Какво да поправя в режима си?

24.09.13
11:43

Здравейте! Нова съм тук, затова се извинявам предварително ако пиша на неправилното място. Момиче съм на 17 години, 172см, 66кг. Зимата 2012 бях качила доста (68кг), тъй като не спортувах изобщо. През Април започнах да бягам (2-3 км) навън почти всеки ден и се хранех сутрин с :2 плода/ 15-20бадема; преди обед: 200гр кисело мляко+ малко сирене; обяд: 200гр кисело мляко+ малко сирене; следобедна закуска- сварено яйце+ салата и вечеря- пилешка пържола и салата ( не си спомням точно менюто, за това давам примерно) .До края на Май бях свалила 3 кг, а и се бях стегнала доста. Юни месец нямах възможност да тренирам толкова често по здравословни причини, но менюто си остана същото. През лятото (признавам) тренирах 4-5 дена през седмицата ( 40-50 мин ... някои дни: силови тренировки, а други: джогинг, HIIT и др) , но към края на всяка седмица се случваше да ям нещо ‘’забранено’‘.Към края на Август бях качила 1кг (66). Този месец започнах да тренирам всеки ден, като правя най- вече  HIIT на гладно, а режима си остава същия. За 2седмици съм свалила около 1 кг, но към края на деня пак съм 66кг ( най- вероятно вода, хормони и тн.) , а ми се иска за 1 месец да свалям по 2кг.Въпроса ми е възможно ли е организмът ми да е свикнал на тази храна и затова да не свалям бързо или съм го  подложила под стрес ( тъй като калориите са доста малко). Каквито и съвети да ми дадете относно хранителен режим и упражнения, ще съм много благодарна, тъй като няма с кого да се съветвам. :)

И на двата ти въпроса отговорът е ДА. Давай малко по-разнообразна и качествена храна на организма си. И не е зле да си изчислиш един калориен баланс и в зависимост от това дали искаш да сваляш/поддържаш да си извадиш 20% от калориите, които изчислиш, но като цяло според мен тези калории са ти малко. Когато организмът не получава нужните калории, а отделно ти каза и че тренираш, той минава на режим на оцеляване и започва да складира всяка една мазнинка, за да “оцелее”, докато му подадеш някаква енергия от храната. С други думи - не е добра идея да ядеш малко, за да отслабваш. Може и да свалиш килограми така, но те ще са главно мускули, а не мазнини - мазнините точно обратното, ще си останат. Яж достатъчно - пак можеш да си в калориен дефицит, и в същото време да даваш нужните калории на организма си. http://www.bb-team.org/articles/914_kalorien-balans-i-kalorien-optimum - тук можеш ориентировачно да си сметнеш базовия метаболизъм и ако искаш да си в калориен дефицит, да извадиш 20 % от него

Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 24.09.13 15:24.

24.09.13
19:13

Благодаря ти много! :))

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1