17.09.13
23:04
Не е за мен, но който може - да помага.
Диагностицирана е от лекар желязодефицитна анемия. Приема някакъв медикамент /нз какъв/ по лекарско предписание. Но това води до увеличаване на апетита и съответно теглото, обиколките и т.н. С тренировките е трудно - понякога успявам, понякога - не да я водя с мене.
Нещо за намаляване на апетита?
17.09.13
23:32
AX Slim FX, но първо да се консултира с лекарят дали може да го приема, можеш да се допиташ и до производителите по-подробно за състава му (сигурен съм че ще си кажат като изложиш случая си).
Анемичните мацки, които познавам са си били все кльощави...ала може случая да е друг. Според мен най-добре ще е да мине на суплемент с лесноусвоима форма на желязо, да преразгледа диетата си и да вкара храни богати на минерали и желязо (сещам се за зеленини от типа на спанак, коприва и червени меса + черен дроб). Б-витамини също мисля, няма да са излишни, а въпросния медикамент да го поспре с постепенно редуциране на дозата.
*Стимулант от типа на SlimFX никак не е на място в конкретния случай - не стабилно здравословно състояние и ниска физическа активност...ужас!
Абе и аз така си мислех, че анемията е болест на кльощавите, но явно не. В случая не е следствие на диети, а на прекалено обилен цикъл, който пък се оказа, че се дължи на възпаление. То вече е излекувано, остава да се преборим и с последствията. Но да качиш 3 кг. за месец си е доста, особено на височина 155 см. Ама като не слуша какво да яде, нищо не мога да направя.
18.09.13
15:52
казано от Ole To на 18.09.13, 12:35:
Абе и аз така си мислех, че анемията е болест на кльощавите, но явно не. В случая не е следствие на диети, а на прекалено обилен цикъл, който пък се оказа, че се дължи на възпаление. То вече е излекувано, остава да се преборим и с последствията. Но да качиш 3 кг. за месец си е доста, особено на височина 155 см. Ама като не слуша какво да яде, нищо не мога да направя.
Щях да предложа консултация с частен лекар по проблема, но коментарът на колегата по-горе привлече вниманието ми... До колкото знам по нисичките надават по-лесно на тегло - е 3 кг за месец мисля няма да стане, но ще ги качи.
След като причината е ликвидирана, остава да се помогне на тялото да си върне баланса. Хубава храна, движение, редовно, постоянно.
Като не слуша, ще си го страда, докато се научи сама.
Мнението беше редактирано от Margi на 18.09.13 15:54.
Малко вероятно е самия медикамент за лечение на желязодефицитната анемия пряко да причини увеличение на апетита.
Каква е всъщност причината за железен дефицит - хранене с бедна на желязо храна, стомашно заболяване, кръвозагуба по някаква причина? Какъв медикамент е назначен за лечението?
Тъй като желязото е важно за лигавиците, вкл. и тази на стомаха, е възможно да има атрофия на лигавицата при железен дефицит, а атрофията води до намален апетит. След възстановяване на нормални нива на желязо се подобрява атрофичната лигавица и се подобрява апетита. За такава възможност се сещам в момента при оскъдните данни:))
Няма чудодейно лекарство за намаляване на теглото без да се положат усилия в посока на правилно хранене и подходяща и достатъчна физическа активност......