19.09.13
23:39
Така... понеже доста се вдъхнових от тази рецепта на Лазар Радков, а имах и възможност да опукам чудесен дял от импровизацията на karfi4ka, просто нямаше начин да не дам нещо от себе си в тази материя. (sun)
Забърках една адска смес, която става както за бонбони, така и нещо като курабийки (зависи какви формички имате под ръка). Още в началото потвърждавам категорично препоръката на Лазар - ползвайте силиконови формички, ако искате творенията да имат някаква форма и да има минимално количество загуба на материал по стените на формичките.
И така - да преминем към същността без повече церемонии... :)
Продуктите:
125 g масло
200 g заквасена сметана
15 g какао
100 g бразилски орех
1 доза Pure Whey (шоколад)
1 доза Pure Casein (шоколад)
Приготвянето:
Сложих маслото да се топи на слаб огън. В купа смесих първо сметаната и какаото, след това прибавих казеина и смления бразилски орех. След старателно разбъркване добавих суроватъчния протеин, разбърках отново и накрая добавих маслото (вече приятно стопено). Следва сериозното бъркане, тъй като всички компоненти са смесени и трябва да се хомогенизира добре. Според мен трябва да се бърка почти непрекъснато, защото маслото бавно, но сигурно започва да се постяга. В един момент се достига до консистенция на гъст крем. Е, тогава ви остава само да разсипете сместа във формичките и да ги метнете в хладилника. След 1 час произведенията са приятно стегнати, лесно се отделят от силиконовите формички и са готови за консумация. Ако постоят повече време, обаче, е по-добре (зависи и колко големи са бонбоните ви, разбира се). Цялата гимнастика по приготвянето на сместа не отнема повече от 30 минути.
Хранителната стойност на рецептата (за 100 g готов продукт):
Белтъчини - 14 g
Въглехидрати - 6 g
Мазнини - 43 g
Енергия - 450 kcal
Произведението видимо е в зоната на low carb/high fat храните, т.е. подходящо за всичко и всички.
Моите коментари:
Добавих какао, защото предпочитам бонбоните да не са натрапчиво сладки. Спокойно можеше да сложа повече какао (20-30 g ще паснат добре). За мен резултатът е много приятно сладък (протеините са овкусени все пак). Който иска повече - нека спокойно да си добави мед или стевия. Умишлено едната доза протеин е казеин - исках повече плътност и я получих. Това количество сметана, масло и ядки, обаче, определено “търпи” още една доза протеин, няма значение какъв като вид. Съветвам ви - ако ще ползвате казеин, прибавете го по-рано към основната маса (в моя случай сметаната). Този протеин по принцип малко по-трудно се разтваря (всички казеини са така) и ще си спестите известно време бъркане по този начин. Аз сложих първо казеина и какаото в сметаната, та всичко стана много лесно. Може би бонбоните по тази рецепта трябва да имат ма-а-алко повече текстура. Вероятно нещо от рода на малко количество овесени трици ще свърши тази работа (нямах нищо подобно под ръка в къщи).
Е... остана да пожелая bon apetit!
(ще има и снимков материал)
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 19.09.13 23:59.
Ти си намерил друг подход :D
Аз разтопих напълно маслото - да стане напълно течно. Вътре в маслото наслагах протеЙна (две дози) и какаото (40гр.), маковото семе и смлените ядки, както и двете лъжички мед (когато ти ги яде медът беше повче, този път се получиха доста по-малко сладки, респективно не така тежко сладки). Като го разбърках, то стана малко по-меко от тетсо за....мекици, разбира се, не така ластично. От това с ръце оформих топчетата. След стабилно преседяване в хладилника (просто чак след 2-3 часа ги ядохме) станаха много приятни - хем твърди, хем като отхапеш и започва да омеква. Може да се направи на салам и да се реже. Ще пробвам и твоят вариант със сметаната, звучи доста добре! Браво, Пиянде, дай ги сега тука да ги изям! :D
20.09.13
09:29
Не сте хубави хора вие.. една бомбонА не пуснахте по пощата.
20.09.13
09:49
казано от karfi4ka на 20.09.13, 08:13:
Ти си намерил друг подход :D
Маковото семе и медецът са ти дали текстурата, която търся... следващия път ще пипна рецептата и ще стане както трябва. :) Триците са най-просташкото, което може да се измисли, мак или чия е по-добре. Мед не искам, щот’ съм дИбел! :D При мен нямаше нужда (а и смисъл) от работа с ръце, защото сместа не беше толкова гъста, предполагам заради сметаната. Сипвах я с лъжичка във формичките, но трудно, защото консистенцията беше като на много гъст крем.
Иска ми се да кажа и две думи за протеините на Pure Nutrition (за да могат разни добри хора после спокойно да ме обвинят в реклама и злоупотреба със “служебно” положение). :) Казеинът и суроватъчният протеин на Pure Nutrition се разтварят перфектно и без особено усилие в... заквасена сметана чрез разбъркване с лъжица (за протокола - това е най-бързото, вкусно и полезно кремче, за което се сещам!). Как става така, че някои хора не могат да го разтворят тоя протеин в шейкър или блендер с вода - просто не ми го събира главата. Или ръцете ми са по-енергични от блендер, разбира се... :) Мисля скоро да опитам пак и ще отразя какво съм променил в рецептата.
Единственото неудобство е, че калорийките наистина хвърчат зверски... човек без да усеща опуква порядъчни количества! (blush)
Прилагам и нагледен материал... естетиката беше с твърде нисък приоритет като за пилотен проект. 8-)
казано от karfi4ka на 20.09.13, 08:13:
Браво, Пиянде, дай ги сега тука да ги изям! :D
казано от Димитър Михайлов на 20.09.13, 09:29:
Не сте хубави хора вие.. една бомбонА не пуснахте по пощата.
Ще направя по-читави и тогава ще ги давам... че тия нямат фасон и са (вече) твърде малко. :D
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.09.13 09:50.
20.09.13
13:31
Не смея да пробвам нещо такова, защото пред компютъра ще ги опукам за отрицателно време.
22.09.13
09:41
Вчера с Десо и karfi4ka завъртяхме още импровизации на тази тема.
При мен фаворит излезе сместа:
100 g кокосово масло
200 g заквасена сметана
50-60 g бразилски орех
1 доза Pure Whey (ванилов сладолед)
1 доза Pure Casein (бисквитки със сметана)
неизвестно количество чиа и малко маково семе
Получи се мно-о-ого приятен вкус ванилия-йогурт, без колебание препоръчвам.
Предполагам, че с краве масло резултатът ще е също толкова добър.
Завъртях и една порция с краве масло, доста какао, смлени бадеми, около 100 ml течна сметана (30%), неизвестно количество чиа, 1 доза Pure Whey (шоколад), 1 доза Pure Casein (шоколад). Получиха се приятни бонбони, които като вкус директно пиша в групата на мекия натурален шоколад. Не станаха сладки (такава беше и идеята ми), но какаово-шоколадовия вкус се получи екстра.
Карфичето и Деско създадоха МНОГО силни шоколадови бонбони с мед, но е по-добре те да си ги презентират! (sun)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 22.09.13 09:42.
Шоколадовите бонбони са оригиналната рецепта на Лазар + 3/4 супена лъжица мед. Протеинът беше Matrix шоколад + казеин Micellar шоколадов шейк. БАМбоните станаха много силни в действителност, но за разлика от правените с Pure whey, “тестото” много бавно стегна, много по-бавно. Иначе се получиха страхотни :D Натикахме ги във формички звездички :D
Макар да решихме, че ще пазим в тайна “плодовите” (поради претърпеният неуспех), които не са в категорията лоу карб, ще ми се да разкажа за тях, за да не направи някой моята грешка:
в 100гр. разтопено кокосово масло сложиш две дози суроватка на Amix, с вкусове съответно ванилова череша и боровинков шейк. Сместа беше изключително течна, поради което групово решихме да добавим червени боровинки и смлени бадеми. Добавихме ги, но това не промени особено консистенцията, поради което решихме да добавим още една доза протеин. Поради факта, че бяхме наблъскали плодови, употребихме останалия ни Scitec 100% professional whey с вкус банан. Това сгъсти консистенцията. Но когато го опитах на вкус - мега химично, направо ужасно химично. Така, че посочените по-горе протеини - друг път НЕ. Не знам от кой точно стана така, най-се налагаше банановият вкус, но мисля, че като цяло самите продукти са с химичен вкус. Но да живее експериментацията. В последствие разтопих още кокосово масло и добавих малко течна сметана, по идея на Пияндето (мисля, че я бута навсякъде :D ). Получи се нещо като дъвка, от което се отдели голяма течност, която после стегна и сега стои в хладилника, защото ми е мъчно да я изхвърля. Вони на химичен банан, но е мазнина, ужасТ. От дъвковото тесто направих топчета, които овалях в бадеми/бразилскиорех/мак/сусам. Всички много силно се съмнявахме, че от това ще стане нещо добро. Но като стегнаха хубаво в хладилника, всъщност се оказа, че е нещо не чааак толкова ужасно и става за ядене. Следващият път - никакъв друг протеин освен Pure whey, за да си нямам главоболия.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 22.09.13 10:05.
казано от Кольо Пияндето на 20.09.13, 09:49:
(за да могат разни добри хора после спокойно да ме обвинят в реклама и злоупотреба със “служебно” положение).
Дърпаш котката за опашката. :D :D :D
ПП Иначе снимката на Кольо и Десо в битови условия, ме накара да пророня няколко сълзи от умиление.
Мнението беше редактирано от Valdis на 22.09.13 11:05.
казано от Valdis на 22.09.13, 10:59:
ПП Иначе снимката на Кольо и Десо в битови условия, ме накара да пророня няколко сълзи от умиление.
Питаш ли ме мене, на живо - те бАМбоните затова са толкова вкусни, от моите сълзи....от смях :D
23.09.13
15:49
казано от Valdis на 22.09.13, 10:59:
...снимката на Кольо и Десо в битови условия, ме накара да пророня няколко сълзи от умиление.
Боговете сигурно са полудели! (giggle) (makeup)
Аз, обаче, ще внимавам с тия рецепти, че... калорийките хвърчат ужасяващо бързо. (grin) Подобни произведения се забъркват за нула време, а става въпрос за масло, сметана, ядки и други все така “диетични” нещица... (sun)
Хехе.. яки бонбонки си правите :)
Аз днес забърках следната смес:
125 g масло
80 g натурален шоколад Милмекс този
100 g бразилски орех
100 g протеинче
Хранителна стойност за 100 g:
Калории - 597, Б - 25, М - 50, В - 4
Протеинчето дойде малко вповече и май трябваше да сложа повече бразилкси орех, а не протеин, ноооо следващия път :)
За шоколада - в 100 g има само 4,1 g въглехидрати, но пък съдържа и около 40 g малтитол. Не знам дали е вредно това нещо или не. Не съм го проучвала, но просто шоколада седеше в шкафа и реших да го вкарам в употреба :)
Сместта доста лесно се оформяше и излязоха 20 бонбона по 20 g. Оставих ги за около час и половина във фризера, а после ги премесстих в хладилника. При преместването изядох 2 бонбона. Доста сладки са станали :)