05.09.13
00:59
казано от Цветан Василев на 29.08.13, 21:09:
В темата не видях дефиниция на здравословно и нездравословно, така че не виждам как можем да ги дискутираме.
Ако приемем, че здравословното удължава живота, а нездравословното го съкращава(така ми се видя от някои коментари), то можем да почнем дискусия.
Първо бих искал да знам как отсяваме кое удължава живота и кое не, защото е много трудно да се правят предсказания за бъдещето.
Ами нека да подходим конструктивно към въпроса и да направим дефиниция, като всеки добави в темата известите му факти за неща, които имат доказан здравословен ефект върху болшинството от хората ( или лично върху себе си). Моето предложение за дефиниция е:
“Здравословен начин на живот е този, който осигурява максимално дълъг живот при минимални здравословни проблеми.”
Струва ми се, че най-обективните факти ще бъдат от живота на хора изпълнили дефиницията. (grin) Но от друга страна и отрицателният опит би трябвало да е от полза.
казано от Цветан Василев на 30.08.13, 13:30:
Твоя юмейхо терапевт ще трябва да го попиташ какво значи “истински здрав”.
Според всеки юмейхотерапевт основата на всеки “здрав” човек е симетричен таз и прави ъгли между оста и ординатите на тялото.
Това се постига с йога, ци гун и други подобни практики и бойни изкуства.
09.09.13
22:21
казано от Маргарита Манева на 05.09.13, 11:02:
Според всеки юмейхотерапевт основата на всеки “здрав” човек е симетричен таз и прави ъгли между оста и ординатите на тялото.
Здравейте, следя темата с интерес и отдавна не бях писал. Но не се сдържах. Марги извинявам се, но на моменти ти се чудя при положение че се занимаваш с йога на начина на мислене. Но то пък форума затова е интересен всеки има мнение.
Според мен най-важното нещо за здравето това е психиката(мозъка). Можещ да имаш здраво тяло добра визия да се храниш правилно и редовно да спортуваш и ако психически нещо те тормози ще си докараш проблеми рано или късно. Обратното според мен също е сила как хора които са болнави с лоши тела и куп болести, но с готин характер, с позитивно мислене и живеят дълго за почуда на всички. Ето пример хората които работят по строежи или тежка работа трябва да са много здрави ако спорта беше “здраве”, но разликата с трениращите в залата е нагласата за едни труда е тежест за другите отпускане. Но се сещам и за друго цял ден си имал проблеми изнервен си, ядосан, не се чувстваш добре и отиваш на зала след залата си по-добре, но продължаваш да мислиш за сполетените проблеми - лично мнение че тренировката даже ти е навредила просто си насложил още стрес към вече имащия го в изобилие.
Едно отклонение не бях ходил за риба от малък братовчед (управител на дискотека - работа посред нощ) ми се запали много, забра ме един път за 1 час. Самичък с въдицата гледайки движещата се вода на реката. Забравих всичко почувствах се страшно разтоварен и добре сега нямам търпение пак да отида и да се разтоваря. Преди това си казвах че ходенето за риба е за пенсионери които нямат работа и имам свободно по-добре да ходя да побягам.
Тука вмъквам малко отклонение към Марги - ходил съм на йога, тренирал съм винг чунг, практикувал съм малко и ци гун, чета много и подобни книги.И това с оси и ъгли ми е смешно. И това което аз рабрах че целта на тези неща освен тонизиращата мускулатурата тренировка и лекото укрепващо действие за тялото основното на тези неща е разтоварването на съзнанието. Правя връзка с риболова - избягването от проблемите тренировка на мозъка а не натялото.
Веднага се сещам за много от възрастните учители от всекидневните тренировки на младини на старини започват медитации и едно доста видно омекотяване на тренировките(и то не поради невъзможност). Но истината стои написана на всички зали по бойни изкуства.
“ЗДРАВ ДУХ В ЗДРАВО ТЯЛО”
Така че ако процесора е наред всичко по периферията ще работи!
Марине, ако не разбра, дадох отговор на въпроса на Цецо, без да давам собственото си мнение по въпроса. ;)
При това отговора е леко повърхностен от моя страна.
10.09.13
11:40
казано от Маргарита Манева на 05.09.13, 11:02:
Вероятно и затова повечето терапевти са против практикуването на силови и контактни спортове, защото те много често развалят симетрията. Друга работа е, че при юмейхо специалистите с практикуването започва да навлиза много мистицисъм и те разширяват определението, което Маги е дала.
казано от Solomon Kane на 10.09.13, 11:40:
Друга работа е, че при юмейхо специалистите с практикуването започва да навлиза много мистицисъм и те разширяват определението, което Маги е дала.
Аз лично не съм забелязала това при хората, а които съм общувала. Както писа Слави в дневника си - този, който съм посещавала по-често работи със спортисти, по-конкретно - сглобява ММА-бойци след състезания и неуспешни тренировки, иначе е рехабилитатор. Друг е лекар - GP, който е учил и практикува и китайска медицина (на различни места, естествено), + още един-двама рехабилитатори и кинезитерапевти.
От опит в йогата - тези, които наблягат на мистичното са тези, които не са си направили труда “да си научат урока” и за по-лесно обясняват всичко със сили извън нашето разбиране. :) Не знам дали и при Юмейхотерапевтите е така, де, просто предполагам. ;)
Още веднъж към Марин - прочетох поста ти отново, но все така не разбрах какво точно искаш да ми кажеш. Разбирам само, че не си разбрал напълно идеята на йога. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 10.09.13 18:36.
20.09.13
18:14
казано от Петко К на 20.09.13, 15:52:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2310085
Вече мога да заспя спокойно - A.W.E.I.T ще живее дълго!
Може би е малко встрани от дискусията, но не мога да не обърна внимание на нещо от статията, която Петко К сподели:
„Ако спра да работя и си кажа, че вече съм стар и нищо не мога да правя, ще грохна много бързо и няма да съм това, което съм в момента”, казва дядото. Ахмед Амзов се радва на уважението и загрижеността на деца и внуци.
Подобно отношение съм видял във всички дълголетни хора, които съм срещал, макар и да не са голям брой.
Може би все пак има някаква закономерност, според която активните и борбени хора живеят по-дълго.