30.09.13
21:09
Здравейте. Имам въпрос относно римската тяга или още наречена, тяга с прави крака. На скоро, я включих, като второ упражнение в деня си за бедра. С нея целта ми е да акцентирам върху, задните части на бедрата. Като първо упражнение правя клек. Извършвам го много старателно. Гледам движението да е само върху бедрата, изпълнявам го бавно и изчистено. След като го завърша, имам чувството, че квадрицепсите ми ще избухнат. След това започвам с тягата. Сигурен съм, че я изпълнявам правилно. Спазвам всичко, кръста прибран, лост почти до краката. Усещам опъването в горната част на прасците, разгъвачите и задните бедра. Пък и след като спра серията усещам и леко напрежение в кръста. Смисъл не болка в ставите, а напомпване на мускулатурата на кръста. Още едно доказателство, че го правя правилно. Та, въпросът ми е.... Защо при изпълнението усещам повече натоварване в квадрицепса? Допитах се до други хора, които тренират и те ми споменаха, че това упражнение натоварва и другите мускули в тази област. Главно задното бедро и кръста, но и също предното бедро. Аз виждам логика, защото давам всичко от себе си, за това прекрасно упражнение, а именно клека. След него, едва ли не, ще подгъна крака. А, не искам да го слагам, като 2-ро или 3-то упражнение, защото е доста изморително и в тренировката си за крака, най-много се раздавам за него. Та какво ви е мнението. Благодаря ви предварително! :)
30.09.13
21:28
Първо: няма римска тяга, има румънска такава. Доста, доста често срещана грешка при изписване и превод. :)
Второ: видеото в статията може би ще ти е от полза.
30.09.13
21:35
Първо, благодаря за отговора. Но аз съм запознат с това упражнение. Това, което аз изпълнявам е по различно. Запознах се с него, точно тук в сайта. А, ето и именно какво точно пише в статията за Мъртвата Тяга!
Мъртва тяга с изпънати крака (Римска мъртва тяга) - Също натоварва долната част на гърба, но преди всичко стресира задната част на бедрата, и седалището. Тук тежестта обикновено е по-малка от тази при обикновената мъртва тяга. Този вариант може да се изпълнява в деня за крака, преди или след бедреното сгъване. Тягата с изпънати крака бива два вида: обикновена (класическа) и римска. При обикновената тяга тежестта виси свободно през цялото време и в долно положение (когато сте наведени) тя се намира на 50-60 см пред краката Ви. Обикновената тяга води до напрягане на кръста поради изнасяне центъра на тежестта напред. Затова по-предпочитаният вариант с изпънати крака е римската тяга. При нея движите тежестта през цялото време близо до краката и не й давате да се измести напред, дори и в долно положение. Така че ще се наложи да поработите малко и с ръце, за да я направлявате. Римската тяга натоварва по-малко кръста. Независимо дали римска или класическа - тягата с изпънати крака натоварва мускулите еднакво. Разликата е само в напрежението на кръста.
01.10.13
00:53
Не знам с какво си запознат и с какво не си, но Митко определено има право. Често румънската тяга погрешно е наричана римска. Освен това погрешно наричаната римска тяга е още по-погрешно наричана тяга с прави крака. Подобен пропуск има и в статията на ББ-тийм за мъртвата тяга. Обърни внимание обаче, че въпросната статия е от 2007 година, а тази, която ти дава Митко е доста по-нова.
Още инфо в тази тема.
02.10.13
20:54
Да много сте прави. Ще опитам Румънската тяга, точно както е описана в статията. Благодаря ви за ценните съвети и точните обяснения и пояснения.Следващата седмица в деня за крака, ще коментирам, как е минала тренировката :)