Калорийна бомба

03.10.13
19:47

Здравейте,
Ясно е, още от заглавието, за какво дума - калорийните бомби. Обръщам се към вас с две цели (и да, потърсих тук, а също и из нета, но не намерих конкретно това, което търсих):

Първо, което ме тормози е буквалното значение на “калорийна бомба”. Мисля, че разбирам какво се има предвид, но не съм сигурен дали го тълкувам правилно: калорийна бомба - голямо количество калории приети на едно хранене - би ли могло да се нарече така?

В следствие на това “мое тълкуване”, ако въобще е правилно де, и от това, което съм чел се появява другият ми въпрос: Ако в някои случаи се смята, че калорийната бомба е, така да се нарече, вредна - от какво идва този извод? От видът на храната, чрез която сме я поели (junk food или “здравословна” храна), независимо какъв режим спазваме или от спецификата на самият режим.
По-накратко: В моя случай (аз съм на ВВД), може ли калорийна бомба от ~1000kcal на едно хранене, чиито калории са набавени не от junk food, а от “здравословна” храна, да се сметне за вредна или тя зависи от спецификата на режима ми?

03.10.13
20:21

1000 kcal на едно хранене не мисля, че може да са вредни по някакъв начин за млад физически активен човек особено пък, ако са от питателен източник. А и ...не бих нарекал едно пакетче семки калорийна бомба...все пак 180 грама са.

03.10.13
21:26

Идеална калориина бомба за след тренировка е протеин ,глюкоза на прах 100 гр и 10 гр креатин + 100 гр витарго.Тая комбинация качва много в мускулите с минимално качване на мазнини.

03.10.13
21:27

казано от Petyr Kostov на 03.10.13, 21:26:

Тая комбинация качва много в мускулите с минимално качване на мазнини.

Шо речи?

казано от DSD на 03.10.13, 19:47:

...не съм сигурен дали го тълкувам правилно: калорийна бомба - голямо количество калории приети на едно хранене - би ли могло да се нарече така?

Да, точно това е.
Правим уговорката, обаче, че ‘много’ и ‘малко’ са крайно относителни понятия.

Ако в някои случаи се смята, че калорийната бомба е, така да се нарече, вредна - от какво идва този извод? От видът на храната, чрез която сме я поели (junk food или “здравословна” храна), независимо какъв режим спазваме или от спецификата на самият режим.

Вредността идва от вида на храната.
Енергийната бомба не е непременно вредна (ето пример)

По-накратко: В моя случай (аз съм на ВВД), може ли калорийна бомба от ~1000kcal на едно хранене, чиито калории са набавени не от junk food, а от “здравословна” храна, да се сметне за вредна или тя зависи от спецификата на режима ми?

1000 kcal могат да са много и малко.
Ако гониш 4000 kcal дневно, 1000 kcal за едно ядене са по-скоро нормално количество.
Ако приемаш 2000 kcal дневно, тогава 1000 kcal за едно ядене са нещо друго, нали?
Въпросът ти без характеристика на целия режим няма как да получи адекватен отговор.

казано от Petyr Kostov на 03.10.13, 21:26:

Идеална калориина бомба за след тренировка е протеин ,глюкоза на прах 100 гр и 10 гр креатин + 100 гр витарго.Тая комбинация качва много в мускулите с минимално качване на мазнини.

Няма такъв филм.

04.10.13
12:54

Кольо не е прав има такъв филм.

04.10.13
13:08

Е аз си мислех всъщност,че е важно колко е дневния калориен прием и колко въглехидрати протеин
и мазнини съм приел през целия ден,но щом пък е важно само след тренировка и то задължително бързият въглехидрат под формата на добавка омазнява по-малко отколкото ако ям ориз,ще се разтърся да видя за такива добавки,че да мога да кажа само мускулна маса,най-вероятно даже и тренировката не е много важна,нали? Само стига да пия 100 глюкоза 100 витагро и да пийна 10 гр креатин и една дозичка протеин.

Мерси много,ще се чуем след година на Олимпията.

(bow) (bow) (bow)

Мнението беше редактирано от Teen Power на 04.10.13 13:09.

04.10.13
13:15

Дал съм примерни пропорции,първо се приемат протеина,глюкозата и креатина след 20 мин витаргото.Това че са добавки незначи че не е хранене.Това е един от най-добрите начини за възстановяване с минимално качване на мазнини.Използват го признати културисти.Друго нямам какво да кажа. Калорийната бомба е най-добре да се прилага когато инсулиновата дразнимост е станала висока лед тренировка или рано сутрин.Тук говориме НЕ говориме за тренировка а за хранене. Гадната истина е че може цял ден да не си ял но ако храненето след тренировка е добро ти ще си много добре възстановен.Затова виждаме толкова хора които не обръщат голямо внимание на храненето но имат пари за добавки и хакат като ненормални след тренировка и в края на краищата изглеждат по добре от ..някои.. хората които се мъчат да спазват някакъв режим на хранене.Не казвам че е правилно но такъв е филмът-правят неща които не разбират но по някаква случайност са правилни.

Мнението беше редактирано от Petyr Kostov на 04.10.13 13:20.

04.10.13
13:19

Е питам те все пак,втори път.Ако изям същите въглехидрати и протеин след тренировка вместо от скъпата захар и протеина дето е брашно , бял ориз с пилешко ще омазня ли повече при втория случай.
А това за добавките въобще не ми го говори,има хора,които без добавки и без хранителен режим си просто личи,че тренират,надарени генетично хора . Добавките не правят голяма разлика, а това да твърдиш,че с добавките ще станеш як без хранителен режим е леко безумие .

казано от Petyr Kostov на 04.10.13, 12:54:

Кольо не е прав има такъв филм.

Разбира се, че не съм прав... има ли нещо по-хубаво от 200 g въглехидрати след тренировка!? :x
Вълшебен балсам за инсулина, незаменим елексир на изразходвания гликоген...

Какъв атлет и след какво натоварване има нужда от 200 g (словом - двеста грама) захар наведнъж? (fubar)
Ама какво ли разбирам аз, та обръщам внимание на незначителни неща...

Взе да ми писва да се боря с кварталните митове и легенди... |-)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.10.13 13:25.

04.10.13
13:26

Казвам какво става реално погледнато(аз виждам какво правят хората щото много време на ден говоря с хората за това) иначе храната за мене е по важна от добавките.Белият ориз и пилешкото(замени с по качествено месо) ще ти свърши по-добра работа след 1 час след тренировката,а птореина на прах и захарта са бързо усвоими затова се пият ДИРЕКТНО след тренировката докато твоите споменати са по бавни за разграждане.Много е важно да ядеш нещо лесно разградимо след тренировка да попълниш гликогена в мускултие бързо и да не затрудняваш стомахът си.Евтин вариянт на това което казах в първият пост е примерно нормална захар и яйцата(по лесно се разграждат от месото).Има айца на прах в големите вериги за пазаруване(евтино е и пак върши работа).

04.10.13
13:28

Кольо глюкозата е захар но витаргото НЕ Е.Прочети какво е моля ти се не се излагай.

04.10.13
13:29

И за какво ми е директно този гликоген  и какво означава точно след тренировка.Понеже моето ‘след’ е минимум 12 часа (по принцип е 24) и дефакто това означава,че и месо да ям до 24 часа отдавна ще се е разградило,че чак ще е заминало в кенефа.

казано от Petyr Kostov на 04.10.13, 13:26:

Много е важно да ядеш нещо лесно разградимо след тренировка да попълниш гликогена в мускултие бързо...

Имаш ли представа колко гликоген си изчерпал с една тренировка, колко захар ти трябва да го попълниш и дали има смисъл да го попълваш изобщо?
Хайде да четем.

казано от Petyr Kostov на 04.10.13, 13:28:

Кольо глюкозата е захар но витаргото НЕ Е. Прочети какво е моля ти се не се излагай.

Излагам се.

04.10.13
13:41

Няма да си губя времето повече с вас.

Няма лошо... ;)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.10.13 13:51.

04.10.13
14:02

Само като ти видя подпухналите бузки и естрогенените зърна ми става лошо ,Пеца. Заприличал си на момче със синдром на Даун. С тая химия само вода ли успя за задържиш ?

Мнението беше редактирано от Teen Power на 04.10.13 14:26.

04.10.13
14:24

Мерси Кольо, много изчерпател отговор - точно това, което ме интересуваше :)

Въпросът ти без характеристика на целия режим няма как да получи адекватен отговор.

Няма нужда. Опитах се да “обесня” чрез него какво точно имам предвид, предполагам, че ви стана ясно.
Но и като конкретно зададен въпрос, мисля че вече мога и сам да си отговоря на него (по пътя на логиката), благодарение на отговорите, които получих, за което мерси отново :)

04.10.13
18:53

То по-принцип т.нар. джънк фууд не е “вредна” заради калориите! Боклук е, защото не ти дава това, от което организма има нужда, и защото съдържа гняс, която в перспектива не се отразява добре на здравето. Иначе 1000 ккал май са около три шоколада горе-долу, което си е съвсем поносимо :) Но не знам шоколада към коя категория го отнасяте!

04.10.13
19:17

По-скоро се казва калорийна бомба, защото някой някъде в някой сутрешен блок се е изразил по този начин - било е оригинално и готово.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1