Дневникът на Цветан Василев

Темата е заключена.
Прескочи до:

Здравейте, казвам се Цветан.

Воденето на дневник е едно от най-лесните неща(харесвам Марк Твен) - водил съм поне 5 дневника в различни форуми. Писането ми е доста сезонно, понеже освен тук имам да следя(ако мога и да участвам) в още 2 англоезични форума с професионална насоченост. В крайна сметка времето не стига за всичко и трябва да се правят избори.

Имам за цел да се грижа по-добре за себе си(т.е. health goal) и нямам за цел нито сила, нито естетика. Единственото изискване е да не падам под 90 кг, понеже жената се сърди - приема го като обида, че не се грижи добре за мен. Работата ми е доста подвижна и разнообразна, но имам някои забележки.

Настоящата цел - да се кача поне малко над 90кг, като за периода 20.11.2013-20.12.2013 смятам да направя 12тина тренировки.

Период 1 - повече движение( #1 до #96 )
Период 2 - малко маса( #101 до ? )

Темата беше редактирана от Цветан Василев на 19.11.13 20:33.

Имам за цел да се грижа по-добре за себе си(т.е. health goal) и нямам за цел нито сила, нито естетика. Единственото изискване е да не падам под 90 кг, понеже жената се сърди - приема го като обида, че не се грижи добре за мен. Работата ми е доста подвижна и разнообразна, но имам някои забележки и около тях се базират следните действия-цели:

5 часа движение на седмица, като тук не визирам придвижване от място на място. Не го наричам тренировка, понеже целта е много неясна.
20 часа движение за месец. Тази е по-важна от предната, понеже месечното натоварване не е разпределено равномерно.
250 за година(02.10.2013-02.10.2014). Някои месеци едва ли ще имам особена възможност да правя каквото и да е. Други месеци пък имам възможност да се движа по 3-4 часа на ден.

Към движението(грижа за тялото) включвам и (само)масажа.

Допълнителна цел ми е да не седя. Като начало смятам да не седя повече от 1 час в рамките на час и половина. Вечер и уикенда ми се събира повече седене пред компютъра, така че смятам да си давам почивка от половин час на всеки час седене.

Храна нямам намерение да следя в момента.
Тежести, серии и повторения - също.

Добавка 03.10.2013
5 часа седмично = 300 минути
20 часа месечно = 1200 минути
250 годишно = 15000
Просто така и така си засичам в минути, пък и ги смятам и записвам С/М/Г
Нулирам седмичния брояч в четвъртък, за другит ене съм решил още.

Промяна 06.10.2013
Дихателни упражнения - през целия ден гледам да вмъкна някакви, но ще броя такива от над 10 минути. Тях няма да ги броя към движението.

02.10.2013

Интензивност:
Никаква

Движение:
60 мин - Primal Flow Evaluation(PFE)/Feldenkrais/PFE сандвич.
10 минути самомасаж на смит машина.

Допълнително:
Warrior sleep на Steve Barnes. Заспах още на първите 10 минути.
10 минути гмуркане в купа(face dunk).
Бележки:
Сън - 4 часа за нощта(разделени на 3 по малко повече от час). Много зле ми идва да не спя, ама не е като да зависи само от мен.
ПФЕ/Фелденкрайс/ПФЕ е една от най-честите ми “тренировки”. Вписва се в 1 час, не ме запотява или задъхва и мога да я правя и по средата на работния ден.
Имах мускулна треска на сератусите и облиците, за това им дадох 10 минути внимание. Смит машината е един от най-универсалните уреди за самомасаж, включващ в себе си приставки за точково въздействие(като тенис топка) и зоново въздействие(като фоум ролер).

70/70/70 минути общо към целите.

Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 19.11.13 20:29.

03.10.13
11:41

казано от Цветан Василев на 03.10.13, 11:33:

02.10.2013

....

Цецо,

Доста нестандартен дневник се очертава :)

Явно сега си в период на следене на бб-тийм форума... От време на време се включваш дейно, след това изчезваш за минимум 6 месеца :)

Самомасажът на Смит машината и гмуркането в купа ме заинтригуваха - клипчета?

03.10.13
12:56

Вчера го гледах как си правеше самомасажа на смит машината, но хванах само ръцете. Другия път ще внимавам повече :)

03.10.13
13:18

Вик, гмуркането представлява пълни се купа / леген с вода и се потапя лицето / главата докато се издържи без въздух, ако е същото, за което мисля. Напоследък не съм го прилагала, но иначе - всяка сутрин сумарно 5-6-7-8-9-10 минути. Действа много ободряващо и енергизиращо, и ми отпушва носа. А предполагам Цецо ще каже повече :) Така, де, може би има и други цели и ефекти, но така или иначе много харесвам.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 03.10.13 14:08.

03.10.13
13:20

казано от karfi4ka на 03.10.13, 13:18:

Вик, гмуркането представлява пълни се купа / леген с вода и се потапя лицето / главата докато се издържи без въздух, ако е същото, за което мисля. Напоследък не съм го прилагала, но иначе - всяка сутрин сумарно 5-6-7-8-9-10 минути. Действа много ободряващо и енергизиращо, и ми отпушва носа. А предполагам Цецо ще каже повече :) Така, де, може би има и други цели и ефекти, но така или иначе много харесвам.

Каква е идеята на легена? Не виждам защо просто не си задържиш дъха.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 03.10.13 14:08.

Действието на водата.

Вероятно подсъзнателно когато си потопен във вода, инсинтктите за оцеляване ( не удавяне ) заработват в по-голяма степен и съответно можеш да задържиш повече.... но Цецо да каже как е това е мое мнение :)

03.10.13
13:33

казано от Херцог Трън на 03.10.13, 13:31:

Действието на водата.

Както беше казал някой, човешката кожа е сравнително непромокаема. :) Какво толкова действие има водата? Освен това какво ти носи в повече от едно измиване на лицето или душ?

DO

03.10.13
13:40

казано от Boby_ на 03.10.13, 13:33:

Действието на водата.

Както беше казал някой, човешката кожа е сравнително непромокаема. :) Какво толкова действие има водата? Освен това какво ти носи в повече от едно измиване на лицето или душ?

Може би психически, както каза кристиянчо.
Аз се сещам веднъж навлязах навътре в залива, и на връщане още брега беше некъде напред в далечината, а на мен ми стана нещо и не можех да си поема въздух, все едно се задушавах, почти се паникьосах, но в такава ситуация инстинктивно решаваш, че така или иначе трябва да направиш това, което трябва, просто защото нямаш друг избор.

Мнението беше редактирано от donsir на 03.10.13 13:40.

Действието на водата.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mammalian_diving_reflex

03.10.13
14:02

Действието на водата.

Ако е непромокаема, как тогава обясняваш действието на кремовете с козметична и лечебна цел?

сравнително непромокаема

Маргииии да не хейтваме излишно :P Нека оставим човекът който използва метода да обясни като се върне от наместването на някой клиент и да не караме Кольо да работи извънредно в този полезен дневник!

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 03.10.13 14:09.

Айде бе Цецкооо, от кога те чакам да почнеш отново дневник :) Честито! Ще е много интересен със сигурност ... и различен :)

Аз предполагам ,че face dunking-a е часта от CT протокола на Jack Kruse. Водата е студена, а лицето от своя страна има много рецептори за студ. Така се почва адаптацията към студа, студените душове и ледените вани ;) Друго, което  се сещам е, че когато си задържаш дъха и не дишаш, се вдига допамина, което СУПЕР за сутринта и началото на деня. Тогава допамина и кортизола трябва да са високи!

03.10.13
14:54

казано от Маргарита Манева на 03.10.13, 14:02:

Действието на водата.

Ако е непромокаема, как тогава обясняваш действието на кремовете с козметична и лечебна цел?

Марги, естествено, че има механизми за проникване на вещества през кожата и съответно изхвърлянето им към външната среда. В същото време обаче тази пропускливост е избирателна и бавна (в сравнение с тази на лист хартия да речем) и за щастие не допуска смесването на течностите в нас с тези отвън. :) В този смисъл по отношение на купа с вода за 5-10 минути кожата е непромокаема.

Марин обаче според мен хвана точния отговор за опашката - разковничето в случая е не в обмена на вещества, а в топлообмена между тялото и средата. Точно там въздухът се различава от водата. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 03.10.13 14:54.

03.10.13
15:21

Дневник Мозък ще да е! Ше се чете, та и записки ще си водя :D

03.10.13
15:46

Дневника е на един ден, а аз вече имам какво да науча от него :D

казано от Vic на 03.10.13, 11:41:

Самомасажът на Смит машината и гмуркането в купа ме заинтригуваха - клипчета?

Иги ти е описала гмуркането в купа, пък и би било скучно клипче. Една голяма промяна, която съм направил в последно време е да не си задържам толкова въздуха и да дишам по-често. Гледам да задържам без да имам усилие. Като цяло настроението на дневника има за цел да е без усилие.
Аз предпочитам купа, понеже винаги има измити.
Правя го главно заради носа. Отделно го мия с физиологичен разтвор. Не ми стига въздуха и гледам да култивирам повече.

Самомасажа на смит машина е като самомасажа на успуредка, само че аз не съм толкова як. Някои се масажират на стойката за клек, аз позлвах смит машината, щото беше свободна. Най-удобна ми е на места, на които с другите уреди не стигам лесно - сератуси, латисимуси, трицепси. Не че не мога на ролка, но ми е по-лесно.

Да, кожата е непромокаема, но последния път като проверих - доста добре отдава топлина и е доста добре инервирана. Част от ефекта(предполага се) идва от бозайническия инстинкт при гмуркане, както каза Ники. Част от ефекта идва от температурата като топлообмен и като стимул за нервната система. Част от ефекта идва от задържането на въздуха.

Като цяло можеш да си задържаш въздуха под студения душ, ама не е толкова удобно или поне на мен не ми е.

казано от инж. Марин Маринов на 03.10.13, 14:17:

Аз предполагам ,че face dunking-a е часта от CT протокола на Jack Kruse. Водата е студена, а лицето от своя страна има много рецептори за студ. Така се почва адаптацията към студа, студените душове и ледените вани ;) Друго, което  се сещам е, че когато си задържаш дъха и не дишаш, се вдига допамина, което СУПЕР за сутринта и началото на деня. Тогава допамина и кортизола трябва да са високи!

Аз го разглеждам като отделно средство от СТ протокола, т.е. не се изчерпва след като свикнеш със студа. Без да твърдя, че съм бил студено-адаптиран, имаше период в който си правех студени вани(ползвах надуваем басейн в банята), стоях по около час с лед на корема....обаче пак ми беше готино да ползвам студена вода на лицето.

Последна бележка за температурата на водата - в момента просто наливам от студения кран, като даже не чакам много да се източва(главно заради търпението). Миналата година съм стигал до 8 градуса и ми беше ок за поне 10 минути, но почнах с някъде 16 градуса за 3 минути. Просто се свиква,т.е. адаптираш се към това и издръжливостта на студено е качество, което се тренира.
Абе бях написал едно чудовище от ...8 страници? ... за студената термогенеза, която обаче така и не прие човешки вид и даже не мога да я намеря.

03.10.13
22:23

Ако се нуждаеш от предизвикателство, да пробваме един water-boarding?

P.S.

без цитати :)

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 03.10.13 22:36.

Solomon, това го каза инженера, малко си объркал таговете за цитиране :D

04.10.2013

Интензивност:
ниска

Движение:
10 мин разтягане долна част
10 мин intuflow горна част
60 мин PFE/Feldenkrais/PFE

Допълнително:
Warrior sleep на Steve Barnes е планиран за след 5 минути. Ще ми е втория за днес.

Бележки:
Десетминутните са почивки от седенето. Имам 2-3 начина да цъкам на компа без да седя, но са малко изморителни(клекнал на стола например), за това и ставам да разтягам малко.
Днеска направих една добра серия бутане на кола. Един пич беше закъсал на бул. Гешов и му помогнах 20тина метра да качи нагорнището. Той по едно време каза, че се е уморил и за това го оставих, иначе имах мегдан за още.

230/230/230 минути общо към целите.

Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 04.10.13 23:05.

03.10.13
23:48

Цецо, беше казал, че си хвърляш диск от време на време, беше пролетта, спря ли го засега?

казано от trancemater на 03.10.13, 23:48:

Цецо, беше казал, че си хвърляш диск от време на време, беше пролетта, спря ли го засега?

Краткия отговор е “да, не хвърлям в момента”.

В момента нямам къде. Имаше период в който хвърлях в близкия училищен двор, но в момента излизам извън рамките му(на тревната площ) и не е безопасно. На стадиона на който ходехме с един приятел ни “изгониха”, т.е. футболистите се цупят понеже им ползваме картофената нива. Има един друг стадион наблизо, но там съвсем е занемарено и не е оферта да се мята.

В момента чакам или есента стадиона да се изпразни, или да намеря друго място. В студентски, зад зала Бонсист, има едно запуснато местенце, на което мога да се впиша, но ми е непрактично далече.

04.10.2013

Интензивност:
ниска

Движение:
10 мин разтягане долна част
10 мин intuflow горна част
60 мин PFE/Feldenkrais/PFE

Допълнително:
Warrior sleep на Steve Barnes е планиран за след 5 минути. Ще ми е втория за днес.
10 мин гмуркане в купа
20 мин em Wave

Бележки:
Десетминутните са почивки от седенето. Имам 2-3 начина да цъкам на компа без да седя, но са малко изморителни(клекнал на стола например), за това и ставам да разтягам малко.
Днеска направих една добра серия бутане на кола. Един пич беше закъсал на бул. Гешов и му помогнах 20тина метра да качи нагорнището. Той по едно време каза, че се е уморил и за това го оставих, иначе имах мегдан за още.

Доста изтощителен ден като цяло.

220/220/220 минути общо към целите.

Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 05.10.13 09:47.

При редактирането на някакви съобщения, някакси успях да затрия едно. Не че е важно, просто някой като почне да чете и не му се връзват цифрите - от това е.

Дишането го махам от сметките. Верно*, че е грижа за тялото, обаче целта е да вкарам движение.

*нека в моя дневник да мога да го пиша така, а?

Това ще трябва да е neurofeedback training :) Модерни неща експериментираш, Цецко ;)

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 05.10.13 11:41.

Един приятел си беше взел и му омръзна, та ми го даде да си поиграя и аз. За момента имам само машинката и нямам интерфейса за компютър, но пак върши някаква работа. Като спиш зле и веднага си личи.

05.10.13
12:49

За стоенето прав пред компютъра имам идея, защото мъж ми иска да седи прав и той повече и се оглеждахме за варианти. Та има едни бюра с хидравлика, които могат да се ползват за тази цел. В Икеа гледахме едно и функционираше чудесно за целта, цена не помня. Аз лично предпочитам да работя легнала, но на такива бюра не съм попадала още...

05.10.2013

Интензивност:
ниска

Движение:
20 мин PFE/Feldenkrais
40 мин фелденкрайс

Допълнително:
10+30+20 мин em Wave

Бележки:
Шантав ден. Толкова зле не съм спал отдавна. Само си загубих времето в лежане. Гости от село. Парти цяла вечер.

280/280/280 минути общо към целите.

06.10.2013

Интензивност:
никаква

Движение:
30+30 мин фелденкрайс
10 мин самомасаж с ролка и 1-2 корективни упражнения

Допълнително:
15+15+15 мин с emWave

Бележки:
Тая сутрин - нормален пулс 64. Вчера беше 72.

Дадоха ми 1-2 корективни “упражнения”. Не са баш упражнения, а насоки и за мен остава да си блъскам главата върху тях. Ами така де - няма обущаря да ходи бос! Винаги(или поне откакто я знам тая поговорка) съм казвал - човек, който тренира себе си има идиот за клиент. Малко не звучи добре буквалния превод, но мисля на всички им става ясно, че е трудно сам човек да работи върху себе си. Трудно, но не невъзможно. Все пак, добрия тренировъчен партньор(или треньор, или терапевт) може да ускори драстично процеса.

Да се свършва тоя уикенд, че да се връщам в залата.

350/350/350 минути общо към целите.

Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 07.10.13 23:09.

07.10.2013

Интензивност:
ниска

Движение:
10+20 мин Be breathed на Scott Sonnon
10 мин самомасаж и корективни
30 мин фелденкрайс

Допълнително:
10+10 мин с emWave

Бележки:
Пулс сутрин - 64. Меря го на ръка.

10 пеперуди за 4 минути. Не го отчитам като отчайващо зле, но все пак целта за качване на ниво е 10 повторения за 10 минути. Скот Сонън е готин пич и има много читава информация. Тъжно е, че повечето хора нямат търпение да го слушат.

Въпреки, че не смятам да пиша особено за храна, трябва да се отбележи, че тиква със сметана е лесен начин да се вкарат калории. Доста е сладка(като захар, а не като вкусно) тая работа.

420/420/420 минути общо към целите.

08.10.2013

Интензивност:
средна +

Движение:
10 мин Be breathed на Scott Sonnon
60 мин ПФЕ/ бухалки(средни)/ малко тежести/ ПФЕ/ Be breathed

Допълнително:
10 мин с emWave

Бележки:
Пулс сутрин - 64.

10 пеперуди за 5:30 минути.
Бухалките бяха 5 упражнения минута лява, минута дясна, минута почивка. Тоя път хвата беше най-слабото.
Тежести - Зерчер клек и лежанка по няколко серии.

490/490/490 минути общо към целите.

Днес май ми се пада последния ден от първата седмица дневник (party)

Здравей!
А дали е възможно да пускаш линк към някаква информация и за другите неща, които правиш - примерно “бухалки” или “пеперуди”?
Благодаря!

Хм...пеперудите май ги няма онлайн на клипче. Малко гимнастика, но май намерих тук. На всяко сгъване(флексия) издишваш, на разгъване(екстензия) вдишваш. Получават се 4 дихателни цикъла за 1 повторение.

Колкото до бухалките, аз правя предимно няколко упражнения като основа и останалите ги сменям напред-назад:
- forward pendulum
- side pendulum
- swing
- torch press
- arm cast

Толкова за визуалната информация. Колкото за четене - Scott Sonnon, Steve Maxwell и Shane Heins са прилични автори.

Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 09.10.13 10:44.

09.10.13
14:16

Това няма даже нерви да го изгледам.
А за тия бухалки, И там цяла наука било...о, боже, необятен е света на тренирането:)

09.10.13
16:19

Което всъщност не е нещо ново ;)
Тренировки с ковашки чук ако е гледал/правил някой. Истински ковашки чук, не тези с дългата дръжка.
Като този в ръката на Владимир Владимирович, само че с по-голяма глава :

Нищо ново и магическо няма.

Славко, аз го правя горе-долу с тази бързина се оказва(33 сек на повторение, 5:30 за 10 повторения). Направо отчайващо трудно ми се вижда 4 дишания в минута(двойно по-бавно) и няма да си го слагам за препъване, но мисля да му дам поне 2 седмици, пък да видим.

09.10.2013

Интензивност:
ниска

Движение:
30 мин ПФЕ + леки бухалки

Допълнително:
10 мин с emWave

Бележки:
Пулс сутрин - 66.
Много убит ден.

30/520/520 минути общо към целите.

10.10.2013

Интензивност:
никаква

Движение:
60 мин Be breathed + Feldenkrais

Допълнително:

Бележки:
Пулс сутрин - 68.
Днес нещо се унесох на пеперудите. Не че няма кислород, ами толкова бавно, че чак им загубих бройката. Дори да съм направил 12 вместо 10(да не съм ги преброил), времето беше 9:56(освен ако толкова не съм се сбъркал и е било 6:56). Или тотално легена е изпличкан, или тая работа върви добре.
Днес сигурно за 3ти или 4ти път в последната седмица правя един и същи фелденкрайс урок(екстензори). Толкова добре не съм се чъвствал след него. Гърба ми беше много добре. После направих половин за тазобедрените стави(краката настрани) и ми се отпуснаха и краката(особено прасците) много добре.

90/580/580 минути общо към целите.

Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 13.10.13 05:59.

KA

11.10.13
07:15

казано от Цветан Василев на 04.10.13, 10:34:

В момента чакам или есента стадиона да се изпразни, или да намеря друго място. В студентски, зад зала Бонсист, има едно запуснато местенце, на което мога да се впиша, но ми е непрактично далече.

Тъй, тъй, аз там се завирам с колелото от време на време, за по напряко минавам, да не ме отстреляш ? :) Да внимаваш !!

Мнението беше редактирано от kaloyan на 11.10.13 07:18.

Като цяло гледам да няма никой в зоната на поразяване, обаче ако започвам мятането с гръб или при положение, че от началото на мятането до приземяването отнема време...малко е непредвидимо.

Това на клипа не съм аз.

Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 11.10.13 09:32.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1