Разминаване в лява и дясна половина на тялото?

04.10.13
19:19

здравейте!на 21 години съм около 180,+/- 80 кила.стажът ми е относителен.от малък си тренирам сигурно 12-13 годишен.по цял ден се набирах измислях си разни упражнения с гирички и железа по двора.към 13-14 годишен започнах по сериозно да се занимавам,но имах само 2 гирички по 3-4 килограма и си тренирах с тях само бицепс и трицепс като ги хващах 2 те в една ръка.след това имах един  15 килограмов дъмбел и отново тренирах само ръце и рамо,правех някакви лицеви за гърди и дотам.до 18-19 годишен тренирах само бицепс,трицепс и рамо ( сега ми се вижда много селяшко и смешно,но това е положението,като нямам уреди и пари за фитнес).до 19 годишен бях между 55-60 килограма на 175 примерно(доста слаб,но хората много се радваха на формата на ръцете ми макар и 33 см тогава,пак имаше някакъв ефект от дългите години ръце само.)започнах да тренирам в мазето на 1 приятел-имаше лежанка,лост и дъмбели и да ям стабилно ( не че преди това не се тъпчех просто не качвах килограми-генетични глупости сигурно)и не се бях мерил на кантар сигурно 1 година и малко.викам си ” бе май съм качил я да се премеря” и гледам-85 килограма,но с мазно шкембе.от тогава си тренирам всичко не само ръце (после и аз си накупих лост и дъмбели,накупих тежести,направих си лежанка и тн) и в момента съм посвалил малко шкембето и съм около 81 килограма,но още трябва да се поизчистя,но това след зимата,първо изкам да кача още малко .та така през последните година и половина,две тренирам по стандартна общо взето фитнес програма за маса-рамо и заедно рамо,трапец,крака(клекове и повдигане на пръсти от ръба на стълби),втора тренировка-гръб,трета гърди и пак крака ( като миналата,просто права по 2 пъти защото краката винаги са ми били доста по слаби,а и правя по малко упр все пак),и четвъртата последна е ръце.по 4-5 серии клел,лег,тяха,раменна преса с лост по-тежко по по малко повторения.не ползвам машини защото нямам,само свободни тежести.общо повторенията ми вървят от 5-6 до към 10-12 ( в по изолиращи упр,за бицепс и трицепс примерно)правя и корем с по 2-3 упр по 2-3 пъти в седмицата,напоследък се раздвижвам и на боксови круши.

проблемът ми е,че в различните упражнения различните ми страни на тялото реагират различно.например в френското разгъване от лег,едният ми лакът е по назад,другия по напред,едното рамо все едно ми е по издадено нагоре,другото ми идва по малко изпънато.лоста се изправя в горна чест на движението първо с единия край после с другия.същата работа е и при бицепса.едната китка се качва първа до пред гърдите ми от другата.в клека също усещам често,че единия крак поема по голяма тежест от другия и в много много други упражнения с лост,винаги едната страна влиза повече от другата,или седи в по различна позиция. не е според мене зареди големите тежести,защото усещам кога прекалявам с тях,а и макар и така грозно изпълнени не ми тежи толкова и правя по 8-10 повторения спокойно в серия.иначе нямам определена представа коя страна ми е по силна.едно повторение едната,другото повторения другата страна поема основната тежест.в различните серии,различните упражнения,повторения няма значение,не мога да определя едната страна да е по-слаба,просто си има някак различно мнение по въпроса от другата страна.това ми е единият проблем.другият ми проблем е силата.вярно,че правя от 1 година и нещо примерно по тежки базови упр като клек,лег,тяга,раменна преса с лост,гребане с лост и тн.но мисля,че като за 21 годишен на тези килограми,с някакъв опит все пак,не абсолютен новак,трябва да имам повече сила.лостът ми на макс е около 55-60 килограма.лежанката мога да направя примерно 2 серии по 10 повторения с тези килограми и съм свършен,което ми се струва малко за лежанка.чувам хората вдигат по 100 и кусур,аз с 70-80 килограма 1-2 повторения я направя я не.на тягата също.с тези килограми като си правя,макар да мога още, усещам,че това са ми близките възможности.при добре загрял мога да дръпна сигурно макс 80-90 кила 2-3 повторения което пак е малко.клека  също е зле...като цяло и краката винаги са ми били най-зле.с тези 55-60 килограма мога да клекна до 15 пъти макс.с около 80кила бих клекнал 5-6 пъти не повече,а много на мойта възраст и килограми клякат с поне 150 7-8 пъти,че и повече.този проблем предполагам,че е свързан с горния като цяло.не,че имам някакви свръх амбиции за трибоец или културист,просто се боря като всички тука за повече постижения.много ще съм ви благодарен,ако дадете някое мнение и препоръка върху въпросите ми.моля само без заяждания.описал съм по-подробно нещата,защото въпросите ми са особени и предполагам,ще е трудно на човек,който не ме е виждал в тренировка,да ми даде мнение.не съм описал детайлно програмата ми,но ако има значение и нея ще напиша.колкото до храненето,което съм сигурен,че ще попитате,не спазвам режим.гледам да хапвам повечко месце,ориз,катофи,кисели млека,пресни млека.за съжаление не мога да си позволя повече обаче.нямам финансова възможност и се храня в къщи с каквато манджа има.от време на време има и пържени картофи,дюнери,баници и подобни вреднотии,но освен да се стремя да ям по полезните неща,не мога да направя повече.не винаги в хладилника има всичко необходимо на билдъра :) и трябва да се задоволявам с каквото има.иначе си хапвам добре като количество-по 3-4 пъти на ден.
Очаквам отговори с нетърпение.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 04.10.13 22:11.

04.10.13
20:27

Ако мислиш, че едната половина на тялото ти изостава, тренирай с дъмбели основно. А относно това с килограмите - няма значение на колко години си, а с какъв опит си. Нормално е човек на 16-17 години например, които тренира сериозно от 1-2 години да вдига повече килограми от човек на 35 примерно, където тренира от броени месеци. Така, че не се притеснявай, че вдигаш леко и т.н. Важно е колко можеш да вдигаш, за да се товариш качествено, а не колко другите вдигат.

04.10.13
21:36

“Не е важно да можеш да вдигнеш 300 килограма, а да изглеждаш така, всякаш можеш”

Мнението беше редактирано от Юли на 04.10.13 21:37.

05.10.13
01:21

Голям роман си написал,за което не те обвинявам,но ще призная все пак ,че от части го четох..И все пак това ,което разбрах - очевидно имаш силов дисбаланс и неособен прогрес.
Не спазването на хранителния режим е груба грешка,но за жалост при някои хора ,включително и теб това е невъзможно, поради финансови причини.Трябва да знаеш ,че резултатите ще дойдат само тогава,когато започнеш да се храниш с каквото трябва.
Опиши все пак подробно начина си на трениране да ти се дадат някой съвети ,поне в този аспект.

05.10.13
13:21

ето я програмата по която тренирам:
понеделник рамо+трапец+крака

раменна преса с щанга,прав пред гърди-4х8-8-6-6
разтваряне ръце в страни 1 серия едновременно,2 серии с по 1 ръка редуване-3х10-10-8
повдигане ръце на пред с дъмбели 1 серия едновременно 2 редуване на ръцете-3х10-10-8
разтваряне с дъмбели за заедно рамо 3х10-10-10
повдигане на ръмене с дъмбели за трапец4х10-10-8-6
клекове с лост зад врата 5х12-12-10-8-8
повдигане на пръсти от края на стълбите в нас 3х30 (без тежест)

сряда гръб
набиране малко по широко от раменен хват с надхват-5х7-6-5-4-3 (толкова мога)
гребане с дъмбел-3х12-10-10
гребане с лост5х10-8-8-6-6
тяга 4х10-10-10-8

петък гърди и крака
лицеви упори с вдигнати крака(за горни гърди,че нямам полулег)4х12-12-10-10
лег с щанга 4х8-8-8-6
лег с дъмбели 3х10-9-8
флайс 3х10
клекове пак 5х12—12-10-8-8
и пак пръсец 3х30

събота или неделя ръце
2х12 ромбовидни лицеви тесен хват за трицепс и после 3х8 тесен хват с прав лост от лег
френска преса от лег 3х10-8-6
кик бек 12-10-12(последната серия с по леко,с повече задържане в горна точка)

прав сгъване с щанга за бицепс 4х10-8-6-6
прав последователно сгъване с дъмбели с извъртане в горна точка-3х10(на ръка)
концентрично с 2 дъмбела 1 по лег,1 по тежък и правя с по тежкия 5 повторения и веднага с по леки още 5-6 повторения така 2-3 серии зависи от кондицията ми

правя понякога и в отелни дни корем+малко кардио на боксови круши (пак в къщи,мои са си) и някоя мускулна група ако съм пропуснал примерно крака или трапец(нещо което ме е домързяло да го правя когато е трябвало)

това е програмата ми.кажете си мнението и за нея да не пускам отделна тема,че се канех да питам как е.

05.10.13
17:39

казано от Юли на 04.10.13, 21:36:

“Не е важно да можеш да вдигнеш 300 килограма, а да изглеждаш така, всякаш можеш”

брао ве

05.10.13
17:47

Няма смисъл да ги правиш тея ръце в неделя. Също не е и нужно да тренираш 2 пъти краката (освен ако не ти изостават или искаш да ги развиеш повече). Комбинирай групите в тридневен сплит. Тренирай през ден или в понеделник, сряда и петък.
1.Гърди, Бицепс
2.Почивка
3.Гръб, Трицепс
4.Почивка
5.Крака, Рамо
6.Почивка
7.Почивка или отначало
Корема, Трапеца, Предмишницата и Врата ги тренирай, когато искаш. УСПЕХ.

05.10.13
18:04

казано от kaloqn ivanov на 05.10.13, 13:21:

това е програмата ми.кажете си мнението и за нея да не пускам отделна тема,че се канех да питам как е.

От колко време тренираш?
Ако искаш изкарай 1 цикъл 5х5 и сподели резултатите след време.Мисля,че ще имаш напредък от него.
Постарай се поне през този период да се концентрираш в/у едно стабилно хранене.

06.10.13
15:41

описал съм точно от колко време как тренирам в началото на първия ми пост.иначе за 5х5 веднага бих почнал,но нямам толкова тежко,че да правя по 5 повторения.по нататъка ще се оредя с още някакви килограми и мога да мина на 5х5,но точно в този момент не виждам да има смисъл да правя по 5 повторения,без да ми е тежко.краката ги тренирам 2 пъти в седмицата,защото тях започнах последни да ги тренирам( груба грешка),а и винаги съм бил по слаб в краката сравнение с ръцете пък и правя само по едни клекове и един пръсец,нямам останалите уреди за разни сгъвания и разгъвания и затова поне като са 2 упр да ги правя по 2 пъти в седмицата.колкото до ръцете правя ги последни,защото съм чувал,че се започва с по големи групи в началото на седмицата и се минава към по-малките.освен това само ръце съм тренирал години наред(написал съм го в първия пост отново) и са ми най-маловажни като тренировка,защото ръцете ми са ми най-добре развити сравнение с останалата част на тялото.колкото до разместването на мускулните групи например гърди и бицепс,гръб и трицепс и тн,сръвнително скоро минах точно от подобна програма (даже ако не и същата) в тази сегашната ми програма където ръцете са в един ден.иначе ДА мога да направя едно разместване,самоче трябва да видя как да ги подреда,че след гърба хвата ми много изпуска и с този трицепс...нищо няма да направя,според мене гърба трябва да ми е отделно,сам.благодаря за отговорите все пак,ако имате някакви предположения и мнения по някой от въпросите ми ще съм благодарен.

06.10.13
16:29

краката ги тренирам 2 пъти в седмицата,защото тях започнах последни да ги тренирам( груба грешка),а и винаги съм бил по слаб в краката сравнение с ръцете пък и правя само по едни клекове и един пръсец,нямам останалите уреди за разни сгъвания и разгъвания и затова поне като са 2 упр да ги правя по 2 пъти в седмицата.

Не са ти нужни уреди за качествена тренировка за крака. Например аз тренирам краката си само с щанги. Ето ти упражнения, които може да правиш:
-клек (вариации)
-тяга (вариации)
-напади (вариации)
-добро утро (вариации)
-прасец (вариации)

колкото до ръцете правя ги последни,защото съм чувал,че се започва с по големи групи в началото на седмицата и се минава към по-малките.освен това само ръце съм тренирал години наред(написал съм го в първия пост отново) и са ми най-маловажни като тренировка,защото ръцете ми са ми най-добре развити сравнение с останалата част на тялото.

Щом ръцете са ти най-маловажни и са ти най-добре развити, не би следвало да е проблем да ги разделиш на гърди/бицепс и гръб/трицепс или обратно.

иначе ДА мога да направя едно разместване,самоче трябва да видя как да ги подреда,че след гърба хвата ми много изпуска и с този трицепс...нищо няма да направя,според мене гърба трябва да ми е отделно,сам.

Трицепсът е бутащ мускул и няма нищо общо с хвата. Гърбът и трицепсът са противоположни (антагонисти) и не ти пречи да тренираш за трицепс след гръб (аз тренирам гръб и трицепс в един ден и нямам проблеми).

Мнението беше редактирано от Ронката на 06.10.13 16:41.

06.10.13
23:37

казано от `~1! на 06.10.13, 16:29:

краката ги тренирам 2 пъти в седмицата,защото тях започнах последни да ги тренирам( груба грешка),а и винаги съм бил по слаб в краката сравнение с ръцете пък и правя само по едни клекове и един пръсец,нямам останалите уреди за разни сгъвания и разгъвания и затова поне като са 2 упр да ги правя по 2 пъти в седмицата.

Не са ти нужни уреди за качествена тренировка за крака. Например аз тренирам краката си само с щанги. Ето ти упражнения, които може да правиш:
-клек (вариации)
-тяга (вариации)
-напади (вариации)
-добро утро (вариации)
-прасец (вариации)

колкото до ръцете правя ги последни,защото съм чувал,че се започва с по големи групи в началото на седмицата и се минава към по-малките.освен това само ръце съм тренирал години наред(написал съм го в първия пост отново) и са ми най-маловажни като тренировка,защото ръцете ми са ми най-добре развити сравнение с останалата част на тялото.

Щом ръцете са ти най-маловажни и са ти най-добре развити, не би следвало да е проблем да ги разделиш на гърди/бицепс и гръб/трицепс или обратно.

иначе ДА мога да направя едно разместване,самоче трябва да видя как да ги подреда,че след гърба хвата ми много изпуска и с този трицепс...нищо няма да направя,според мене гърба трябва да ми е отделно,сам.

Трицепсът е бутащ мускул и няма нищо общо с хвата. Гърбът и трицепсът са противоположни (антагонисти) и не ти пречи да тренираш за трицепс след гръб (аз тренирам гръб и трицепс в един ден и нямам проблеми).

мерси много за отговора.чуда се дали ще е удачно да направя някакво заменяне с тягата.тоест да я правя не в деня за гръб а да я вкарам в друга тренировка.причината е,че както казах хвата ми изпуска като я правя последна.след тежкото гребане с надхват,набиранията и гребането с дъмбел...не ми остава много сила в предмишницата  за добър хват и ръцете ми изпускат.можеби преди да съм натоварил седалището и долата част на гърба,ръцете ми отказват.ако започвам с тягата,според мене пък ще изпускам в гребанията и набиранията.може ли някой да каже нещо по този въпрос,за да не пускам нова тема.също и по първоначалния ми въпрос,не разбрах дали,просто с времето ще се оправят разминаванията или да се ориентирам временно към някакъв друг подход,както беше казано с дъмбели.

07.10.13
14:20

Тягата може да я правиш и в тренировката за гръб, и в тази за крака. Ти си решаваш къде ти е по-удобно и я правиш в една от двете тренировки.

07.10.13
22:10

отново благодаря!за тягата,имам също един малък въпрос.нужно ли е да свалям тежеста до пода за 1 секунда поне, или мога без да допира пода отново да я дърпам нагоре.защото тежестите ми са от много на брой,но малки дискове като дължина и по трудно,се допира до пода,от клиповете,в които съм виждал да я правят с големи дискове и без особено сваляне на долу се достига пода,а в моя случай тялото ще идва по различно,ако трябва повече да наведа.как е най-добре да я изпълнявам? без да спускам тежестта до долу( а направо като мине под коленете да я издърпвам),да я спускам без значение от по-дългото движение до долна позиция(тоест оставяне на лоста на пода),да измисля някакви поставки,на които да слагам лоста( колко би следвало да ограничават движението!?),или никое от изброените няма да свърши работа и трябва да си търся по големи дискове като големина?
съжалявам,че в една тема съвсем се отклоних от първоначалният и замисъл,но не виждам смисъл да пускам нови теми и се надявам да получа адекватни отговори.благодаря предварително...

07.10.13
22:33

Спускай до там ,докъдето усетиш ,че гръбнака ти вече започва да се изкривява - в тоя момент вдигаш.

08.10.13
14:48

има ли значение обаче дали лоста ще го оставя за момент или директно ще го вдигна без да е докоснал земята,защото не съм виждал много много изпълнение без лоста да докосва земята,пък и някак изглежда по опасно

08.10.13
16:24

Ако е наистина тежка серията, лоста го оставяш на земята и дори може да починеш 1-2 секунди преди следващото повторение. Но ако серията е лека, може да вдигаш, веднага след като щангата докосне пода.

Мнението беше редактирано от Ронката на 08.10.13 16:25.

11.10.13
17:14

благодаря за отговорите,но имам пореден въпрос,отново по специфичен...когато правя тяга,клек,лежанка-с една дума по-големи мускулни групи,участващи в едно движение,направо не знам къде се намирам.като цяло съм в лоша форма на издръжливост и прочие.може да имам видим ефект и да съм качил килограми от тренировките,но не само силата ми се губи,както споменах по-горе,а и самата издръжливост.не знам как да го опиша...започвам много да се потя,да треперя,да се лутам неадекватно наляво-надясно в почивките,да прахтя като кон.погледът ми се замъглява и съм като надрусан...ставам неадекватен.по време на серията ми иде да пусна тежестите и да легна на земята,без да ставам с часове.не защото самите мускулни групи са ми се изморили толкова,а някак цялостната енергия ме напуска и ми е трудно да продължавам сериите и останалите упражнения.според мене,това ми пречи сериозно на прогреса.днеска например започнах с клекове 1х10(45кг)4х8(55кг) и накрая пак 1х10 с (45кг)...след това направо едвам слезнах до лоста в двора ми.люлеех се наляво на дясно,всичко ми беше шарено,направо ако ме чуе някой наркоман ще ми завиди,та ще почна да кляка всеки ден :D
може ли да се дължи на алкохол и цигари? или това е можеби само малък елемент,а не основният проблем?някой някакви препоръки за избягването на това състояние има ли?дали ще е до време и ще влезна във форма,ако съм упорит или нещо трябва да променя?

11.10.13
18:43

Не знам от какво може да е това неадекватно състояние, но определено ще направиш добре ако спреш с цигарите и алкохола.

11.10.13
19:16

казано от `~1! на 11.10.13, 18:43:

Не знам от какво може да е това неадекватно състояние, но определено ще направиш добре ако спреш с цигарите и алкохола.

добре ще е  но все не намирам подходящия момент пък и все се намирам изкушители,но ще се постарая,поне да ги намаля.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1