03.10.13
13:33
Здравейте :) От много време чета статиите тук и най-накрая реших да си направя регистрация и да пиша, защото мисля, че бих получила адекватни препоръки и насоки.
На 19 години съм, висока - 1,69 см., тегло - 52 кг., талия - 65 см., ханш - 92 см. (проблемни зони, естествено, ханш и бедра). В момента си се харесвам така - не искам нито да свалям, нито да качвам. Миналата година бях станала 62кг., което си обяснявам с много неправилен начин на хранене (предимно “Junk"food), който коригирах от януари месец тази година до момента. Разбира се така и достигнах тези 52 кг., на които много се радвам (най-малко съм била 54кг.). На тези килограми съм от 2-3 месеца. Не съм спазвала някакъв строг режим на хранене, единствено през това време тренирах аеро-кикбокс само за месец, но спрях, защото, ако трябва да съм честна, не съм много по фитнеса и спортовете, предпочитам тренировки вкъщи и обичам разходките.
Рядко закусвам, ако го направя, закусвам 2 с.л. пълнозърнесто мюсли с обезмаслено кис. мляко 0,1%. Кафенцето е задължително (не мога просто без него). Обядът и вечерята са ми задължителни, рядко междинно хранене, което се старая да е от плодове. Не ям тлъсто месо, никога не съм обичала, но пък сладкото си ми е слабост, въпреки че умея да се възъдржам. :( Хляб, мога да ям, мога и да не ям. В момента съм се спряла на Бонус Класик, ако тоооолкова много ми се прияде.
Правя всеки ден 30 мин. тренировки вкъщи за крака и корем, искам да се постегна малко. Гледам да се движа повече, но проблемът е там, че не знам точно как да се храня. Ям си нормално, но изведнъж почвам да свалям отново, а не искам, стигам до 50,500кг. (което нацяло си ми е извън нормата) и започвам да изпитвам ужасен вълчи глад за сладко и изобщо всякакви въглехидрати. Ако се случи да се отдам на това мое желание, което съм сигурна е предизвикано само и единствено от мозъка ми, а не че съм толкова гладна, преяждам, но съответно на другия ден се връщам към нормалното. Никога не ми се е случвало и се депресирам, че изпадам в такива сривове. Не мога да преценя от какво точно имам нужда, за да си поддържам теглото, опитвам всячески да се нагодя някак си и да си седя така без да свалям и качвам, но не ми се получава. И освен това сега от тези резки промени, които се случват, цикълът ми не идва и съответно се оказа, че не произвеждам достатъчно хормони. Изписаха ми за 7 дни да пия хормонални хапчета и отделно витамините Геритамин. Ясно е, че от хормоналните е напълно възможно да напълнея, което се надявам да не се случи, тъй като лечението е само 7 дни. Това е другият ми страх случайно да не се върна към старите килограми. Постоянно вися в различни сайтове, смятам си дневния калориен прием и прочие, и прочие... Постоянно се затормозявам с тези неща.
Имам желанието да си водя здравословен начин на живот (въпреки че нацяло от сладките изкушения не мога да се откажа), получава се, но докато не започна отново да свалям и съответно изведнъж да започна да ям и да не мога да спра. Обръщам се към вас, защото мнозинството тук са много по-компетентни от мен по тези въпроси и може би ще получа някакви полезни насоки и ще изляза от този “дяволски кръг” хаха. Благодаря ви предварително :)
03.10.13
16:17
Момче съм, но и аз често изпадам в такива състояния, както ти се изрази, на вълчи глад за сладко. Цаката е или да замениш сладките боклуци със сладки плодове - много по-малко калорични са, имат витамини и като цяло са идеален заместител на всичко сладко, а и са толкова многобройни и разнообразни. Другия вариант е чийт днен.. не знам ти си прецени.. Права си, че този глад за въглехидрати е на психическа основа, все пак глюкозата е най-доброто гориво за мозъка и ако редовно го лишаваш от нея, той ще си я потърси. Вече начинът по който ще си доставиш тази глюкоза е твой избор.
03.10.13
18:24
Благодаря ти за отговора :) Да, аз по принцип си залагам на плодовете като цяло, но в един момент, явно защото съм се настроила към шоколадовите продукти като към нещо забранено и идва моментът на слабост, който проваля всичко. И силно се надявам най-накрая да успея да го преодолея по някакъв начин.
04.10.13
11:41
казано от Виктория Георгиева на 03.10.13, 18:24:
Благодаря ти за отговора :) Да, аз по принцип си залагам на плодовете като цяло, но в един момент, явно защото съм се настроила към шоколадовите продукти като към нещо забранено и идва моментът на слабост, който проваля всичко. И силно се надявам най-накрая да успея да го преодолея по някакъв начин.
Всичко е до воля и опит..
04.10.13
11:48
Пристъпите на глад за захар са следствие от храненето ти като цяло - неоптимално количество, ниско качество и липса на подходящ баланс. Коригираш ли тези неща, проблемът със захарта ще се реши... и не само той.
04.10.13
12:45
казано от Кольо Пияндето на 04.10.13, 11:48:
Пристъпите на глад за захар са следствие от храненето ти като цяло - неоптимално количество, ниско качество и липса на подходящ баланс. Коригираш ли тези неща, проблемът със захарта ще се реши... и не само той.
И аз мисля, че проблемът е някъде там и от край време се опитвам да намеря подходящия баланс, но не ми се получава... Само за едно нещо съм почти сигурна - за качеството на храната, защото навън ми се случва много рядко да ям. А ако се случи държа да е нещо готвено. Поне съм се отучила да ям “Junk” food-a и сега даже не си и помислям за него.
И аз имам прблеми с глада за захар, но го решавам с комбинация от мед, орехи и натурално фъстъчено масло.
От лекари съм чувал че обезмасленото мляко изобщо не се усвоява добре от храносмилателната система.
04.10.13
14:12
казано от Виктория Георгиева на 04.10.13, 12:45:
И аз мисля, че проблемът е някъде там и от край време се опитвам да намеря подходящия баланс, но не ми се получава...
Намалила си значително мазнините в храната си.
И това не е от вчера. Познах ли?
Само за едно нещо съм почти сигурна - за качеството на храната, защото навън ми се случва много рядко да ям.
Напиши храненето си за ден-два.
Така ще можем да говорим конкретно.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.10.13 14:13.
Както каза Кольо - нещо куца в режима, за да има такива моменти.
А ако толкова много имаш нужда за сладко - може да отбиеш номера с някоя доза протеин.
04.10.13
15:10
казано от Кольо Пияндето на 04.10.13, 14:12:
И аз мисля, че проблемът е някъде там и от край време се опитвам да намеря подходящия баланс, но не ми се получава...
Намалила си значително мазнините в храната си.
И това не е от вчера. Познах ли?казано от Виктория Георгиева на 04.10.13, 12:45:
Само за едно нещо съм почти сигурна - за качеството на храната, защото навън ми се случва много рядко да ям.
Напиши храненето си за ден-два.
Така ще можем да говорим конкретно.
Да, значително съм намалила мазнините... Съобразявам се вечер да не прекалявам много с въглехидратите, гледам да ги консумирам на обяд... Сигурно и това не е много правилно, но както казах трудно се ориентирам кое е правилно и кое не...
Примерно хранене:
Споменах, че рядко закусвам, но задължително започвам с кафе с мляко и мед.
Евентуално, ако присъства закуска, тя се състои от пълнозърнесто мюсли с кисело мляко и малко мед.
Обяд:
1 вариант: нетлъсто месо (предимно пилешко) със салата, с картофи, ориз, в зависимост от това къде съм и какво се предлага.
2 вариант: нещо готвено без месо (разбирайте картофи със зеленчуци, ориз със зеленчуци), спагети (рядко).
3 вариант: омлет с шунка, зеленчуци.
Тук след обяда и преди следобедната закуска (която не е винаги) се появява моята 30 минутна домашна тренировка за стягане и поддържане на някаква форма.
Ако прегладнея след обяд залагам на плодове ... а точно тогава понякога се появява неистовия глад за сладки глезотии и му се отдавам евентуално, ако имам пристъп на умопомрачение :D
Вечеря:
Нетлъсто месо/риба със салата - предимно...
Просто не обичам мазното, но си хапвам кюфтенца, кебапчета, тях не ги избягвам.
Не обичам пържено и панирано, не присъстват в менюто ми. Също така отдавна се отучих да пия и газирани напитки и плодови сокове.
04.10.13
15:33
Първо - това:
казано от Виктория Георгиева на 04.10.13, 15:10:
Да, значително съм намалила мазнините...
има значителна заслуга за това:
казано от Виктория Георгиева на 03.10.13, 13:33:
...цикълът ми не идва и съответно се оказа, че не произвеждам достатъчно хормони...
Докато не върнеш качествените мазнини в менюто и то в достатъчно количество, този проблем няма как да се оправи и ще пиеш хапчета.
Трудно се ориентирам за количествата на храната ти и допускам, че твърде много от енергията ти за деня идва от въглехидрати. Опитай се да посмяташ, за да се ориентираш. Липсата на мазнини е една от най-грубите грешки. Естествено, че следобед ще те избива на захар, след като почти цял ден преди това почти нищо не си яла. Консумацията на въглехидрати вечер не е непременно грешка, но трябва да е съобразено с общия им дневен прием. Кюфтета и кебапчета са ОК само при условие, че ти си правила каймата. Плодовете не са храни без влияние върху телесното тегло. :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.10.13 15:34.
04.10.13
17:04
казано от Кольо Пияндето на 04.10.13, 15:33:
Първо - това:
казано от Виктория Георгиева на 04.10.13, 15:10:
Да, значително съм намалила мазнините...
има значителна заслуга за това:
казано от Виктория Георгиева на 03.10.13, 13:33:
...цикълът ми не идва и съответно се оказа, че не произвеждам достатъчно хормони...
Докато не върнеш качествените мазнини в менюто и то в достатъчно количество, този проблем няма как да се оправи и ще пиеш хапчета.
Трудно се ориентирам за количествата на храната ти и допускам, че твърде много от енергията ти за деня идва от въглехидрати. Опитай се да посмяташ, за да се ориентираш. Липсата на мазнини е една от най-грубите грешки. Естествено, че следобед ще те избива на захар, след като почти цял ден преди това почти нищо не си яла. Консумацията на въглехидрати вечер не е непременно грешка, но трябва да е съобразено с общия им дневен прием. Кюфтета и кебапчета са ОК само при условие, че ти си правила каймата. Плодовете не са храни без влияние върху телесното тегло. :)
Ще се опитам да поправя това с мазнините, дано не объркам и него ... хаха а иначе за количеството въглехидрати - ограничавам ги и тях доста. Смея да твърдя, че си наблягам на протеините от месо, яйца с гарнитура от зеленчуци задължително... Но пък в последно време имам чувството, че като го карам само така и точно тогава искам да погълна всички високовъглехидратни храни на света... Затова почнах да си добавям малко въглехидрати в храненията... в умерени количества. Та на това се дължи и това примерно меню, което написах.
И относно плодовете, знам, че са нож с две остриета, но пък понякога много ми помагат в пристъпите за сладко.
Пресметнала съм си дневния калориен прием, но не съм сигурна напълно, че е точно такъв, защото не съм сигурна колко активна съм всъщност с тези 30 минутни упражнения всеки ден и отделно движението, което се налага да извършвам като ходя на лекции, по задачи и т.н. Може и това до някъде да е проблем. Насочила съм се към равномерното балансирано хранене и съм пресметнала приема на белтъчини, въглехидрати и мазнини, но ми е много трудно да определям на хранене по колко грама от всяко си набавям.... абе, много е зле положението май хах... :/
04.10.13
17:44
Сподели какво си изчислила, за да те насочим, доколкото можем, защото тези неща са доста условни - всичко са едни ориентировачни сметки :) Но все пак е по-добре с някакъв ориентир, отколкото без, когато искаш да сваляш, поддържаш или качваш кг
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 04.10.13 17:45.
04.10.13
18:35
казано от Adriana Dacheva на 04.10.13, 17:44:
Сподели какво си изчислила, за да те насочим, доколкото можем, защото тези неща са доста условни - всичко са едни ориентировачни сметки :) Но все пак е по-добре с някакъв ориентир, отколкото без, когато искаш да сваляш, поддържаш или качваш кг
БМ = 1369,1 ккал., умножих по коефицента за умерено активен (1-3 пъти седмично спорт), въпреки че всеки ден правя тези тренировки по 30 мин. (понякога без неделя), и се получава 1882,5125 ккал.
А като се насочих към РБД сметнах, че имам нужда от Белтъчини - 104гр. (416 ккал./ден) ; Въглехидрати - 184гр. (733,5ккал/ден) и Мазнини - 81,5гр. (733,5 ккал./ден).
Упражненията са тези:
http://www.youtube.com/watch?v=bF4DZd19Nus&feature=fvwrel=related
и
http://www.youtube.com/watch?v=IqKVlBesypc
редувам ги - единия ден за крака, на другия ден за корем.
04.10.13
20:33
Добре е, че си го сметнала с този коефициент, за да не ги завишаваш допълнително. Каза, че са ти предписали хормони - можеш ли да ми кажеш какво ти изписаха? Защото,ако съдържанието на хормоните в хапчетата не е завишено, не би трябвало да си върнеш старите килограми, НО има едно голямо НО, тъй като знаем какви са лекарите в БГ.
Относно желанието ти за сладко - имам познати, които приемат хром като хранителна добавка и желанието им за сладко намаля драстично. Лично аз не съм го пробвала, тъй като нямам проблем с това, а теории по въпроса има много.. Но ако положението е много тежко, винаги можеш да пробваш, за да видиш дали ще има някакъв ефект при теб (било то и плацебо:Д)
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 04.10.13 20:35.
04.10.13
20:43
казано от Adriana Dacheva на 04.10.13, 20:33:
Добре е, че си го сметнала с този коефициент, за да не ги завишаваш допълнително. Каза, че са ти предписали хормони - можеш ли да ми кажеш какво ти изписаха? Защото,ако съдържанието на хормоните в хапчетата не е завишено, не би трябвало да си върнеш старите килограми, НО има едно голямо НО, тъй като знаем какви са лекарите в БГ.
Относно желанието ти за сладко - имам познати, които приемат хром като хранителна добавка и желанието им за сладко намаля драстично. Лично аз не съм го пробвала, тъй като нямам проблем с това, а теории по въпроса има много.. Но ако положението е много тежко, винаги можеш да пробваш, за да видиш дали ще има някакъв ефект при теб (било то и плацебо:Д)
Хапчетата се казват Дуфастон, тя ми ги предписа да ги пия само 7 дни.. което мъничко ме успокоява, че може би няма да ми се отразят много. Питах я дали ще кача, но тя каза, че е вероятно само да задържа вода и като ги спра всичко да е ок. Още не съм ги почнала от страх :D
04.10.13
20:56
Пила съм ги, много са добри :) Действат и лично аз нямах никакъв проблем с теглото, когато ги пиех, а ги пиех 1 месец. Започвай ги смело:)
04.10.13
21:04
казано от Adriana Dacheva на 04.10.13, 20:56:
Пила съм ги, много са добри :) Действат и лично аз нямах никакъв проблем с теглото, когато ги пиех, а ги пиех 1 месец. Започвай ги смело:)
Ох, благодаря ти много!!! От утре ги започвам. Дано от там нататък да нямам такива проблеми. :)