20.09.13
13:14
Здравейте,
Ето каквво научих аз относно фитнеса и здравето:
Преди около 10 години бях ревностен привърженик на бодибилдинга. Причината да се захвана с този спорт беше една операция от херния. След като лежах 2 седмици в болница реших че това повече няма да ми се случи и вземам мерки.
Стартирам ръст 178 см / тегло 76 кг / нормално телосложение без шкембе или затлустяване / бицепса помня ми беше 34 см.
Стадий 1
Та започнах аз тренировки 3-4 пъти в седмицата, доста четене на книги и вестници. То бяха тренировъчни програми, то бяха най-малко 20 кг протеин за има няма 6 месеца, то тичане, то разни баскетболи и футболи. Междувременно се хванах на бас с един съученик че ще го бия на трибой след 6 месеца тренировки. Пича беше по-малко кг но с жестока физика и повече “стаж” ииии умнадрен. Как да е, бих го. Но това ми беше единствения резултат - качих сила.
Стадий 2
Зимната ваканция реших да смениия подхода и да кача килца. Минах само на трибойски упражнения. Не помня дали изобщо тренирах малките групи. 3 тренровки седмично и само спане и тъпчене с калории и ниикакъв енергоразход! Тъпчене значи ккъм нормалното ми хранене добавих 2 литра прясно мляко с мед на ден и кофичка кисело + протеин + 25% банка глюкоза! Е това не знам кой друг го е пил.. Качих 8 кг за 2 седмици. Видимо бях понаправил задника :) Не помня до лятото какво съм тренирал. Лятото наблегнах много на тичането. Свалих до 78 кг, но вече личеше че тренирам. Заминах за Канада да уча.
Стадий 3
Мнооого беше натоварено там. От рано сутрин лекции. После 4-5-8 часа работа. Тренировка. Домашни. иии 2-3 часа спане..За щастие имаха прекрасен фитнес център+басейн+закрито игрище+сауна.. всичко към цената на обучението..ходя когато и за колкото си искам. Хареса ми много и започнах да ходя всеки ден. Вече имах добра издръжливост от тичането през лятото. Приятели там нямах. Така че отивах там и 45-50 мин яко тежести. Почивки колкото да сменя тежестите или уреда. После 30 мин кардио или нещо плуване, баскет. ВСЕКИ божи ден. Бях си купил креатин и аминокиселини. Яденето - да се спасява кой както може - пари няма. На закуска гевречета с масло и тем подобни. За обяд каквото дойде - пица, нещо готвено в стола. И за вечеря така. Понеже учех до сред нощ си бях заредил килера с кенове кола и чипс.
Резултата: заминах 78кг. След 8 месеца се върнах 99.5 кг, бицепс 44,5 см, за първи и последен път си видях плочките, като си стегнех рамото се виждаха влакната :) Здравоословни оплаквания = 0 !!!
Стадий 4
Грижите растяха тренировките намаляваха. Оперираха ме от херния и от другата страна. Понеже бехе с местна упойка си спомням хирурзите как си говореха “баа тоолкова мускули, това няма рязане!”. Почна се и работа, дойдоха някакви пари за харчене. Ей го на живот, майната им на тренировките.
Стадий 5
10 години по-късно. Все повече здравословни проблеми. Още една операция. ЯМР показа че поне на едното ми коляно миинскус няма. Теглото на моменти стигаше 135 кг. Шкембето е налице. Докторите викат отслабвай. Е как да отслабваш като коляното става на топка само от 100 метра ходене. Кръвното 140, пулса 90. Влизам в залата айде на пътечката и преди да почна да ходя/тичам вече пус 120!
Стадий 6
До преди няколко седмици.. Писна ми от докторите и техните хапчета. Айде всичко в кофата и на фитнес. Ма подува се коляно. Ма вдигам 170 пулс на пътечката само при едно свинско тичане за 2 мин. Майната на всичко. Инат! Продължавам. 3 тренировки седмично. Тренирам си каквото си ми е кеф. Ям почти каквото мии е кеф - почти махнах хляба и газираното. Гледам да ям яйца, кисело мляко, салатки със сирене, плодове, по възмоожност месо и риба. Пробвах овесени ядки с кисело мляко и какао - две лъжици и го метнах в кенефа. Това е храна за коне.. Ям каквото ми е кеф. Първата седмица свалих 2.5 кг. После поразвалих яденето и кг са си същите. Но леко спадна пулса и кръвното. Доста ми е по-спокойна главвата. Вече мога да кача 3 етажа и да не умра :) Ще видиме какво следва.
И през това време чета из нета какво да ям, как да тренирам и какви добавки трябва да взема задължително. Е никак не ми се връзва това което чета. Нито мога да си меря храната в некви грамчета. Нито мога да ям овес или пък сьомга(първото е отврат, второто не ми е по джоба). Нито мога да давам 300 лв на месец за некви безцени БЦАА и не знам си какви още висши изобретения и съкращения. Чета аз и все повече се сбърквам от кое трябва и кое не трябва! Е да ма и на това няма проблем да кажа майната му.
Извода е следния:
Теорията си е теория. Стадий 3 в коя теория се вписва? Че трябва да ям по 345 гр белтъци на ден? Че трябва да спя 8 часа за да се отдели хормона на растежа? Че няма как видиш ли хем да чистиш мазнини, хем да качваш муслкулна маса и то доста! За мен извода е че е добре да имаш идея от теорията, но по-важното е да опознаеш организма си - да знаеш на теб какво ти действа. На мен ми действа издръжливостта и интензитета. Докарам ли го до там да имам желание да тренирам всеки ден поне по час без почивки >>> пак ще съм 6! От добавките пак ще си взимам креатин щото от него ми идва много желание за трениировка и е тънкана. Ще гледам да ям храна дето на мен ми е вкусна и има прилични хранителни ползи без да ми стопи джоба и избягвам джънк фуда. Познавам се достатъчно добре за да знам че колкото повече се ограничавам, толкова по-голям е шанса да се откажа. Единствено се надявам коляното да издържи и да не съм си изкарал трета херния.
П.П.
Така като чета из форумите, доста са младежите които имат желание да тренират и питат какво да правят. Имайки предвид в каква държава живеем, вероятностите за развитие свързано с културизма пред тезии деца е .. :
1. Да си изкарва прехраната като професионален културист - близо до нулата!
2. Да е един от шайката “богопомазани” личности движещи се от заведение на заведение с кола за 100 хиляди евро и единствена грижа за деня колко му е бицепса - една идея над нулата!
Болшинството ще си докарат по някоя контузия или ще си накупят разни хапчета и бързо ще се разочароват и ще се върнат зад компютъра. И до там със спорта, а спорт = здраве! Аз съм видял и двете крайности. То си е казано:
Здрав дух здраво тяло и обратното!
Младежите ги интересува само да изглеждат добре и колко вдигат от лежанка - краткосрочни цели. Е направо им препоръчайте биаанабол, умнадрен, ефедрин и т.н. Важното е да разберат дългосрочните ползи от спорта! А че няма да станат професионални културусти, не няма да станат..
Нещо не разбрах какво точно си научил за здравето?
Че с активен спорт и подобряване на хранителния режим може да се отслабне и да се решат или намалят някои здравословни проблеми? You don’t say?!?
Още една тема с откровения за живота, вселената и Умнадрена...
20.09.13
14:29
Смятам че съм бил достатъчно изчерпателен - и за спорта, и за ползите, и за храненето и за така необходимите хранителни добавки. Стадий 3 определено показва колко “важни” (маловажни) са последните две за човек който се интересува от този спорт и иска да е здрав и да се чувства добре. Преди някой да каже защо тогава сега си подбирам храната и пия креатин... Здравословното ми и физическо стояниие е много далеч от “нормалното” и ми се налагат по-крути мерки. Ако сега бях 90 кг и имам физическа издражливост да тренирам всеки ден, пак щях да си ям чипс.. За мен работи перфектно!
Фитнеса е прекрасен спорт (хоби). За жалост или се превръща във фанатизъм или води до контузии или трайно разочарование от спорта.
Каквото съм писал не е насочено към хора трениращи по 15 години. Те отдавна са си избрал пътя - стероидчета ли ще са, хоби ли ще е.. Все тая. Важното е на къде ще се насочат начинаещите. Като чета съветите към тях всички се готвят за световни шампиони.
“Откровенията” са написани за да не сме голословни. По-добре ли щеше да е да напиша “забравете добавките! яжте каквото ви се яде! тренирайте за кеф!” ? Но и това нямаше да е лъжа като знам как изглеждат някои пичове дето цял ден мъкнат чували с жито на мелницата и ядът един път на ден по 2 паници боб с половин хляб. Доооста по-добре от някои пичове дето тренират от по 10 години, още не са свършили тренировката и вече пият протеинов шейк в залата.
Колкото до Умнадрена..Това е единствената глупост която съм “ползвал”. Ударих си 1 инжекция. Не ми стана оная работа цял месец! И повече не ща да ги чувам тея.
Ми да дискутираме по тоя въпрос: Диетите, хапченцата, прахчетата срещу чувалите с жито, боба и чипса?
Мнението беше редактирано от Stoil Verhatov на 20.09.13 14:30.
20.09.13
14:47
Стоил Верхатов, прочетох постовете, но не разбрах каква беше поуката от баснята ? : ) Смисъла на темата ти един вид...
И аз не разбрах.
Относно начинаещите - информация за тях има много (даже прекалено). Но проблема е, че никой не си прави труда да чете, а всеки иска на готово и по възможност по-най бързия и лесен начин.
20.09.13
16:01
Да, информацията си е прекалено много. Сега като се захващам отново чета и чета и колкото повече чета, толкова по-малко ми е ясно какво да правя сега като искам пак да вляза във форма. Преди 15 години нямаше интернет. Имаше вестник “Мускули и фитнес” и толкова..
Аз още не съм попадал на статия или пост който да ти дава основите. А те за мен са от прости по-прости:
1. Тренировки
- Загряваш 5 минути скачане на въже.
- Четеш кои упражнения за кои муслкули са. Избираш си 3-4 упражнения за големите мускулни групи и 2 за малките. 3 серии по 8-10 повторения от всяко. Преди това загряваш с една 15-ка. Последната сериия се прави до отказ. Тежестта да позволява поне 4 повторения.
- Държиш основните упражнениия постоянно - мъртва тяга, клек, лежанка и рамо с щанга. Другите ги въртиш всеки месец.
- 1 час тренировка означава 1 час тренировка, а не лаф мохабет.
- Миниимални почивки. Ако няма издръжливост, набляга се на кардиото. Дърпаш го в началото на тренировката и с всяка тренировка се цели по-добро постижение, за тежести колкото остане сила.
- Дори при добра издръжливост, всяка тренировка завършва с 20 мин кардио.
2. Възтановяване
- Големите мускулни групи изискват минимум 3 пълни дни почивка. Малките 2.
- Спане по 8 часа. Няма да ги караме младежите да си лягат в 22:00. Няма да стане..
3. Храна
- Всеки според възможностите и целите си. Слебичко е младежчето >> пии по 2 литра топло мляко с мед на ден, прави основниите упражнения, пък да видим дали няма да качиш. По-пълните да махнат шоколадчетата, хляба, чипса и безалкохолните; повечко кардио, по-малко почивки по време на тренировка; пък да видим дали няма да свалят.
- Това което малко от тези младежи знаят е че сутрин като закусиш варени яйца и шунка хем е хубава и вкусна храна, хем те тържи сит много по-дълго от 2 кифли.
- Като финанси - 4 яйца са 1.20 лв + шунка за 2 лв = 3.20 за закуска. 2 кифли = 2 лв. Хубавата храна е около 50% по-скъпа. Ако хептем няма пари, е ги овесените ядки и прясното мляко, пак е по-малко от 2 лв.
4. Добавки
- Забрави! Пари на вятъра и завишени очаквания - неща които спомагат да се откажеш.
- Ако толкова сме се оляли с пари видиш ли и непременно трябва да си купим нещо: 1. Креатин - ефтин и ефективен (нееека задържа вода, дреме ми; нали дава енергия и желание за тренировка, повече от това здраве да е). 2. Аминокиселини - с това което ядем шанса някоя незаменима аминокиселина да липсва не е малък.
- Гролемите грешни покупки: 1. Въглехидратен протеин - брат, ако ми трябват въглехидрати, ще си купя картофи и ориз ще си ги сваря! 2. Л-карнитин - още не съм прочел никъде да е доказано че видиш ли с това се свалят килца..
5. Още за финансите
- Месечна карта за фитнес == 30 лв.
- Добро и вкусно ядене, дето няма да ти писне след 3 дни = поне 50% повече от каквото ядеш сега. Сложи ги още 5 лв на ден. Ако няма пари за това, ядеме овес, мляко, боб, картофи, зеленчуци и когато може сирене и някоя пържола. Ще излезе почти същото като кифлте и питките с кебапчета.
- Долната черта е +30 лв за зала + 150 лв за по-добра храна = 180 лв на месец.
6. Други
- Мериме си килцата в началото и си правиме снимка на голо. След първия месец (не по-рано!)повтаряме и сравняваме резултата.
Е го целия в 15 реда.. Остава единствено да се прочете за упражненията, което не е задължително. Повечето си имат инструктор и дават въвеждаща тренировка.
Това така обяснено май още не съм го виждал никъде.
Имам ли грешки?
20.09.13
16:07
казано от Stoil Verhatov на 20.09.13, 16:01:
....
Имам ли грешки?
Да. Всички допускаме грешки. Номера е да не ги повтаряш.