано от Маргарита Манева на 15.09.13, 20:32:

Катаболните процеси и ендогенното хранене не настъпват след 16-17 часа без храна. Не знам защо толкова много се притеснявате от това.
....

Според мен проблема е неразбирането на някои основни механизми, свързани с липолизата (освобождаването на мазнини) и т.нар. катаболни процеси.

Преди да попадат в митохондриите, където образно казано е пещта, в вкоято изгарят мазнините, те трябва да бъдат първо откъснати от мястото, където са складирани и транспортирани. Оксидативните проеси (тези, свързани с правенето на енергия от мазнини) са директно обвързани с хормоналните механизми. Когато всички свободни захари в кръвта се изчерпят, нивата на инсулина спадат. Уравновесяващият хормон на инсулина е глюкагона. Инсулина спомага за складирането на мазнини, глюкагона пък дава сигнал за освобождаването им. Включва на режим липолиза един вид. Това е опростяване - няма смисъл да усложняваме нещата с адреналин, норадреналин и растежния хормон.

Катаболизмът на мускулите или по-точно разграждането им за енегия настъпва доста по-късно - като свършат мазнините. Неоглюколинезата (правенето на енергия не от въглехидрати, а от аминокиселини) е доста напред по веригата. Това, което гори преди белтъчната структура на мускулите, са гликогеновите запаси. Изгарянето на гликогена и намаляването на инсулина са директно свързани със загуба на течности. Изсъхвате един вид. Това кара много хора да си мислят, че са им заминали мускулите.

Така че, дишайте спокойно. Пропускането на едно ядене не е равно на катаболизъм. Всъщност прага е много далеч от това, което повечето знаем. Той е запазен за хора, минали през седмици глад и лишения.

16.09.13
10:15

Много добре казано и описано простичко.
Затова е дългия глад и така наречните очистителен ефект, за да се обърне тялото към стъб борн мазнините...и към затлачванията в тънките черва, които ние си причиняваме с ядене “през два часа”, че да се осигурявал “непрекъснат процес на доставяне на аминокиселини” към мускулите.
И такива тъпни съм чел.

Въпроса е защо не ядеш?
Все пак за един теглото не е константа-теглото ти в началото на деня и края на вечерта не винаги е еднакво, зависи от физическия труд и храненето ти през деня. Т’ва че си загубил 0.5 см на ръката и че си изпикал литър вода, не означава, че си свалил 1 килограм мускули. Тялото е по-издръжливо от колкото очакваш. Може да стигне до предели, които не си очаквал и пак да е здраво и живо. А също така се замисли както каза Янислав, за една седмица е свалил 3 килограма, но това не е проблем, защото ще ги възвърне бързо. Усещаш ли на къде бия-най-просто казано, колкото по-бързо ги качиш, толкова по-бързо ще ги загубиш.
Поздрави! :)

Slavko, би ли разяснил повече, за въпросните затлачвания, как по-точно се получават чрез честото хранене и по-добре ли е да се яде на по-раздалечени периоди от време ?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1