Проблем със стомаха и отделяне на газове

04.03.11
01:17

Здравейте,

в период на качване на маса съм и приемам доста въглехидрати. Главно имам проблем с отделянето на газове, което буквално става постоянно :D. Макар и безшумни и лишени от аромат ми създават дискомфорт. Опитах с мезимфорте, няма ефект. Мисля че е от протеина, защото спрях да го пия за няколко дни и всичко утихна :D.
Преди пиех scitec 100% why isolate, сега пия gold standard ... и при двата положението е пръдливо :|.
Някакви предложения как да се справя с това?

04.03.11
01:31

Пробвай с ензими за млечни продукти(лактозата) и такива за протеин, NOW имат такива продукти. Не всички изолати, са лишени от лактозата напълно ;) В момента не ми се проверява, но не съм сигурен дали в Мезим форте се съдържат ензимите, които са ти необходими (лактаза и протеаза) а дори и да се съдържат вероятно не са в достатъчни количества.

04.03.11
01:33

Еспумизан ще ти свърши работа. И запомни - само здрав гъз пърди :D

04.03.11
01:42

казано от Anthony на 04.03.11, 01:33:

Еспумизан ще ти свърши работа. И запомни - само здрав гъз пърди :D

Еспумизан може да реши проблема временно, но няма да му помогне да разбере на какво се дължи той. Останалото  го заявяваш на базата, на своя дългогодишен опит вероятно?

Мнението беше редактирано от Valdis на 04.03.11 01:46.

04.03.11
03:00

Точно така. Поне в тази област.

KY

04.03.11
08:28

-Докторе, пърдя постоянно, но нито се чува, нито мирише.
-Ето ви 2 вида хапчета, пийте ги както е описано на опаковката и елате отново на преглед след 2 дни.
След два дни.
-Докторе, положението е нетърпимо! Продължавам да пърдя постоянно, но сега се чува!
-Спокойно! До края на седмицата ще си възстановите и обонянието.

Гледай и в твоя случай да не стане така. :D

Аз имах почти същия проблем. При мен нещата се оправиха, откакто на бъзик реших да пробвам храносмилателни ензими. Пих 3 дена подред ензими с всяко едно хранене, след това спрях да ги пия и от тогава (вече седмица и половина) нямам никакви проблеми с газовете. Не знам как точно са ми помогнали. Ензимите бяха Мезимфорте, но може при теб да трябват по силни...пробвай на Now “Super enzimes”. Друго, което ще те посъветвам е да дъвчеш много хубаво храната, особено въглехдиратите. Явно и големите количества протеин не ти понасят. Опитай да си купиш ензими специално за разграждане на протеина, понеже в мезимфорте точно тези ензими са много малко. Пии си протеин и заедно с това ензимите...ако положението се подобри, значи не понасяш големи количества протеин :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 04.03.11 10:30.

04.03.11
10:43

казано от ProXxX на 04.03.11, 10:30:

Аз имах почти същия проблем. При мен нещата се оправиха, откакто на бъзик реших да пробвам храносмилателни ензими. Пих 3 дена подред ензими с всяко едно хранене, след това спрях да ги пия и от тогава (вече седмица и половина) нямам никакви проблеми с газовете. Не знам как точно са ми помогнали. Ензимите бяха Мезимфорте, но може при теб да трябват по силни...пробвай на Now “Super enzimes”. Друго, което ще те посъветвам е да дъвчеш много хубаво храната, особено въглехдиратите. Явно и големите количества протеин не ти понасят. Опитай да си купиш ензими специално за разграждане на протеина, понеже в мезимфорте точно тези ензими са много малко. Пии си протеин и заедно с това ензимите...ако положението се подобри, значи не понасяш големи количества протеин :)

В Super Enzymes, няма нито лактаза, нито протеаза, така че е вероятно и те да не облекчат положението. Двата продукта на NOW, които интересуват автора са Protein Digest, и  Dairy Digest Complete, препоръчвам първо да пробваш втория понеже съдържа и протеаза и лактаза. А Мезим форте не съдържа нито един от двата ензима.

За лактазата съм съгласен, че липсва, но сега пак гледах съставките и на Мезимфорте и Super Enzymes и в двата присъства протеазата, като при now е в доста по-голямо количество. Все пак наистина може да се спре на двата продукта, които ти предложи :)

04.03.11
11:05

казано от ProXxX на 04.03.11, 10:54:

За лактазата съм съгласен, че липсва, но сега пак гледах съставките и на Мезимфорте и Super Enzymes и в двата присъства протеазата, като при now е в доста по-голямо количество. Все пак наистина може да се спре на двата продукта, които ти предложи :)

Прав си протеазата е вкарана в някакъв комплекс и затова съм я пропуснал, явно и в мезим форте съм я пропуснал, но определено не бих заложил на подобен продукт. По начина, който съм предложил ще може да открие  какъв е проблема, ако проблема е в протеина и Super enzymes вероятно ще свършат работа, а и цената им в Iherb е доста добра. Между другото в Iherb ензимни продукти колкото щеш.

BR

04.03.11
11:54

Може и да ти е много по-малък проблема,вероятно ядеш бързо.Дъвчи бавно и ще видиш,че и без ензими ще има подобрение.Ако няма прибягваш до тях.

04.03.11
13:18

Креон е един много добър ензимен продукт, който бих ти препоръчал. Няма лактоза, но действа много добре. Виж повече тук -
http://apteka.framar.bg/11002684/креон-капс-25-000-е-20

04.03.11
17:22

Вярно е че ям бързо, но нямам проблеми когато не приемам протеин. Спра ли го за 2-3 дни всичко утихва :D.
В тренировъчни дни примемам 90гр протеин като добавка + от храната. В нетренировъчни дни 30-60гр. Като повечето пъти е една доза (30г) сутрин.
Ще пробвам Dairy Digest Complete да видим какво ще излезе. За ihearb.com ли говориш? Гледам че доставката излиза 4$, което е ок.

04.03.11
17:26

казано от koni на 04.03.11, 17:22:

Вярно е че ям бързо, но нямам проблеми когато не приемам протеин. Спра ли го за 2-3 дни всичко утихва :D.
В тренировъчни дни примемам 90гр протеин като добавка + от храната. В нетренировъчни дни 30-60гр. Като повечето пъти е една доза (30г) сутрин.
Ще пробвам Dairy Digest Complete да видим какво ще излезе. За ihearb.com ли говориш? Гледам че доставката излиза 4$, което е ок.

Точно, в тази цена за доставка можеш да вместиш продукти за около 80$.

09.03.12
23:22

Не съм много компетентен по темата, но защо след като мислиш, че протеина е причината за газовете просто не спреш протеина или поне пий друг. И аз имам подобен проблем и много повече от един протеин бих жертвал ;) Сподели после резултата от ензимите.

10.03.12
07:43

казано от koni на 04.03.11, 01:17:

Здравейте,

в период на качване на маса съм и приемам доста въглехидрати. Главно имам проблем с отделянето на газове, което буквално става постоянно :D. Макар и безшумни и лишени от аромат ми създават дискомфорт. Опитах с мезимфорте, няма ефект. Мисля че е от протеина, защото спрях да го пия за няколко дни и всичко утихна :D.
Преди пиех scitec 100% why isolate, сега пия gold standard ... и при двата положението е пръдливо :|.
Някакви предложения как да се справя с това?

Въглехидратите само с храната ли ги приемаш? Може нещо което хапваш да не е съвместимо с протеина?
Ако го пиеш на гладно положението същото ли е?

10.03.12
09:06

казано от Петър Петров на 09.03.12, 23:22:

Не съм много компетентен по темата, но защо след като мислиш, че протеина е причината за газовете просто не спреш протеина или поне пий друг. И аз имам подобен проблем и много повече от един протеин бих жертвал ;) Сподели после резултата от ензимите.

А ти защо не прочетеш първо от кога е темата, преди да се хабиш да раздаваш некомпетентните си съвети?

Мнението беше редактирано от Valdis на 10.03.12 10:45.

10.03.12
14:47

Имаш проблем заради лактозата в това няма никакво съмнение. Повечето хора с напредване на възрастта не могат да усвояват добре лактозата, заради по малкото производство на ензима, който я разгражда. NOW имат този ензим - лактаза и е самостоятелен и мисля, че в другите им комбинирани ензим добавки не присъства.

07.10.13
16:46

Някой може ли да ми каже кой от тези два продукта е по силен, защото нещо немога да разбера количеството на съставките им.
Този на Now Super enzyme или на HAYA LABS Digestive Enzyme.

08.10.13
14:53

казано от tfkk tfk на 07.10.13, 16:46:

Някой може ли да ми каже кой от тези два продукта е по силен, защото нещо немога да разбера количеството на съставките им.
Този на Now Super enzyme или на HAYA LABS Digestive Enzyme.

Пробвай с пробиотик комплекса на Bulk Powders, в него има и добавени ензими.

Мнението беше редактирано от Hvanatema на 08.10.13 14:54.

14.10.13
00:46

за това ли говориш “BULK POWDERS Complete Probiotic”

15.10.13
20:58

Добре а да обобщим, значи тази добавка ще помогне за усвояването на по големите количества храна и няма да ми задаржа газове в стомаха ?
Ако е така да си го поръчвам направо.

15.10.13
21:42

Виж и тези : http://www.daflorn.com/index.html , пробиотичния състав е по-добър, защото съдържа ендемични видове с висока активност. Има и продукти в каталога, които съдържат и ензими, но моя съвет е да не прекаляваш с ензимите, защото организма свиква да му ги внасяш наготово, и след време става ленив. Т.е. в дългосрочен план, по-скоро ще си навредиш! Най-добрия вариант е да си оптимизираш храненето, като изключиш храните, които ти действат дискомфортно, и почни да приемаш чист пробиотик. С времето ще усетиш подобрение, не само в храносмилателната система, но и в имунната. Успех :)

15.10.13
21:55

Ами вмомента съм в период на качване и гледам да приемам повече въглехидрати и не знам как да си оптимизирам храненето повече от това.
Ето режима ми :
1 хранене 200 гр овесени ядки + протеинов шейк
2 както има сготвено за обяд (попринцип тогава ям много хляб)
3 200 гр ориз, 50 грама бадеми, 1 банан, 3 цели яйца
4 150 грама пилешки филета + 200 грама варени картофи + протеинов шейк
5 200 грама пилешки пържоли + 200 грама картофи
6 100 грама извара (преди лягане)

Незнам от кое точно ми се случва този проблем но режима съм си го градил с месеци и мисля, че е сравнително добър.

15.10.13
22:02

Ами видно е, че приемаш доста въглехидрати и то комплексни! Нормално е това, да затрудни отчасти храносмилателната система. Първото което ми се набива на очи са овесените ядки - тях сурови ли ги ядеш? Ако да, опитай да ги попарваш с вряла вода преди това! Картофите, в зависимост от сорта, също може да причиняват подуване и газове. Банана бързо ферментира в присъствието на бадеми и ориз, които се смилат по-бавно. Общо взето това са възможните моменти които да ти причиняват дискомфорта.

15.10.13
22:57

Овесените ядки ги ям с попарена вода то инъче няма как. Но сега като се замисля ако примерно не съм ял 3-4 часа и вече да започвам да огладнявам корема ми вместо да се смали той почва да се пълни с въздух. Пробиотиците биха ли ми помогнали в такъв случай ?

tfkk tfk, пробиотиците може да ти помогнат, а може и да не ти помогнат.

При всички случаи ще дадат някаква полза на тялото ти, но дали ще премахнат проблема няма как да гадаем.

Може да имаш проблем с въглехидратите или само с част от въглехидратните храни. В този случай трябва да намалиш тях.

Може да имаш проблем с повечето фибри. В този случай ще трябва да намалиш тях.

Може да имаш проблем със смилането на протеина, който виждам приемаш в доста големи количества. В този случай ще трябва да намалиш него или да използваш храносмилателни ензими с високо съдържание на протеаза (ензимът смилащ протеина).

Може проблемът да идва от прекалено честтото хранене - в твоя случай 6 пъти дневно. Може да трябва да намалиш до 3-4.

Може да си подложен на прекалено много стрес през деня и да свръхстимулираш симпатиковата нервна система, което пречи на доброто храносмилане.

Може да трябва да се направят много неща, но просто трябва да опиташ. Опитай с един цикъл пробиотици и евентуално храносмилателни ензими. Ако проблемът се оправи - супер. Ако ли не - ще търсиш причината другаде.

За това за какво точно помагат пробиотиците, прочети статията за чревната флора.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 16.10.13 08:34.

PH

16.10.13
09:18

+1 за Probiotic Complex на бълк,уникален продукт ;)

16.10.13
10:11

Добре, мерси за изчерпателния отговор. Ще пробвам с пробиотици и ще видим какво ще стане.
И само още едно въпросче. Ако всеки ден ям почти едно и също както са горе доло 4 от дневните ми хранения може ли също да повлияе зле на организма ми ?

bicepcurl, по-лош съвет свързан с реклама на продукт не можа ли да измислиш?

Откога спирулината може да замести пълноценното и разнообразно хранене и да набави абсолютно всичко от всички храни?

Че спирулината е супер, няма спор, но просто не се връзва с коментара:

казано от bicepcurl на 19.10.13, 13:06:

например Спирулина, има органична na Bulk и Haya, които ще ти набавят всичко необходимо, без да се притесняваш, че ще ядеш еднотипно.

И за да отговоря основния въпрос на tfkk tfk - зависи от какво се състои това “еднакво” хранене всеки ден. Ако е това, което си написал по-горе, ако добавиш и малко различни зеленчуци, плодове и увеличиш мазнините, няма да е проблем.

Но ако примерно всеки ден ядеш само и единствено пилешко и ориз/картофи, почти сигурно тялото ти ще изпита дефицит на някоя микро или макро хранителна съставка.

Най-добре е да въртиш храните. Ако дадено хранене се състои от протеин, въглехидрати и мазнини, хранителният източник на всеки един от тези елементи е хубаво да се променя от време на време. Дори и да не е на ежедневна база, то поне на седмична.

Същото важи и за плодовете и зеленчуците.

Въпреки, че не е задължително всеки ден можеш да ядеш абсолютно едно и също, но ме съмнява някой да може да си състави перфектното меню, което да съдържа абсолютно всички необходими микро и макро елементи, при това в необходимите количества, при това и да се придържа към това меню завинаги.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1