24.09.13
18:59
здравейте.. имам въпрос относно гърдите..
1. Ако всеки път тренировката ми за гърди я правя с различни упражнения ще навреди ли с нещо или ще подобри ? и ако един ден правя само за долна част друг за горна и така ги редувам ?
и ако може да ми дадете примерна тренировка за гърди маса трябва да кача и разбрах че трябва да са 3-4 упражнения.. 170см, 63кг, на 14 съм и имам 3-4 месеца стаж. Благодаря ви предварително
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 25.09.13 09:01.
Не, няма проблем да правиш различни упражнения всеки път, даже добре се отразява (личен опит)
1.лег - 4 серии
2.кофи - 3 серии
3.кросоувър - 3 серии
24.09.13
21:22
Може да редуваш, но винаги да има базови.
Определено може повече от 3 упр. стига да не са много и сериите. Пример:
Лежанка:1 загряваща и 3 работни.
Горна лежанка 3 работни
Кросоувър (горен/долен) 2-4 работни
Някой пек-дек примерно 2 работни
Кофи, 2 работни и си супер.
3-4 месеца стаж, следователно си начинаещ. Повече от 10-12 серии за гърди ще са ти много. Наблягай на лега (вариации) и кофите. Тренирай гърдите веднъж седмично. За предпочитане е свободните тежести да варират в тренировките ти (освен ако за тези 3-4 месеца не си научил правилното изпълнение на упражненията). Упражненията, които е добре да правиш са - лег с щанга, лег с дъмбели, полулег с щанга, полулег с дъмбели, обратен лег с щанга, обратен лег с дъмбели, кофички, флайс от лег, флайс от полулег, флайс от обратен лег... Виж колко са много (и то само с щанги, дъмбели и собствено тегло). Избираш си 3-4 упражнения (всеки път редуваш) и почваш. И накрая нещо много важно - ако не тренраш цялото тяло, особено краката, не очаквай голям прогрес. Успех.
Мнението беше редактирано от Ронката на 24.09.13 23:06.
25.09.13
09:25
Аз да питам ако сега прави по 3-4 упражнения за гърди с по 3-4 серии, като направи, да кажем 2 години стаж в залата какво бихте му препоръчали, за да ги стресира достатъчно тия гърди, за да растат? Винаги се изумявам как може на начинаещ да се дават програми за напреднали спортисти?
Според мен до половин година упражненията му за гърди(особено на неговата възраст) не трябва да надвишават 2, максимум три с по 2 серии. Лично мнение.
25.09.13
11:28
Като направи 2 години стаж ще знае кое упражнение колко му стресира гърдите, ще увеличи тежестта, сериите, ще размени подредбата на някои упражнения, ще прави по едно повторение с максимална тежест от време на време за да ги стресира, абе варианти много....2 упражнения за бицепс са минимум, а за гърди са нищо.
25.09.13
11:39
казано от Alex Ivanov на 25.09.13, 11:28:
2 упражнения за бицепс са минимум, а за гърди са нищо.
Разбира се, че 2 упражнения за бицепс са абсолютният минимум... че как ще растат тия ръце иначе?! (giggle)
Сгъването за бицепс всъщност трябва да заема основния обем на тренировката, за да станат нещата. (wasntme)
И без натоварване на краката, моля - да не вземем да спрем растежа на височина, че... ужас! (grin)
С постоянна смяна на упражнения няма как да следиш прогреса си. Съвет - избери си програма и тренирай по нея.
казано от pesho vasilev на 25.09.13, 13:18:
Съвет - избери си програма и тренирай по нея.
Много ценен съвет! Възползвай се задължително!
Мнението беше редактирано от лежачка на 25.09.13 13:31.
....2 упражнения за бицепс са минимум, а за гърди са нищо.
Аз си мислех, че има значение общия обем, интензивността и честотата на тренировката, а то се оказва, че бил важен само броят на упражненията ;)
2 пр. по 6 серии малко ли са? 4 упр. х 2 серии дали са достатъчно? А ако тренира гърдите 2 пъти седмично с по 2 упр. х 5 серии дали пак е нищо?
П.П. Постоянната смяна на упражненията е добър метод, ама за напреднали. Хвани си 2-3 от основните упражнения и прогресирай в тях. Ако тренираш гърдите само веднъж седмично, по-добре хвани една програма и се придържай към нея. Ако ги тренираш два пъти, може двете тренировки да са различни.
Мнението беше редактирано от Петко К на 25.09.13 15:05.
Благодаря ви много за всички отговори! ето сегашното ми положение на гърдите.. много е зле: (http://prikachi.com/images/247/6596247k.jpg) на каква трябва да наблегна ако може да ми направите програмата за гърдите и през 2-3 месеца да я сменям така ли ?
26.09.13
17:23
казано от Кольо Пияндето на 25.09.13, 11:39:
2 упражнения за бицепс са минимум, а за гърди са нищо.
Разбира се, че 2 упражнения за бицепс са абсолютният минимум... че как ще растат тия ръце иначе?! (giggle)
Сгъването за бицепс всъщност трябва да заема основния обем на тренировката, за да станат нещата. (wasntme)
И без натоварване на краката, моля - да не вземем да спрем растежа на височина, че... ужас! (grin)
Разваляш цялата ирония с тези емотикони в края.
26.09.13
17:29
Може всеки път да ги тренираш различно, при условие, че имаш поне едно базово упражение, което си следиш и гледаш да прогресираш.
Да речем 1-та седмица си правиш лег, кофи и флайс, 2-та седмица не правиш флайс, а нещо друго.
То зависи и с каква интензивност ги тренираш, примерно при лежанката буташ нормално нагоре, а отпускаш по-бавно. т.е. дигаш за 1.2 сек, а спускаш 5,6 и така :)
26.09.13
17:38
Цял живот съм няма 2 еднакви тренировки,освен когато съм специализирал по програми (и дори тогава съм добавял различни работи в края).Винаги съм тренирал инстинктивно,и обема,честотата,интензивността и прочие съм си ги нагласял ден за ден.
А добре ли ще е ако примерно едната тренировка правя лег с щанга, полу лег с щанга всичко да е с щанга а на другата да е с дънбел ?
казано от f0rnwalt f0rnwalt на 29.09.13, 21:31:
А добре ли ще е ако примерно едната тренировка правя лег с щанга, полу лег с щанга всичко да е с щанга а на другата да е с дънбел ?
Ми аз така правих до скоро (редуване на щанга с дъмбели), ама разбрах, че е по-добре всяка тренировка да давам всичко от себе си на първото упражнение, което да е с щанга, а останалите с дъмбели и не с максимални килограми. Например ето как протече последната ми тренировка за гърди:
1.Лег с щанга - 5 серии, максимални тежести, пирамида
2.Полулег с дъмбели - 4 серии, еднаква тежест за 8 повторения
3.Обратен лег с дъмбели - същото като при полулега
4.Кофички - 4 серии
5.Флайс с дъмбели от лег - 3 серии за разтягане с леки кг; наклона го избирам в зависимост от това, какво е било първото упражнение (ако е лег, следователно флайса е от лег, ако е от полулег, флайс - полулег, ако е от обратен лег....)
Мнението беше редактирано от Ронката на 29.09.13 21:41.
16.01.14
22:16
не на месец а на поне 3 месеца сменяй програмата.. след първите 2 седмици идват първите резултати а след още 2 трябва да сменяш програмата няма смисъл ;)