25.09.13
16:43
Относно бягането бос - препоръчвам следната статия да се прочете :)
http://www.sportal.bg/news.php?news=224161
25.09.13
16:43
казано от slavko на 25.09.13, 16:39:
казано от James Hinks на 25.09.13, 15:03:
казано от slavko на 25.09.13, 14:20:
И изобщо кой по дяволите Ви е казал, че трябва да бягате боси. Или може в определени моменти, но на хубава и равна трева.
Ще те оборя рязко -
Не ме оборвай рязко, плавно, ами си помисли колко човека те четат и се двуомят, и колко човека са имали твоята подготовка и начин на трениране.
Ами много, през клуба по КК са минали 15 000 човека през годините, всички до един са бягали 5 пъти в седмицата по минимум 5 км боси, тренировките зиме/лете все са бос. Много бързо се учиш как да стъпваш и как да бягаш ;) Да не говорим, че всички придвижвания, стъпки, завъртания за удари са все на възглавничката на пръстите и се УЧАТ методично. Иначе нито техниката е ефективна, нито коленете - цели ;)
та не толкова страшно де.
25.09.13
16:48
Славко, без да твърдя, че разбирам, питам - прочете ли статията?
25.09.13
16:48
Кое е несериозно ???
Опита на Клуб с 15000 трениращи ли ?
Опита на най-популярното БИ в света ли ?
Опита на 5000 години практика на човека в Бойните Изкуства по най-различни части на света ли ?
Несеризоно е да си мислиш, че бягането бос ще ти навреди. да, може, ама ако цял ден седиш на стола и чаткаш на компютъра и някоя веер ти щукне да се прибереш бягай бос от единия край на града до другия...
Както казах - учи се ;)
25.09.13
16:51
Всъщност говорех за частта, в която се описват изследванията до какво водят съвременните ултрамодерни обувки за тичане. Извинявай, мислех че тук ще става дума за диалог, сгрешил съм :)
25.09.13
16:51
А бе що да те оборвам не ми е ясно, като аз като цяло съм ПРОТИВ бягането въобще :)
Ти колко хора познаваш, които са сложили шпайковете и хоп - веднага се научават да бягат с тях ? ;)
25.09.13
17:04
Слави,нормално е да се контузиш като почнеш да бягаш бос,имайки предвид,че цял живот сме носили обувки с дебели подметки, маратонки с системи,камери и всякакви темподобни,които само “разглезват” стъпалото и то не е привикнало към такова натоварване.
Никъде не съм я гледал тая асоциация,сам си я измислих,но мисля че е много подходящо сравнение - да вземем например тренировките с колан.Сега нямам предвид да слагаш колан само на някои максимални опити,а имам предвид тия,които носят стегнат колан постоянно в залата(в мойта са поне 3-4ма такива).Въпросният колан само отслабва ядрото,защото те свикват нещо да го стяга вместо те самите да го правят на клек,тяга или пък гребане да кажем.В случая колана изземва тази функция и ядрото отслабва,предполагам всички са съгласни с това ? Само ще каже,че с моите 2 дискови хернии и протрузия не съм докосвал колан вече 8-ми месец и не съм усещал никаква болка в кръста нито за секунда през това време.Единствено усетих болка преди 1 седмица,когато не бях тренирал вече 2 седмици...
Та същото е и с маратонките - когато цял живот си носил обувки,към които крака ти е привикнал,нормално е като опиташ нещо това той да не привикне с него.Последен пример - 2ма от тараумарите,които цял живот бягат боси по каньоните на Мексико и в състезания по бягане на свръхдълги разстояние в пресечен терен са били по някакъв начин прилъгани да участват в състезание преди 20-30г. Целта естествено е била реклама на дадена марка маратонки.Те са искали да бягат боси,но са били принудени да ги обуят (за 1ви път в живота им).Сам можеш да се сетиш какво е станало - и 2мата се контузват.
пп: Не ме разбирай погрешно,аз не отричам нито едното,нито другото.Искам просто да кажа,че когато цял живот си тичал с маратонки или цял живот си тичал бос,най-нормалното нещо е да се контузиш,пробвайки нещо съвсем друго,към което крака ти не е нагоден.Ако ти е интересно,питай Ванката да ти даде книгата за тия индианци,там са 60стр. обяснения и примери.Аз също не вярвам сляпо в това,просто защото не съм го пробвал,но има логика,не мислиш ли ?
И последно - ако някой случайно реши да тича бос нека не отива веднага на асфалт или по пътеките на пресечен терен.Нека започне първо на трева и изключително внимателно.Все пак и като за първи път стъпиш в залата не започваш веднага да правиш обръщане и изхвърляне,нали ?
25.09.13
17:27
казано от slavko на 25.09.13, 17:25:
Но аз казах, почвам бос яко на асфалт през пети, на всеки 20 метра по едно мае гери и УС, обърнат към Пловдив:)
Е, на пети няма да ти стане мае герито :)
ОСУ !
:D
Славе,
Палиш се, но напразно.
Сещаш ли се за Никито Колев от групата във Варна? Каратисчето? Е, той се пуска редовно на маратони и се справя повече от прилично. Познай с какво бяга (виж снимката). Само първия път е имал проблем с пришки, защото не ги е бил разработил.
Между другото, Миленка навсякъде се размотава с вибрамките, дори и в офиса ги е носила :)
25.09.13
17:38
Ех, Славко...не ти отива така да се държиш, ама ти си знаеш :)
25.09.13
17:45
Аз точно заради него казах въпросното :)
Херцогчето over and out :)
казано от slavko на 25.09.13, 17:50:
и без това сме цялата седмица сме сами с Десо...смятай:)
Aааа, сами не сте :D Този долу ще ви е компания все пак, не го подценявай :D
П.п. Престанете да се карате тук. Преместете се на 6-ти в “Да .... какво беше там” :D
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 25.09.13 18:26.
Ако бях модератор щях да ви изтрия коментарите.
Темата е за Вибрамки и подобни минималестични обувки - цени,качество,издръжливост,модели,впечатления, а се почнаха караниците - кой как мисли, че се бяга. Това е може би шестата тема, в която по принцип би трябвало да се говори за едно, но се спори за съвсем друго ...
Такива неща си ги говорете в друга тема. Карайте се си с каква обувка трябва да се бяга, обяснявайте си как трябва постепенно да се подхожда, давайте си статии и изследвания. Това е тема само ѝ единствено за самите обувки ... Читателите следят темата заради това и се отказват да го правят заради такива разправии ...
Мнението беше редактирано от Overlord на 25.09.13 18:21.
Ето Миленчо, модерирах се.
Остана ми мнението с личното ми впечатление за файвфингърите.
Държа си на него все още.
Даже сега видях, че са и на промоция.
25.09.13
20:43
казано от Overlord на 25.09.13, 18:20:
Ако бях модератор щях да ви изтрия коментарите.
Но не си.
И всъщност дискусията е именно за минималистичните обувки и тичането бос(приемам, че с въпросните е почти същото) и бяха релевантни (всички мнения, без значение от позицията)
Можеше да докладваш мненията, макар че съм сигурен, че все някой от екипа е видял темата досега.
Сега след като Славко си изтри мненията, дискусията отиде за боклука. И в случая не обвинявам него.
Ами аз се опитвам да помагам, но трудно става...твърде много теория.
Затова така реших.
Вече имаш две бири:)
А ако някои изнамери тънко вибрамки, да споделя, че търсим сега женски един чифт:)
казано от Overlord на 21.09.13, 22:03:
Redalex, под здрави да разбираме ли, че си ги носил често и за продължително време и въпреки това не са износени ?
Специално ги погледнах сега- имам леко изтъркване на грайфера на петата на дясната и на палеца на лявата “обувка”.
с две думи - за година и половина не са мръднали.
моите са от модела с връзките (виж ми профилните снимки, ако те интересуват кои са точно)
казано от slavko на 25.09.13, 20:37:
Ето Миленчо, модерирах се.
Остана ми мнението с личното ми впечатление за файвфингърите.
Благодаря за разбирането, приятелю :)
казано от slavko на 25.09.13, 20:55:
А ако някои изнамери тънко вибрамки, да споделя, че търсим сега женски един чифт:)
Ами то самата Марги ми даде сайт на варналии, които продават петопръстки. Цените обаче сякаш са като да си ги вземеш от официалния сайт ...
Ето го ѝ самият сайт за останалите люде, имащи възможност да минат през Варна. Ако не да купят поне ще могат да пробват.
Мнението беше редактирано от Overlord на 25.09.13 22:21.
09.05.14
19:24
тема с продължение:
Вибрам беше осъдена, на база на това, че твърденията за функционалността и полезността на въпросните обувки не са подкрепени от никакви доказателства. Сега, всеки който има такива и си ги е купил след 2009 г. може да си иска парите обратно ...
Опит с Five fingers-а нямам, но мога да споделя впечатления от ето тeзи минималистични обувки New Balance 10. Изцяло в духа са на barefoot running style. От краят на миналата година тичам с такива. Подметката им е от Вибрам, предната им част е доста широка, което дава свобода и удобство на пръстите, и от там на стъпалото като цяло, изключително леки са. Използвам ги на всякакви повърхности - писта, пресечен терен, асфалт...
Удобни са и към момента напълно покриват изискванията ми относно обувки за бягане, не са ми правили пришки, нито са ми причинявали други дискомфорти. Взех си ги от британския амазонс и с доставката крайната сума, която ми струваха беше някъде към 130-140 лв.
Уточнявам обаче, че преди да започна да тичам с горния модел и след като “слязох” от моделите с дебела подметка и множество системи имах няколкомесечен период на адаптация, когато ползвах ето този модел New Balance 110, който е със сходна концепция като горния, но е с малко по дебела подметка, като обаче няма удебелена пета като при повечето стандартни обувки за бягане. Първоначално го ползвах само на писта и други по-меки повърхности. През това време обърнах внимание и на техниката си на бягане, ако въобще в моето бягане може да се открие някаква техника.
Понеже по-нагоре се спомена и за Inov8, те имат модели които също могат да бъдат добра алтернатива на “кракавиците” (както Ванката нарича Five fingers-а), но не съм ползвал и нямам лични впечатления.
казано от Solomon Kane на 09.05.14, 19:24:
тема с продължение:
Вибрам беше осъдена, на база на това, че твърденията за функционалността и полезността на въпросните обувки не са подкрепени от никакви доказателства. Сега, всеки който има такива и си ги е купил след 2009 г. може да си иска парите обратно ...
То всъщност тези т. нар. обувки първоначално са били разработени за ветроходство... за по-добро сцепление с палубата (или както там се нарича)... докато един ден Тед Макдоналд, ултрамаратонец известен като Босия Тед, не решава да тича с тях... И Вибрам вижда в това една добра пазарна ниша... останалото е ясно на всички.