08.10.13
15:44
Здравейте.Имам едно сериозно запитване ( поне за мен). По принцип страдам от гастрит с рефлукс на стомаха с повишена киселинност.Постоянно имам гадене и съм вече 4 месеца на диета( картофи, млечни храни, ориз и други храни бедни на мазнини и захари). От тези диета отслабнах 12 килограма и сега съм 48 килограма при ръст 173. Има ли някои, като мен, който има подобно заболяване и да приема някакви хранителни добавки. Ако може да ми кажете някакви, които не дразнят стомаха и няма да ми влошат състоянието защото не се чувствам добре така и искам да напълнея.
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 08.10.13 15:48.
Привет! Колегата гастроентеролог, който следи състоянието ти би трябвало доста подробно да ти е обяснил каква диета да спазваш, какви медикаменти да приемаш и какви други мерки да вземеш за предотвратяване на рефлукса.
При твоето заболяване, не е невъзможно да приемаш варено и печено месо без тлъстини и без дразнещи подправки, извара, яйца, несолено сирене , и без да прекаляваш - кашкавал също.
По важно е вечер да избягваш мазни храни / забавят изпразването на стомаха/ и храни които водят до покачване на киселинността на стовашния ти сок / вече би трябвало да си забелязал сам кои храни ти причиняват това в най-голяма степен/. Също така трябва да прекратниш храненето поне 4 часа преди сън и естествено да не забравяш да си вземеш таблетата или капсулата / инхибитор на протонната помпа или Н2-блокер/.
От хранителните добавки със сигурност няма да ти причинят оплаквания протеини, аминокиселини, витамини,евентуално някои гейнери , като последния им прием е добре също да е най-късно поне 3-4 часа преди сън.
Поздрави!
09.10.13
11:58
Благодаря ти много за отговора :) И аз мисля да започна да се храня малко по-разнообразно и да пробвам принципа “проба-грешка” :). Вчера ходих на частен преглед в Токуда( София) за гастроскопия при д-р Станислав Саджаклиев. Общо взето само изследването ми направи и даже не ме остави и да му задам въпроси, ама си взе 120 лева :) Както и да е, стомаха ми е бил сравнително добре и съм можел, според него да ям вече всичко :) Гаденето ми било от нерви, болките уж и те. По принцип съм от Велико Търново и там нито има добри специалисти, нито пък им пука особено за пациентите и за това май повечето информация си я набавям в интернет :)
Ще можеш ли да ми посочиш някакви конкретни марки протеини, гейнери, които според теб са подходящи, или ако можеш да ми кажеш, кои съставки да избягвам като си търся. :)