Истината за соевия протеин

29.11.09
12:49

Здравейте, колеги!
Вчера попаднах на една статия в списание „Мускули и Фитнес”, която тотално ме хвърли в тъч. Заглавието е „Състезание на протеините”, а ето и малко разяснения: „Четири протеина влизат в играта, един я напуска като победител. Днес Мускули и Фитнес ще разреши стария спор за това кой е безспорния шампион  сред протеините. Много хора смятат, че суроватъчния протеин  е едноличен лидер в света на протеините на прах. Бързо усвояване, високо съдържание на верижно-разклонени аминокиселини , чудесно въздействие върху протеиновата синтеза – всичко това трудно може да се оспори. Но за разлика от мениджърите на състезателите по бокс, които се оттеглят от някои спортисти поради страх от загуба, ние не се боим от малко състезание. Затова нека да извикаме на ринга всичките четири топ протеина за оспорвана борба, състояща се в много научно доказани факти. Битката включва 10 рунда или категории всяка от които разглежда от различен ъгъл ефективността на протеина. За разлика от точковата система при бокса ние ще използваме система за оценяване като при голфа – печели ниския резултат.”
Първото място не ме учуди, но второто  и нещата, които прочетох като цяло – доста! Класирането е следно: 1 място – суроватъчен протеин, 17 точки; 2 място – соев протеин, 21 точки; 3 място – казеин, 25 точки; 4 място – яйчен белтък 31 точки!
Тъйкато нямам свястна камера, с която да снимам статията, а и не искам да се мъчите, сега ще препиша 1:1 някои части от нея. Ще си позволя да оцветя в червено някои факти, които много ме объркаха.
”Соевият протеин е с най-високо съдържание на аргинин от четирите вида и втори след суроватъчния и казеина по съдържание на левцин и глутамин.”
”Категория ползи за здравето – соевият протеин господства на първото място. Той не само предпазва от сърдечно-съдови болести, но приемането на 25 г дневно намалява риска да заболеетe. Полезен е още при предпазване от много ракови заболявания като например рак на гърдата, на простата и дебелото черво.”
”Биологична стойност – Истинският тест за протеина е биологичната доставка – какво количество от тези важни аминокиселини всъщност влизат в мускулите. За да се измери това, учените използват коригиран резултат на протеиновата усвояемост. Всички четири протеина, представене тук отговарят на изискванията за хората. С други думи, те са висококачествен източник на протеин, за разлика, от да кажем, тъмния фасул, който има 84%. Равенство PDCAAS на всеки от тези протеини е 100%.”
”Има известни спорове относно ефективността на соята за стимулирането на протеиновата синтеза и следователно мускулния растеж, но в този рунд соята се показва в целия си блясък. Изследване, проведено върху бодибилдъри и плъхове показва, че соята е почти толкова ефективна, колкото и суроватката за стимулиране на мускулния растеж. Проучването разкрива още, че благодарение на малко по-ниското съдържание на верижно-разклонени аминокиселини , в сравнение със суроватката, соята не активира важни фактори, включени в протеиновата синтеза толкова добре, колкото прави това суроватката.”
”Соевият протеин се усвоява почти толкова бързо, колкото и суроватъчния, което означава, че способността му да спира разграждането е ограничена”
”Ефективен при усилване на протеиновата синтез, суроватъчният протеин оказва малък ефект при прекъсване на разграждането, което му отрежда четвърта позиция.”
”Поради високото количесто аргинин, което съдържа соевият протеин(почти 2 г на 20 г соев протеи), той е отличен протеин за приемане преди тренировка с цел покачване на нивата на азотен окис с подобряване разширяването на кръвоносните съдове. Освен това се усвоява почти толкова бързо, колкото и суроватъчния протеин.”
”Поради бързото си усвояване соевият протеин е лош вариант за консумиране преди лягане. И все пак, той показва по добра форма от суроватъчния.”
”Преди да станат известни положителните ефекти на соевия протеин, той просто беше смятан за евтин протеин. Днес има голямо търсене на този вид и по-добри процеси при произвеждането му, което позволява продукция на висококачествен соев изолат.”
”Въпреки, че суроватъчният протеин победи със солидна преднина, това не означава, че трябда да приемате само и единствено него. Всеки от четирите протеина има специфични и уникални ползи за организма”
Потресен съм! Нали соята е гаден протеин, растителен, бавноусвояем с редица странични ефекти над човешкото тяло. Има някакво несъответствие с това, което чета аз и съдържанието в тази тема примерно: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/28223/
Това ме накара да се поразровя малко, но и не открих нещо съществено и подкрепено с факти. Никъде не се споменава за хормонален дисбаланс и други вреди, а на доста места във форума се отбелязва за повишаване на женския хормон.
Ами това е, просто ми е чудно, каква всъщност е истината за соевия протеин! Имам и снимки от статията, които не са много добри, така че ако искате да ги видите кажете. Чакам мнения с интерес!

29.11.09
13:39

Браво! Полезна информация.

BU

29.11.09
14:41

Ето малко неща за соевият протеин.
Имайте и едно на ум все пак и от къде идва инфото........М&Ф продава соев протеин и печели от реклама на соев протеин.......какво да пише за него???

http://www.tmuscle.com/free_online_article/sports_body_training_performance_nutrition/soy_is_still_bad_protein
http://www.tmuscle.com/free_online_article/sports_body_training_performance_consumer/bad_protein_a_testosterone_consumer_report
http://www.tmuscle.com/free_online_article/sports_body_training_performance_nutrition/the_evils_of_soy

http://www.bodybuilding.com/fun/author25.htm
http://www.mercola.com/article/soy/avoid_soy.htm

успех

Мнението беше редактирано от burgasfreak на 29.11.09 15:00.

30.11.09
15:38

Е аз пък смятам след известно време да си купя 6-7 кг. соев протеин 85%, пък да видим!

ГН

30.11.09
18:29

Ще ми е интересно някой наистина да кара 3-4 месеца на 100 гр соев на ден, да видим какъв ще е резултата! Сериозно! Принципно не съм скептик, но аман от спорове, докато някой просто не ги разреши.

30.11.09
18:57

казано от Георги Николаев на 30.11.09, 18:29:

Ще ми е интересно някой наистина да кара 3-4 месеца на 100 гр соев на ден, да видим какъв ще е резултата! Сериозно! Принципно не съм скептик, но аман от спорове, докато някой просто не ги разреши.

Да споделя ли..... да не споделя ли....... Ех, добре....
Аз от месец карам на соев изолат по около 100-150 гр на ден :lol:

30.11.09
19:08

Аз преди няколко месеца пробвах за 3-4 седмици и не мога да се оплача. :)

01.12.09
07:14

Момчета, не се излагайте. Соевия протеин и соята са страхотен  боклук. Не се подвеждайте по рекламите в списанията. Соята е антимъжка храна !!!
Ето малко факти за нея:
1. голямото количество “phytic acid” в соята пречи на усвояването на калция, магнезия, цинка и желязото от храната. Същата тази киселина е виновна за проблеми с растежа при децата.
2. Фитоестрогените в соята причиняват хормонален  дисбаланс. Всички знаят, че прекомерната употреба на соеви продукти води до гинекомастия (мъжки цици), женски тип разпределение на мазнините, шкембе, безплодие и лошо качество на спермата.
3. Соята причинява проблеми с щитовдната жлеза, която знаете че отговаря за това колко е бърз метаболизма ви. Соята е доказано, че често става причина за автоимунни заболявания на щитовидната жлеза (синдром  на Хашимото)
...
списъка с негативните ефекти е доста дълаг ....

Понеже днес се зачетох в материали за соевия протеин, реших да споделя впечатленията си. Ясно се вижда колко разнопосочна е информацията - от “Осанна!” до “Разпни го!”. Трудно се долавя границата между комерсиалното и обективното, аз лично също не мога да се ориентирам точно. Не съм приемал соев протеин до сега. Стана ми интересно заради противоречията - “женски” протеин ли е това или изгоден вариант за увеличаване на белтъчния прием? Снижаване на тестотеронови нива, кортизол, проблеми с тироидни хормони, големи количества незаменими аминокиселини (особено аргинин и глутамин), бързо и бавно усвояване, увеличаване на мускулната маса и ускоряване на възстановяването... това са част от нещата, които могат да бъдат прочетени. Ето едно положително мнение, ето и едно отрицателно такова (давам само примери, има още и от двата типа). Има и препоръки за смесване със суроватъчен протеин с цел увеличаване на ефективността... Е, какво правим със соята?

:lol: Накрая ще се ядосам, ще взема соев протеин и след 2 месеца щe видя дали са ми пораснали циците и дали половинката ми има претенции към мен! :lol:

GO

01.02.10
12:26

В моят фитнес,където тренирам има доста броеве,онзи ден го мярнах този брой,ще се пробвам да фотографирам ако го намеря ;) !

13.02.12
19:14

И какво друго за соята...? Пречат ли фитоестрогените в нея или е добре да се приема?

27.11.12
13:40

Момчета, ако позволите и аз да цитирам  малко от пресата:СОЕВ ПРОТЕИН
Сигурно сте чували че соевият протеин не се препоръчва да се приема от мъже. Това наистина е така . Но нека първо да видим положителните черти на този протеин , а те не са никак малко.

Първо - соевият протеин съдържа пълната гама от незаменими аминокиселини; голямо е съдържанието на аргинин и глутамин.
Второ - соята съдържа съдържа необходимите витамини и минерали.
Трето - соята е полезна за здравето на жените - бори се с остеопорозата в напреднала възраст, намалява риска от рак на гърдата. При мъжете помага при увеличена простата.

Но това има и обратна страна на медала. По данни на изследванията , дневния прием на соев протеин повече от 15 гр (което не е въобще много) , води до проблеми с ендокринната система и това води до:
- засилено задържане на вода в организма
- ускорено задържане на мазнини по женски тип ( на цялото тяло, ханша и бедрата)
- понижава нивото на тестостерон в кръвта
Интересното е че всичко това не се отнася за жените. За това съпоставяйки положителните и отрицателните свойства на соевия протеин , мъжете е по-добре да го ставят за женския пол. Като за жените той носи само предимства.
П.С.: От скоро приемам 90% соев протеин,  по 50 гр. дневно, след тренировка. Ако се развия на паласки, или дам друг страничен ефект,въпреки, че съм жена- ще споделя :D Важното е чрез експеримента, да тласкаме научния прогрес!

Мнението беше редактирано от Verona At на 27.11.12 13:53.

http://anonybulgaria.wordpress.com/2013/09/18/соята-съвършената-храна/  малко информация за соята.

PH

19.09.13
18:15

Някой да е пробвал соевият протеин изолат на bulkpowders ? Мисля да го взема за разнообразие от суроватката,поне той е без допълнителни гадости (овкусители/оцветители) и качеството е гарантирано.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1